Jag har kollat recept på kakor med hackad choklad och i många av dem så är det också hackade nötter. Det är cirka 125 g i en del recept. Kan man bara ta bort det? Jag kan inte ersätta det med mandel, andra nötter eller solrosfrö pga allergi. Det finns recept på saffranscookies som ser så gott ut men det är nötter i.
Jag undrar om det är upp till någon viss mängd man kan ta bort nötter o mandel, om det är bara lite går det ju men om det är över 1 hg?
Nicole_8826 januari 2011
Inget problem att ta bort nötterna vad jag vet. :)
Annars kan man ju göra en mindre sats å testa om man känner sig osäker.
jayamila26 januari 2011
oftast går det att helt enkelt ta bort nötter då de mest är för synens och tugmotståndets skulle nog kunna pröva att ha flingor i stället det går så länge det inte är mycket vatten( mjölk funkar inte heller) i smeten utan fett( olja, smält smör osv.) prova en liten sats det är kul att exprementera i köket.
tomospj26 januari 2011
Skrivet av knyppeltanten den 26 jan 2011
Jag har kollat recept på kakor med hackad choklad och i många av dem så är det också hackade nötter. Det är cirka 125 g i en del recept. Kan man bara ta bort det? Jag kan inte ersätta det med mandel, andra nötter eller solrosfrö pga allergi. Det finns recept på saffranscookies som ser så gott ut men det är nötter i.
Jag undrar om det är upp till någon viss mängd man kan ta bort nötter o mandel, om det är bara lite går det ju men om det är över 1 hg?
I just saffranscookies kan det kanske vara värt att testa med att ersätta nötterna med t.ex. russin eller korinter. Baka en mindre sats och testa. Lycka till!
knyppeltanten27 januari 2011
I just saffranscookies kan det kanske vara värt att testa med att ersätta nötterna med t.ex. russin eller korinter. Baka en mindre sats och testa. Lycka till!
Tack. Jag ska prova det utan russin och korinter och utan nötter. Herrn i huset som äter de flesta kakorna gillar inte russin i kakor (det "går" i släkten på den sidan, ingen av syskonen äter russin i kakor!)
DoctorWho27 januari 2011
När jag bakar brownies ersätter jag de hackade nötterna med samma mängd havregryn (dl inte gram). Första gången jag gjorde detta trodde en allergisk släkting att det var nötter i, havregrynen får en lätt nötig smak när de gräddas.
knyppeltanten27 januari 2011
Skrivet av Transporter den 27 jan 2011
När jag bakar brownies ersätter jag de hackade nötterna med samma mängd havregryn (dl inte gram). Första gången jag gjorde detta trodde en allergisk släkting att det var nötter i, havregrynen får en lätt nötig smak när de gräddas.
Tack, vilket bra tips det ska jag prova. Så om det är 125 g nötter så tar jag 1,25 dl havregryn?
DoctorWho27 januari 2011
Skrivet av knyppeltanten den 27 jan 2011
Skrivet av Transporter den 27 jan 2011
När jag bakar brownies ersätter jag de hackade nötterna med samma mängd havregryn (dl inte gram). Första gången jag gjorde detta trodde en allergisk släkting att det var nötter i, havregrynen får en lätt nötig smak när de gräddas.
Tack, vilket bra tips det ska jag prova. Så om det är 125 g nötter så tar jag 1,25 dl havregryn?
Väg nötterna 125 g och lägg dem i ett dl-mått och ta den mängden havregryn. Det fungerar för mig.
penntrollet27 januari 2011
Om det är de saffranscookies du sparat i din kokbok så fungerar de utmärkt att utesluta både nötter och russin. Det beror ju på hur känslig ni är om du kan/vågar använda choklad som kan innehålla spår av nötter, jag brukar baka dessa och ha enbart hackad vitchoklad i som ger en rätt bra brytning då den vitachokladen blir lite brungräddad, men om jag tilsätter 150 eller 200g choklad kommer jag inte ihåg brukar gå på känsla och se vilken mängd som ser "lagom ut"
knyppeltanten27 januari 2011
Väg nötterna 125 g och lägg dem i ett dl-mått och ta den mängden havregryn. Det fungerar för mig.
Jag köper aldrig nötter eftersom jag inte kan ta i dem men jag hör om någon på jobbet använder nötter och kan mäta åt mig.
knyppeltanten27 januari 2011
Skrivet av penntrollet den 27 jan 2011
Om det är de saffranscookies du sparat i din kokbok så fungerar de utmärkt att utesluta både nötter och russin. Det beror ju på hur känslig ni är om du kan/vågar använda choklad som kan innehålla spår av nötter, jag brukar baka dessa och ha enbart hackad vitchoklad i som ger en rätt bra brytning då den vitachokladen blir lite brungräddad, men om jag tilsätter 150 eller 200g choklad kommer jag inte ihåg brukar gå på känsla och se vilken mängd som ser "lagom ut" [/quote
Jo det är de kakorna. Choklad kan jag använda och vit choklad har jag hemma. Ikväll misslyckades ett bak med chokladfudgekaka totalt och fick slängas så jag ska vänta ett tag innan jag gör saffranscookies. Tack för tipset.
penntrollet27 januari 2011
Vill du göra mazariner kan du pröva Ljuvliga mazariner och byt ut mandel och bittermandel mot 1 dl mannagryn, tillsätt lite vaniljsocker det funkar , rulla gärna några frysta blåbär i lite marsanpulver(kok) och blanda hastigt ner i smeten eller tillsätt ca 2-3tsk pepparkakskrydda. De går även att göra äggfria utan problem
Jag har kollat recept på kakor med hackad choklad och i många av dem så är det också hackade nötter. Det är cirka 125 g i en del recept. Kan man bara ta bort det? Jag kan inte ersätta det med mandel, andra nötter eller solrosfrö pga allergi. Det finns recept på saffranscookies som ser så gott ut men det är nötter i.
