Är det någon som har recept på olika tryfflar såhär inför jul?
Amika22 november 2007
Jag har recept ¨på flera olika sorters tryfflar bland mina recept. :) Och fler har jag lagt in, men de är inte godkända än. Jag skrev in flera recept i söndags som inte blivit godkända ännu. :)
22 november 2007
Chokladtryffel:
Ingredienser Cirka 15 stycken:
• 250 g mörk choklad, bruten i mindre bitar
• 1 dl vispgrädde
• 1 msk vaniljsocker
• 2 msk konjak
• Till dekoration:
• kakaopulver
Så här gör du:
Låt chokladen smälta i den uppkokta grädden. Ta kastrullen från värmen och tillsätt övriga ingredienser. Låt smeten svalna och sedan vila i kylskåpet en stund. Forma små bollar av tryffeln. Rulla dem i kakao.
chokladtryfel m rom:
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk mörk rom
1 msk kakao
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i Kesella och rom. Låt chokladen stelna något i kylen ca 2 tim. Forma den till ovala kulor med två teskedar. Låt dem stelna i kylen. Rulla dem i kakao.
dajmtryffel:
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk konjak eller likör
ca 100 g dajm
kakao
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i Kesella och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.
Glöggtryffel:
1 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad grovt hackad
1 msk smör
1-2 msk starkvinsglögg
½ dl hackad mandel
½ dl hackad russin
Gör så här
Koka upp grädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och smält chokladen i grädden under omrörning. Vispa i smör och smaksätt med glögg. Låt svalna. Forma tryffelmassan till kulor. Rulla dem i mandel och russin. Låt stelna helt i kylen.
hallontryffel:
ca 40 st.
Ingredienser
250 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad
1 dl vispgrädde
3 msk Dansukker Finkornigt Strösocker
små pappersformar
Finhacka chokladen. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull och låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills 1/2 dl vätska återstår. Tillsätt chokladbitarna och rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Fördela smeten i små pappersformar.
Hasselnötstryffel:
30 bitar
125 g ljus blockchoklad
50 g osaltat smör
2 msk grädde
50 g malda hasselnötter
250 g mörk blockchoklad, hackad
30 hasselnötshalvor
Lägg den ljusa blockchokladen i en liten bunke. Blanda smör och grädde i en liten tjockbottnad kastrull och rör om på svag värme tills smöret har smält.
Koka upp, ta kastrullen av värmen och häll den heta vätskan över chokladen. Rör om med träsked tills chokladen har smält och smeten är slät. Tillsätt malda hasselnötter och blanda väl.
Låt smeten svalna i kylskåp i 15 minuter eller tills den är fast nog för att kunna berarbetas. Rör om då och då under tiden. Rulla små bollar av smeten, en struken matsked åt gången. Lägg bollarna i kylen i ytterligare 15 minuter eller tills de har fast konsistens.
Täck en bakplåt med folie. Lägg den mörka chokladen i en medelstor värmetålig bunke, ställ den över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen har smält och är slät. Låt den svalna något. Doppa tryfflarna en i taget i chokladen med hjälp av två gafflar, låt lös choklad rinna av och lägg sedan tryffelbitarna på plåten. Kläm snabbt fast en halv hasselnöt på varje tryffel innan chokladen hinner stelna. Ställ tryffeln i kylskåp i 30 minuter. Kan förvaras i lufttät burk i kylskåp upp till 2 veckor.
Kaffetryffel:
ca 30 st
75 g mörk choklad
150 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
35 g smör
1 ½ tsk snabbkaffepulver
Garnering:
250 g smält vit choklad (det behövs mer än vad som går åt)
1 dl florsocker
Hacka all choklad och lägg den i en skål.
Koka upp grädde, smör och kaffe. Häll det över chokladen. Rör till en slät tryffel. Ställ det svalt att stelna till spritsbar konsistens.
Spritsa eller rulla kulor med hjälp av två teskedar. Ställ dem svalt att stelna.
Doppa sedan tryfflarna i choklad. Rulla dem i florsocker och ställ dem svalt att stelna.
Skaka dem i en sikt för att få bort överflödigt florsocker. De kan förvaras svalt ett par dagar.
