Jag skulle vilja göra grodsemlor. Det är en slät bulle som snittas (utan att locket lossnar) och fylls med en blandning av mandelmassa, vispad grädde och lite finhackad mandel. Florsocker siktas över den hoplagda bullen. Supergott - och perfekt för den som inte vill ha grädde och mandelmassa var för sig. Den perfekta semlan där den goda mandelmassegrädden räcker hela bullen igenom!
Hur gör jag mandelmasse/grädde fyllningen bäst och i vilka proportioner?
Vi skall ha en aktivitet i församlingen där vi tänkte bjuda på dessa. Grodsemlor finns på vissa konditorier - det första där jag såg dem var Fricks i Rättvik för flera år sedan men har läst att de finns bl. a. i Gävle.
snowi5 februari 2011
FYLLNING TILL GRODSEMLOR
(räcker till ca. 12st lite beroende på bullarnas storlek
1 dl. vispad grädde
0,5 dl. strösocker
0,5 dl. florsocker
100 gram sötmandel
Bittermandelessens efter smak, ca. 2-4 droppar.
Mixa alltsammans till en slät smet och fyll bullarna med.(Om du inte har en riktigt bra o vass mixer kan du mala mandeln istället.)om man vill kan man klicka på en sked extra grädde ovanpå fyllningen innan man "fäller" över locket. Lycka till! :)
BritaMariaN14 februari 2011
Tack för detta förslag.
Hörde på ett morgonprogram att man kan röra ut mandelmassa i lite vatten och grädden i lite mjölk för vispningen.
Jag såg att den senaste grodsemlan jag köpt hade ett tunt lager mandelmassa på bottenstycket.
Min tanke är att man brer utrörd mandelsmassa på bottenstycket, lägger på en klick vispad grädde med mandelmassa ytterligare utrörd med vatten. Sist tillsätts finhackadmandel.
Skall pröva denna variant
Shoutoutloud14 februari 2011
min mamma brukar alltid röra ihop mandelmassan med lite mjölk så att den blir lösare innan hon fyller semlorna.-dock endast lite lite.-men grädde blir nog också jättegott:D
BritaMariaN14 februari 2011
Tack för svar
Det skall bli spännande att se, och smaka, hur det blir !
Jag skulle vilja göra grodsemlor. Det är en slät bulle som snittas (utan att locket lossnar) och fylls med en blandning av mandelmassa, vispad grädde och lite finhackad mandel. Florsocker siktas över den hoplagda bullen. Supergott - och perfekt för den som inte vill ha grädde och mandelmassa var för sig. Den perfekta semlan där den goda mandelmassegrädden räcker hela bullen igenom!
Hur gör jag mandelmasse/grädde fyllningen bäst och i vilka proportioner?
Vi skall ha en aktivitet i församlingen där vi tänkte bjuda på dessa. Grodsemlor finns på vissa konditorier - det första där jag såg dem var Fricks i Rättvik för flera år sedan men har läst att de finns bl. a. i Gävle.
FYLLNING TILL GRODSEMLOR
(räcker till ca. 12st lite beroende på bullarnas storlek
1 dl. vispad grädde
0,5 dl. strösocker
0,5 dl. florsocker
100 gram sötmandel
Bittermandelessens efter smak, ca. 2-4 droppar.
Mixa alltsammans till en slät smet och fyll bullarna med.(Om du inte har en riktigt bra o vass mixer kan du mala mandeln istället.)om man vill kan man klicka på en sked extra grädde ovanpå fyllningen innan man "fäller" över locket. Lycka till! :)
Tack för detta förslag.
Hörde på ett morgonprogram att man kan röra ut mandelmassa i lite vatten och grädden i lite mjölk för vispningen.
Jag såg att den senaste grodsemlan jag köpt hade ett tunt lager mandelmassa på bottenstycket.
Min tanke är att man brer utrörd mandelsmassa på bottenstycket, lägger på en klick vispad grädde med mandelmassa ytterligare utrörd med vatten. Sist tillsätts finhackadmandel.
Skall pröva denna variant
min mamma brukar alltid röra ihop mandelmassan med lite mjölk så att den blir lösare innan hon fyller semlorna.-dock endast lite lite.-men grädde blir nog också jättegott:D
Tack för svar
Det skall bli spännande att se, och smaka, hur det blir !