Jag har fått uppdraget att baka en jordgubbstårta till 20-25 personer. En tanke är att baka tårtbottnarna i långpanna och lägga ihop två eller tre stycken. Vad tror ni om det? Ska jag baka efter rulltårterecept då eller efter vanlig tårtbotten, och i så fall vad blir proportionerna och gräddningstiden då? Någon som har testat något liknande?
Vill gärna ha tips på laktosfria fyllningar också. Helst så traditionell midsommar-/jordgubbstårta som möjligt!
Trevlig midsommar!
/Maria
Narrev17 juni 2009
Jag skulle göra på rulltårterecept.. det blir ju ganska luftig botten då.. extra gott :)
mattjejen17 juni 2009
Hej!
Prova att göra den här pinocciotårtan... Gör två bottnar å lägg vispad grädde, ev smaksatt med lite rivet skal av lime, och skivade jordgubbar emellan... För att göra den laktosfri använd laktosfritt margarin, mjölk och grädde.
Det här är en riktigt härlig midsommartårta(L)...
Sockerkaksbotten:
125 gram smör ej smält
1 dl socker
2 st äggulor
1 dl mjölk
1.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängsmet:
2 st äggvitor
1.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnera marängen med:
1 hekto nötter
Fyllning:
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 st bananer
1.5 dl hallon
Gör så här
1. Kläd en vanlig långpanna (ca.30x40cm) med oljat bakplåtspapper.
2. Sockerkaksbotten: Rör fettet och sockret poröst.
3. Tillsätt äggulorna under fortsatt omrörning.
4. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det växelvis med mjölken.
5. Bred ut smeten på bakplåtspapperet.
6. Marängsmet: Vispa äggvitorna till hårt skum.
7. Rör ner sockret och vaniljsockret.
8. Bred ut marängsmeten över sockerkakssmeten.
9. Hacka nötter och strö över marängsmeten. Den går även att använda flagad mandel. Mandel/nötter kan uteslutas. Kokos går också bra.
10. Grädda i ugn i 190 grader i ca. 17 minuter så att marängen får en gyllene färg. Låt kakan kallna.
11. Kan förberedas hit men lägg inte ihop tårtan förrän strax innan den ska ätas, då behåller den sin frasighet.
12. Dela tårtbotten i två lika stora bitar. (botten + lock). Lägg ena botten på ett tårtfat.
13. Fyllning: Vispa grädden och smaksätt den med vaniljsocker (eller arrakspunch/rom)
14. Bred grädden på botten.
15. Lägg bären på grädden och skiva bananerna och lägg dem också på grädden. Istället för bananer och bär kan man ta vad man är sugen på ex. hjortron, hallon, blåbär, jordgubbar eller blanda flera sorter.
16. Lägg den andra botten ovanpå fyllningen.
Lycka till och trevlig midsommar!
/Agneta
Vaktis18 juni 2009
Skrivet av mattjejen den 17 jun 2009
Hej!
Prova att göra den här pinocciotårtan... Gör två bottnar å lägg vispad grädde, ev smaksatt med lite rivet skal av lime, och skivade jordgubbar emellan... För att göra den laktosfri använd laktosfritt margarin, mjölk och grädde.
Det här är en riktigt härlig midsommartårta(L)...
Sockerkaksbotten:
125 gram smör ej smält
1 dl socker
2 st äggulor
1 dl mjölk
1.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängsmet:
2 st äggvitor
1.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnera marängen med:
1 hekto nötter
Fyllning:
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 st bananer
1.5 dl hallon
Gör så här
1. Kläd en vanlig långpanna (ca.30x40cm) med oljat bakplåtspapper.
2. Sockerkaksbotten: Rör fettet och sockret poröst.
3. Tillsätt äggulorna under fortsatt omrörning.
4. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det växelvis med mjölken.
5. Bred ut smeten på bakplåtspapperet.
6. Marängsmet: Vispa äggvitorna till hårt skum.
7. Rör ner sockret och vaniljsockret.
8. Bred ut marängsmeten över sockerkakssmeten.
9. Hacka nötter och strö över marängsmeten. Den går även att använda flagad mandel. Mandel/nötter kan uteslutas. Kokos går också bra.
