Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Halloween Lätt - Mat

 • lotteb 11 oktober 2008

  Trick or Treat, Trick or Treat, give me something good to eat…..här är lite ideer och inspiration att skapa din egen Halloween mat från enkla saker. Inte direkta recept här men ideer om hur du kan använda dina favorit ingredienser eller bakrecept och med lite fantasi skapa något nytt och kanske ...ooooooooooo....så kusligt.

  Hösten kommer med Halloween i Pennsylvania där vi bor. Med kyliga kvällar och färggranna löv kommer förberedelserna och förväntningarna för Halloween. Parader i byar och små städer, Halloween kalas och dekorerade hus och förstås trick and treat night.

  Det är roligt att planera vad man skall klä ut sig till. Gör man sin egen dräkt blir det jättekul. Delorera med pumpor, äpplen, majs och spökliga dekorationer är spännande för barnen och man vet aldrig vilka överraskningar väntar en på trick or treat night när man går runt från hus till hus. En del familjer skapar riktiga lanskap med animerade statyer eller dansande kvastar eller skrämmande ljud i högtalare men en enkel utskuren pumpa med ljus i är en klassisk dekoration som aldrig går fel.

  Skulle man vilja ha lite extra roligt på Halloween är det väldigt lätt att göra mat, godis och tilltugg och dekorationer från vanliga rätter. Vill man ha hemska saker kan man lätt göra det, en variant för små barn och familjer som inte njuter så mycket av monster och spöken är att göra en harvest variation. Man använder då pumpor, squasher, majs kolvar och majs blad som inspiration. Fågelskrämmor och annat trädgårdsaktigt passar bra.

  Några lätta och vanliga maträtter som du själv kan leka med och lätt kan göra till Halloween treats är till exempel:

  Avhuggna fingrar ---- Varmkorv eller prinskorv eller brödpinnar eller bröd bakad i smala längder eller smä eller stora morötter eller fiskpinnar osv osv– sätt dit flagad mandel som naglar på en ände – att klistra på mandeln kan man använda ketchup eller mjukost eller vad som helst som är lite kladdigt. Kan serveras med ketchup dip – blod – BBQ sauce – eller varm ost sås färgad eller vanlilg eller tomat marinara sauce.

  Cupcakes – dekorerade muffins – med smörkräm eller annan kräm – detta är en oändlig variation. Använd vit kräm och decorera med godis eller kristyr spökögon – använd orange kräm och använd mörk kristyr eller liknande och måla pumpan som en utskuren Halloween pumpa – använd mörk eller svart kräm och använd godis snören till ben och gör en spindel – Monster kan göras av vilken färg som helst med lite fantasi använd godis som blir bra till stora hemska ögon eller tänder osv. För monster ögon cupcakes använd vit kräm och svart i mitten för pupillen sen använd röd kristyr för blodådror ut från mitten. Häxhattar ala amerika med svarta triangel toppar kan göras av upp och ner vända glass strutar och mörk eller svart kräm att dekorera med. För häxkvast ta en salt pinne och vad man här kallar fruit by the roll – tunna skivor av frukt godis – an styv marsipan ut kavlad eller andra ideer kan nog fungera. Skär ut en remsa kanske 5 cm lång och klipp upp halvägs strimlor men klipp inte av dem och ta lite vatten på fingret upp med den oklippta kanten på remsan och rulla upp runt salta pinnen. Kvast! En Halloween katt kan lätt göras med godis snören som morrhår och svart kräm och passande godis till ögon eller flagad mandel med godis i mitten eller kristyr målade ögon. Öronen kan vara halva choklad fyrkantiga choklad kex delade på diagonalen eller marsipan.

