Varför sjunker muffins ihop i ugnen, vad gör jag för fel?
knyppeltanten16 december 2010
Är ugnen för kall? Jag läste just i en tidning att man skulle ställa plåten med ogräddade muffins i kylen en halvtimme före gräddning, för då blev fettet fastare i smeten och muffinsen skulle bli höga och fina då. Men jag har inte provat än.
phoebe_pii16 december 2010
Har för mig att man måste vispa ägg och socker riktigt vitt innan man ska tillsätta resten av ingridienserna. Är det mer luft i smeten så blir det inte lika tungt och de "faller" ihop. Har för mig det men jag ska inte svära på det.
FruAst16 december 2010
Kolla om du har rätt propotioner i receptet. Ibland kan t.ex. för mycket bakpulver göra att de blir för bra och sjunker ihop.
smulan1katt9417 december 2010
Håller med phoebe_pii . Tror också att ägg och socker måste vispas ordentligt. :D
enaw17 december 2010
jag vispar sällan "ordentligt"
tror mer på att det är för mycket bakpulver eller att smeten är för vek -dvs för lös... samt att ugnstemperaturen är för låg, muffins behöver oftast hög värme.
Vispar man smör och socker först blir det också en stabilare smet.
Att ställa in en plåt i kylen kan kanske funka men knappast om du vispat ägg och socker för den luftigheten kommer att kollapsa...
ellanw30 december 2010
En orsak till att de kan rasa ihop är att du öppnar ugnen för fort har jag hört. De ska vara inne så länge som möjligt innan man öppnar ugen.
knyppeltanten30 december 2010
Skrivet av enaw den 17 dec 2010
jag vispar sällan "ordentligt"
tror mer på att det är för mycket bakpulver eller att smeten är för vek -dvs för lös... samt att ugnstemperaturen är för låg, muffins behöver oftast hög värme.
Vispar man smör och socker först blir det också en stabilare smet.
Att ställa in en plåt i kylen kan kanske funka men knappast om du vispat ägg och socker för den luftigheten kommer att kollapsa...
Nej det var säkert för muffins som är gjorda på smör och socker som det är tänkt att ställa i kylen. Jag tänkte inte tillräckligt när jag skrev inlägget.
Varför sjunker muffins ihop i ugnen, vad gör jag för fel?
Är ugnen för kall? Jag läste just i en tidning att man skulle ställa plåten med ogräddade muffins i kylen en halvtimme före gräddning, för då blev fettet fastare i smeten och muffinsen skulle bli höga och fina då. Men jag har inte provat än.
Har för mig att man måste vispa ägg och socker riktigt vitt innan man ska tillsätta resten av ingridienserna. Är det mer luft i smeten så blir det inte lika tungt och de "faller" ihop. Har för mig det men jag ska inte svära på det.
Kolla om du har rätt propotioner i receptet. Ibland kan t.ex. för mycket bakpulver göra att de blir för bra och sjunker ihop.
Håller med phoebe_pii . Tror också att ägg och socker måste vispas ordentligt. :D
jag vispar sällan "ordentligt"
tror mer på att det är för mycket bakpulver eller att smeten är för vek -dvs för lös... samt att ugnstemperaturen är för låg, muffins behöver oftast hög värme.
Vispar man smör och socker först blir det också en stabilare smet.
Att ställa in en plåt i kylen kan kanske funka men knappast om du vispat ägg och socker för den luftigheten kommer att kollapsa...
En orsak till att de kan rasa ihop är att du öppnar ugnen för fort har jag hört. De ska vara inne så länge som möjligt innan man öppnar ugen.
jag vispar sällan "ordentligt"
tror mer på att det är för mycket bakpulver eller att smeten är för vek -dvs för lös... samt att ugnstemperaturen är för låg, muffins behöver oftast hög värme.
Vispar man smör och socker först blir det också en stabilare smet.
Att ställa in en plåt i kylen kan kanske funka men knappast om du vispat ägg och socker för den luftigheten kommer att kollapsa...
Nej det var säkert för muffins som är gjorda på smör och socker som det är tänkt att ställa i kylen. Jag tänkte inte tillräckligt när jag skrev inlägget.