...är det någon mer än jag som gillar "Grisfötter"
Mamma & pappa köpte alltid gris av bonden ute på landet innan jul.
Vännen "Styckmästaren" styckade grisen som mamma ville ha den.
Mamma och mormor använde allt från grisen till pölsa, pressylta som låg under en stor sten för att bli så pressad och fin som möjligt.
Jag fick hjälpa till och göra leverpastej, leversmeten skulle malas och malas så att den blev fin och len...det var mitt jobb. Mala köttfärs...Salt Istersmör med massor med rödlök i gjordes också...åh så gott på hård macka.
Det var mycket innan jul...men det luktade gott och var spännande och roligt tyckte min lillebror och jag.
Också till Grisfötter...det kokade min farmor och min mamma och så gör även jag :D
(Y) Vilken underbar tråd! Kanske kan vi med hjälp utav matklubben få nya generationer att laga klassiskt svensk husmanskost som komplement till all ny spännande mat från världens alla hörn. Jag misstänker att t o m hemlagade köttbullar är på väg ut till förmån för färdiga köttbullar och hamburgare i plastförpackningar från affären... Tvi vale!(N)
ros22 oktober 2008
:)Min mamma gör Korvkaka och jag hade en moster som bakade Struvor till missionsauktioner.
[Sillpudding med skirat smör är otroligt gott!
Eller kolla mitt recept på korngrynskaka med fläsk,
det är "riktig husmanskost"(Y)
quote]Skrivet av enAnnan den 21 okt 2008
Jag tycker ju att det är synd att mycket från ens egen barndom börjar gå till spillo, eller lagas mindre och mindre redan nu.
Man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden.
Inte många i min ålder som har
kålpudding
laxpudding
kalops
sjömansbiff
osv..
på bordet nuförtiden.
Mat som dessutom lagas utan en massa tillsatser och konstigheter. Som är nyttig och bra, för alla.
Geronimo22 oktober 2008
Ha. Ha! Hej IrreVirre!
Den här gången blir det Kruskaveln!(Y)
[
quote]Skrivet av IrreVirre den 21 okt 2008
Skrivet av geronimo den 21 okt 2008
VADDÅ TJEJER?????????????????????????????????:'(
Skrivet av Beson den 21 okt 2008
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
Hahaa .... aktare Beson ... Geronimo kommer med kaveln:-) :-)
annchi22 oktober 2008
Kul med gamla recept!!!
Jag undrar om någon har recept på rispastejer?
De serverades ofta förr på begravningar. Man hade
varm klar stark buljong och rispastejer som tillbehör.
Blir jätte glad om någon har ett recept på dessa i sina gömmor.
Hej alla! Verkligen jättekul att ni skriver, som sagt ovärderlig kunskap!
Min farmor gjorde köttfärsrulader när hon levde, receptet var från farfars mor.
Min mamma försökte laga dessa, men de blev aldrig som farmors....
chre: Jag köper aldrig färdiggjorda köttbullar från affären, gör alltid egna, tvi vale som du säger...
famsallstrom23 oktober 2008
När det var slakt hemma så bjöds släkt och grannar på blodpalt med talg.
Gammalt torrt bröd slängdes inte utan vi fick äta det med varm mjölk, några smörklickar och lite socker.
babbs3 november 2008
Satt och bläddrade bland min mors sparade recept och hittade det här.
Det är väl inget man bjuder på nu för tiden men när jag var liten fick man både det här och uppstekt havregrynsgröt med lingon Visst är det kul med gamla recept.
Kall havregrynsgröt
Kall havregrynsgröt röres sönder med träsked tills inga klimpar synas, tillsättes 1 msk socker 1 msk vaniljsocker. I ett par msk hett vatten upplöses 7 i små bitar sönderklippt gelatin som nedröres i gröten och därtill 2½ dl till skum vispad grädde. Slås i med kallt vatten sköljd och sockerströdd form samt ställes på kall plats några timmar. Uppstjälpes och garneras med kokta plommon och äpplen.