  Långpanna kakor eller runda kakor – vilket kakrecept du vill. Kan göras med allt från sockerkaka till sacher tårta och vad som helst passar smaken. Hemligheten är i dekorationen. Ett exemple är gravfält. Använd vilken sorts kräm du bill på toppen på kakan eller färgad grädde. Smörkräm liknar mera amerikansk frosting och håller i längden bättre. För gravfältet välj kakor eller kex som är rektangel eller oval formade. Stick ner dem i kakan så de står upp och för en rolig effekt skriv med kristyr namn på dem på kalas gästerna. Dekorera gärna med gummi maskar och insekter. För en pumpkin patch - grön kräm eller grön med gyllenbrun kräm blandad in eller brun choklad kräm – sätt ut pumpa godis – här finns mycket pumpa och candy corn godis – om det inte finns färdigt använd marsipan eller mandelmassa och gör färgglada pumpor som bollar lite tillplattade med linjer intryckna ner för sidorna och gröna blad och vinrankor som placeras ut som i ett pumpa fält. Pumpa fälten lyser med allt det oranga mitt i det vissnande bruna och beiga det är jätte fint.Yum....

  Hjärna – Koka ett blomkålshuvud och sätt helt på ett fat – forma botten för att göra det lite mera hjärnlikt om du vill. Häll över eller servera en varm ostsås eller vad som helst annat kan passa att doppa i eller hälla över. För extra effect färga såsen grön eller röd etc. Man kan dekorera med pingpong bollar som man målar som ögonbollar med svart och röd penna.

  Möglig ost är förstås något vi äter men vilken passande Halloween rätt. Gör en ostbricka som påminner om en grav. Kanske med en gravsten i mitten av papp med något roligt skrivet på. Sätt gärna servetterna för kalaset över glasen med svarta spökögon på vita servetter målat på runt brickan så det är en spök picnic. Eller gör en vikinga eller bronsåldersgrav med alla ost kex som omkringliggande stenar. Det finns massa ideer säkert. Det passar med gele maskar eller annat godis som påminner en om hemska saker. Har du ostknivar med horn eller ben handtag eller bara vita handtag wow vilken effect.

  Att dricka kan man göra bål – grön eller stark färgad för häxbrygd eller röd för vampyr dryck. Om du kan och har tid frys insekts liknande godis eller vad som helst roligt du kan hitta i isbitar och låt det flyta runt. Dekorera med överblivet godis du inte använt till annat.

  Ägg ögon – Skär av en liten del på botten av skalat kokat ägg då det kan stå upp. Urgröp en grop på toppen stor nog för en grön oliv med röd pimpinento inuti och sätt i den. Använd en tandpetare och måla blodådror ner på äggets sidor med röd matfärg.

  Ägg spöken – Skär av en liten bit så ägget kan stå – använd skivade svarta oliver för ögon och mun – skär dem om du måste för mun och kanske måste du använda något som mayonäs som klister.

  Fruktögon - glassögon – lätt kan man göra antingen skivor av frukt eller fruktbollar med glass skopa eller enkelt till efterätt vanilj glass i skopa serverad i strut eller tallrik med choklad kaka aller rund mint som pupill eller vad som helst annat du tycker passar och jordgubbs sås eller utspädd sylt som blodådror. Smälta spöken passar bra med vanilj glass med godis som ögon och formad lite some en spökform som smälter lite på botten.

  Pajer – täckta pajer med ett topp pajskal är fint på halloween. Allt passar – en äpple paj eller bär paj. I skalet kan du skära ut höst inspirerade former som löv eller göra utskurna pumpa ansikten eller sätta till på sidan utskurna löv former. Pumpa paj är förstås jätte gott och görs utan täckande skal. Inget extra behövs till pumpa paj dekoration – det är kanske Halloweens favorit mat.

 • guldnyckeln 11 oktober 2008

  HAHA! Jag gillar idén med hjärnan!:D

 • susanne7206261 11 oktober 2008

  hur görman candycorn?

