Många gånger när jag lagar mat eller bakar blir det antingen ägggula eller äggvita över.
Har du några tips om vad man kan använda antingen ägggula eller äggvita till hör av dig!
Gnurf5 september 2010
Om du har typ 4 äggvitor över och lika många äggulor så kan man ju faktiskt blanda ihop dem igen och vips har man 4 hela ägg igen...(Y)
Voilà !! Fram med Plättjärnet !!
Nettan19845 september 2010
Ofta får jag äggvita över :/ Behöver också tips på vad man kan göra med äggvita. Maränger förstås, men nåt annat?
Av äggula man man göra färskpasta, men det krävs ganska många äggulor :) Eller majonnäs, det är inte så svårt som jag fick lära mej som yngre.
charlottat5 september 2010
oftast är det äggvitor jag får över, fast det innebär ju att jag använt enbart (eller fler) gulor i något, så har man använt vitorna först så finns det ju recept för enbart gulor oxå. både vitor och gulor går att frysa in och spara, om man inte får tillräckligt många, eller inte har tid att göra något med dem just då.
vitor är perfekt till maränger i olika varianter, pavlovatårtor och liknande. går oxå att att förstärka omeletter eller pannkakor med extra vitor.
gulor kan du använda till pasta carbonara, många recept på chokladmousse innehåller bara gulor, om det är varianten med vispad grädde i stället för vispad äggvita. majonnäs eller aioli.
busan375 september 2010
Till detta går det åt en del äggulor, gott är det också
charlottat tack för alla fina tips :)
De kommer garanterat underlätta för mig i köket framöver!
eken215 september 2010
boz1965 gräddbullar ska bli spännande att prova på själv tack!
eken215 september 2010
edelweis tack för tipset men är dock tyvärr inte så förtjust i likör.
tack ändå
eken215 september 2010
nettan1984 har du några recept på olika majonnäser får du gärna skriva de här
Roggan5 september 2010
Vispa äggvita och blanda ner riven ost (Ca 1 dl ost till en äggvita), lite oregano och ev lite salt och peppar. Bred ut på skivad franska. Grädda i ugnen tills det fått fin färg. Jättegott till att äta till soppor vilket det börjar bli dags för...
eken215 september 2010
tack roggan ska prova detta när jag gör soppa nästa gång
boz19655 september 2010
Skrivet av eken21 den 5 sep 2010
nettan1984 har du några recept på olika majonnäser får du gärna skriva de här
Här är en, i mitt tycke, väldigt bra bas som är lätt att vidareutveckla efter eget huvud.:
Äggvita hamnar i frysen för att bli konsistensgivare i pannkakor, våfflor, kalla efterrätter etc. Håller i princip hur länge som helst, bara man kontrollerar uttorkningen genom tättslutande lock.
eken216 september 2010
vincigator hur är det med ägggula håller även den länge i frysen?
vinciqator6 september 2010
Äggulor går att frysa, men tappar all sin emulgerande / bindande förmåga. Äggulorna innehåller mer fettssyror än äggvitorna och har därmed minskad hållbarhet pga av risken för härskning, men upp till ett halvår håller de utan vidare. Tinade äggulor ser ut som gult gegg och är ganska oaptitliga.
Ett sätt att minska proteinaggregeringen ( -sammanklumpningen ) är att frysa gulan med en inhibitor – salt, socker eller syra. Proportionerna är; salt 5 g, socker 15 g eller syra 6 cl per halv liter gula ( en äggula är c:a 1 msk i volym – 4,5 cl ). Som syra används lättast citronsaft. Samma procedur krävs för att frysa hela ägg. Både äggula och hela ägg är starkt utsatta för "frysbränna", uttorkning i ytan. Denna kan hindras genom infrysning under plastfilm ( lagt på ytan ) i täta behållare.
Lunchdax22 mars 2011
Äggvitor kan man göra mycket av, här är några som jag kommer på bara just nu:
marshmallows, sorbet, mousse, "mumsmums" (eller gräddbullar som de kallas trots att de inte har grädde i??), himmelskaka/änglakaka, maräng, glass, ansiktsmasker (inte att äta...), omelett, silverkaka, såser, kristyr.... ja det finns mycket!
Äggula: mousse (gräddbaserad), krämer, vaniljsås, nyttig frukostdrink eller proteindrink (smakar förskräckligt enligt egen erfarenhet, men det är många som dricker det faktiskt!), smörkräm, såser som supersnabba majonnäsen men också bearnaise- och hollandaise, spaghetti carbonara, äggröra, äggulekakor...
det var det jag kom på nu, men annars kan man ofta ersätta vanliga hela ägg med "halva". Så pannkaka, sockerkaka mm mm. Det är bara att prova! :D
Det finns verkligen mycket man kan göra med halva ägg.
Det första jag tänkte på var
äggula: äggtoddy
äggvita: maränger.
Gjorde själv en sats chokladmaränger förra helgen med min dotter för att vi hade många vitor över.