Jag undrar om det är upp till någon viss mängd man kan ta bort nötter o mandel, om det är bara lite går det ju men om det är över 1 hg?
Inget problem att ta bort nötterna vad jag vet. :)
Annars kan man ju göra en mindre sats å testa om man känner sig osäker.
oftast går det att helt enkelt ta bort nötter då de mest är för synens och tugmotståndets skulle nog kunna pröva att ha flingor i stället det går så länge det inte är mycket vatten( mjölk funkar inte heller) i smeten utan fett( olja, smält smör osv.) prova en liten sats det är kul att exprementera i köket.
Jag har kollat recept på kakor med hackad choklad och i många av dem så är det också hackade nötter. Det är cirka 125 g i en del recept. Kan man bara ta bort det? Jag kan inte ersätta det med mandel, andra nötter eller solrosfrö pga allergi. Det finns recept på saffranscookies som ser så gott ut men det är nötter i.
Jag undrar om det är upp till någon viss mängd man kan ta bort nötter o mandel, om det är bara lite går det ju men om det är över 1 hg?
I just saffranscookies kan det kanske vara värt att testa med att ersätta nötterna med t.ex. russin eller korinter. Baka en mindre sats och testa. Lycka till!
I just saffranscookies kan det kanske vara värt att testa med att ersätta nötterna med t.ex. russin eller korinter. Baka en mindre sats och testa. Lycka till!
Tack. Jag ska prova det utan russin och korinter och utan nötter. Herrn i huset som äter de flesta kakorna gillar inte russin i kakor (det "går" i släkten på den sidan, ingen av syskonen äter russin i kakor!)
När jag bakar brownies ersätter jag de hackade nötterna med samma mängd havregryn (dl inte gram). Första gången jag gjorde detta trodde en allergisk släkting att det var nötter i, havregrynen får en lätt nötig smak när de gräddas.
När jag bakar brownies ersätter jag de hackade nötterna med samma mängd havregryn (dl inte gram). Första gången jag gjorde detta trodde en allergisk släkting att det var nötter i, havregrynen får en lätt nötig smak när de gräddas.
Tack, vilket bra tips det ska jag prova. Så om det är 125 g nötter så tar jag 1,25 dl havregryn?
När jag bakar brownies ersätter jag de hackade nötterna med samma mängd havregryn (dl inte gram). Första gången jag gjorde detta trodde en allergisk släkting att det var nötter i, havregrynen får en lätt nötig smak när de gräddas.
Tack, vilket bra tips det ska jag prova. Så om det är 125 g nötter så tar jag 1,25 dl havregryn?
Väg nötterna 125 g och lägg dem i ett dl-mått och ta den mängden havregryn. Det fungerar för mig.
Om det är de saffranscookies du sparat i din kokbok så fungerar de utmärkt att utesluta både nötter och russin. Det beror ju på hur känslig ni är om du kan/vågar använda choklad som kan innehålla spår av nötter, jag brukar baka dessa och ha enbart hackad vitchoklad i som ger en rätt bra brytning då den vitachokladen blir lite brungräddad, men om jag tilsätter 150 eller 200g choklad kommer jag inte ihåg brukar gå på känsla och se vilken mängd som ser "lagom ut"
Väg nötterna 125 g och lägg dem i ett dl-mått och ta den mängden havregryn. Det fungerar för mig.
Jag köper aldrig nötter eftersom jag inte kan ta i dem men jag hör om någon på jobbet använder nötter och kan mäta åt mig.
Skrivet av penntrollet den 27 jan 2011
Om det är de saffranscookies du sparat i din kokbok så fungerar de utmärkt att utesluta både nötter och russin. Det beror ju på hur känslig ni är om du kan/vågar använda choklad som kan innehålla spår av nötter, jag brukar baka dessa och ha enbart hackad vitchoklad i som ger en rätt bra brytning då den vitachokladen blir lite brungräddad, men om jag tilsätter 150 eller 200g choklad kommer jag inte ihåg brukar gå på känsla och se vilken mängd som ser "lagom ut" [/quote
Jo det är de kakorna. Choklad kan jag använda och vit choklad har jag hemma. Ikväll misslyckades ett bak med chokladfudgekaka totalt och fick slängas så jag ska vänta ett tag innan jag gör saffranscookies. Tack för tipset.
Vill du göra mazariner kan du pröva Ljuvliga mazariner och byt ut mandel och bittermandel mot 1 dl mannagryn, tillsätt lite vaniljsocker det funkar , rulla gärna några frysta blåbär i lite marsanpulver(kok) och blanda hastigt ner i smeten eller tillsätt ca 2-3tsk pepparkakskrydda. De går även att göra äggfria utan problem