Jajamän!75 gr smör eller margarin1 flaska porter1 flaska julmust75 gr jäst4 msk mörk brödsirap2 msk honung2 msk mald pomerans2 tsk ingefära1 tsk kryddnejlikor1 dl russinca 18 dl rågsikt Smält matfettet i en kastrull. Häll i porter och must och värm till 37 grader. Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet av degspadet. Håll på resten av spadet och tillsätt sirap, honung, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta in mer mjöl så att det blir en riktigt stadig deg. Låt det jäsa övertäckt en timma. Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Dela den i två delar och forma runda eller avlånga bröd. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Är det någon som har ett bra recept på Vörtbröd?
Jajamän!75 gr smör eller margarin1 flaska porter1 flaska julmust75 gr jäst4 msk mörk brödsirap2 msk honung2 msk mald pomerans2 tsk ingefära1 tsk kryddnejlikor1 dl russinca 18 dl rågsikt Smält matfettet i en kastrull. Häll i porter och must och värm till 37 grader. Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet av degspadet. Håll på resten av spadet och tillsätt sirap, honung, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta in mer mjöl så att det blir en riktigt stadig deg. Låt det jäsa övertäckt en timma. Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Dela den i två delar och forma runda eller avlånga bröd. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.