Hej alla goa mk:are.
Jag är lite efter min tid och har just upptäckt att jag älskar Tiramisu. Just när alla sjunger chokladfondantens lov så vill jag vara lite retro o lära mig göra Tiramisu.
Det finns ett antal recept här på MK, jag kan inte gärna testa alla, därför vill jag fråga i en sån här tråd - hur gör du Tiramisu? Vad kan ersättas med vad?
Ex savoiardikex - kan jag ta ngt annat istället?
Vilken sorts likör är godast? Måste det vara mascarponeost?
Hoppas på svar!
mvh Mia
chrisq6 april 2010
:DD googlade på recepten. nu finns mycket du kan byta ut
irrevirre6 april 2010
Jag älskar också tiramisu!
Jag tycker de speciella kexen är ett måste men annars ...
Tipsar jag om en "enklare" variant med philadepihiaost och creme fraische: Tiramisù
och ett "proffsigare" (snyggare?) med mascarpone: Megan´s tiramisu
Jag tycker båda är så goda såååååååå ...... {drool}
idea_6 april 2010
Mascarpone är en färskost (som philadelphia och dess kusiner) men inte syrlig på samma sätt som dess släktingar. Har för mig att man kunde läsa i buffe på den tiden det var modernt att man kunde byta ut kexen mot tunna skivor rostad sockerkaka om man inte hittade dessa kex i butiken eftersom kexen har en spröd torr sockerkakskonsistens. :) Men till och med mitt lilla ica har dem. Själv gillar jag smaken av kaffelikör, men ska du ha det att doppa kexen i eller i krämen? har för mig att man kan göra det barnvänligt genom att doppa keksen i pressad apelsin, eller doppa dem i kaffe om man är förtjust i den smaken :)
The_mama97mia6 april 2010
Jag tänkte nog doppa kex i kaffe blandat med likör, har både amaretto och kakolikör, dock inget marsalavin som också förekommer i en del varianter.
Savoiardikex ska jag leta efter. Trodde i min enfald att man kanske kunde byta mot ngt så enkelt som Finger Marie, men dom är nog för hårda.
Jag tackar för synpunkter och era tips, fyll gärna på med hur du gör din tiramisu!
mattant416 april 2010
Fingermarie, finns det fortfarande?? Jag letade som en galning efter det innan jul utan att hitta minsta paket, kanske måste jag göra om letandet.
Countrygirl6 april 2010
Jag doppar inte kexen. Jag vill kunna styra hur mycket vätska de får och häller i stället med en tesked för att inte få för mycket kaffe.
Lycka till! Tiramisu eller chokladfondant, båda klara favoriter här.
The_mama97mia6 april 2010
FingerMarie eller ngn ekvivalent tror jag att jag sett på Netto.
tulipan6 april 2010
Åhh här är en till som älskar Tiramisu....
Här ska nämligen göras det i morgon tror jag.. om jag inte svänger ihop det nu ikväll vills äga *S*
asasto6 april 2010
Istället för savoiardikex kan man faktiskt ta en mosskaka (sockerkaka utan smör) som är 1-2 dagar gammal och skära i stavar, jag tycker att det blir mycket likt savoiardikex
The_mama97mia6 april 2010
Recept på mosskaka?
Har du det?
jag ska söka
tack!
Vispa ägg och socker, blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten, ha sist i det heta vattnet. Häll smeten i smord och bröad form ca 1,5 liter, grädda ca 30min.
Här är en variant på Tiramisú som jag brukar göra på sommaren när det finns gott om färska jordgubbar:
I stället för savoiardikex så gör jag en helt vanlig sockerkaka, men tillsätter saften och det rivna skalet av en apelsin i smeten. Grädda som vanligt, låt gärna kaka stå och "torka" lite över natten. Sedan skär man kakan i fingertjocka stavar, eller savoiardikex-liknande bitar.
Dessa doppas sedan i en blandning av passerade jordgubbar, med en splash av antingen färskpressad apelsin, eller ett par matskedar av någon god apelsinlikör, t ex Cointreau.
Sedan bygger man ihop Tiramisun på vanligt sätt, med mascarponecreme efter orginalreceptet.
I stälet för siktad kakao på toppen tar jag sedan skivade eller möjligen hela jordgubbar.
Låt det gärna stå och "safta" till sig ett par timmar, eller över natten.
Bumbis22 april 2010
Jag har faktiskt aldrig ätit tiramisú men jag vet att min syster gjorde för ett tag sedan och hon hittade inte kexen som ingår så hon ringde mig och frågade vad hon kunde ta istället. Jag föreslog brago och hon sa att det var den godaste tiramisú hon ätit.
The_mama97mia31 augusti 2010
*PUFF*
Jag har nu hittat savoiardikex. Gjorde en tiramisu i somras, men skrev ju inte ner hur jag gjorde. Hade mascarponeost, men inte hade jag vispade äggvitor i inte. Jag söker genvägar, ogillar att vispa, har ingen elvisp.
sju31 augusti 2010
Någon genväg vet jag inte, men jag såg en ganska häftig variant av Tiramisu på Masterchef Australia. En av deltagarna bytte ut amaretton mot "Young's Double Chocolate Stout" och kallade den Biramisu. Jag har inte testat att göra den än, men kommer nog att bjuda min ölintresserade svåger på den nästa gång de kommer på besök.
Hej alla goa mk:are.