Kokostryffel
ca 35 st
100 g mörk choklad
4 msk grädde
150 g (ca 3 dl) Dansukker Florsocker
100 g (3 dl) kokosflingor
vit choklad
Smält den mörka chokladen över vattenbad. Tag bort chokladen från vattnet och rör i grädden.
Tillsätt kokosflingorna. Arbeta därefter in florsockret, lite i sänder, till en smidig massa. Ställ kallt i 2 timmar.
Riv den vita chokladen. Forma tryffelmassan till kulor som rullas i chokladen. Lägg eventuellt kulorna i pappersformar. Förvara svalt.
Lakritstryfflar med muscovadosocker
240 g Fazer Ögon 70% Premium Choklad
160 g vispgrädde
40 g socker
40 g osaltat smör
muscovadosocker
söt lakritsgodis/pulver
Ögon Cacao
Gör så här:
Smält chokladen på svag värme eller i micro. Koka grädden med socker och smaksätt med smält lakritsgodis eller lakritspulver. Slå grädden över chokladen och blanda till en härlig ganache. Vid ca 35° tillsätt det vispade rumstempererade smöret. Ställ kallt över natten.
Skär upp lagom stora kuber av ganachen och vänd dem sedan lite lagom ”kladdiga” i muscovadosocker blandat med kakaopulver.
Obs!
Förvara alltid tryfflar på svalt och torrt ställe. Aldrig i kylen.
Mariannetryffel
(ca 50 stycken)
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200 g Mörk Choklad
200 g Ljus Choklad
1 påse (150 g) Fazer Ögon Marianne Crush
Florsocker eller Cacao till dekoration
Gör så här:
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt. Låt blandningen svalna. Blanda i Marianne-kross. Låt blandningen stelna i kylen. Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna. Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao. Placera kulorna på ett serveringsfat eller i små godisformar
Mjölkchokladtryffel
ca 35 stycken
250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
45 g smör
Garnering:
225 g smält ljus choklad
½ dl florsocker
½ dl kakao
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och smöret. Häll det över chokladen och rör det helt slätt.
Ställ tryffeln svalt och låt den stelna till spritsbar konsistens. Spritsa ut eller rulla kulor med hjälp av två teskedar. Ställ dem svalt att stelna.
Doppa tryfflarna i chokladen. Sikta samman florsocker och kakao.
Rulla tryfflarna i siktblandningen. Ställ dem svalt att stelna. De kan förvaras svalt ett par dagar.
Multitryffel
ca 70 bitar
Tryffelbotten och topplager:
250 g mörk choklad, hackad
Mörkt lager:
200 g mörk choklad, hackad
½ dl grädde
80 g osaltat smör
Vitt lager:
130 g vit choklad, hackad
2 msk grädde
40 g osaltat smör
Vänd en avlång bakform, 30 x 20 cm, upp och ned. Täck undersidan med aluminiumfolie.
Lägg chokladen i en medelstor värmetålig skål, ställ den över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen har smält och är slät. Låt den svalna något. Bred ut hälften av chokladen över bakformen och ställ formen i kylskåp i 10 minuter eller tills chokladen har stelnat. Ställ resten av chokladen åt sidan.
Gör det mörka lagret. Lägg chokladen i en medelstor bunke. Lägg grädde och smör i en liten tjockbottnad kastrull och rör om på svag värme tills smöret har smält. Koka upp, ta kastrullen av värmen och häll den heta blandningen över chokladen. Rör om med träsked tills chokladen har smält och är slät. Bred ut hälften av smeten i ett jämnt lager över den stelnade chokladen. Ställ tillbaka formen i kylskåp för att stelna. Ställ resten av smeten i kylskåp för att halvstelna.
Gör det vita lagret på samma sätt som med det mörka lagret.
Vispa med elvisp resten av den mörka smeten tills den är tjock och krämig. Bred ut smeten i ett jämnt lager ovanpå den vita chokladen och ställ tillbaka formen i kylen tills smeten har stelnat. Bred ut resten av den smälta chokladen ovanpå och låt tryffeln stelna helt.
