Skulle bli så otroligt glad om nån vet hur man gör whiskeykola.
Var på julbord och då fick man just whiskeykola. Så otroligt gott.. Tänkte direkt att de vill jag göra men jag hittar ju inga recept..
Så snälla nån som har...
Mvh/ Johanna :)
asasto5 december 2009
Det borde gå bra att bara koka en traditionell neutral fudge eller kola och sedan i slutet smaksätta med den sprit man gillar (alt.essence). När man gör kulprovet kan man ju smaka sig fram till hur mycket sprit man vill att det ska smaka.
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, whiskey och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Whiskykola
Kola med en mild smak av whisky.
• 3 dl vispgrädde
• 2,5 dl socker
• 1 dl sirap
• 1 msk kakao
• 3 msk whisky
• 50 gram mandelmassa
Rör samman alla ingredienserna utom mandelmassan. Blanda mandelmassa och whisky och låt den dra medan kolan kokar. Koka upp kolasmeten och låt småkoka i cirka 15 minuter. När smeten håller för kulprovet, tillsätt whiskyn och mandelmassan. Ta bort grytan från plattan och rör väl. Häll upp smeten på bakplåtspapper i en mindre långpanna eller ugnsform. Skär i bitar när kolan stelnat något.
rshanna5 december 2009
Tack snälla för recepten!!
Kan ju meddela att jag fick en väldans glad sambo nu!! :D
Så nu ska här göra kola.. (Y)
Skulle bli så otroligt glad om nån vet hur man gör whiskeykola.
Var på julbord och då fick man just whiskeykola. Så otroligt gott.. Tänkte direkt att de vill jag göra men jag hittar ju inga recept..
Så snälla nån som har...
Mvh/ Johanna :)
Det borde gå bra att bara koka en traditionell neutral fudge eller kola och sedan i slutet smaksätta med den sprit man gillar (alt.essence). När man gör kulprovet kan man ju smaka sig fram till hur mycket sprit man vill att det ska smaka.
Cirka 50 stycken
100 100 g smör
2 2 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl ljus sirap
1 1 tsk vaniljsocker
2 msk whiskey
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, whiskey och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Leilas smörkola med whiskeysmak. :) Gott gotti gott gott...
Lycka till!
:pHär kommer en till(Y)
Whiskykola
Kola med en mild smak av whisky.
• 3 dl vispgrädde
• 2,5 dl socker
• 1 dl sirap
• 1 msk kakao
• 3 msk whisky
• 50 gram mandelmassa
Rör samman alla ingredienserna utom mandelmassan. Blanda mandelmassa och whisky och låt den dra medan kolan kokar. Koka upp kolasmeten och låt småkoka i cirka 15 minuter. När smeten håller för kulprovet, tillsätt whiskyn och mandelmassan. Ta bort grytan från plattan och rör väl. Häll upp smeten på bakplåtspapper i en mindre långpanna eller ugnsform. Skär i bitar när kolan stelnat något.
Tack snälla för recepten!!
Kan ju meddela att jag fick en väldans glad sambo nu!! :D
Så nu ska här göra kola.. (Y)