anluk3 november 2008
Själv gör jag ofta husmanskost här hemma och vill absolut inte att mina barn skall vara utan detta. De älskar kålpudding, stekt fläsk med löksås, Grönsakssoppa med klimp, Kalops osv. Däremot är de ju inte så glada åt kroppkakor vilket är min favorit. Har ett kanonrecept som min mamma alltid gört:
MatAnders3 november 2008
Spicken sill har recept på min sida sååå gott.
guardianlinda4 november 2008
Så roligt att ta del av varandras olika recept, stort tack återigen för att tråden lever vidare....
segerwitch4 november 2008
(L)Jag kommer ihåg min mormor Gullan, Vilken mat!!!Tyvärr vet jag inte vem som fick hennes
recept, efter hennes död?men jag fick några recept illafall! hennes sill,mmmmm(L) Mormor Gullans inlagda sill
(L)Ett bland några recept som jag fick.(Y)
abra4 november 2008
Min farmor gav mig några tips när det gäller att baka bullar, det gäller penslingen.
1. Det uppvispade ägget man ska pensla på kan man blanda med lite kaffe för att få extra fin färg på bullarna.
2. Efter att man penslat på ägget bör man vänta innan man häller på pärlsockret så bullen torkar lite. Detta för att sockerkulorna inte ska smälta utan hållas fina.
blev medlem på den här sidan idag och det verkar redan vara väldigt massa kul :)
elpatron4 november 2008
Här kommer världens äldsta recept:
För 25 Neandertalare:
Ett lårben från Tyrannosaurus Rex (T-rex), eller valfri dinosaurie.
3 kg salt
Malda örtväxter från savannen
Rulla lårbenet i saltet och örterna. Trä en yuaccapalm-gren genom låret. Gör upp en eld. Grilla köttet sakta och länge över elden.
PillaL4 november 2008
:D(Y)
Skrivet av elpatron den 4 nov 2008
Här kommer världens äldsta recept:
För 25 Neandertalare:
Ett lårben från Tyrannosaurus Rex (T-rex), eller valfri dinosaurie.
3 kg salt
Malda örtväxter från savannen
Rulla lårbenet i saltet och örterna. Trä en yuaccapalm-gren genom låret. Gör upp en eld. Grilla köttet sakta och länge över elden.
...den här kålsoppan brukade min mormor Edla (född 1902) bjuda på när jag var barn:
Kålsoppa från Skåne
...är det någon mer än jag som gillar "Grisfötter"
Mamma & pappa köpte alltid gris av bonden ute på landet innan jul.
Vännen "Styckmästaren" styckade grisen som mamma ville ha den.
Mamma och mormor använde allt från grisen till pölsa, pressylta som låg under en stor sten för att bli så pressad och fin som möjligt.
Jag fick hjälpa till och göra leverpastej, leversmeten skulle malas och malas så att den blev fin och len...det var mitt jobb. Mala köttfärs...Salt Istersmör med massor med rödlök i gjordes också...åh så gott på hård macka.
Det var mycket innan jul...men det luktade gott och var spännande och roligt tyckte min lillebror och jag.
Också till Grisfötter...det kokade min farmor och min mamma och så gör även jag :D
Inkokta Grisfötter
(Y) Vilken underbar tråd! Kanske kan vi med hjälp utav matklubben få nya generationer att laga klassiskt svensk husmanskost som komplement till all ny spännande mat från världens alla hörn. Jag misstänker att t o m hemlagade köttbullar är på väg ut till förmån för färdiga köttbullar och hamburgare i plastförpackningar från affären... Tvi vale!(N)
:)Min mamma gör Korvkaka och jag hade en moster som bakade Struvor till missionsauktioner.
Rullad dillströmming
[Sillpudding med skirat smör är otroligt gott!
Eller kolla mitt recept på korngrynskaka med fläsk,
det är "riktig husmanskost"(Y)
quote]Skrivet av enAnnan den 21 okt 2008
Jag tycker ju att det är synd att mycket från ens egen barndom börjar gå till spillo, eller lagas mindre och mindre redan nu.
Man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden.
Inte många i min ålder som har
kålpudding
laxpudding
kalops
sjömansbiff
osv..
på bordet nuförtiden.
Mat som dessutom lagas utan en massa tillsatser och konstigheter. Som är nyttig och bra, för alla.
Ha. Ha! Hej IrreVirre!
