Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

kanelbullar med vildjäst?

 • senapssill 30 januari 2009

  Är det någon som har erfarenhet av att baka kanelbullar med vildjäst?
  Har i tanke att göra mig något sådant och har hittat ett recept på hur man kan göra, men det skulle vara roligt o se ifall det finns någon som har testat och i så fall hur blev resultatet?

 • popik 30 januari 2009

  Vad är vildjäst för något?

 • Okänd 30 januari 2009

  Hej! Vad är vildjäst....Har aldrig hört talas om det......Väntar me spänning på svar.

 • senapssill 30 januari 2009

  vildjäst...den gör man själv genom att använda t ex torkade aprikoser/russin som man låter jäsa tillsammans med vatten, honung och socker...själva "saften" som blir av det, de är vildjäst. När du använder den i degen så blir degen som en slags surdeg kan man säga, så man behöver inte använda någon "vanlig" jäst när man bakar...vad jag har förstått så använder man den mest till surdegsbröd, men nu var tanken att testa den till en söt deg istället!:)

 • Okänd 30 januari 2009

  Aha....Tack då vet jag........Lycka till att testa jästen till en söt deg.......Tala gärna om hur det blev sen....Intressant.

 • frokenspiskummin 30 januari 2009

  Jag försökte mig på att göra denna typ av vildjäst med russin och honung enligt anvisningar från Jan Heds brödbok, http://www.panorstedt.se/templates/Prisma/Book.aspx?id=27620 men jäsningen kom aldrig igång. Funderar nu på om jag använde ekologiska russin eller ej. Den konventionella är säkert svavlade.
  Däremot har jag bakat kanelbullar med vetesurdeg, dvs jag ympade min rågsurdeg och började mata den med ekologiskt vetemjöl. Det blir en lite kompaktare vetedeg och lite tyngre, matigare bullar med lätt syrlighet. Tror inte jag hade smör i degen, men bredde på desto mer när jag kavlade ut till snurror.

 • Smulpajen 30 januari 2009

  Om man använder aprikoser till vildjästen ska dom vara osvavlade. Honungen bör vara svensk av god kvalitet.

 • senapssill 31 januari 2009

  ok, jag tänker att de kanske blir lite samma resultat som med din vetesurdeg!...jag har använt mig av receptet på den här bloggen :http://paindemartin.blogspot.com/search/label/kanelbullar...
  degen e nu på gång att jäsa, och jag kan inte annat säga än att degen iaf e helt perfekt!:)

  Jag har gjort min vildjäst på osvavlade aprikoser och det funkade första gången jag testade...har hört att de e lättare att få igång den på aprikoser än på russin!

 • senapssill 31 januari 2009

  mmmmmmmmh!
  bullarna e färdiga och dom smakar jätte gott...kan va så att de är de godaste kanelbullarna som jag har bakat!:)...kan tillägga att de inte smakade syrligt som man kanske tänker att de ska göra!
  Dock ska jag nog testa att ha i lite mer socker i degen nästa gång!
  Nu e de iof bara nybakta, men de känns som att dom är "luftigare" och saftigare än dom som jag annars brukar göra!
  Jag rekommenderar er o testa receptet på pain de martins blog!:) enda som jag gjorde lite annorlunda var att jag inte smälte smöret till degen utan jag lät den vara rumstempererad.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.