Jag är lite efter min tid och har just upptäckt att jag älskar Tiramisu. Just när alla sjunger chokladfondantens lov så vill jag vara lite retro o lära mig göra Tiramisu.
Det finns ett antal recept här på MK, jag kan inte gärna testa alla, därför vill jag fråga i en sån här tråd - hur gör du Tiramisu? Vad kan ersättas med vad?
Ex savoiardikex - kan jag ta ngt annat istället?
Vilken sorts likör är godast? Måste det vara mascarponeost?
Hoppas på svar!
mvh Mia
:DD googlade på recepten. nu finns mycket du kan byta ut
Jag älskar också tiramisu!
Jag tycker de speciella kexen är ett måste men annars ...
Tipsar jag om en "enklare" variant med philadepihiaost och creme fraische:
Tiramisù
och ett "proffsigare" (snyggare?) med mascarpone:
Megan´s tiramisu
Jag tycker båda är så goda såååååååå ...... {drool}
Mascarpone är en färskost (som philadelphia och dess kusiner) men inte syrlig på samma sätt som dess släktingar. Har för mig att man kunde läsa i buffe på den tiden det var modernt att man kunde byta ut kexen mot tunna skivor rostad sockerkaka om man inte hittade dessa kex i butiken eftersom kexen har en spröd torr sockerkakskonsistens. :) Men till och med mitt lilla ica har dem. Själv gillar jag smaken av kaffelikör, men ska du ha det att doppa kexen i eller i krämen? har för mig att man kan göra det barnvänligt genom att doppa keksen i pressad apelsin, eller doppa dem i kaffe om man är förtjust i den smaken :)
Jag tänkte nog doppa kex i kaffe blandat med likör, har både amaretto och kakolikör, dock inget marsalavin som också förekommer i en del varianter.
Savoiardikex ska jag leta efter. Trodde i min enfald att man kanske kunde byta mot ngt så enkelt som Finger Marie, men dom är nog för hårda.
Jag tackar för synpunkter och era tips, fyll gärna på med hur du gör din tiramisu!
Fingermarie, finns det fortfarande?? Jag letade som en galning efter det innan jul utan att hitta minsta paket, kanske måste jag göra om letandet.
Jag doppar inte kexen. Jag vill kunna styra hur mycket vätska de får och häller i stället med en tesked för att inte få för mycket kaffe.
Lycka till! Tiramisu eller chokladfondant, båda klara favoriter här.
FingerMarie eller ngn ekvivalent tror jag att jag sett på Netto.
Åhh här är en till som älskar Tiramisu....
Här ska nämligen göras det i morgon tror jag.. om jag inte svänger ihop det nu ikväll vills äga *S*
Istället för savoiardikex kan man faktiskt ta en mosskaka (sockerkaka utan smör) som är 1-2 dagar gammal och skära i stavar, jag tycker att det blir mycket likt savoiardikex
Recept på mosskaka?
Har du det?
jag ska söka
tack!
Mosskaka (ur boken 7 sorters kakor)
ugnstemp 200C
2ägg
2dl socker
1 1/2dl vetemjöl
1dl potatismjöl
2tsk bakpulver
1dl hett vatten.
Vispa ägg och socker, blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten, ha sist i det heta vattnet. Häll smeten i smord och bröad form ca 1,5 liter, grädda ca 30min.
Passar även bra att göra tårtbottnar av.
Paulo Robertos Tiramisu är den bästa som finns!
http://www.recept.nu/1.210244/paolo_roberto/efterratter_godis/agg_mejeri/tiramisu
Här är en variant på Tiramisú som jag brukar göra på sommaren när det finns gott om färska jordgubbar:
I stället för savoiardikex så gör jag en helt vanlig sockerkaka, men tillsätter saften och det rivna skalet av en apelsin i smeten. Grädda som vanligt, låt gärna kaka stå och "torka" lite över natten. Sedan skär man kakan i fingertjocka stavar, eller savoiardikex-liknande bitar.
Dessa doppas sedan i en blandning av passerade jordgubbar, med en splash av antingen färskpressad apelsin, eller ett par matskedar av någon god apelsinlikör, t ex Cointreau.
Sedan bygger man ihop Tiramisun på vanligt sätt, med mascarponecreme efter orginalreceptet.
I stälet för siktad kakao på toppen tar jag sedan skivade eller möjligen hela jordgubbar.
Låt det gärna stå och "safta" till sig ett par timmar, eller över natten.
Jag har faktiskt aldrig ätit tiramisú men jag vet att min syster gjorde för ett tag sedan och hon hittade inte kexen som ingår så hon ringde mig och frågade vad hon kunde ta istället. Jag föreslog brago och hon sa att det var den godaste tiramisú hon ätit.
*PUFF*
Jag har nu hittat savoiardikex. Gjorde en tiramisu i somras, men skrev ju inte ner hur jag gjorde. Hade mascarponeost, men inte hade jag vispade äggvitor i inte. Jag söker genvägar, ogillar att vispa, har ingen elvisp.
Någon genväg vet jag inte, men jag såg en ganska häftig variant av Tiramisu på Masterchef Australia. En av deltagarna bytte ut amaretton mot "Young's Double Chocolate Stout" och kallade den Biramisu. Jag har inte testat att göra den än, men kommer nog att bjuda min ölintresserade svåger på den nästa gång de kommer på besök.