Har gjort chokladtryffel (choklad+smör+grädde) som jag skall fylla mina prästgårdsnötter med. Den har nu stått i kylen sedan igår - men stelnar inte? Vad kan jag göra? Blanda i mer choklad? Mer smör?
Vill ju göra klart kakorna (ska bli julklappar)!
frucaos19 december 2008
Oj, det var svårt. Jag hade nog provat med mer choklad, men jag vet ju inte vilka proportioner du hade från början... Jag gjorde tryffel häromdagen med 200g choklad, 1dl grädde och 25 g smör. Den blev bra! (chilitryffel, härligt stark ...)
Lotten_J19 december 2008
Jag hade nog också provat med mer choklad men som frucaos säger.....man bör nog veta proportionerna du hade från början...sen har jag märkt att det är skillnad på de olika chokladerna...finns mkt "dålig" choklad.....
Nettan7519 december 2008
Hmm kan ni inte rekommendera nån bra choklad som är lätt att finna? Ska på affärn ikväll! =)
Eery19 december 2008
mer choklad.. har märkt att det krävs mer choklad ju lägre kakaohalten är
brukar ha mindre smör också.. ungefär en matsked
systeryster19 december 2008
Har bara gjort tryffel en gång och den blev kladdig så fort den varit ur kylen en lite stund.Den var försvinnade god i alla fall.Fick gå och ta en smakbit i kylsåpet då och då, och ställa in den i kylskåpet igen efter att ha bjudit gästerna. Hoppas din blir bättre!:p
jas6519 december 2008
Det är mycket noga att följa recepten när man gör tryffel, antar att du har använt lite för mycket grädde.
Mvh
Höfta lite mindre med grädden
Anders
wifsta19 december 2008
Ok. Kan kanske vara en kombination av "höftning" (är notorisk höftare) och choklad med låg kakaohalt... Proportionerna från början var 175 g choklad (hade inte premium så det räckte, fyllde på med annan), 1,5 dl grädde ca och 1 msk smör.
Prövade med lite mer smör (hade ingen mer choklad hemma) och den har i alla fall stelnat så mycket att den går att breda på kakorna :p
matjessill19 december 2008
Hejsan
Jag hade tagit lite av den tryffeln som inte stelnat och smält den helt igen, och sen hade jag rört i dubbelsiktad kakao. Kakao är jättebra på att få choklad att tjockna.. Sen när man fått den delen tjock (typ som kakdegstjock) så får man arbeta in den ostelnade tryffeln som är kvar.
Själv handlar jag odense choklad. Jättefin choklad som inte rinner när den smälts utan bara blir sådär härligt mjuk och tjock liksom.
hoppas att detta hjälper dig.
GOD JUL ALLA
wifsta20 december 2008
TACK - vilket jättebra tips!!! (Y)
ida8520 december 2008
beror ju oftast på vilken choklad man använder ! om man använder vanlig blockhoklad med mkt kakao tillbakning så ska det ju stelna !! :)
matjessill8 januari 2009
:D
Roligt att du uppskattade mitt svar
Ett toppenrecept på grundtryffel är
100g Choklad
1 dl (100g) vispgrädde
koka precis upp grädden
häll över den grovhackade chokladen.
Rör om till en slät smet
smaksätt eventuellt med något smaskigt
och låt sen stelna
Har gjort chokladtryffel (choklad+smör+grädde) som jag skall fylla mina prästgårdsnötter med. Den har nu stått i kylen sedan igår - men stelnar inte? Vad kan jag göra? Blanda i mer choklad? Mer smör?
Vill ju göra klart kakorna (ska bli julklappar)!
Oj, det var svårt. Jag hade nog provat med mer choklad, men jag vet ju inte vilka proportioner du hade från början... Jag gjorde tryffel häromdagen med 200g choklad, 1dl grädde och 25 g smör. Den blev bra! (chilitryffel, härligt stark ...)
Jag hade nog också provat med mer choklad men som frucaos säger.....man bör nog veta proportionerna du hade från början...sen har jag märkt att det är skillnad på de olika chokladerna...finns mkt "dålig" choklad.....
Hmm kan ni inte rekommendera nån bra choklad som är lätt att finna? Ska på affärn ikväll! =)
mer choklad.. har märkt att det krävs mer choklad ju lägre kakaohalten är
brukar ha mindre smör också.. ungefär en matsked
Har bara gjort tryffel en gång och den blev kladdig så fort den varit ur kylen en lite stund.Den var försvinnade god i alla fall.Fick gå och ta en smakbit i kylsåpet då och då, och ställa in den i kylskåpet igen efter att ha bjudit gästerna. Hoppas din blir bättre!:p
Det är mycket noga att följa recepten när man gör tryffel, antar att du har använt lite för mycket grädde.
Mvh
Höfta lite mindre med grädden
Anders
Ok. Kan kanske vara en kombination av "höftning" (är notorisk höftare) och choklad med låg kakaohalt... Proportionerna från början var 175 g choklad (hade inte premium så det räckte, fyllde på med annan), 1,5 dl grädde ca och 1 msk smör.
Prövade med lite mer smör (hade ingen mer choklad hemma) och den har i alla fall stelnat så mycket att den går att breda på kakorna :p
Hejsan
Jag hade tagit lite av den tryffeln som inte stelnat och smält den helt igen, och sen hade jag rört i dubbelsiktad kakao. Kakao är jättebra på att få choklad att tjockna.. Sen när man fått den delen tjock (typ som kakdegstjock) så får man arbeta in den ostelnade tryffeln som är kvar.
Själv handlar jag odense choklad. Jättefin choklad som inte rinner när den smälts utan bara blir sådär härligt mjuk och tjock liksom.
hoppas att detta hjälper dig.
GOD JUL ALLA
TACK - vilket jättebra tips!!! (Y)
beror ju oftast på vilken choklad man använder ! om man använder vanlig blockhoklad med mkt kakao tillbakning så ska det ju stelna !! :)
:D
Roligt att du uppskattade mitt svar
Ett toppenrecept på grundtryffel är
100g Choklad
1 dl (100g) vispgrädde
koka precis upp grädden
häll över den grovhackade chokladen.
Rör om till en slät smet
smaksätt eventuellt med något smaskigt
och låt sen stelna
går jättebra att rulla till bollar exempelvis.