10. Grädda i ugn i 190 grader i ca. 17 minuter så att marängen får en gyllene färg. Låt kakan kallna.
11. Kan förberedas hit men lägg inte ihop tårtan förrän strax innan den ska ätas, då behåller den sin frasighet.
12. Dela tårtbotten i två lika stora bitar. (botten + lock). Lägg ena botten på ett tårtfat.
13. Fyllning: Vispa grädden och smaksätt den med vaniljsocker (eller arrakspunch/rom)
14. Bred grädden på botten.
15. Lägg bären på grädden och skiva bananerna och lägg dem också på grädden. Istället för bananer och bär kan man ta vad man är sugen på ex. hjortron, hallon, blåbär, jordgubbar eller blanda flera sorter.
16. Lägg den andra botten ovanpå fyllningen.
Lycka till och trevlig midsommar!
/Agneta
Den låter intressant, skall provas :-)
idea_19 juni 2009
Jag gjorde tårtbottnar i långpanna i maj. Gjorde receptet i vår kokbok på sockerkakstårtbottnar men gräddade dem i långpannan en kortare stund. Blev jättebra, precis som köpestårtbottnar fast större.
Jag blandade en sockerkakssmet per botten och gräddade i ca 7-10 minuter. Gräddade en botten i taget i smord långpanna, när jag gräddade den ena blandade jag till nästa sats smet, gjorde tre bottnar. Diskade och smorde om långpannan mellan varje sats. De släppte ganska lätt, men det går ju att använda bakplåtspapper om man tvivlar.
Förutom det med laktosfri grädde, mjölk, margarin, så gör milda en laktosfri vaniljvisp eller så kan man göra en hemgjord lemmoncurd, den sötsyrliga smaken är jättegod till söta bär och grädde, gjorde chokladrulltårta med lemoncurd till påsk, gjorde bakelser med björnbär på av dessa, mycket uppskattat. Hör av dig om du ej har vår kokbok så kan jag lägga in recepten.
Lycka till.
Jag har fått uppdraget att baka en jordgubbstårta till 20-25 personer. En tanke är att baka tårtbottnarna i långpanna och lägga ihop två eller tre stycken. Vad tror ni om det? Ska jag baka efter rulltårterecept då eller efter vanlig tårtbotten, och i så fall vad blir proportionerna och gräddningstiden då? Någon som har testat något liknande?
Vill gärna ha tips på laktosfria fyllningar också. Helst så traditionell midsommar-/jordgubbstårta som möjligt!
Trevlig midsommar!
/Maria
Jag skulle göra på rulltårterecept.. det blir ju ganska luftig botten då.. extra gott :)
Hej!
Prova att göra den här pinocciotårtan... Gör två bottnar å lägg vispad grädde, ev smaksatt med lite rivet skal av lime, och skivade jordgubbar emellan... För att göra den laktosfri använd laktosfritt margarin, mjölk och grädde.
Det här är en riktigt härlig midsommartårta(L)...
Sockerkaksbotten:
125 gram smör ej smält
1 dl socker
2 st äggulor
1 dl mjölk
1.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängsmet:
2 st äggvitor
1.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnera marängen med:
1 hekto nötter
Fyllning:
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 st bananer
1.5 dl hallon
Gör så här
1. Kläd en vanlig långpanna (ca.30x40cm) med oljat bakplåtspapper.
2. Sockerkaksbotten: Rör fettet och sockret poröst.
3. Tillsätt äggulorna under fortsatt omrörning.
4. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det växelvis med mjölken.
5. Bred ut smeten på bakplåtspapperet.
6. Marängsmet: Vispa äggvitorna till hårt skum.
7. Rör ner sockret och vaniljsockret.
8. Bred ut marängsmeten över sockerkakssmeten.
9. Hacka nötter och strö över marängsmeten. Den går även att använda flagad mandel. Mandel/nötter kan uteslutas. Kokos går också bra.
