Receptefterlysning: hallon- och kokoskaka på mördegsbotten
Myrina11 november 2009
Jag har sökt efter recept på en kaka jag minns från barndomen utan resultat. Undrar därför om någon här vet vad jag menar? Kakorna består av tre lager med mördegsbotten (tror jag) underst, ett lager hallonsylt som mellanlager och sedan någon slags kokossmet överst. Den gräddas antagligen i långpanna och skärs i rutor efteråt.
Om någon känner igen denna beskrivning vore jag ytterst tacksam för receptet!
frucaos11 november 2009
Det låter misstänkt likt ett av mammas recept, ska kolla med henne, och om det verkar s tämma lägger jag in det ikväll!
Myrina11 november 2009
Åh! Det vore ju otroligt bra om din mamma skulle ha receptet! Bara att hålla tummarna... :)
Skrivet av frucaos den 11 nov 2009
Det låter misstänkt likt ett av mammas recept, ska kolla med henne, och om det verkar s tämma lägger jag in det ikväll!
frucaos13 november 2009
Haha, glömde fråga henne - men har mailat och bett henne om receptet - så än finns det hopp!
Blanda till mördegen, tryck ut den i en långpanna. Bred på ett lager sylt. Bred kokossmeten över sylten och grädda i cirka 20 min, 225 grader.
Skär den färdiga kakan i fyrkanter som garneras med glasyr och en klick hallonsylt.
Myrina13 november 2009
Tusen tack! Nu blir det till att baka i helgen!:)
frucaos17 november 2009
Kokostårta
Mördeg:
2 ¼ dl vetemjöl
¼ dl socker
100 g margarin eller smör
Fyllning:
1 dl hallonsylt
2 ägg
1 ½ dl socker
1 påse (200 g) riven kokos
50-75 g smält smör eller margarin
Gör mördegen och tryck ut den i en rund form, helst med löstagbar kant (springform). Grädda 15 min i 175-200 graders ugnsvärme tills degen fått lite färg.
Bred ut sylten på den halvgräddade kakan.
Vispa äggen och sockret. Tillsätt kokos och matfett. Fördela kokosmassan ovanpå sylten. Grädda kakan på nytt tills den får vacker färg och ser torr ut, ca 30 min.
Sikta lite florsocker över.
(Man kan med fördel vispa ihop kokosblandningen medan man gör första gräddningen.)
Till långpanna brukar jag ta dubbel sats mördeg och 1 ½ sats fyllning.
Det var det min mamma satt och tryckte på - är det skillnad? Har inte orkat jämföra ...
Lycka till vilket du än väljer!
Myrina17 november 2009
Tack, tack båda för svaren (och till frucaos mamma givetvis). Jag ska provbaka båda och se vilket som stämmer bäst med "orginalminnet", svårt att avgöra innan.
Jag har sökt efter recept på en kaka jag minns från barndomen utan resultat. Undrar därför om någon här vet vad jag menar? Kakorna består av tre lager med mördegsbotten (tror jag) underst, ett lager hallonsylt som mellanlager och sedan någon slags kokossmet överst. Den gräddas antagligen i långpanna och skärs i rutor efteråt.
Om någon känner igen denna beskrivning vore jag ytterst tacksam för receptet!
Det låter misstänkt likt ett av mammas recept, ska kolla med henne, och om det verkar s tämma lägger jag in det ikväll!
Åh! Det vore ju otroligt bra om din mamma skulle ha receptet! Bara att hålla tummarna... :)
Det låter misstänkt likt ett av mammas recept, ska kolla med henne, och om det verkar s tämma lägger jag in det ikväll!
Haha, glömde fråga henne - men har mailat och bett henne om receptet - så än finns det hopp!
Receptet jag har kallas "skattgömmor"
Mördeg:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
200 g smör
2 ägg
Kokossmet:
2 ägg
2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
4 msk smält smör
4 dl kokosflingor
Fyllning: Hallonsylt
Garnering: Florsockerglasyr, hallonsylt.
Blanda till mördegen, tryck ut den i en långpanna. Bred på ett lager sylt. Bred kokossmeten över sylten och grädda i cirka 20 min, 225 grader.
Skär den färdiga kakan i fyrkanter som garneras med glasyr och en klick hallonsylt.
Tusen tack! Nu blir det till att baka i helgen!:)
Kokostårta
Mördeg:
2 ¼ dl vetemjöl
¼ dl socker
100 g margarin eller smör
Fyllning:
1 dl hallonsylt
2 ägg
1 ½ dl socker
1 påse (200 g) riven kokos
50-75 g smält smör eller margarin
Gör mördegen och tryck ut den i en rund form, helst med löstagbar kant (springform). Grädda 15 min i 175-200 graders ugnsvärme tills degen fått lite färg.
Bred ut sylten på den halvgräddade kakan.
Vispa äggen och sockret. Tillsätt kokos och matfett. Fördela kokosmassan ovanpå sylten. Grädda kakan på nytt tills den får vacker färg och ser torr ut, ca 30 min.
Sikta lite florsocker över.
(Man kan med fördel vispa ihop kokosblandningen medan man gör första gräddningen.)
Till långpanna brukar jag ta dubbel sats mördeg och 1 ½ sats fyllning.
Det var det min mamma satt och tryckte på - är det skillnad? Har inte orkat jämföra ...
Lycka till vilket du än väljer!
Tack, tack båda för svaren (och till frucaos mamma givetvis). Jag ska provbaka båda och se vilket som stämmer bäst med "orginalminnet", svårt att avgöra innan.
Jättetack som sagt, vad bra detta forum är!