Är det någon som köper höna nu för tiden?
I så fall vad gör ni med den?
Eller gör man kanske bara kokt höna, ris och currysås?
Jag skulle gär na vilja ha lite mer tips.....
(Y)(L)
jimboz4 mars 2010
Jag har nog inte ätit höna sen grundskolan och det var ett tag sedan...Men Curry är väl standard, vet faktiskt inte hur man annars äter den...
Vea4 mars 2010
Varför inte med dillsås(som till dillkött) och kokta morötter.Hönsfrikassé heter det väl?{drool}
mooseella5 mars 2010
Smörstek skivade champinjoner och finhackad lök. Pudra över lite mjöl och häll på buljong och grädde. Ska bli en lite tjockare sås. Lägg i det kokta hönsköttet och du har en god gryta. Strö över finhackad persilja. Servera med kokt broccoli.
Gnurf5 mars 2010
Nä tusan...det var nog 20 år sedan jag gjorde kokt höna. Å den gången blev det faktiskt med just currysås och ris ;) Har letat några ggr de senaste åren, på olika ställen (av ren nyfikenhet), efter fryst höna i frysdisken. Inte ens hittat produkten. Finns det fortfarande fryst höna att köpa på tex ICA!?? Är det inte mest filé och mer vidareförädlade produkter såsom filé skuren 2ggr på längden och doppad i ströbröd med chilismak nuförtiden!?? Hel höna är liksom...osexigt...tycker Matindustrin...{dont-know}
Gnurf5 mars 2010
.
Lenkan5 mars 2010
Jag hittade faktiskt höns på Willys förra veckan.
Det blev ris och currysås till, så fantastiskt gott
Josses5 mars 2010
Skrivet av Gnurf den 5 mar 2010
Nä tusan...det var nog 20 år sedan jag gjorde kokt höna. Å den gången blev det faktiskt med just currysås och ris ;) Har letat några ggr de senaste åren, på olika ställen (av ren nyfikenhet), efter fryst höna i frysdisken. Inte ens hittat produkten. Finns det fortfarande fryst höna att köpa på tex ICA!?? Är det inte mest filé och mer vidareförädlade produkter såsom filé skuren 2ggr på längden och doppad i ströbröd med chilismak nuförtiden!?? Hel höna är liksom...osexigt...tycker Matindustrin...{dont-know}
Hittade hel kyckling på ICA Kvantum i Ö-vik från Kronfågel härom veckan faktiskt och jag har för mig att på Coop Forum i Ö-vik har de också haft hel kyckling i frysdisken emellanåt.
Jo, jag vet att du inte bor där men jag tänkte mest att du ville veta om det fanns överhuvudtaget i Sveriges långa land.
Hel kyckling el hel höna är för mig samma sak, vet att alla inte håller med men, men...
sist jag gjorde på hel kyckling blev det en soppa med champinjoner, bacon och något mer som jag inte kom ihåg.
piusamadeusmozart5 mars 2010
Vi gör ofta buljong på höna tillsammans med något annat kött. Det är bäst att låta buljongen svalana eftersom höna är väldigt fet så man jag skumma av det värsta fettet. Buljongen använer vi med t.ex tortellini och köttet äter vi som det är med en sallad och diverse såser eller geleer.
Curry med höna skall jag pröva eftersom jag upptäckt att curry är omtyckt av mina barn. Har aldrig gjort currymat sen tonåren då jag råkade få en fruktansvärd magsjuka efter en fisk i currysås. Det har tagit mig trettio år att börja tycka om först lukten och sen smaken igen.
farmoringer5 mars 2010
Jag hittade min höna på ICA.
Kul att läsa era inlägg. Skulle tro att det blir med currysås och ris men hade ju varit kul att testa nåt annat. 8-|
boz19655 mars 2010
Bra kokhöns är så gott som omöjligt att få tag på idag. I så fall får man prata med butiken och be dem beställa hem. Men när jag väl har fått tag på det så brukar det för det mesta bli höns och curry.
Gnurf5 mars 2010
Jag ska kika ordentligt ordentligt senare idag...o)
Nog kan jag tänka mig att det finns en uppsjö av varianter att smaksätta hönan med. Kokt hönskött i sig själv är väl lite "beige"...så det är det övriga som får dominera. Istället för ris funkar det väl hur bra som helst med rotfrukter i ugn, klyftpotatis, hasselbackare eller bara en nudelwok?
Willys säljer bra höna som någon skrev tidigare. Förr köpte jag alltid höna till currysåsen men numer blir det kyckling. Är ju ingen prisskillnad längre {disapointed}
Färsk kyckling finns ju ofta till extrapris för en 20:a/ kilo och hönan kostar precis det så då tycker jag att kycklingen känns mer prisvärd. Skillnad var det förr när hönan kostade 10 kr kilo och kycklingen 30 kr/kilo
Eery5 mars 2010
Boz.. vad är "bra kokhöns" vi kommer under våren att skaffa höns, främst för äggens skull men jag vill ju kunna ta hand om hela djuret.
