Är det någon som har erfarenhet av att baka kanelbullar med vildjäst?
Har i tanke att göra mig något sådant och har hittat ett recept på hur man kan göra, men det skulle vara roligt o se ifall det finns någon som har testat och i så fall hur blev resultatet?
popik30 januari 2009
Vad är vildjäst för något?
Okänd30 januari 2009
Hej! Vad är vildjäst....Har aldrig hört talas om det......Väntar me spänning på svar.
senapssill30 januari 2009
vildjäst...den gör man själv genom att använda t ex torkade aprikoser/russin som man låter jäsa tillsammans med vatten, honung och socker...själva "saften" som blir av det, de är vildjäst. När du använder den i degen så blir degen som en slags surdeg kan man säga, så man behöver inte använda någon "vanlig" jäst när man bakar...vad jag har förstått så använder man den mest till surdegsbröd, men nu var tanken att testa den till en söt deg istället!:)
Okänd30 januari 2009
Aha....Tack då vet jag........Lycka till att testa jästen till en söt deg.......Tala gärna om hur det blev sen....Intressant.
frokenspiskummin30 januari 2009
Jag försökte mig på att göra denna typ av vildjäst med russin och honung enligt anvisningar från Jan Heds brödbok, http://www.panorstedt.se/templates/Prisma/Book.aspx?id=27620 men jäsningen kom aldrig igång. Funderar nu på om jag använde ekologiska russin eller ej. Den konventionella är säkert svavlade.
Däremot har jag bakat kanelbullar med vetesurdeg, dvs jag ympade min rågsurdeg och började mata den med ekologiskt vetemjöl. Det blir en lite kompaktare vetedeg och lite tyngre, matigare bullar med lätt syrlighet. Tror inte jag hade smör i degen, men bredde på desto mer när jag kavlade ut till snurror.
Smulpajen30 januari 2009
Om man använder aprikoser till vildjästen ska dom vara osvavlade. Honungen bör vara svensk av god kvalitet.
senapssill31 januari 2009
ok, jag tänker att de kanske blir lite samma resultat som med din vetesurdeg!...jag har använt mig av receptet på den här bloggen :http://paindemartin.blogspot.com/search/label/kanelbullar...
degen e nu på gång att jäsa, och jag kan inte annat säga än att degen iaf e helt perfekt!:)
Jag har gjort min vildjäst på osvavlade aprikoser och det funkade första gången jag testade...har hört att de e lättare att få igång den på aprikoser än på russin!
senapssill31 januari 2009
mmmmmmmmh!
bullarna e färdiga och dom smakar jätte gott...kan va så att de är de godaste kanelbullarna som jag har bakat!:)...kan tillägga att de inte smakade syrligt som man kanske tänker att de ska göra!
Dock ska jag nog testa att ha i lite mer socker i degen nästa gång!
Nu e de iof bara nybakta, men de känns som att dom är "luftigare" och saftigare än dom som jag annars brukar göra!
Jag rekommenderar er o testa receptet på pain de martins blog!:) enda som jag gjorde lite annorlunda var att jag inte smälte smöret till degen utan jag lät den vara rumstempererad.
Är det någon som har erfarenhet av att baka kanelbullar med vildjäst?
Har i tanke att göra mig något sådant och har hittat ett recept på hur man kan göra, men det skulle vara roligt o se ifall det finns någon som har testat och i så fall hur blev resultatet?
Vad är vildjäst för något?
Hej! Vad är vildjäst....Har aldrig hört talas om det......Väntar me spänning på svar.
vildjäst...den gör man själv genom att använda t ex torkade aprikoser/russin som man låter jäsa tillsammans med vatten, honung och socker...själva "saften" som blir av det, de är vildjäst. När du använder den i degen så blir degen som en slags surdeg kan man säga, så man behöver inte använda någon "vanlig" jäst när man bakar...vad jag har förstått så använder man den mest till surdegsbröd, men nu var tanken att testa den till en söt deg istället!:)
Aha....Tack då vet jag........Lycka till att testa jästen till en söt deg.......Tala gärna om hur det blev sen....Intressant.
Jag försökte mig på att göra denna typ av vildjäst med russin och honung enligt anvisningar från Jan Heds brödbok, http://www.panorstedt.se/templates/Prisma/Book.aspx?id=27620 men jäsningen kom aldrig igång. Funderar nu på om jag använde ekologiska russin eller ej. Den konventionella är säkert svavlade.
Däremot har jag bakat kanelbullar med vetesurdeg, dvs jag ympade min rågsurdeg och började mata den med ekologiskt vetemjöl. Det blir en lite kompaktare vetedeg och lite tyngre, matigare bullar med lätt syrlighet. Tror inte jag hade smör i degen, men bredde på desto mer när jag kavlade ut till snurror.
Om man använder aprikoser till vildjästen ska dom vara osvavlade. Honungen bör vara svensk av god kvalitet.
ok, jag tänker att de kanske blir lite samma resultat som med din vetesurdeg!...jag har använt mig av receptet på den här bloggen :http://paindemartin.blogspot.com/search/label/kanelbullar...
degen e nu på gång att jäsa, och jag kan inte annat säga än att degen iaf e helt perfekt!:)
Jag har gjort min vildjäst på osvavlade aprikoser och det funkade första gången jag testade...har hört att de e lättare att få igång den på aprikoser än på russin!
mmmmmmmmh!
bullarna e färdiga och dom smakar jätte gott...kan va så att de är de godaste kanelbullarna som jag har bakat!:)...kan tillägga att de inte smakade syrligt som man kanske tänker att de ska göra!
Dock ska jag nog testa att ha i lite mer socker i degen nästa gång!
Nu e de iof bara nybakta, men de känns som att dom är "luftigare" och saftigare än dom som jag annars brukar göra!
Jag rekommenderar er o testa receptet på pain de martins blog!:) enda som jag gjorde lite annorlunda var att jag inte smälte smöret till degen utan jag lät den vara rumstempererad.