Föräldrarna har bröllopsdag imorgon och jag tänkte bjuda dem på middag.
Finns det någon typisk fransk sås som man har till fläskfilé?
En sås som inte är alltför svår att laga till.
Tack på förhand!
8 juli 2009
bearnaise, hollandaise eller cafe de paris??
MosterNettan9 juli 2009
När du stekt filén, använder du skyn i pannan, lägg i en rejäl bit gorgonzola och 200 gr creme fraiche, rör ut så det blir slätt, ha sen i mycket svartpeppar och 1 msk sherry. Himmelskt gott, till sista slicken...(L)
MosterNettan9 juli 2009
Skrivet av MosterNettan den 9 jul 2009
När du stekt filén, använder du skyn i pannan, lägg i en rejäl bit gorgonzola och 200 gr creme fraiche, rör ut så det blir slätt, ha sen i mycket svartpeppar och 1 msk sherry. Himmelskt gott, till sista slicken...(L)
PS
Om det är särskild franskt vet jag väl inte, men enklare kan det inte bli.
boz19659 juli 2009
Rödvinssås med sting (4 port.)
1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
0.5 st ancho- eller chipotle-chili
1.5 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
2.5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk socker
2 msk kalvfond
0.5 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse (maizena)
0.5 dl kallt vatten
1. Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.
sussisus9 juli 2009
Tack, för alla förslag.:)
Blir svårt att välja, men nåt av det kommer det att bli.
Lottix9 juli 2009
Svampsås med fransk senap och kinasoya brukar vi ha till , jättegott:p.
Bryn svamp ev. lite chalottenlök i pannan , häll på grädde + vatten
smaksätt med 2tsk( -brukar vara bra till sås till 4 pers..) fransk senap och lite kinasoya salt och svartpeppar .
sussisus9 juli 2009
Skrivet av Lottix den 9 jul 2009
Svampsås med fransk senap och kinasoya brukar vi ha till , jättegott:p.
Bryn svamp ev. lite chalottenlök i pannan , häll på grädde + vatten
smaksätt med 2tsk( -brukar vara bra till sås till 4 pers..) fransk senap och lite kinasoya salt och svartpeppar .
Oj, så gott det lät!
Och alla ingredienser har jag ju hemma ( = slippa gå ut i störtregnet).
marwis9 juli 2009
Denna sås hör till ett tecept med kyckling filé egentligen, men det gåt lika bra till fläskfilé!
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl kelda matlagningsgrädde
1 hönsbuljong
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1½ msk balsamvinäger
2 dl mjölk
Skala och hacka vitlöken. Bryn fläskfilen skuren i skivor (eller om du vill ha den helstekt serverar du såsen bredvid) med smör i stekpanna,salta och peppra.
Blanda grädde,buljongtärning,oregano och balsamvinäger i en gryta.
Lägg i filén och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter. Red sedan av med mjölk och vetemjöl, koka yttligare 3 minuter.
Kanongott!!
/Marie
Föräldrarna har bröllopsdag imorgon och jag tänkte bjuda dem på middag.
Finns det någon typisk fransk sås som man har till fläskfilé?
En sås som inte är alltför svår att laga till.
Tack på förhand!
bearnaise, hollandaise eller cafe de paris??
När du stekt filén, använder du skyn i pannan, lägg i en rejäl bit gorgonzola och 200 gr creme fraiche, rör ut så det blir slätt, ha sen i mycket svartpeppar och 1 msk sherry. Himmelskt gott, till sista slicken...(L)
När du stekt filén, använder du skyn i pannan, lägg i en rejäl bit gorgonzola och 200 gr creme fraiche, rör ut så det blir slätt, ha sen i mycket svartpeppar och 1 msk sherry. Himmelskt gott, till sista slicken...(L)
PS
Om det är särskild franskt vet jag väl inte, men enklare kan det inte bli.
Rödvinssås med sting (4 port.)
1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
0.5 st ancho- eller chipotle-chili
1.5 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
2.5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk socker
2 msk kalvfond
0.5 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse (maizena)
0.5 dl kallt vatten
1. Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.
Tack, för alla förslag.:)
Blir svårt att välja, men nåt av det kommer det att bli.
Svampsås med fransk senap och kinasoya brukar vi ha till , jättegott:p.
Bryn svamp ev. lite chalottenlök i pannan , häll på grädde + vatten
smaksätt med 2tsk( -brukar vara bra till sås till 4 pers..) fransk senap och lite kinasoya salt och svartpeppar .
Svampsås med fransk senap och kinasoya brukar vi ha till , jättegott:p.
Bryn svamp ev. lite chalottenlök i pannan , häll på grädde + vatten
smaksätt med 2tsk( -brukar vara bra till sås till 4 pers..) fransk senap och lite kinasoya salt och svartpeppar .
Oj, så gott det lät!
Och alla ingredienser har jag ju hemma ( = slippa gå ut i störtregnet).
Denna sås hör till ett tecept med kyckling filé egentligen, men det gåt lika bra till fläskfilé!
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl kelda matlagningsgrädde
1 hönsbuljong
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1½ msk balsamvinäger
2 dl mjölk
Skala och hacka vitlöken. Bryn fläskfilen skuren i skivor (eller om du vill ha den helstekt serverar du såsen bredvid) med smör i stekpanna,salta och peppra.
Blanda grädde,buljongtärning,oregano och balsamvinäger i en gryta.
Lägg i filén och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter. Red sedan av med mjölk och vetemjöl, koka yttligare 3 minuter.
Kanongott!!
/Marie