Den här gången blir det Kruskaveln!(Y)
[
quote]Skrivet av IrreVirre den 21 okt 2008
Skrivet av geronimo den 21 okt 2008
VADDÅ TJEJER?????????????????????????????????:'(
Skrivet av Beson den 21 okt 2008
Bra tjejer att ni tar upp det gamla(Y)
Det är viktigt att dagens ungdom håller fast vid
den gamla husmanskosten/Birgitta
Hahaa .... aktare Beson ... Geronimo kommer med kaveln:-) :-)
Kul med gamla recept!!!
Jag undrar om någon har recept på rispastejer?
De serverades ofta förr på begravningar. Man hade
varm klar stark buljong och rispastejer som tillbehör.
Blir jätte glad om någon har ett recept på dessa i sina gömmor.
Här är också ett gammalt och gott recept:
Filbunke
Här är också ett gammalt och gott recept:
Filbunke
Hej alla! Verkligen jättekul att ni skriver, som sagt ovärderlig kunskap!
Min farmor gjorde köttfärsrulader när hon levde, receptet var från farfars mor.
Min mamma försökte laga dessa, men de blev aldrig som farmors....
chre: Jag köper aldrig färdiggjorda köttbullar från affären, gör alltid egna, tvi vale som du säger...
När det var slakt hemma så bjöds släkt och grannar på blodpalt med talg.
Gammalt torrt bröd slängdes inte utan vi fick äta det med varm mjölk, några smörklickar och lite socker.
Satt och bläddrade bland min mors sparade recept och hittade det här.
Det är väl inget man bjuder på nu för tiden men när jag var liten fick man både det här och uppstekt havregrynsgröt med lingon Visst är det kul med gamla recept.
Kall havregrynsgröt
Kall havregrynsgröt röres sönder med träsked tills inga klimpar synas, tillsättes 1 msk socker 1 msk vaniljsocker. I ett par msk hett vatten upplöses 7 i små bitar sönderklippt gelatin som nedröres i gröten och därtill 2½ dl till skum vispad grädde. Slås i med kallt vatten sköljd och sockerströdd form samt ställes på kall plats några timmar. Uppstjälpes och garneras med kokta plommon och äpplen.
Själv gör jag ofta husmanskost här hemma och vill absolut inte att mina barn skall vara utan detta. De älskar kålpudding, stekt fläsk med löksås, Grönsakssoppa med klimp, Kalops osv. Däremot är de ju inte så glada åt kroppkakor vilket är min favorit. Har ett kanonrecept som min mamma alltid gört:
Spicken sill har recept på min sida sååå gott.
Så roligt att ta del av varandras olika recept, stort tack återigen för att tråden lever vidare....
(L)Jag kommer ihåg min mormor Gullan, Vilken mat!!!Tyvärr vet jag inte vem som fick hennes
recept, efter hennes död?men jag fick några recept illafall! hennes sill,mmmmm(L)
Mormor Gullans inlagda sill
(L)Ett bland några recept som jag fick.(Y)
Min farmor gav mig några tips när det gäller att baka bullar, det gäller penslingen.
1. Det uppvispade ägget man ska pensla på kan man blanda med lite kaffe för att få extra fin färg på bullarna.
2. Efter att man penslat på ägget bör man vänta innan man häller på pärlsockret så bullen torkar lite. Detta för att sockerkulorna inte ska smälta utan hållas fina.
blev medlem på den här sidan idag och det verkar redan vara väldigt massa kul :)
Här kommer världens äldsta recept:
För 25 Neandertalare:
Ett lårben från Tyrannosaurus Rex (T-rex), eller valfri dinosaurie.
3 kg salt
Malda örtväxter från savannen
Rulla lårbenet i saltet och örterna. Trä en yuaccapalm-gren genom låret. Gör upp en eld. Grilla köttet sakta och länge över elden.
:D(Y)
Här kommer världens äldsta recept:
För 25 Neandertalare:
Ett lårben från Tyrannosaurus Rex (T-rex), eller valfri dinosaurie.
3 kg salt
Malda örtväxter från savannen
Rulla lårbenet i saltet och örterna. Trä en yuaccapalm-gren genom låret. Gör upp en eld. Grilla köttet sakta och länge över elden.