Tack för att ni skriver och berättar, visst är det intressant!
jenkar19 oktober 2008
åh jag älskar sånt här... gamla recept å sånt ifrån förr... önskar jag hade levt då....
irrevirre19 oktober 2008
Min mormor gjorde Sötost någon period om året. Kanske på första mjölken efter kon kalvat (eller liknande)
Jag har hittat ett recept på nätet. Jag älskade det då ... me idag vet jag inte om jag skulle uppskatta det.
Smålänsk sötost:
15 liter sötmjölk, 2 msk ostlöpe, ca 1 kkp strösocker sant 1 dl vetemjöl.
Vispa ut ostlöpet med ½ l kall mjölk och mjölet. Värm resten av mjölken i en stor kastrull till 37 grader och tillsätt mjölkblandningen. Rör om väl och låt stå och stelna ca 30 minuter med duk eller lock över. Rör om i ostmassan. Tycker man att ostkornen blir för stora vispar man massan.
Sätt kastrullen på spisen och koka upp under omrörning. Koka sakta och fint i 4-5 timmar. Skura en gammal femöring av koppar och lägg i botten så "dansar" den runt och man behöver inte röra första timmarna.
När sötosten börjar bli klar ska den ha en läcker gulbrun färg och konsistens som tunnflytande gröt. Tillsätt strösocker, häll upp i fat och låt kallna. Söt osten är nästan godast efter någon dag.
Disen19 oktober 2008
Detta recept har jag fått från mamma men det kommer egentligen från mormor.:p(Y)
När jag var liten bodde vi i en liten stad i inlandet, man fick sällan tag i färsk fisk, men mamma var en hejare att laga till salt sill. bland annat en sillåda, som jag själv fortfarande gör och som alla i familjen har gillat.
Receptet är från 1934 då hon arbetade på ett hotell i Linköping. Receptet har jag skrivit av ordagrant från hennes receptbok frn den tiden.
Smör
Salt sill
Lökskivor
Rå potatis
Skorpmjöl
En eldfast låda smörjes med smör. Först lägges en fin ansad sill. Därpå lägges fina lökskivor. sist skalad skuren rå potatis.
Så fortsättes tills lådan är full. Till sist överströs skorpmjöl och små smörklickar,
Sillen ska så klart vara urvattnad. Finns numera att köpa på burk
irrevirre20 oktober 2008
Bönegröt (böngröt på rikssvenska)
Ett grönt mos på potatis, bondbönor, mjölk smör, vitpeppar och salt.
GOTT!
boz196520 oktober 2008
Skrivet av guardianlinda den 18 okt 2008
Jag undrar ifall ni har recept från förr, något som ni växt upp med som kanske farmor,mormor, mamma brukade göra?
Tycker detta är intressant eftersom vi allmänt är dåliga att ta tillvara på mat och baktips från den äldre generationen......
Skriv och berätta....
Kolla min hemsida: http://hem.passagen.se/boz
Där finns det gamla recept.
Erajscha20 oktober 2008
Framförallt finns det en massa kalasmat som gått förlorad. Vem gör till exempel krustader och aladåber längre?
guardianlinda21 oktober 2008
Tack alla för att ni skriver och håller tråden igång!
Jag tycker det är väldigt värdefullt att ta del av av varandras kunskaper/Linda
enAnnan21 oktober 2008
Jag tycker ju att det är synd att mycket från ens egen barndom börjar gå till spillo, eller lagas mindre och mindre redan nu.
Man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden.
Inte många i min ålder som har
kålpudding
laxpudding
kalops
sjömansbiff
osv..
på bordet nuförtiden.
Mat som dessutom lagas utan en massa tillsatser och konstigheter. Som är nyttig och bra, för alla.
essim21 oktober 2008
Jag tycker också att det är kul med "gamla" recept. Går på loppis och köper Husmoderns Köksalmanack. De är en guldgruva och dessutom kul att läsa som en historiebok. Man ser bl a hur kvinnosynen har förändrats. Läs boken från 1956. En artikel där heter "Vad tjänar mannen på att ha en fru". HÄPP!:o
Beson21 oktober 2008
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
Geronimo21 oktober 2008
VADDÅ TJEJER?????????????????????????????????:'(
Skrivet av Beson den 21 okt 2008
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
irrevirre21 oktober 2008
Skrivet av geronimo den 21 okt 2008
VADDÅ TJEJER?????????????????????????????????:'(
Skrivet av Beson den 21 okt 2008
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
Hahaa .... aktare Beson ... Geronimo kommer med kaveln:-) :-)
Mikkos4021 oktober 2008
Har ett recept på grynkorv i min kokbok,lyckades ej få in det än.
Kanske beror på att det ej är godkänt än.
Men titta där om ni är intresserad.
Ska lägga in det här sen.