10. Grädda i ugn i 190 grader i ca. 17 minuter så att marängen får en gyllene färg. Låt kakan kallna.
11. Kan förberedas hit men lägg inte ihop tårtan förrän strax innan den ska ätas, då behåller den sin frasighet.
12. Dela tårtbotten i två lika stora bitar. (botten + lock). Lägg ena botten på ett tårtfat.
13. Fyllning: Vispa grädden och smaksätt den med vaniljsocker (eller arrakspunch/rom)
14. Bred grädden på botten.
15. Lägg bären på grädden och skiva bananerna och lägg dem också på grädden. Istället för bananer och bär kan man ta vad man är sugen på ex. hjortron, hallon, blåbär, jordgubbar eller blanda flera sorter.
16. Lägg den andra botten ovanpå fyllningen.
Lycka till och trevlig midsommar!
/Agneta
Hej!
Prova att göra den här pinocciotårtan... Gör två bottnar å lägg vispad grädde, ev smaksatt med lite rivet skal av lime, och skivade jordgubbar emellan... För att göra den laktosfri använd laktosfritt margarin, mjölk och grädde.
Det här är en riktigt härlig midsommartårta(L)...
Sockerkaksbotten:
125 gram smör ej smält
1 dl socker
2 st äggulor
1 dl mjölk
1.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängsmet:
2 st äggvitor
1.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnera marängen med:
1 hekto nötter
Fyllning:
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 st bananer
1.5 dl hallon
Gör så här
1. Kläd en vanlig långpanna (ca.30x40cm) med oljat bakplåtspapper.
2. Sockerkaksbotten: Rör fettet och sockret poröst.
3. Tillsätt äggulorna under fortsatt omrörning.
4. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det växelvis med mjölken.
5. Bred ut smeten på bakplåtspapperet.
6. Marängsmet: Vispa äggvitorna till hårt skum.
7. Rör ner sockret och vaniljsockret.
8. Bred ut marängsmeten över sockerkakssmeten.
9. Hacka nötter och strö över marängsmeten. Den går även att använda flagad mandel. Mandel/nötter kan uteslutas. Kokos går också bra.
10. Grädda i ugn i 190 grader i ca. 17 minuter så att marängen får en gyllene färg. Låt kakan kallna.
11. Kan förberedas hit men lägg inte ihop tårtan förrän strax innan den ska ätas, då behåller den sin frasighet.
12. Dela tårtbotten i två lika stora bitar. (botten + lock). Lägg ena botten på ett tårtfat.
13. Fyllning: Vispa grädden och smaksätt den med vaniljsocker (eller arrakspunch/rom)
14. Bred grädden på botten.
15. Lägg bären på grädden och skiva bananerna och lägg dem också på grädden. Istället för bananer och bär kan man ta vad man är sugen på ex. hjortron, hallon, blåbär, jordgubbar eller blanda flera sorter.
16. Lägg den andra botten ovanpå fyllningen.
Lycka till och trevlig midsommar!
/Agneta
Den låter intressant, skall provas :-)
Jag gjorde tårtbottnar i långpanna i maj. Gjorde receptet i vår kokbok på sockerkakstårtbottnar men gräddade dem i långpannan en kortare stund. Blev jättebra, precis som köpestårtbottnar fast större.
Jag blandade en sockerkakssmet per botten och gräddade i ca 7-10 minuter. Gräddade en botten i taget i smord långpanna, när jag gräddade den ena blandade jag till nästa sats smet, gjorde tre bottnar. Diskade och smorde om långpannan mellan varje sats. De släppte ganska lätt, men det går ju att använda bakplåtspapper om man tvivlar.
Förutom det med laktosfri grädde, mjölk, margarin, så gör milda en laktosfri vaniljvisp eller så kan man göra en hemgjord lemmoncurd, den sötsyrliga smaken är jättegod till söta bär och grädde, gjorde chokladrulltårta med lemoncurd till påsk, gjorde bakelser med björnbär på av dessa, mycket uppskattat. Hör av dig om du ej har vår kokbok så kan jag lägga in recepten.
Lycka till.