Den 20 juli firar jag och min man att vi har varit tillsammans i 10 år och jag tänkte laga 3 rätters.
Nu skulle jag vilja ha en massa tips, det enda jag har kommit på är att jag ska göra chokladsufflé till dessert.
Jag är arbetslös så det funkar inte med tex oxfilé och annat sånt dyrt. Det ska inte vara nån fisk.
Dessutom måste det vara gluten och laktosfritt.
Kan ni hjälpa mig med bra ideér? Gärna på nån fin dukning också men det får inte bli för dyrt. Helst inte för tidskrävande heller.
Tack på förhand.
Glitterfia9 juli 2010
Mitt tips är att göra
Stek fläskfilé/kotlett och servera med råstekt potatis med eller utan vitlök. Eller gör denna som blir saftig så du inte behöver någon sås. Supergott....
Kom på att jag åt en jättegod förrätt på resturang för någon vecka sedan. Enkelt och kanongott.
Grön färsk sparris, 3 riktigt tjocka, stek/grilla kort och strö flingsalt och lite peppar på.
Servera med en hollandaisås och en skiva kallrökt lax som rullats som en ros.
Enkelt och väldigt gott var det.
Nu kan ju du inte äta hollandaisås men det kan ju räcka med att servera med en citronklyfta kanske eller??
busan379 juli 2010
Det låter också mycket mumsigt. tack för tipsen
Mistys9 juli 2010
Kan absolut rekomendera Fläskkotlett/fläskfilé provencale som du fick tips om ovan. Det gör vi ofta fast jag gör eget vitlökssmör ( bara bregott,vitlök och persilja) klickar även på lite på köttet när det ska in i ugnen som får smälta ner bland potatisen och ger en ljuvlig smak. Vi gör också vitlöksbröd till. Mums vad hungrig jag blir.
En annan sak som också är supergott är en kryddig räkgryta med vitlök och pasta eller ris och vitlöksbröd och ett vitt vin. Blir också billigt då räkor ofta finns till extrapris och det går inte åt sådär jättemycket. Jag har ett recept på "Carinas räkgryta" på min sida som är supergod.
busan379 juli 2010
Tack för tipset Misty09, jag blir också hungrig :)
boz19659 juli 2010
Skrivet av Glitterfia den 9 jul 2010
...Nu kan ju du inte äta hollandaisås men det kan ju räcka med att servera med en citronklyfta kanske eller??
Det finns varken gluten eller laktos i hollandaise, så varför kulle hon inte kunna äta det?
Rätta mig om jag har fel, Busan...
Hollandaise till 4 personer:
(smöret kan bytas ut mot margarin om man är orolig för laktosrester i smöret)
150 g smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
Salt
Malen vitpeppar
Smält smöret på svag värme utan att det bryns.
Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.
Glitterfia9 juli 2010
Ber om ursäkt =)
Jag tänkte att man gör hollandais på smör och smör är gjort av grädde.
boz19659 juli 2010
Skrivet av Glitterfia den 9 jul 2010
Ber om ursäkt =)
Jag tänkte att man gör hollandais på smör och smör är gjort av grädde.
Det finns lite laktosrester i äkta smör, så långt har du helt rätt. Men när man gör hollandaise, béarnaise och andra emulsionssåser ska man undvika att få med bottensatsen från det smälta smöret, och det är där du hittar laktosen. Men det finns laktosfritt smör i mejeridisken också om man vill vara helt på den säkra sidan, så det borde inte ställa till några problem. :)
busan379 juli 2010
Tack för alla goda tips. Boz1965, jag tänker inte rätta dig du har koll som vanligt. (Y)
Laktosfritt smör finns, det brukar jag använda
osita9 juli 2010
Om detta har gluten i sig vet jag inte!!!!
Köp kyckling bitar (de delar du tycker bäst om själv) och gör en härlig marinad i en mixer om du har, av olja, vinäger, salt, vitlök och Rosmarin eller Timjan, samt lite Paprika pulver, klippt persilja.
Låt kycklingen ligga i marinaden sedan morgonen.
Lägg kycklingen på ungsplåten och pensla över marinaden och lägg 1-1,5cm tjocka potatis skivor och ett par äppleklyftor och gul löks klyftor runt om på plåten.
Häll över 2-3 dl vitt vin.
Stek i ca 45 min i 200º tills kycklingen är färdig!!
Vänd kycklingen efter halva tiden!!
{kissed}
Till förrätt rekomenderas de Gröna Sparris som Glitterfia sa.
