Alltså det är rätt hopplöst att söka i MK:s fora. "egen korv", "hemgjord korv" etc ger alla något tusental träffar, hopplöst att leta..
Jag funderar lite på att göra egen korv, har ju köttkvarn och korvhorn och efter att ha köpt färsk (rå) Salsiccia ett par gånger blir jag sugen på att göra själv! Jättegott, men nästan 200 kr/kg och så finns det inte alltid i butiken.
Finns det någon tråd här på MK om ämnet?
Nån som har erfarenhet av korvmakande annars? Är det värt besväret? Några bra generella tips?
Hittade en hyfsat nyutgiven och billig *svensk bok* som man kanske skulle införskaffa: http://www.bokus.com/bok/9789174241433/korv-den-godaste-korven-stoppar-du-sjalv-redskap-ravaror-teknik/
En sak som slår mig, är inte de flesta korvar rökta? Det kan ju bli lite knepigt att göra själv om man bor i lägenhet.
Många frågor blev det... :-)
Roggan1 november 2011
Hittade en sida på nätet för ett tag sen. Där finns massor av korvrecept.
http://www.salsus.se/
The_mama97mia1 november 2011
hmmm... göra egen korv är det nya surdegsbakandet...
sök på fjälster
boz19651 november 2011
Omständigt och tidskrävande, men definitivt värt det!
Jag har gjort egen korv många gånger. Jag malde fläskkött och gul lök och lite potatis. Kryddade med vitlök,salt och svartpeppar. Sen kom det roliga...att få på fjälster på korvhornet och mata ut i lagom takt.
Kul och gott blev det. En del av korvarna rökte vi sen i vår lilla rök. Det var jättegott och värt varenda minuts arbetsinsats.
wildlife2 november 2011
Förutom Salsus (som är alldeles utmärkt), har jag hittat en sida till med många recept...
Detta är oxå en korv som jag funderat på att göra själv. Har inte provat än dock.
Helstekt lammytterfilé med lammkorv
portioner: 8 Ingredienser
Lamm (45 min)
100-150 g lammytterfilé per person
Lammkorv (120 min)
2 st silverlökar, finhackade
2 st vitlöksklyftor, rivna
0.5 st Anchochili, finshackad
0.5 st röd chili, finhackad
300 g lammkött, benfritt tex från stek
100 g fläskkarré
75 g späck
1 tsk salt
3 msk persilja, finhackad
2 dl vatten
Lammfjälster
1-2 msk smör, till stekning
Steksnöre
Sås
3 st vitlöksklyftor, finhackade/rivna
1 st gul lök, finhackad
2 tsk smör
3 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
3 msk vatten
4 msk sweet chili
4 msk balsamvinäger
Eventuellt 1 msk råsocker alt honung
100 g smör
4 4 msk whiskey, gärna single malt
Potatiskaka
8-10 stora potatisar, tunt skivade
2 dl vispgrädde
100 g getost (chèvre)
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Till servering
Sockerärtor med flingsalt
Tips
Beräkna ca 100-150 g lammytterfilé per person om rätten serveras tillsammans med lammkorven. Om inte, ta lite mer.
Du kan byta ut lammkött och karré mot 300 g lammfärs och 100 g grovmald fläskfärs.
Lamm
Ställ ugnen på 100 grader.
Låt köttet bli rumstempererat, salta och peppra.
Bryn i stekpanna i rikligt med smör.
Sätt i en köttermometer från kortsidan av den tjockaste delen av ytterfilén.
Baka i ugnen ca 20-30 minuter, och tills en innertemperatur på 60 grader (röd-rosa) - 62 grader (rosa) uppnåtts.
Täck med folie ca 15 minuter.
Lammkorv
Fräs lökarna i smör på svag värme.
Låt svalna.
Skär lammköttet i bitar och finhacka späcket.
Lägg kött och salt i en matberedare och mixa till en färs.
Tillsätt löken, den finhackade chilin samt persiljan.
Späd med vatten till en ganska lös smet.
Skölj lammfjälstret med kallt vatten.
Torka av och trä sedan upp fjälstret på korvhornet.
Fyll smeten i skinnet, inte för hårt för då spricker skinnet vid tillagning.
Knyt av med steksnöre var tionde centimeter.
Koka korven ca 5-10 minuter.
Låt svalna och förvara sedan i kylskåp till dess korven ska stekas.
Strax innan servering steks korvarna gyllene ca 3-5 minuter per sida i smör.
Sås
Fräs vitlök och gul lök på svag värme några minuter.
Tillsätt tomatpuré, fonden, vattnet, sweet chili-såsen samt balsamvinägern.
Låt koka samman i ca 10-15 minuter, sila sedan såsen.
Inför serveringen hettas såsen upp, klicka i smöret, smaksätt med whiskeyn samt eventuellt lite extra sötma.
potatiskaka
Värm upp ugnen till 150 grader.
Blanda potatisen med grädden i en bunke.
Klä en brödform eller motsvarande med smörpapper.
Varva potatis och smulad chèvre i formen.
Salta och peppra.
Baka i ugnen under press i ca 1 timme och 30 minuter.
Låt svalna.
Stjälp upp och skär i kvadratiska bitar strax innan servering.
Sockerärtor
Koka sockerärtorna och strö över flingsalt.
Alltså det är rätt hopplöst att söka i MK:s fora. "egen korv", "hemgjord korv" etc ger alla något tusental träffar, hopplöst att leta..
