Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dovhjort

  • proswede 24 oktober 2007

    Har fått en bit rostbiff av dovhjort , är det ngn som har ett gott och enkelt recept?. Mvh Kia:)

  • 24 oktober 2007

    kolla på denna sida, den kanske hjälper något: mat.sveaskog.se


    Hjort-/rådjursköttgryta:
    4 port
    Hjort (grytbitar) 600,0 gram el. rådjur
    Morot 1,0 st stor
    Rödlök 1,0 styck
    Purjolök 1,0 styck
    Rotselleri 150,0 gram
    Champinjon (färsk) 8,0 styck
    Enbär 12,0 styck
    Rödvin 3,0 dl
    Vatten 2,0 dl
    Vetemjöl 2,0 msk
    Matfett till stekning
    Salt & peppar
    Tillbehör:
    Persilja till garnering
    Potatis 0,8 kilo
    Skala och skär morot i bitar.
    Skala och hacka rödlök.
    Skala och tärna rotselleri.
    Skär champinjonerna i 4 delar.
    Skiva purjolök. Krossa enbär.
    Putsa köttet rent från hinnor. Skär i bitar.
    Hetta upp matfett i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet hastigt runt om till lätt knaprig yta. Lägg över i en stekkastrull eller i en gryta.
    Stek på samma sätt några minuter morot, lök, purjo, rotselleri och champinjoner.
    Lägg över i grytan.
    Häll på vin och vatten i grytan och tillsätt enbär. Låt småkoka under locka 1,5-2 tim.
    Blanda mjöl med lite vatten och tillsätt i grytan. Rör om. Låt koka några minuter.
    Smaka av med salt och peppar.




    Svampfylld dovhjort
    6 portioner
    800 g dovhjortsstek
    200 g svamp
    t.ex. kantareller och champinjoner
    1/2 schalottenlökar, tärnade
    smör eller olja
    50 g tärnat sidfläsk
    1 äpple, skalat och tärnat
    2 msk hackade örter
    t.ex. dragon, timjan och persilja
    salt, peppar
    bindgarn
    1. Hacka svampen och fräs den med löken i lite smör eller olja.
    2. Salta och peppra.
    3. Fräs sidfläsket och äppelhacket separat.
    4. Blanda svamp, lök, sidfläsk, äpple och örter.
    5. Låt kallna.
    6. Klipp upp nätet kring steken.
    7. Följ med en kniv mellan hinnorna.
    8. Skär ett snitt längs hela steken.
    9. Ungefär halvvägs in mot mitten.
    10. Skär två vinklar åt varje sida.
    11. Det ska likna ett upp och nervänt T.
    12. Vik ut till en platta.
    13. Fördela fyllningen.
    14. Fös ihop köttet, så att biten blir hel igen.
    15. Bind upp med garn.
    16. Bryn steken runt om i smör eller olja.
    17. Salta och peppra.
    18. Stick in en termometer och stek i 175° ugn till 55-60°.
    19. Beroende på hur rosa du vill ha köttet.
    20. Det tar oftast en knapp timme.
    21. Låt köttet vila i folie i minst 10 minuter.
    22. Skiva upp steken.
    23. Servera gärna med en krämig potatisgratäng.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.