Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Halloween Lätt - Pumpa Dekoration

 • lotteb 11 oktober 2008

  Att gå runt på Halloween som barn utklädd och glad och ibland lite nervös när man kommer till ett hus med riktigt bra Halloween dekorationer. Det finns både hemska och high tech hus som barnen springer till varje år för att se vad de har hittat på i år och de finns riktigt kreativa utskurna pumpa kreationer och stämningsfyllda hus med ljus och lyktor och allt emellan. Pumpor, spöken, häxor, fågelskrämmor, spindlar, katter, fladdermöss och monster. Spännande!
  Här är några ideer om hur du kan dekorera inomhus och utomhus med pumpor.

  Pumpa kreationer – allt från att ta en vanlig pumpa och skära runt stammen som ett lock och gröpa ur och skära ut ögon och näsa och mun till att göra mer avancerade saker som bilder i pumpan eller skapa något av flera pumpor eller squasher eller gamla kläder är allt lika roligt och kräver mer eller mindre av ”artisten”.

  För småbarnfamiljer så är det urgröpningen och ett enkelt ansikte som skärs ut ur pumpan som är roligt och sedan ett par te ljus inuti och ut i natten med varm choklad som gäller. Lukten och hur pumpan känns och hur slemmigt det är att ta ut fröna är roligt och spännande.

  För dig som vill ha lite mera Wow effekt kan jag recommendera de olika kreationerna som finns på Martha Stewart websida här är linken till sidan med pumpa ideerna om du vill copiera den. http://www.marthastewart.com/portal/site/mslo/menuitem.3a0656639de62ad593598e10d373a0a0/?vgnextoid=cb6bd0f19132f010VgnVCM1000003d370a0aRCRD&vgnextfmt=default
  Jag har en bild av våran UGGLA vi gjorde här som min Lotteb bild så om du klickar mig kan du se hur den blev. Vi använde små pumpor som vi urgröpte till ögon på en stor urgröpt pumpa. Vi borrade hål - man kan använda en äppleurkärnare. där ögonen skulle vara och gjorde också hål i botten på de små pumporna så att ljuset kunde skina genom dem från den stora pumpan. Sedan satte vi fast de små pumporna över hålen med tandpetare. Sådana kebab trästickor kan användas också. Vi tog mera små pumpor och delade dem så att ugglans klor var 3 sektioner av pumpan och satte fast på botten av framsidan med tandpetare. öronen var 2 sektioner av små pumpan och sattes på toppen i kanterna av ugglan. Näbben samma sak två sektioner av små pumporna som sattes under ögonen med tandpetare. För en effekt så gör man fjädrar på ugglans mage med en kniv eller bättre en huggmejsel. det skall var djupt nog så att ljuset kan skina igenom utan att göra hål. i små halvcirklar mönster. Vi använde små julgransljus och satte några inuti ögonen så vi hade en riktigt lysande uggla på natten och fjädrarna lyste oranga jätte fint. Det viktiga med dessa roliga kreationerna är att använda starka ljus eller ficklampa eller små julgransljus så att effekten blir riktigt bra. Vanliga teljus är tillräckligt för vanliga pumpor men för dessa ugglor som har lite avskavning av pumpa skinnet som låter lite ljus komma igenom så ser det fint ut med starkt ljus. Det roliga med dessa är att de ser fina ut på dagen också.

  Tänk på att pumpor kommer bli gamla och mögliga så sätt inte ut dem för tidigt innan Halloween annars får du mycket flugor. Beskrivning av hur man gör är så bra på websidan jag låter er följa där. De små pumporna och vinter squashen finns det mycket av här i USA jag hoppas det finns samma eller liknande squasher med hårt skal att använda hemma i Sverige. Det är lite svårt att få allt stadigt i början och man fäster allt med tandpetare så starka tandpetare är bättre.

