Har fått en bit rostbiff av dovhjort , är det ngn som har ett gott och enkelt recept?. Mvh Kia:)
24 oktober 2007
kolla på denna sida, den kanske hjälper något: mat.sveaskog.se
Hjort-/rådjursköttgryta:
4 port
Hjort (grytbitar) 600,0 gram el. rådjur
Morot 1,0 st stor
Rödlök 1,0 styck
Purjolök 1,0 styck
Rotselleri 150,0 gram
Champinjon (färsk) 8,0 styck
Enbär 12,0 styck
Rödvin 3,0 dl
Vatten 2,0 dl
Vetemjöl 2,0 msk
Matfett till stekning
Salt & peppar
Tillbehör:
Persilja till garnering
Potatis 0,8 kilo
Skala och skär morot i bitar.
Skala och hacka rödlök.
Skala och tärna rotselleri.
Skär champinjonerna i 4 delar.
Skiva purjolök. Krossa enbär.
Putsa köttet rent från hinnor. Skär i bitar.
Hetta upp matfett i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet hastigt runt om till lätt knaprig yta. Lägg över i en stekkastrull eller i en gryta.
Stek på samma sätt några minuter morot, lök, purjo, rotselleri och champinjoner.
Lägg över i grytan.
Häll på vin och vatten i grytan och tillsätt enbär. Låt småkoka under locka 1,5-2 tim.
Blanda mjöl med lite vatten och tillsätt i grytan. Rör om. Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Svampfylld dovhjort
6 portioner
800 g dovhjortsstek
200 g svamp
t.ex. kantareller och champinjoner
1/2 schalottenlökar, tärnade
smör eller olja
50 g tärnat sidfläsk
1 äpple, skalat och tärnat
2 msk hackade örter
t.ex. dragon, timjan och persilja
salt, peppar
bindgarn
1. Hacka svampen och fräs den med löken i lite smör eller olja.
2. Salta och peppra.
3. Fräs sidfläsket och äppelhacket separat.
4. Blanda svamp, lök, sidfläsk, äpple och örter.
5. Låt kallna.
6. Klipp upp nätet kring steken.
7. Följ med en kniv mellan hinnorna.
8. Skär ett snitt längs hela steken.
9. Ungefär halvvägs in mot mitten.
10. Skär två vinklar åt varje sida.
11. Det ska likna ett upp och nervänt T.
12. Vik ut till en platta.
13. Fördela fyllningen.
14. Fös ihop köttet, så att biten blir hel igen.
15. Bind upp med garn.
16. Bryn steken runt om i smör eller olja.
17. Salta och peppra.
18. Stick in en termometer och stek i 175° ugn till 55-60°.
19. Beroende på hur rosa du vill ha köttet.
20. Det tar oftast en knapp timme.
21. Låt köttet vila i folie i minst 10 minuter.
22. Skiva upp steken.
23. Servera gärna med en krämig potatisgratäng.
Har fått en bit rostbiff av dovhjort , är det ngn som har ett gott och enkelt recept?. Mvh Kia:)
kolla på denna sida, den kanske hjälper något: mat.sveaskog.se
Hjort-/rådjursköttgryta:
4 port
Hjort (grytbitar) 600,0 gram el. rådjur
Morot 1,0 st stor
Rödlök 1,0 styck
Purjolök 1,0 styck
Rotselleri 150,0 gram
Champinjon (färsk) 8,0 styck
Enbär 12,0 styck
Rödvin 3,0 dl
Vatten 2,0 dl
Vetemjöl 2,0 msk
Matfett till stekning
Salt & peppar
Tillbehör:
Persilja till garnering
Potatis 0,8 kilo
Skala och skär morot i bitar.
Skala och hacka rödlök.
Skala och tärna rotselleri.
Skär champinjonerna i 4 delar.
Skiva purjolök. Krossa enbär.
Putsa köttet rent från hinnor. Skär i bitar.
Hetta upp matfett i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet hastigt runt om till lätt knaprig yta. Lägg över i en stekkastrull eller i en gryta.
Stek på samma sätt några minuter morot, lök, purjo, rotselleri och champinjoner.
Lägg över i grytan.
Häll på vin och vatten i grytan och tillsätt enbär. Låt småkoka under locka 1,5-2 tim.
Blanda mjöl med lite vatten och tillsätt i grytan. Rör om. Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Svampfylld dovhjort
6 portioner
800 g dovhjortsstek
200 g svamp
t.ex. kantareller och champinjoner
1/2 schalottenlökar, tärnade
smör eller olja
50 g tärnat sidfläsk
1 äpple, skalat och tärnat
2 msk hackade örter
t.ex. dragon, timjan och persilja
salt, peppar
bindgarn
1. Hacka svampen och fräs den med löken i lite smör eller olja.
2. Salta och peppra.
3. Fräs sidfläsket och äppelhacket separat.
4. Blanda svamp, lök, sidfläsk, äpple och örter.
5. Låt kallna.
6. Klipp upp nätet kring steken.
7. Följ med en kniv mellan hinnorna.
8. Skär ett snitt längs hela steken.
9. Ungefär halvvägs in mot mitten.
10. Skär två vinklar åt varje sida.
11. Det ska likna ett upp och nervänt T.
12. Vik ut till en platta.
13. Fördela fyllningen.
14. Fös ihop köttet, så att biten blir hel igen.
15. Bind upp med garn.
16. Bryn steken runt om i smör eller olja.
17. Salta och peppra.
18. Stick in en termometer och stek i 175° ugn till 55-60°.
19. Beroende på hur rosa du vill ha köttet.
20. Det tar oftast en knapp timme.
21. Låt köttet vila i folie i minst 10 minuter.
22. Skiva upp steken.
23. Servera gärna med en krämig potatisgratäng.