Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Risgrynsgröt

  • ros 20 december 2008

    Hej alla glada matvänner!
    Har ni något bra tips hur ni gör när ni koka risgrynsgröt?
    Jag kokade gröt i går. Men det bara kokar över.
    Trots att jag hade ett mynt emellan grytan och plattan.
    En trelitersgryta för fyra personer.

    Kokade med smör på lägsta temperatur och lämnade inte köket under tiden.

    Tacksam för svar!

    God jul!(Y)(Y)(Y)

  • mamago 20 december 2008

    Hittade detta under www.grot.se

    50 gr smör
    1½ dl rundkornigt grötris
    1 lit mjölk 3%
    ½ dl socker

    Smält smöret i en kastrull lägg i risgrynen och låt grynen koka upp med smöret, men inte brynas. Koka upp mjölken i en annan kastrull, passa den noga så att den inte kokar över, och häll den kokande mjölken över smör/grynblandningen.
    Rör om, lägg på lock och om du har bråttom, låt kastrullen stå på svag värme en timme.

    Har du mera tid, ställ kastrullen på en skärbräda i en och en halv timme, gärna med en tyngd på locket. Öppna inte på locket och rör inte i gröten förrän den är klar efter ca 1,5 timme. Rör sedan ner sockret och servera med kanel, socker och mjölk.

    Tips till diskningen:
    Om mjölken bränt fast i botten på mjölkkastrullen, slå på lite vatten och en tesked maskindiskpulver och ställ tillbaka kastrullen en stund på den varma plattan så går det lätt att diska ur.

  • MissLo 20 december 2008

    Busenkelt (Y).

    Jag kokar först upp vatten o salt, 6 dl vatten, knappt 1 tsk salt. När vattnet kokar häller jag i 3 dl rundkornigt ris, drar ner värrmen och låter vattnet koka in. När det är nästan tomt på vatten (låt inte torrkoka helt ) häller jag på ca 1 l mjölk ökar värmen igen och låter det koka upp. Rör om och dra ner värmen till lägsta temp. När kokningen dämpat ner sig (kanske man måste dra kastrullen en bit från plattan en stund) lägg lock på kastrullen och låt riset bara svälla sakta ca 30 min. Rör om då och då, tillsätt socker o ev, en klick smör.
    På det här sättet kokar det inte över men man måste passa i början just när det kokar upp.(Y)

    En tips att lägga på minnet; Vatten kokar vid 100 gr och mjölk när man vänder ryggen till :D

    Lycka till!

  • anluk 21 december 2008

    Man kan också göra den i ugnen vilket är kanon! Koka vatten, salt och risgryn. Tillsätt mjölk och kanelstång. In i ugnen på 100 grader med locket på där den får stå och dra i ca 1 timme.

  • lisbethv 21 december 2008

    Skrivet av anluk den 21 dec 2008

    Man kan också göra den i ugnen vilket är kanon! Koka vatten, salt och risgryn. Tillsätt mjölk och kanelstång. In i ugnen på 100 grader med locket på där den får stå och dra i ca 1 timme.

    Så här har jag alltid gjort fungerar toppen tycker jag:)

  • evaldo 21 december 2008

    Risgryns gröt kokar lätt över, oftast beror det på att det har för hög värme, Det enda man kan göra för att undvika överkokning är att passa plattan väldigt noga. Så fort det tenderar att koka över så måste kastrullen av plattan fort som ögat och lägg i en smörklick, då brukar det stanna av. Passa hela tiden är det enda som gäller i början i alla fall.

  • K-kristina 21 december 2008

    Jag kokar alltid upp ris och vatten mm som det står på paketet.Sen Hälle rjag på mjölken och låter det koka upp .Sen ställer kag den på träskärbradan och lägger en handduk över och på mindre än en timme är den klar. Sen sockrar jag den och värmer den när vi ks äta den. Helt perfekt slipper att det kokar över o att det bränns ibottten Lycka till(Y)

  • LEDIVO 21 december 2008

    Så här gör jag:
    Lägg 1 1/2 dl risgryn i hett vatten.
    Koka upp 1 liter mjölk 3 % fetthalt och 1/2 tsk salt.
    Smörj botten av en tjockbottnad gryta med margarin.
    Häll i mjölken.
    Häll vattnet av grynen.
    Häll grynen och 1 hel kanel i mölken.
    Koka gröten på lägsta värme under i ständig omrörning tills den är klar.
    Tillsätt ca 2 msk socker.
    GOD JUL!