God spis!!{clap}
busan379 juli 2010
Skrivet av osita den 9 jul 2010
Om detta har gluten i sig vet jag inte!!!!
Köp kyckling bitar (de delar du tycker bäst om själv) och gör en härlig marinad i en mixer om du har, av olja, vinäger, salt, vitlök och Rosmarin eller Timjan, samt lite Paprika pulver, klippt persilja.
Låt kycklingen ligga i marinaden sedan morgonen.
Lägg kycklingen på ungsplåten och pensla över marinaden och lägg 1-1,5cm tjocka potatis skivor och ett par äppleklyftor och gul löks klyftor runt om på plåten.
Häll över 2-3 dl vitt vin.
Stek i ca 45 min i 200º tills kycklingen är färdig!!
Vänd kycklingen efter halva tiden!!
{kissed}
Till förrätt rekomenderas de Gröna Sparris som Glitterfia sa.
Tyvär inte jättebilligt men borde väll bli 25-50kr kött per person beroende på hur mycket man vill ha och jag gissar att drycken till maten går på mer än så.
Vinbärsgele och potatisgratäng passar, föreslagna potatis vad det nu var smakade mest flottig kokt potatis :(.
Förrätt.. Räktoast är ju enkelt och trevligt.
jimboz9 juli 2010
Vit duk och antika fina silverljusstakar är ett måste för den rätta stämningen sedan ett gott rosévin..Ta fram några små skålar och fyll med vatten lägg sedan några avknoppade rosor i dessa.
busan3710 juli 2010
Tack för alla tips.Låter kanon
frucaos10 juli 2010
Avocadosoppa (kall) till förrätt är fint nu på sommaren! Lite marinerade kräftstjärtar i är pricken över i.
Kycklingmarinad som kan rekommenderas är Boti Kabab (indisk marinad). Servera med klyftpotatis eller en god couscous/bulgur/quinoa-sallad.
busan3710 juli 2010
Skrivet av frucaos den 10 jul 2010
Avocadosoppa (kall) till förrätt är fint nu på sommaren! Lite marinerade kräftstjärtar i är pricken över i.
Kycklingmarinad som kan rekommenderas är Boti Kabab (indisk marinad). Servera med klyftpotatis eller en god couscous/bulgur/quinoa-sallad.
Tack. Det låter gott men starkt
busan3710 juli 2010
Puff
jimboz10 juli 2010
Glöm inte säga hur mycket du älskar honom.
Detsamma vill jag säga till honom .....Alltså han ska säga det till dig :)
Den 20 juli firar jag och min man att vi har varit tillsammans i 10 år och jag tänkte laga 3 rätters.
Nu skulle jag vilja ha en massa tips, det enda jag har kommit på är att jag ska göra chokladsufflé till dessert.
Jag är arbetslös så det funkar inte med tex oxfilé och annat sånt dyrt. Det ska inte vara nån fisk.
Dessutom måste det vara gluten och laktosfritt.
Kan ni hjälpa mig med bra ideér? Gärna på nån fin dukning också men det får inte bli för dyrt. Helst inte för tidskrävande heller.
Tack på förhand.
Mitt tips är att göra
Stek fläskfilé/kotlett och servera med råstekt potatis med eller utan vitlök. Eller gör denna som blir saftig så du inte behöver någon sås. Supergott....
Kotlett provencal
Tack. Det låter mycket gott
Kom på att jag åt en jättegod förrätt på resturang för någon vecka sedan. Enkelt och kanongott.
Grön färsk sparris, 3 riktigt tjocka, stek/grilla kort och strö flingsalt och lite peppar på.
Servera med en hollandaisås och en skiva kallrökt lax som rullats som en ros.
Enkelt och väldigt gott var det.
Nu kan ju du inte äta hollandaisås men det kan ju räcka med att servera med en citronklyfta kanske eller??
Det låter också mycket mumsigt. tack för tipsen
Kan absolut rekomendera Fläskkotlett/fläskfilé provencale som du fick tips om ovan. Det gör vi ofta fast jag gör eget vitlökssmör ( bara bregott,vitlök och persilja) klickar även på lite på köttet när det ska in i ugnen som får smälta ner bland potatisen och ger en ljuvlig smak. Vi gör också vitlöksbröd till. Mums vad hungrig jag blir.
En annan sak som också är supergott är en kryddig räkgryta med vitlök och pasta eller ris och vitlöksbröd och ett vitt vin. Blir också billigt då räkor ofta finns till extrapris och det går inte åt sådär jättemycket. Jag har ett recept på "Carinas räkgryta" på min sida som är supergod.