När tryffeln har fast konsistens, skär den i små fyrkanter med en lång, vass kniv. Tryffelbitarna kan förvaras i lager mellan smörpapper i lufttät burk i kylskåp upp till 4 veckor.
mörka tryffelkulor
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk konjak eller likör
2 msk kakao
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i Kesella och konjak eller likör. Låt chokladen stelna något i kylen 1-2 timmar. Forma den till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Sikta kakao över tryfflarna. Lägg dem gärna i pappersformar för småbröd. Låt stelna och förvara i kyl. Den som vill ha lite barnsligare smak byter ut 100 g av chokladen mot mjölkchoklad och siktar florsocker över istället för kakao.
Nöttryffel
Det här behövs för ca 25 st:
200g mörk choklad
100g smör
3/4 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
50g finhackade nötter
Garnering:
Råsocker Strö
1. Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden och tillsätt chokladen. Låt den smälta under omrörning.
2. Rör i smör och florsocker. Rör till en slät smet. Tillsätt finhackade nötter. Ställ chokladen att stelna kylskåpet.
3. Forma runda kulor av tryffeln. Rulla dem i Råsocker Strö. Lägg kulorna i små pappersformar och förvara dem kallt.
Pepparkakstryffel
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk kanel, malen
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk nejlikor, malda
0,5 tsk ingefära
ca 20 stycken
1. Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Lägg i smör och choklad i bitar. Låt det smälta på svag värme.
2. Rör i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna och sedan halvstelna i kylen.
3. Forma runda tryfflar med händerna. Pudra över kakao och låt tryfflarna stelna i kylen.
Päron- och konjakstryffel
Ingredienser Cirka 25 stycken:
• 200 g mörk choklad
• 3/4 dl vispgrädde
• 1 tsk honung
• 25 g rumstempererat smör
• 2 msk konjak
• 2 msk päronpuré (från barnmatsburk)
• 200 g mörk choklad till doppning
• ev mjölkchoklad till dekoration
Så här gör du:
Hacka chokladen ganska fint och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden med honungen och slå över chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt därefter smöret i mindre bitar. För att få tryffeln riktigt jämn och slät kan man använda en mixerstav.
Blanda även ner konjak och päronpuré och låt sedan tryffeln stelna. Forma små runda kulor med hjälp av ett kuljärn eller liknande. Låt kulorna stelna i kylskåp.
Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och doppa tryffelkulorna i chokladen. Låt stelna och spritsa eventuellt smält mjölkchoklad över tryfflarna som dekoration. Förvara kallt men låt tryfflarna bli rumstempererade före servering.
Vit chokladtryffel med pistaschnötter
Ingredienser Cirka 40 stycken:
• 1 dl vispgrädde
• 50 g smör
• 300 g vit choklad
• 1 dl kesella
• 2 msk vodka
• 1/2 dl hackade pistaschnötter
• • Garnering:
• hackade pistaschnötter
Så här gör du:
Koka upp grädden och smöret i en
kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Blanda i kesella, vodka och nötter. Låt chokladen stelna i kylskåpet minst 2 timmar. Rulla den till bollar med hjälp av en liten sked eller spritsa chokladen till små toppar. Om smeten blir kladdig, låt den stelna i kylskåpet en stund innan du fortsätter. Rulla bollarna i hackade pistaschnötter eller strö lite hackade över de spritsade chokladtopparna. Förvara tryffeln
i kylskåpet.
Äppletimjantryffel
ca 40 stycken
Ingredienser
300 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 äpplen
1/2 dl vitt vin
1 stor kvist färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk Dansukker Brun Farin Strö
2 msk äpplejuicekoncentrat eller calvados
1. Hacka chokladen i små bitar.
2. Skär äpplena i bitar och lägg i en kastrull med timjan, vin och grädde. Låt sjuda under lock i 20 minuter.
3. Passera genom en sil. Koka ihop tills det återstår en knapp deciliter. Rör i vaniljsocker, farin och choklad och rör tills chokladen smält. Rör i juicen/calvadosen. Låt stelna.
4. Skeda upp tryffeln och rulla i finriven choklad eller kakao. Förvara äppletimjantryffel i kylskåp. Serveras med fördel till en kopp kaffe efter maten.
(Y)
Biane22 november 2007
1000 tack för tryffelrecepten!