Beson21 oktober 2008
Förlåt förlåt:(:(:(
Det finns ju duktiga killar oxå(Y)
Jag undrar ifall ni har recept från förr, något som ni växt upp med som kanske farmor,mormor, mamma brukade göra?
Tycker detta är intressant eftersom vi allmänt är dåliga att ta tillvara på mat och baktips från den äldre generationen......
Skriv och berätta....
Min mormor gjorde ofta Karabbelurer också, det finns flera recept här på MK.
Konsulinner
Här kommer en gammal favorit som min farmor alltid gjorde
Farmors drömtårta
Den här soppan bjöd min farmor Lisa på:
Bondbönssoppa
Kokboken fick jag ärva :)
Tack för att ni skriver och berättar, visst är det intressant!
åh jag älskar sånt här... gamla recept å sånt ifrån förr... önskar jag hade levt då....
Min mormor gjorde Sötost någon period om året. Kanske på första mjölken efter kon kalvat (eller liknande)
Jag har hittat ett recept på nätet. Jag älskade det då ... me idag vet jag inte om jag skulle uppskatta det.
Smålänsk sötost:
15 liter sötmjölk, 2 msk ostlöpe, ca 1 kkp strösocker sant 1 dl vetemjöl.
Vispa ut ostlöpet med ½ l kall mjölk och mjölet. Värm resten av mjölken i en stor kastrull till 37 grader och tillsätt mjölkblandningen. Rör om väl och låt stå och stelna ca 30 minuter med duk eller lock över. Rör om i ostmassan. Tycker man att ostkornen blir för stora vispar man massan.
Sätt kastrullen på spisen och koka upp under omrörning. Koka sakta och fint i 4-5 timmar. Skura en gammal femöring av koppar och lägg i botten så "dansar" den runt och man behöver inte röra första timmarna.
När sötosten börjar bli klar ska den ha en läcker gulbrun färg och konsistens som tunnflytande gröt. Tillsätt strösocker, häll upp i fat och låt kallna. Söt osten är nästan godast efter någon dag.
Detta recept har jag fått från mamma men det kommer egentligen från mormor.:p(Y)
Köttkorv till julen
När jag var liten bodde vi i en liten stad i inlandet, man fick sällan tag i färsk fisk, men mamma var en hejare att laga till salt sill. bland annat en sillåda, som jag själv fortfarande gör och som alla i familjen har gillat.
Receptet är från 1934 då hon arbetade på ett hotell i Linköping. Receptet har jag skrivit av ordagrant från hennes receptbok frn den tiden.
Smör
Salt sill
Lökskivor
Rå potatis
Skorpmjöl
En eldfast låda smörjes med smör. Först lägges en fin ansad sill. Därpå lägges fina lökskivor. sist skalad skuren rå potatis.
Så fortsättes tills lådan är full. Till sist överströs skorpmjöl och små smörklickar,
Sillen ska så klart vara urvattnad. Finns numera att köpa på burk
Bönegröt (böngröt på rikssvenska)
Ett grönt mos på potatis, bondbönor, mjölk smör, vitpeppar och salt.
GOTT!
Jag undrar ifall ni har recept från förr, något som ni växt upp med som kanske farmor,mormor, mamma brukade göra?
Tycker detta är intressant eftersom vi allmänt är dåliga att ta tillvara på mat och baktips från den äldre generationen......
Skriv och berätta....
Kolla min hemsida: http://hem.passagen.se/boz
Där finns det gamla recept.
Framförallt finns det en massa kalasmat som gått förlorad. Vem gör till exempel krustader och aladåber längre?
Tack alla för att ni skriver och håller tråden igång!
Jag tycker det är väldigt värdefullt att ta del av av varandras kunskaper/Linda
Jag tycker ju att det är synd att mycket från ens egen barndom börjar gå till spillo, eller lagas mindre och mindre redan nu.
Man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden.
Inte många i min ålder som har
kålpudding
laxpudding
kalops
sjömansbiff
osv..
på bordet nuförtiden.
Mat som dessutom lagas utan en massa tillsatser och konstigheter. Som är nyttig och bra, för alla.
Jag tycker också att det är kul med "gamla" recept. Går på loppis och köper Husmoderns Köksalmanack. De är en guldgruva och dessutom kul att läsa som en historiebok. Man ser bl a hur kvinnosynen har förändrats. Läs boken från 1956. En artikel där heter "Vad tjänar mannen på att ha en fru". HÄPP!:o
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
VADDÅ TJEJER?????????????????????????????????:'(
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
VADDÅ TJEJER?????????????????????????????????:'(
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
Hahaa .... aktare Beson ... Geronimo kommer med kaveln:-) :-)
Har ett recept på grynkorv i min kokbok,lyckades ej få in det än.
Kanske beror på att det ej är godkänt än.
Men titta där om ni är intresserad.
Ska lägga in det här sen.
Förlåt förlåt:(:(:(
Det finns ju duktiga killar oxå(Y)