Jag undrar om någon vet hur man gör karamell som man sedan blandar mandel som sedan får stelnai så det blir gott och knäckigt.
Vet att det är socker som man ska smälta MEN är det nåt mer än det???
Har letat efter recpet härinne men inte hittat nåt.
Tack på förhand Susanne
Gia124 oktober 2008
Hej Carissma2
Hittade detta receptet på enjoywine.se
Hoppas det är sån mandelbräck du menar
Gia1 :)
Dolci - Efterrätt
Pisatschglass med mandelbräck
Ingredienser:
100 gr pistachmandel
50 gr socker
6 äggulor
75 gr socker
2 ½ dl grädde
2 ½ dl mjölk
2 msk amarettolikör
Mandelbräck:
100 gr socker
1 gr pektin
2 ½ msk mjölk
35 gr honung
80 gr smör
100 gr hackad mandel
Så här gör du:
Skålla och skala pistachmandlarna. Kör mandlarna i en mixer med sockret till en slät massa. Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Koka upp gräddmjölken med pistachmassan under ständig omrörning. Vispa ner gräddkoket i äggblandningen.
Häll tillbaka i kastrullen och sjud smeten under ständig omrörning med en spatel tills det börjar fastna på spateln, ca 85 °. Smeten får inte koka. Häll smeten i en bunke och kyl den snabbt i ett kallt vattenbad. Låt smeten kallna i kylskåpet.
Tillsätt amarettolikören och kör sedan glassmassan i en glassmaskin eller ställ in bunken i frysen och rör om smeten då och då tills den har en fast konsistens.
Sätt ugnen på 175 °. Koka upp mjölken med honung och smör. Blanda pektinet med sockret och rör ner det i mjölkblandningen. Koka blandningen tills den börjar tjockna och släppa i kanterna. Blanda i mandeln och stryk ut den på en bakduk av silikon på en plåt. Grädda mandelsmeten i ca 15 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt smeten svalna och bryt den sedan i bitar till dekoration.
Källa:
Enjoy Wine & Spirits
Okänd24 oktober 2008
testa att sök på tosca... det kan vara det du menar...
carissma224 oktober 2008
Nej jag menar inte kolasås med mandel eller kola med mandel, det jag menar är när karamellsåsen blir hård som tex en klubba, alltså hårda karamellbitar med mandel i som man kan krossa och ha över glass tex.
Förstår ni vad jag är ute efter nu??!
Gia124 oktober 2008
Carissma2
Detta är ju ett ypperligt tillfälle för dig att ta fram din kreativa sida inom bakning, skapa en egen mandelbräck för gör du det då ska du se att det är hur många som helst som förstår vad du menar och det är SÄKERT nån som kommer och säger att "det där receptet är mitt" :D
Gia1
Kicki824 oktober 2008
Leta på brända mandlar
Då får du upp recept på både de knäckiga i olika varianter och de med rosa jox runtom.
Tycker personligen mest om de knäckiga men har ej vågat göra dem hemma än.:)
babbs25 oktober 2008
Antar att det är detta som du är ute efter.
Hård nougat
15 mandlar
5 msk socker
knappt 1 tsk bikarbonat
Skolj, torka och hacka mandlarna. Smält sockret i en panna utan att röra i det. När det är ljusbrunt läggs hackad mandel och bikarbonat i. Häll upp på oljesmord plåt eller oljat bakpapper och låt det kallna. Krossa den sedan som du vill ha den när den är kall.
Hejsan!!
Jag undrar om någon vet hur man gör karamell som man sedan blandar mandel som sedan får stelnai så det blir gott och knäckigt.
Vet att det är socker som man ska smälta MEN är det nåt mer än det???
Har letat efter recpet härinne men inte hittat nåt.
Tack på förhand Susanne
Hej Carissma2
Hittade detta receptet på enjoywine.se
Hoppas det är sån mandelbräck du menar
Gia1 :)
Dolci - Efterrätt
Pisatschglass med mandelbräck
Ingredienser:
100 gr pistachmandel
50 gr socker
6 äggulor
75 gr socker
2 ½ dl grädde
2 ½ dl mjölk
2 msk amarettolikör
Mandelbräck:
100 gr socker
1 gr pektin
2 ½ msk mjölk
35 gr honung
80 gr smör
100 gr hackad mandel
Så här gör du:
Skålla och skala pistachmandlarna. Kör mandlarna i en mixer med sockret till en slät massa. Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Koka upp gräddmjölken med pistachmassan under ständig omrörning. Vispa ner gräddkoket i äggblandningen.
Häll tillbaka i kastrullen och sjud smeten under ständig omrörning med en spatel tills det börjar fastna på spateln, ca 85 °. Smeten får inte koka. Häll smeten i en bunke och kyl den snabbt i ett kallt vattenbad. Låt smeten kallna i kylskåpet.
Tillsätt amarettolikören och kör sedan glassmassan i en glassmaskin eller ställ in bunken i frysen och rör om smeten då och då tills den har en fast konsistens.
Sätt ugnen på 175 °. Koka upp mjölken med honung och smör. Blanda pektinet med sockret och rör ner det i mjölkblandningen. Koka blandningen tills den börjar tjockna och släppa i kanterna. Blanda i mandeln och stryk ut den på en bakduk av silikon på en plåt. Grädda mandelsmeten i ca 15 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt smeten svalna och bryt den sedan i bitar till dekoration.
Källa:
Enjoy Wine & Spirits
testa att sök på tosca... det kan vara det du menar...
Nej jag menar inte kolasås med mandel eller kola med mandel, det jag menar är när karamellsåsen blir hård som tex en klubba, alltså hårda karamellbitar med mandel i som man kan krossa och ha över glass tex.
Förstår ni vad jag är ute efter nu??!
Carissma2
Detta är ju ett ypperligt tillfälle för dig att ta fram din kreativa sida inom bakning, skapa en egen mandelbräck för gör du det då ska du se att det är hur många som helst som förstår vad du menar och det är SÄKERT nån som kommer och säger att "det där receptet är mitt" :D
Gia1
Leta på brända mandlar
Då får du upp recept på både de knäckiga i olika varianter och de med rosa jox runtom.
Tycker personligen mest om de knäckiga men har ej vågat göra dem hemma än.:)
Antar att det är detta som du är ute efter.
Hård nougat
15 mandlar
5 msk socker
knappt 1 tsk bikarbonat
Skolj, torka och hacka mandlarna. Smält sockret i en panna utan att röra i det. När det är ljusbrunt läggs hackad mandel och bikarbonat i. Häll upp på oljesmord plåt eller oljat bakpapper och låt det kallna. Krossa den sedan som du vill ha den när den är kall.