  • MammaIrene 22 december 2008

    Jag gör alltid gröten i micron,. =toppen bra!
    Jaghar 3 dl gryn o 7 dl vatten, 1 1/ 2 tsk salt, kanek och vaniljsocker....
    Kokar full värme 5 min
    rör om
    kokar halv efekt i ca 15 min tills vattnet kokat in
    Tillsätter mjölk ca 12 dl
    Rör om kör 4 min full efekt
    Rör om kör 10 min halv efekt
    Rör om
    10 min halv eftekt
    Sedan rör jag om o låter det bli färdigt på eftervärme....

  • ros 25 december 2008

    Skrivet av anluk den 21 dec 2008

    Man kan också göra den i ugnen vilket är kanon! Koka vatten, salt och risgryn. Tillsätt mjölk och kanelstång. In i ugnen på 100 grader med locket på där den får stå och dra i ca 1 timme.


    Ska det bara vara 100° i ugnen?
    Jag prövade, men efter 45 minuter så hade det inte hänt så mycket.
    Jag fortsatte att koka den på spisen med att röra och passa hela tiden.
    Det blev en otroligt god och mild gröt.
    God fortsättning på julen(Y)

  • anluk 25 december 2008

    Ska vara 100 grader men det kan ta mycket längre tid än 1 timme......

  • vanilj 25 december 2008

    Man får helt enkelt ägna en timme åt grötkokning, d.v.s. stå fastbunden vid spisen för att undvika (eventuell) fastbränd gröt alternativt överkokning.
    Rör om ofta och lyft på locket med jämna mellanrum så att luften går ur gröten. :)

    Och använd teflonkastrull - mycket lättare att diska än dom andra otygen som kräver både svinto och skurmedel...:@

  • matnjutaren 25 december 2008

    Skrivet av vanilj den 25 dec 2008

    Man får helt enkelt ägna en timme åt grötkokning, d.v.s. stå fastbunden vid spisen för att undvika (eventuell) fastbränd gröt alternativt överkokning.
    Rör om ofta och lyft på locket med jämna mellanrum så att luften går ur gröten. :)

    Och använd teflonkastrull - mycket lättare att diska än dom andra otygen som kräver både svinto och skurmedel...:@


    Håller med dej till 100%.:)
    Det får ta den tid det tar....(Y)

  • annamariasmat 25 december 2008

    Jag har också stått och rört och rört och ändå bränt gröten. Nu har jag lycktas två gånger - när mjölken (och en skvätt grädde och lite smör) kokt upp (jag gör enligt paketet i början) så stänger jag bara av plattan och låter grytan stå kvar - gröten är klar efter en timme. Alltså ingen värme på, grynen sväller ändå.

  • 26 december 2008

    Skrivet av MammaIrene den 22 dec 2008

    Jag gör alltid gröten i micron,. =toppen bra!
    Jaghar 3 dl gryn o 7 dl vatten, 1 1/ 2 tsk salt, kanek och vaniljsocker....
    Kokar full värme 5 min
    rör om
    kokar halv efekt i ca 15 min tills vattnet kokat in
    Tillsätter mjölk ca 12 dl
    Rör om kör 4 min full efekt
    Rör om kör 10 min halv efekt
    Rör om
    10 min halv eftekt
    Sedan rör jag om o låter det bli färdigt på eftervärme....


    (Y)
    Håller med dig!
    I micron blir gröten lika god som på "vanligt" sätt. Plus att man kan göra den i plast- eller glasskål och inget bränner fast!

  • annamariasmat 26 december 2008

    Jag är så rädd att det kokar över i micron men det gör det inte då?

  • annamariasmat 26 december 2008

    Jag är så rädd att det kokar över i micron men det gör det inte då?

  • 26 december 2008

    Skrivet av annamariasmat den 26 dec 2008

    Jag är så rädd att det kokar över i micron men det gör det inte då?


    Nej det är ingen fara, det har då aldrig hänt mig.
    Man kör ju mest på halv effekt.
    Lycka till!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.