Många gånger när jag lagar mat eller bakar blir det antingen ägggula eller äggvita över.
Har du några tips om vad man kan använda antingen ägggula eller äggvita till hör av dig!
Om du har typ 4 äggvitor över och lika många äggulor så kan man ju faktiskt blanda ihop dem igen och vips har man 4 hela ägg igen...(Y)
Voilà !! Fram med Plättjärnet !!
Ofta får jag äggvita över :/ Behöver också tips på vad man kan göra med äggvita. Maränger förstås, men nåt annat?
Av äggula man man göra färskpasta, men det krävs ganska många äggulor :) Eller majonnäs, det är inte så svårt som jag fick lära mej som yngre.
oftast är det äggvitor jag får över, fast det innebär ju att jag använt enbart (eller fler) gulor i något, så har man använt vitorna först så finns det ju recept för enbart gulor oxå. både vitor och gulor går att frysa in och spara, om man inte får tillräckligt många, eller inte har tid att göra något med dem just då.
vitor är perfekt till maränger i olika varianter, pavlovatårtor och liknande. går oxå att att förstärka omeletter eller pannkakor med extra vitor.
gulor kan du använda till pasta carbonara, många recept på chokladmousse innehåller bara gulor, om det är varianten med vispad grädde i stället för vispad äggvita. majonnäs eller aioli.
Till detta går det åt en del äggulor, gott är det också
Österrikisk ägglikör
Har du några äggvitor över kan du göra gräddbullar t.ex.
Gammaldags gräddbullar
charlottat tack för alla fina tips :)
De kommer garanterat underlätta för mig i köket framöver!
boz1965 gräddbullar ska bli spännande att prova på själv tack!
edelweis tack för tipset men är dock tyvärr inte så förtjust i likör.
tack ändå
nettan1984 har du några recept på olika majonnäser får du gärna skriva de här
Vispa äggvita och blanda ner riven ost (Ca 1 dl ost till en äggvita), lite oregano och ev lite salt och peppar. Bred ut på skivad franska. Grädda i ugnen tills det fått fin färg. Jättegott till att äta till soppor vilket det börjar bli dags för...
tack roggan ska prova detta när jag gör soppa nästa gång
nettan1984 har du några recept på olika majonnäser får du gärna skriva de här
Här är en, i mitt tycke, väldigt bra bas som är lätt att vidareutveckla efter eget huvud.:
Sås - Majonnäs, grundrecept
Eller detta recept, som ger en lite gulare och syrligare majonnäs, med mer olja i OCH lite större säkerhetsmarginal pga. den ökade saltmängden.
Escoffiers majonnäs – LCHF
Äggvita hamnar i frysen för att bli konsistensgivare i pannkakor, våfflor, kalla efterrätter etc. Håller i princip hur länge som helst, bara man kontrollerar uttorkningen genom tättslutande lock.
vincigator hur är det med ägggula håller även den länge i frysen?
Äggulor går att frysa, men tappar all sin emulgerande / bindande förmåga. Äggulorna innehåller mer fettssyror än äggvitorna och har därmed minskad hållbarhet pga av risken för härskning, men upp till ett halvår håller de utan vidare. Tinade äggulor ser ut som gult gegg och är ganska oaptitliga.
Ett sätt att minska proteinaggregeringen ( -sammanklumpningen ) är att frysa gulan med en inhibitor – salt, socker eller syra. Proportionerna är; salt 5 g, socker 15 g eller syra 6 cl per halv liter gula ( en äggula är c:a 1 msk i volym – 4,5 cl ). Som syra används lättast citronsaft. Samma procedur krävs för att frysa hela ägg. Både äggula och hela ägg är starkt utsatta för "frysbränna", uttorkning i ytan. Denna kan hindras genom infrysning under plastfilm ( lagt på ytan ) i täta behållare.
Äggvitor kan man göra mycket av, här är några som jag kommer på bara just nu:
marshmallows, sorbet, mousse, "mumsmums" (eller gräddbullar som de kallas trots att de inte har grädde i??), himmelskaka/änglakaka, maräng, glass, ansiktsmasker (inte att äta...), omelett, silverkaka, såser, kristyr.... ja det finns mycket!
Äggula: mousse (gräddbaserad), krämer, vaniljsås, nyttig frukostdrink eller proteindrink (smakar förskräckligt enligt egen erfarenhet, men det är många som dricker det faktiskt!), smörkräm, såser som supersnabba majonnäsen men också bearnaise- och hollandaise, spaghetti carbonara, äggröra, äggulekakor...
det var det jag kom på nu, men annars kan man ofta ersätta vanliga hela ägg med "halva". Så pannkaka, sockerkaka mm mm. Det är bara att prova! :D
http://www.alltommat.se/Inspiration/Godsaker-med-aggvita-1.50710
Det finns verkligen mycket man kan göra med halva ägg.
Det första jag tänkte på var
äggula: äggtoddy
äggvita: maränger.
Gjorde själv en sats chokladmaränger förra helgen med min dotter för att vi hade många vitor över.