Jag funderar lite på att göra egen korv, har ju köttkvarn och korvhorn och efter att ha köpt färsk (rå) Salsiccia ett par gånger blir jag sugen på att göra själv! Jättegott, men nästan 200 kr/kg och så finns det inte alltid i butiken.
Finns det någon tråd här på MK om ämnet?
Nån som har erfarenhet av korvmakande annars? Är det värt besväret? Några bra generella tips?
Hittade en hyfsat nyutgiven och billig *svensk bok* som man kanske skulle införskaffa: http://www.bokus.com/bok/9789174241433/korv-den-godaste-korven-stoppar-du-sjalv-redskap-ravaror-teknik/
En sak som slår mig, är inte de flesta korvar rökta? Det kan ju bli lite knepigt att göra själv om man bor i lägenhet.
Många frågor blev det... :-)
Hittade en sida på nätet för ett tag sen. Där finns massor av korvrecept.
http://www.salsus.se/
hmmm... göra egen korv är det nya surdegsbakandet...
sök på fjälster
Omständigt och tidskrävande, men definitivt värt det!
Sremska
Jag har gjort egen korv många gånger. Jag malde fläskkött och gul lök och lite potatis. Kryddade med vitlök,salt och svartpeppar. Sen kom det roliga...att få på fjälster på korvhornet och mata ut i lagom takt.
Kul och gott blev det. En del av korvarna rökte vi sen i vår lilla rök. Det var jättegott och värt varenda minuts arbetsinsats.
Förutom Salsus (som är alldeles utmärkt), har jag hittat en sida till med många recept...
http://www.wannerdt.com/jan-erik/korvar/mina_basta_korvrecept.shtml
(Y)
Ett tips - jag har dock inte provat det själv än.
Chorizo, hemmagjord
Detta är oxå en korv som jag funderat på att göra själv. Har inte provat än dock.
Helstekt lammytterfilé med lammkorv
portioner: 8 Ingredienser
Lamm (45 min)
100-150 g lammytterfilé per person
Lammkorv (120 min)
2 st silverlökar, finhackade
2 st vitlöksklyftor, rivna
0.5 st Anchochili, finshackad
0.5 st röd chili, finhackad
300 g lammkött, benfritt tex från stek
100 g fläskkarré
75 g späck
1 tsk salt
3 msk persilja, finhackad
2 dl vatten
Lammfjälster
1-2 msk smör, till stekning
Steksnöre
Sås
3 st vitlöksklyftor, finhackade/rivna
1 st gul lök, finhackad
2 tsk smör
3 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
3 msk vatten
4 msk sweet chili
4 msk balsamvinäger
Eventuellt 1 msk råsocker alt honung
100 g smör
4 4 msk whiskey, gärna single malt
Potatiskaka
8-10 stora potatisar, tunt skivade
2 dl vispgrädde
100 g getost (chèvre)
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Till servering
Sockerärtor med flingsalt
Tips
Beräkna ca 100-150 g lammytterfilé per person om rätten serveras tillsammans med lammkorven. Om inte, ta lite mer.
Du kan byta ut lammkött och karré mot 300 g lammfärs och 100 g grovmald fläskfärs.
Dryckestips
Masi Valpolicella Bonacosta, art.nr 6998.
Lamm
Ställ ugnen på 100 grader.
Låt köttet bli rumstempererat, salta och peppra.
Bryn i stekpanna i rikligt med smör.
Sätt i en köttermometer från kortsidan av den tjockaste delen av ytterfilén.
Baka i ugnen ca 20-30 minuter, och tills en innertemperatur på 60 grader (röd-rosa) - 62 grader (rosa) uppnåtts.
Täck med folie ca 15 minuter.
Lammkorv
Fräs lökarna i smör på svag värme.
Låt svalna.
Skär lammköttet i bitar och finhacka späcket.
Lägg kött och salt i en matberedare och mixa till en färs.
Tillsätt löken, den finhackade chilin samt persiljan.
Späd med vatten till en ganska lös smet.
Skölj lammfjälstret med kallt vatten.
Torka av och trä sedan upp fjälstret på korvhornet.
Fyll smeten i skinnet, inte för hårt för då spricker skinnet vid tillagning.
Knyt av med steksnöre var tionde centimeter.
Koka korven ca 5-10 minuter.
Låt svalna och förvara sedan i kylskåp till dess korven ska stekas.
Strax innan servering steks korvarna gyllene ca 3-5 minuter per sida i smör.
Sås
Fräs vitlök och gul lök på svag värme några minuter.
Tillsätt tomatpuré, fonden, vattnet, sweet chili-såsen samt balsamvinägern.
Låt koka samman i ca 10-15 minuter, sila sedan såsen.
Inför serveringen hettas såsen upp, klicka i smöret, smaksätt med whiskeyn samt eventuellt lite extra sötma.
potatiskaka
Värm upp ugnen till 150 grader.
Blanda potatisen med grädden i en bunke.
Klä en brödform eller motsvarande med smörpapper.
Varva potatis och smulad chèvre i formen.
Salta och peppra.
Baka i ugnen under press i ca 1 timme och 30 minuter.
Låt svalna.
Stjälp upp och skär i kvadratiska bitar strax innan servering.
Sockerärtor
Koka sockerärtorna och strö över flingsalt.