Har aldrig gjort egen fond och ska testa att göra en räkfond idag till en soppa. Jag undrar bara över de här grönsakerna man ska ha i, ska de skalas? Blir det kanske beskt o bittert annars tänker jag?
wacicu19 juni 2011
Det beror på vilka grönaker det är. Morötter räcker om du tvättar, egentligen räcker det för de flesta.
När jag gör olika buljonger som bygger på grönsaker eller buljong till köttsoppa, så skänger jag i lite av varje. Bl a skalen från potatis, morötter, och andra rotfrukter. Blast, stjälkar o blad får också åka med. Huvudsaken är att de smakar gott. Beska saker ger besk smak - annars inte, är hur jag uplevt det. Så släng i grönsakerna utan att skala (är det chili ska du gröpa ur de, fröna kan vara otroligt starka och bittra.
Antagligen ska du använda räkskalen, så varför inte andra skal också?!
Har aldrig gjort egen fond och ska testa att göra en räkfond idag till en soppa. Jag undrar bara över de här grönsakerna man ska ha i, ska de skalas? Blir det kanske beskt o bittert annars tänker jag?
Det beror på vilka grönaker det är. Morötter räcker om du tvättar, egentligen räcker det för de flesta.
När jag gör olika buljonger som bygger på grönsaker eller buljong till köttsoppa, så skänger jag i lite av varje. Bl a skalen från potatis, morötter, och andra rotfrukter. Blast, stjälkar o blad får också åka med. Huvudsaken är att de smakar gott. Beska saker ger besk smak - annars inte, är hur jag uplevt det. Så släng i grönsakerna utan att skala (är det chili ska du gröpa ur de, fröna kan vara otroligt starka och bittra.
Antagligen ska du använda räkskalen, så varför inte andra skal också?!
Tack för hjälpen!!