  En enkel kreation är en vanlig pumpa med ett häxansikte eller fågelskrämma ansikte utskuret som sätts på ett staket eller uppe på verandan och under hängs gamla kläder enkelt med ett snöre sträckt ut för armarna eller spikar som håller fast kläderna nära så att det ser ut som en kropp som sitter fast w´vid pumpa huvudet. Syns fint på dagen och kan ha teljus inuti på natten. Akta bara om du har hatt eller halm nära ljusen. En variant är att fylla gamla kläder med gamla löv, halm ellet tidningspapper och istället för en nylonstrumpa som huvud kan man sätta fågelskrämman eller hemska Halloween personen man gjort så att en pumpa kan sitta över kroppen som huvud. På en trappa eller traädgårds stol eller under ett bord till exempel.

  Man kan också använda pumpor urgröpta som en tillfällig kruka för en höst växt till dekoration för ett Halloween party. Eller tich och med som blomster vas för en kväll. Super ide på trappen eller på bordet. Att servera pumpa soppa eller höst soppa i en pumpa är också en jättekul ide.

  Små pumpor eller squasher kan lätt bli pyssel för barnen. Man kan klistra fjädrar och knappar och ögon på dem och göra egan squash fantasi djur.

  En annan populär grej att göra med pumpor är att helt enkelt måla dem. Barn kan själva göra detta och man kan sedan tvätta av efteråt eftersom pumpan är hel och skära upp pumpan i 4 delar och ta bort fröna och in i ugnen på 150-175 grader med skalet upp tills den är mjuk. Nu kan man gröpa ur skalet eller skala av vilket fungerar bäst och purea pumpa pureen. Om du använder hemma gjord pumpa puree till ett recept som har burk puree i kom ihåg att hemmagjord pumpapuree kan vara våtare. Pumpa puree är bra till paj, soppa, i vissa goda bröd och sötbröd.

  Att rulla pumpor i färgat pyssel glitter efter att man rullat dem i klister är också kul. Lite rörigt men kul och en fin effect för ett stiligt kalas. Färgerna spelar roll och det borde vara bra glitter.

  Att helt enkelt placera pumpor på bordet i olika storlekar och andra squasher och torkade majskolver är fint i sig självt.

  En fin ide men man får akta så att det blir stadigt är att använda småpumpor som ljusstakar. Ta ur stammen men gör hålet samma storlek som ditt ljus. Stick i ljuset helt enkelt och sätt om du vill på en ljus krans. Svarta ljus skulle vara kul men röda eller vita är jättefint. Man kan vara kreativ med ljus kransen också och göra egna. Man kan också använda mindre utskurna pumpor inomhus på bordet med teljus.

 • Bones 2 april 2009

  hehe.. nu vet jag presis hur jag skall skräma lilla syster när hon fyller år!
  Massa spindlar i sängen dock att det inte är halloween men tack för tipset :D

 • The_mama97mia 26 oktober 2011

  Jag visste inte vilken tråd jag skulle väcka och ställa fråga i - så det blev denna.
  Jag har en stor pumpa som jag ska göra pumpagubbe av.
  Hur tar jag vara på kött o kärnor på bästa sätt?

  Någon som kan ge mig tips?

 • croxie64 26 oktober 2011

  Kärnorna kan du tvätta av...vilket är enklast i ett durkslag och sen "skrubbar" du dom mellan handflatorna....salta lite och ringla över lite olja. Sen in i ugnen med dom och rosta tills dom har fått en gyllenbrun färg. Gott snacks :)

  Du kan också använda kärnorna i matbröd om jag inte minns helt fel. Det har jag aldrig testat själv, men vet andra som har gjort det.

  Själva köttet kan du koka tills det blir mjukt och sen köra i en matberedare eller med mixerstav tills det blir puré. När det är gjort så är du bara några moment från pumpa paj :D Det gjorde jag själv häromdagen och det var mycket populärt :)

  Såg också recept på pumpa marmelad med whiskey här för ett par dagar sen. Kanske kan vara nåt att testa?
  Har själv en pumpa kvar som jag ska karva till helgen tänkte jag.

 • The_mama97mia 26 oktober 2011

  (Y)
  Tack för det!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.