Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hel kyckling i lergryta

 • bananuz 11 april 2009

  Har råkat ut för lite tekniska problem vid tillagning av hel kyckling i lergryta. Eller så är det jag som inte fattat, hoppas ngn kan sprida lite ljus över frågorna :)

  Lagar alltså hel kyckling i lergryta, enligt gängse anvisningar. Problemet uppstår sen när man ska ta ut den, och köttet är klart. När man delar benen (vilket ju är nödvändigt för att avskilja klubborna exv) så är ju märgen fortfarande röd och det känns ju lite tveksamt. Ska kycklingen stå inne längre eller ska märgen vara röd även efter stekning/kokning? Eller ska man helt enkelt undvika att dela benen?

  Tacksam för råd.

 • systeryster 11 april 2009

  Hur länge stekte du fågeln? Jag är sjukligt rädd för rå kyckling, så jag steker den alltid extremt länge, men enligt min kokbok ska den fuktade grytan ställas i nedre delen av den kalla ugnen för att hettas upp till 250 grader och stekas i 1½ timme.

 • Nettan75 12 april 2009

  Jag har aldrig märkt att det röda på benen skulle vara farligt på nåt vis (när man lagar i lergryta). Ibland kan det till och med färga av sig på köttet, men det betyder inte att kycklingen inte är klar. Är köttet vitt och lossnar lätt borde det inte vara några problem.

  Jag vet inte varför benen blir rödaktiga, och för mig blir de nästan alltid så när man gör hel kyckling. Har dock aldrig blivit dålig av det, tvärt om =)

 • Matvagott 12 april 2009

  Jag instämmer med föregående talare..

  Jag sätter in kycklingen i kall ugn längst ner och
  vrider upp tempen på 200 grader låter kycklingen (1.2 kg) stå ca 1.5 timme...

  (en regel som jag lärt mig är vikten på kycklingen
  1 kg kyckling 1tim min i ugn.)

 • bananuz 12 april 2009

  Jag lagade den i ca 1½ timme (rätt stor majskyckling) med start från kall ugn och köttet blir då färdigt, lossnar lätt från benen. Men för att kunna servera fågeln fick jag dela benen och då kommer ju märgen fram (inifrån benpiporna) som fortfarande är röd. Det känns som att man borde försöka undvika att dela på benen men jag förstår inte hur det skulle gå till... Eller så kanske man ska stycka fågeln grovt innan man lägger ner den i lergrytan?

 • Nettan75 12 april 2009

  Tja varför inte, styckar du den innan blir det ju lättare att portionera också =)

 • Lotten_J 12 april 2009

  Det röda på kycklingbenet är inte farligt, huvudsaken kycklingköttet inte är rött. Ibland kan det röda liksom färga av sig mot köttet och det är inte heller farligt.

 • bananuz 12 april 2009

  Jag menar inte det röda utanpå benen, utan märgen, som sitter inne i själva benen. Nån som vet hur bakteriehärbärgerande det är?

 • Lotten_J 13 april 2009

  Så länge inte kycklingköttet är rött är allt ok...men får jag fråga...varför bryter du isär benen och kollar färgen på den sk "märgen"? :o


  Skrivet av bananuz den 13 apr 2009

  Jag menar inte det röda utanpå benen, utan märgen, som sitter inne i själva benen. Nån som vet hur bakteriehärbärgerande det är?

 • Majbaggen 21 januari 2010

  Mitt "problem" är att benen - hela skrovet - blir i grytan för att kycklingen är så mör:p
  Men det gör inget. Då vet jag att den är klar, jag slipper bry mig om hur jag ska "stycka" den rätt. Men det hade ju varit kul om man hade en fin kyckling att servera när man har gäster. Är dock av åsikten - hellre vällagad och "ful" än halvrå.

 • MatAnders 21 januari 2010

  Håller med övriga talare en "normal kyckling" ca 1,5 timme så e det absolut klart o saftigt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.