(Y)Ska prova så många jag och dottern hinner med innan jul.
Är det någon som har recept på olika tryfflar såhär inför jul?
Jag har recept ¨på flera olika sorters tryfflar bland mina recept. :) Och fler har jag lagt in, men de är inte godkända än. Jag skrev in flera recept i söndags som inte blivit godkända ännu. :)
Chokladtryffel:
Ingredienser Cirka 15 stycken:
• 250 g mörk choklad, bruten i mindre bitar
• 1 dl vispgrädde
• 1 msk vaniljsocker
• 2 msk konjak
• Till dekoration:
• kakaopulver
Så här gör du:
Låt chokladen smälta i den uppkokta grädden. Ta kastrullen från värmen och tillsätt övriga ingredienser. Låt smeten svalna och sedan vila i kylskåpet en stund. Forma små bollar av tryffeln. Rulla dem i kakao.
chokladtryfel m rom:
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk mörk rom
1 msk kakao
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i Kesella och rom. Låt chokladen stelna något i kylen ca 2 tim. Forma den till ovala kulor med två teskedar. Låt dem stelna i kylen. Rulla dem i kakao.
dajmtryffel:
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk konjak eller likör
ca 100 g dajm
kakao
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i Kesella och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.
Glöggtryffel:
1 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad grovt hackad
1 msk smör
1-2 msk starkvinsglögg
½ dl hackad mandel
½ dl hackad russin
Gör så här
Koka upp grädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och smält chokladen i grädden under omrörning. Vispa i smör och smaksätt med glögg. Låt svalna. Forma tryffelmassan till kulor. Rulla dem i mandel och russin. Låt stelna helt i kylen.
hallontryffel:
ca 40 st.
Ingredienser
250 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad
1 dl vispgrädde
3 msk Dansukker Finkornigt Strösocker
små pappersformar
Finhacka chokladen. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull och låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills 1/2 dl vätska återstår. Tillsätt chokladbitarna och rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Fördela smeten i små pappersformar.
Hasselnötstryffel:
30 bitar
125 g ljus blockchoklad
50 g osaltat smör
2 msk grädde
50 g malda hasselnötter
250 g mörk blockchoklad, hackad
30 hasselnötshalvor
Lägg den ljusa blockchokladen i en liten bunke. Blanda smör och grädde i en liten tjockbottnad kastrull och rör om på svag värme tills smöret har smält.
Koka upp, ta kastrullen av värmen och häll den heta vätskan över chokladen. Rör om med träsked tills chokladen har smält och smeten är slät. Tillsätt malda hasselnötter och blanda väl.
Låt smeten svalna i kylskåp i 15 minuter eller tills den är fast nog för att kunna berarbetas. Rör om då och då under tiden. Rulla små bollar av smeten, en struken matsked åt gången. Lägg bollarna i kylen i ytterligare 15 minuter eller tills de har fast konsistens.
Täck en bakplåt med folie. Lägg den mörka chokladen i en medelstor värmetålig bunke, ställ den över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen har smält och är slät. Låt den svalna något. Doppa tryfflarna en i taget i chokladen med hjälp av två gafflar, låt lös choklad rinna av och lägg sedan tryffelbitarna på plåten. Kläm snabbt fast en halv hasselnöt på varje tryffel innan chokladen hinner stelna. Ställ tryffeln i kylskåp i 30 minuter. Kan förvaras i lufttät burk i kylskåp upp till 2 veckor.
Kaffetryffel:
ca 30 st
75 g mörk choklad
150 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
35 g smör
1 ½ tsk snabbkaffepulver
Garnering:
250 g smält vit choklad (det behövs mer än vad som går åt)
1 dl florsocker
Hacka all choklad och lägg den i en skål.
Koka upp grädde, smör och kaffe. Häll det över chokladen. Rör till en slät tryffel. Ställ det svalt att stelna till spritsbar konsistens.
Spritsa eller rulla kulor med hjälp av två teskedar. Ställ dem svalt att stelna.
Doppa sedan tryfflarna i choklad. Rulla dem i florsocker och ställ dem svalt att stelna.
Skaka dem i en sikt för att få bort överflödigt florsocker. De kan förvaras svalt ett par dagar.