 • lotteb 11 oktober 2008

  Candy corn är rn triangulär liten godis med oranga, vita och gula band. Jag har aldrig gjort den för det finns ju överallt här men om man inte har den medvanda smaken som för amerikanare är sedan barnsben förstås kan man nog göra den från marsipan. För att komma nära smaken - Jag har inte själv provat men har sett recept på hemmagjord candycorn på nätet. Du kan söka på Home made candy corn så får du nog massa träffar. Här är ett som använder smälta marshmallows som verkar roligt http://candy.about.com/od/halloweencandyrecipes/r/candy_corn.htm
  och det kan göras med marsipan också. I princip skulle man färga längder som man rullar med orange och gul och sedan vit eller ingen färg. Lägga dem brevid varandra och trycka till dem och sedan skära ut trianglar med frägbanden som går tvärs över. Det är meningen att det skulle se ut som det mångfärgade majset som decoreras med.

  Det mer traditionella kanske är detta som kokas upp
  http://kids-cooking.suite101.com/article.cfm/how_to_make_homemade_candy_corn

  Det tar lite tid verkar det som.

  Det finns också goda saker man kan göra med popcorn jag skulle skriva lite mera om det nästa inlägg och se om jag kan hitta mitt favorit recept i lådan här. Caramel corn YUM!

 • stinta 21 oktober 2008

  kul med alla tips :D Tack(Y)

 • lotteb 25 oktober 2008

  Halloween och Thanksgiving Caramel Corn.
  Man kan inte skippa caramel corn när hösten kommer här i USA. Det finns Kettle Corn som görs i stora jätte koppar grytor ute på bondgårdar och marknader som är sött popcorn istället för salt och sen finns det Caramel Corn som görs hemma och är en klassiker med en knäck och kola aktig sås som poppat popcorn bakas med. Man kan blanda in nötter eller annat i detta popcorn receptet men istället för att skriva ett hittade jag ett bra recept redan skrivet och översatt på matklubben. (tack)

  http://www.matklubben.se/recept/caramellpopcorn_27545.html

  Detta är ett Halloween och Thanksgiving och Jul traditionellt snack som passar sig att både äta och ge bort packat in fint med band runt.

 • LaJefa 25 oktober 2008

  Jag har två recept som passar bra till halloween festen. Största försiktighet med bålen bara!!!

  Halloween - Blodigt Bål

  Halloween Rösti

 • lotteb 25 oktober 2008

  Pumpor
  http://www.pumpkinpatch.se/recept.htm

  Ett bra ställe att se hur man kan förbereda egen pumpa eller vinter squash till recept på svenska
  Vill tillägga att man också kan koka pumpor och vinter squash i ugn efter att ha kärnat ur och klyvit i 4 - 8 delar med skalsidan upp. Denna websida visar hur man kan ånga pumporna. Jag föredrar ugnskokning på låg värme tills pumpan blir mjuk och sedan skrapa av köttet från skalet och purea i matberedare för pureen blir mindre våt.

  Pumpa kryddor är också väldigt lika pepparkakskryddor om du behöver en snabb lösning.



  Om du använder amerikanska recept med pumpa på burk om ihåg att hemmagjord puree blir våtare så minska vätska eller låt rinna av bra. Kolla också om pureen i receptet har kryddor eller tillsatser redan eftersom det säljs både färdig mixad puree och puree utan tillsatser här. Butternut squash eller butternut pumpa som jag tror det kan heta i sverige är lika gott om inte godare att ersätta pumpa med i pajer och recept. I princip kan man ersätta pumpa med annan vinter squash i recept lätt.

 • MammaIrene 25 oktober 2008

  Oj oj oj, Lotte, brinner det i fingrarna på dig i dag? Vad mycket ideér du har.......:D

  Hoppas allt är väl med dig o din familj!(L)

  Själva firar vi faktiskt inte Halloween då den liksom krockar med Allahelgons dag som för oss känns viktigare, är inte heller riktigt med på själva konceptet runt hallowen...
  Men, det är jag det....

 • matnjutaren 25 oktober 2008

  Tack lotteb för all denna fantastiska, kreativa och spännande inspiration. (L)
  Tror att mina barnbarn kommer attt bli lite..."Urk" över hjärnan med ögon...Sssss:p

  "tryckfelsnisse" var framme...:p

 • LaJefa 25 oktober 2008

  Hittade en super enkel dessert som passar till Halloween.

  Marshmallow paj

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.