Jag brukar alltid försöka undvika att värma upp en rätt två gånger, vilket ibland innebär att jag måste slänga mat. (Något som jag alltid vill undvika till varje pris.) Men om jag har en rätt som man kan koka upp riktigt ordentligt vid varje uppvärmning (till exempel köttgryta), gör det då något att värma den flera gånger? Tar jag då inte kål på bakterierna vid varje kokning?
Har funderat länge på detta utan att forska i saken. Någon som har faktakunskaper i ämnet?
kattgnag21 juni 2009
Vet inte så mycket, mer än att vissa bakterier klarar hög värme bra och att vissa bakterier dör men deras bildade sporer överlever:'(
Däremot har jag funderat mycket kring vad som händer med näringsinnehållet??:o
Intressant om nån som visste mer i ämnet kunde svara.
Arkenstone21 juni 2009
Det finns en himla massa bra information om de här fågorna på http://matplatsen.nu/index.php .
Tyvärr har jag inte hittat svaret på min fråga...
asaedetun22 juni 2009
Det viktigaste är att kyla maten fort, speciellt nu när det börjar bli varmt ute.
Helst i en sval, men jag brukar låta maten stå medans vi äter och sedan är det inte så kokhett, så då brukar jag ställa in det direkt ikylen.
Att värma den mycket är oxå bra.
Kram
Lenkan22 juni 2009
Jag har aldrig blivit dålig av uppvärmd mat överhuvudtaget, så för mig känns det osannolikt att det skulle bli dåligt. Så länge det inte har stått ute i värmen för länge då
Monika4622 juni 2009
Såg ett TV-program för några månader sedan... Där tog de upp att svensken slänger mycket mat i onödan. Experterna där sa - Luktar det bra och smakar det bra, så är det ingen fara att äta maten...
boz196522 juni 2009
Skrivet av kattgnag den 21 jun 2009
Vet inte så mycket, mer än att vissa bakterier klarar hög värme bra och att vissa bakterier dör men deras bildade sporer överlever:'(
Däremot har jag funderat mycket kring vad som händer med näringsinnehållet??:o
Intressant om nån som visste mer i ämnet kunde svara.
Inte bara sporerna som överlever utan även toxinerna som vissa bakterier producerar blir kvar.
Men även ett fåtal bakterier överlever kokning, de mest härdiga klarar upp till 120°C innan de dör.
Glitterfia22 juni 2009
Kyla ner snabbt är viktigt.
När man lagat ex en gryta och ätit ställ ner kastrullen eller förvaringslådan utan lock i diskhon fylld med kallt vatten så kyls den snabbt.
Ställ sedan in i kylen. Ställ aldrig in varm eller ljummen mat i kylen, då riskerar du att förstöra det andra du har i kylen.
Värm bara så mycket gryta du behöver i stället för att värma upp allt om och om igen.
Jag brukar alltid försöka undvika att värma upp en rätt två gånger, vilket ibland innebär att jag måste slänga mat. (Något som jag alltid vill undvika till varje pris.) Men om jag har en rätt som man kan koka upp riktigt ordentligt vid varje uppvärmning (till exempel köttgryta), gör det då något att värma den flera gånger? Tar jag då inte kål på bakterierna vid varje kokning?
Har funderat länge på detta utan att forska i saken. Någon som har faktakunskaper i ämnet?
Vet inte så mycket, mer än att vissa bakterier klarar hög värme bra och att vissa bakterier dör men deras bildade sporer överlever:'(
Däremot har jag funderat mycket kring vad som händer med näringsinnehållet??:o
Intressant om nån som visste mer i ämnet kunde svara.
Det finns en himla massa bra information om de här fågorna på http://matplatsen.nu/index.php .
Tyvärr har jag inte hittat svaret på min fråga...
Det viktigaste är att kyla maten fort, speciellt nu när det börjar bli varmt ute.
Helst i en sval, men jag brukar låta maten stå medans vi äter och sedan är det inte så kokhett, så då brukar jag ställa in det direkt ikylen.
Att värma den mycket är oxå bra.
Kram
Jag har aldrig blivit dålig av uppvärmd mat överhuvudtaget, så för mig känns det osannolikt att det skulle bli dåligt. Så länge det inte har stått ute i värmen för länge då
Såg ett TV-program för några månader sedan... Där tog de upp att svensken slänger mycket mat i onödan. Experterna där sa - Luktar det bra och smakar det bra, så är det ingen fara att äta maten...
Vet inte så mycket, mer än att vissa bakterier klarar hög värme bra och att vissa bakterier dör men deras bildade sporer överlever:'(
Däremot har jag funderat mycket kring vad som händer med näringsinnehållet??:o
Intressant om nån som visste mer i ämnet kunde svara.
Inte bara sporerna som överlever utan även toxinerna som vissa bakterier producerar blir kvar.
Men även ett fåtal bakterier överlever kokning, de mest härdiga klarar upp till 120°C innan de dör.
Kyla ner snabbt är viktigt.
När man lagat ex en gryta och ätit ställ ner kastrullen eller förvaringslådan utan lock i diskhon fylld med kallt vatten så kyls den snabbt.
Ställ sedan in i kylen. Ställ aldrig in varm eller ljummen mat i kylen, då riskerar du att förstöra det andra du har i kylen.
Värm bara så mycket gryta du behöver i stället för att värma upp allt om och om igen.