Kokostryffel
ca 35 st
100 g mörk choklad
4 msk grädde
150 g (ca 3 dl) Dansukker Florsocker
100 g (3 dl) kokosflingor
vit choklad
Smält den mörka chokladen över vattenbad. Tag bort chokladen från vattnet och rör i grädden.
Tillsätt kokosflingorna. Arbeta därefter in florsockret, lite i sänder, till en smidig massa. Ställ kallt i 2 timmar.
Riv den vita chokladen. Forma tryffelmassan till kulor som rullas i chokladen. Lägg eventuellt kulorna i pappersformar. Förvara svalt.
Lakritstryfflar med muscovadosocker
240 g Fazer Ögon 70% Premium Choklad
160 g vispgrädde
40 g socker
40 g osaltat smör
muscovadosocker
söt lakritsgodis/pulver
Ögon Cacao
Gör så här:
Smält chokladen på svag värme eller i micro. Koka grädden med socker och smaksätt med smält lakritsgodis eller lakritspulver. Slå grädden över chokladen och blanda till en härlig ganache. Vid ca 35° tillsätt det vispade rumstempererade smöret. Ställ kallt över natten.
Skär upp lagom stora kuber av ganachen och vänd dem sedan lite lagom ”kladdiga” i muscovadosocker blandat med kakaopulver.
Obs!
Förvara alltid tryfflar på svalt och torrt ställe. Aldrig i kylen.
Mariannetryffel
(ca 50 stycken)
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200 g Mörk Choklad
200 g Ljus Choklad
1 påse (150 g) Fazer Ögon Marianne Crush
Florsocker eller Cacao till dekoration
Gör så här:
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt. Låt blandningen svalna. Blanda i Marianne-kross. Låt blandningen stelna i kylen. Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna. Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao. Placera kulorna på ett serveringsfat eller i små godisformar
Mjölkchokladtryffel
ca 35 stycken
250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
45 g smör
Garnering:
225 g smält ljus choklad
½ dl florsocker
½ dl kakao
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och smöret. Häll det över chokladen och rör det helt slätt.
Ställ tryffeln svalt och låt den stelna till spritsbar konsistens. Spritsa ut eller rulla kulor med hjälp av två teskedar. Ställ dem svalt att stelna.
Doppa tryfflarna i chokladen. Sikta samman florsocker och kakao.
Rulla tryfflarna i siktblandningen. Ställ dem svalt att stelna. De kan förvaras svalt ett par dagar.
Multitryffel
ca 70 bitar
Tryffelbotten och topplager:
250 g mörk choklad, hackad
Mörkt lager:
200 g mörk choklad, hackad
½ dl grädde
80 g osaltat smör
Vitt lager:
130 g vit choklad, hackad
2 msk grädde
40 g osaltat smör
Vänd en avlång bakform, 30 x 20 cm, upp och ned. Täck undersidan med aluminiumfolie.
Lägg chokladen i en medelstor värmetålig skål, ställ den över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen har smält och är slät. Låt den svalna något. Bred ut hälften av chokladen över bakformen och ställ formen i kylskåp i 10 minuter eller tills chokladen har stelnat. Ställ resten av chokladen åt sidan.
Gör det mörka lagret. Lägg chokladen i en medelstor bunke. Lägg grädde och smör i en liten tjockbottnad kastrull och rör om på svag värme tills smöret har smält. Koka upp, ta kastrullen av värmen och häll den heta blandningen över chokladen. Rör om med träsked tills chokladen har smält och är slät. Bred ut hälften av smeten i ett jämnt lager över den stelnade chokladen. Ställ tillbaka formen i kylskåp för att stelna. Ställ resten av smeten i kylskåp för att halvstelna.
Gör det vita lagret på samma sätt som med det mörka lagret.
Vispa med elvisp resten av den mörka smeten tills den är tjock och krämig. Bred ut smeten i ett jämnt lager ovanpå den vita chokladen och ställ tillbaka formen i kylen tills smeten har stelnat. Bred ut resten av den smälta chokladen ovanpå och låt tryffeln stelna helt.