Tack för tipset Misty09, jag blir också hungrig :)
...Nu kan ju du inte äta hollandaisås men det kan ju räcka med att servera med en citronklyfta kanske eller??
Det finns varken gluten eller laktos i hollandaise, så varför kulle hon inte kunna äta det?
Rätta mig om jag har fel, Busan...
Hollandaise till 4 personer:
(smöret kan bytas ut mot margarin om man är orolig för laktosrester i smöret)
150 g smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
Salt
Malen vitpeppar
Smält smöret på svag värme utan att det bryns.
Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.
Ber om ursäkt =)
Jag tänkte att man gör hollandais på smör och smör är gjort av grädde.
Ber om ursäkt =)
Jag tänkte att man gör hollandais på smör och smör är gjort av grädde.
Det finns lite laktosrester i äkta smör, så långt har du helt rätt. Men när man gör hollandaise, béarnaise och andra emulsionssåser ska man undvika att få med bottensatsen från det smälta smöret, och det är där du hittar laktosen. Men det finns laktosfritt smör i mejeridisken också om man vill vara helt på den säkra sidan, så det borde inte ställa till några problem. :)
Tack för alla goda tips. Boz1965, jag tänker inte rätta dig du har koll som vanligt. (Y)
Laktosfritt smör finns, det brukar jag använda
Om detta har gluten i sig vet jag inte!!!!
Köp kyckling bitar (de delar du tycker bäst om själv) och gör en härlig marinad i en mixer om du har, av olja, vinäger, salt, vitlök och Rosmarin eller Timjan, samt lite Paprika pulver, klippt persilja.
Låt kycklingen ligga i marinaden sedan morgonen.
Lägg kycklingen på ungsplåten och pensla över marinaden och lägg 1-1,5cm tjocka potatis skivor och ett par äppleklyftor och gul löks klyftor runt om på plåten.
Häll över 2-3 dl vitt vin.
Stek i ca 45 min i 200º tills kycklingen är färdig!!
Vänd kycklingen efter halva tiden!!
{kissed}
Till förrätt rekomenderas de Gröna Sparris som Glitterfia sa.
God spis!!{clap}
Om detta har gluten i sig vet jag inte!!!!
Köp kyckling bitar (de delar du tycker bäst om själv) och gör en härlig marinad i en mixer om du har, av olja, vinäger, salt, vitlök och Rosmarin eller Timjan, samt lite Paprika pulver, klippt persilja.
Låt kycklingen ligga i marinaden sedan morgonen.
Lägg kycklingen på ungsplåten och pensla över marinaden och lägg 1-1,5cm tjocka potatis skivor och ett par äppleklyftor och gul löks klyftor runt om på plåten.
Häll över 2-3 dl vitt vin.
Stek i ca 45 min i 200º tills kycklingen är färdig!!
Vänd kycklingen efter halva tiden!!
{kissed}
Till förrätt rekomenderas de Gröna Sparris som Glitterfia sa.
God spis!!{clap}
Tack det låter gott.
Testade att göra rumpstek på mors dag och det vart klart över förväntan
Rumpstek med rosmarin- och vitlökspotatis
Tyvär inte jättebilligt men borde väll bli 25-50kr kött per person beroende på hur mycket man vill ha och jag gissar att drycken till maten går på mer än så.
Vinbärsgele och potatisgratäng passar, föreslagna potatis vad det nu var smakade mest flottig kokt potatis :(.
Förrätt.. Räktoast är ju enkelt och trevligt.
Vit duk och antika fina silverljusstakar är ett måste för den rätta stämningen sedan ett gott rosévin..Ta fram några små skålar och fyll med vatten lägg sedan några avknoppade rosor i dessa.
Tack för alla tips.Låter kanon
Avocadosoppa (kall) till förrätt är fint nu på sommaren! Lite marinerade kräftstjärtar i är pricken över i.
Kycklingmarinad som kan rekommenderas är Boti Kabab (indisk marinad). Servera med klyftpotatis eller en god couscous/bulgur/quinoa-sallad.
Avocadosoppa (kall) till förrätt är fint nu på sommaren! Lite marinerade kräftstjärtar i är pricken över i.
Kycklingmarinad som kan rekommenderas är Boti Kabab (indisk marinad). Servera med klyftpotatis eller en god couscous/bulgur/quinoa-sallad.
Tack. Det låter gott men starkt
Puff
Glöm inte säga hur mycket du älskar honom.
Detsamma vill jag säga till honom .....Alltså han ska säga det till dig :)