När tryffeln har fast konsistens, skär den i små fyrkanter med en lång, vass kniv. Tryffelbitarna kan förvaras i lager mellan smörpapper i lufttät burk i kylskåp upp till 4 veckor.
mörka tryffelkulor
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk konjak eller likör
2 msk kakao
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i Kesella och konjak eller likör. Låt chokladen stelna något i kylen 1-2 timmar. Forma den till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Sikta kakao över tryfflarna. Lägg dem gärna i pappersformar för småbröd. Låt stelna och förvara i kyl. Den som vill ha lite barnsligare smak byter ut 100 g av chokladen mot mjölkchoklad och siktar florsocker över istället för kakao.
Nöttryffel
Det här behövs för ca 25 st:
200g mörk choklad
100g smör
3/4 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
50g finhackade nötter
Garnering:
Råsocker Strö
1. Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden och tillsätt chokladen. Låt den smälta under omrörning.
2. Rör i smör och florsocker. Rör till en slät smet. Tillsätt finhackade nötter. Ställ chokladen att stelna kylskåpet.
3. Forma runda kulor av tryffeln. Rulla dem i Råsocker Strö. Lägg kulorna i små pappersformar och förvara dem kallt.
Pepparkakstryffel
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk kanel, malen
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk nejlikor, malda
0,5 tsk ingefära
ca 20 stycken
1. Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Lägg i smör och choklad i bitar. Låt det smälta på svag värme.
2. Rör i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna och sedan halvstelna i kylen.
3. Forma runda tryfflar med händerna. Pudra över kakao och låt tryfflarna stelna i kylen.
Päron- och konjakstryffel
Ingredienser Cirka 25 stycken:
• 200 g mörk choklad
• 3/4 dl vispgrädde
• 1 tsk honung
• 25 g rumstempererat smör
• 2 msk konjak
• 2 msk päronpuré (från barnmatsburk)
• 200 g mörk choklad till doppning
• ev mjölkchoklad till dekoration
Så här gör du:
Hacka chokladen ganska fint och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden med honungen och slå över chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt därefter smöret i mindre bitar. För att få tryffeln riktigt jämn och slät kan man använda en mixerstav.
Blanda även ner konjak och päronpuré och låt sedan tryffeln stelna. Forma små runda kulor med hjälp av ett kuljärn eller liknande. Låt kulorna stelna i kylskåp.
Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och doppa tryffelkulorna i chokladen. Låt stelna och spritsa eventuellt smält mjölkchoklad över tryfflarna som dekoration. Förvara kallt men låt tryfflarna bli rumstempererade före servering.
Vit chokladtryffel med pistaschnötter
Ingredienser Cirka 40 stycken:
• 1 dl vispgrädde
• 50 g smör
• 300 g vit choklad
• 1 dl kesella
• 2 msk vodka
• 1/2 dl hackade pistaschnötter
• • Garnering:
• hackade pistaschnötter
Så här gör du:
Koka upp grädden och smöret i en
kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Blanda i kesella, vodka och nötter. Låt chokladen stelna i kylskåpet minst 2 timmar. Rulla den till bollar med hjälp av en liten sked eller spritsa chokladen till små toppar. Om smeten blir kladdig, låt den stelna i kylskåpet en stund innan du fortsätter. Rulla bollarna i hackade pistaschnötter eller strö lite hackade över de spritsade chokladtopparna. Förvara tryffeln
i kylskåpet.
Äppletimjantryffel
ca 40 stycken
Ingredienser
300 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 äpplen
1/2 dl vitt vin
1 stor kvist färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk Dansukker Brun Farin Strö
2 msk äpplejuicekoncentrat eller calvados
1. Hacka chokladen i små bitar.
2. Skär äpplena i bitar och lägg i en kastrull med timjan, vin och grädde. Låt sjuda under lock i 20 minuter.
3. Passera genom en sil. Koka ihop tills det återstår en knapp deciliter. Rör i vaniljsocker, farin och choklad och rör tills chokladen smält. Rör i juicen/calvadosen. Låt stelna.
4. Skeda upp tryffeln och rulla i finriven choklad eller kakao. Förvara äppletimjantryffel i kylskåp. Serveras med fördel till en kopp kaffe efter maten.
(Y)
1000 tack för tryffelrecepten!
(Y)Ska prova så många jag och dottern hinner med innan jul.