Gnurf5 mars 2010
Eery...du måste ta ut äggen ur hönan FÖRE kokning. Annars blir hönan förstörd och kan inte lägga fler ägg...8-|
jimboz5 mars 2010
Jag kan nog inte påstå att jag saknar höna på något sätt, förutom kanske uppleva gamla minnen..Men det är absolut inget fel på höna. Det verkar bara som industrin tog bort den hux flux och ersatte den med kyckling.
sikaal5 mars 2010
Det går utmärkt att göra gryta på höna! Stycka den och bryn, låt koka (länge) med rotsaker. Gör en god gräddsås av buljongen. Jag tycker om ris till, men (pressad) potatis eller någon pasta passar säkert också.
Är det någon som köper höna nu för tiden?
I så fall vad gör ni med den?
Eller gör man kanske bara kokt höna, ris och currysås?
Jag skulle gär na vilja ha lite mer tips.....
(Y)(L)
Jag har nog inte ätit höna sen grundskolan och det var ett tag sedan...Men Curry är väl standard, vet faktiskt inte hur man annars äter den...
Varför inte med dillsås(som till dillkött) och kokta morötter.Hönsfrikassé heter det väl?{drool}
Smörstek skivade champinjoner och finhackad lök. Pudra över lite mjöl och häll på buljong och grädde. Ska bli en lite tjockare sås. Lägg i det kokta hönsköttet och du har en god gryta. Strö över finhackad persilja. Servera med kokt broccoli.
Nä tusan...det var nog 20 år sedan jag gjorde kokt höna. Å den gången blev det faktiskt med just currysås och ris ;) Har letat några ggr de senaste åren, på olika ställen (av ren nyfikenhet), efter fryst höna i frysdisken. Inte ens hittat produkten. Finns det fortfarande fryst höna att köpa på tex ICA!?? Är det inte mest filé och mer vidareförädlade produkter såsom filé skuren 2ggr på längden och doppad i ströbröd med chilismak nuförtiden!?? Hel höna är liksom...osexigt...tycker Matindustrin...{dont-know}
.
Jag hittade faktiskt höns på Willys förra veckan.
Det blev ris och currysås till, så fantastiskt gott
Nä tusan...det var nog 20 år sedan jag gjorde kokt höna. Å den gången blev det faktiskt med just currysås och ris ;) Har letat några ggr de senaste åren, på olika ställen (av ren nyfikenhet), efter fryst höna i frysdisken. Inte ens hittat produkten. Finns det fortfarande fryst höna att köpa på tex ICA!?? Är det inte mest filé och mer vidareförädlade produkter såsom filé skuren 2ggr på längden och doppad i ströbröd med chilismak nuförtiden!?? Hel höna är liksom...osexigt...tycker Matindustrin...{dont-know}
Hittade hel kyckling på ICA Kvantum i Ö-vik från Kronfågel härom veckan faktiskt och jag har för mig att på Coop Forum i Ö-vik har de också haft hel kyckling i frysdisken emellanåt.
Jo, jag vet att du inte bor där men jag tänkte mest att du ville veta om det fanns överhuvudtaget i Sveriges långa land.
Hel kyckling el hel höna är för mig samma sak, vet att alla inte håller med men, men...
sist jag gjorde på hel kyckling blev det en soppa med champinjoner, bacon och något mer som jag inte kom ihåg.
Vi gör ofta buljong på höna tillsammans med något annat kött. Det är bäst att låta buljongen svalana eftersom höna är väldigt fet så man jag skumma av det värsta fettet. Buljongen använer vi med t.ex tortellini och köttet äter vi som det är med en sallad och diverse såser eller geleer.
Curry med höna skall jag pröva eftersom jag upptäckt att curry är omtyckt av mina barn. Har aldrig gjort currymat sen tonåren då jag råkade få en fruktansvärd magsjuka efter en fisk i currysås. Det har tagit mig trettio år att börja tycka om först lukten och sen smaken igen.
Jag hittade min höna på ICA.
Kul att läsa era inlägg. Skulle tro att det blir med currysås och ris men hade ju varit kul att testa nåt annat. 8-|
Bra kokhöns är så gott som omöjligt att få tag på idag. I så fall får man prata med butiken och be dem beställa hem. Men när jag väl har fått tag på det så brukar det för det mesta bli höns och curry.
Jag ska kika ordentligt ordentligt senare idag...o)
Nog kan jag tänka mig att det finns en uppsjö av varianter att smaksätta hönan med. Kokt hönskött i sig själv är väl lite "beige"...så det är det övriga som får dominera. Istället för ris funkar det väl hur bra som helst med rotfrukter i ugn, klyftpotatis, hasselbackare eller bara en nudelwok?
Såsen tex:
- Chili/Vitlök/lime
- Dragon (dvs ngn bearnaisevariant)
Willys säljer bra höna som någon skrev tidigare. Förr köpte jag alltid höna till currysåsen men numer blir det kyckling. Är ju ingen prisskillnad längre {disapointed}
Färsk kyckling finns ju ofta till extrapris för en 20:a/ kilo och hönan kostar precis det så då tycker jag att kycklingen känns mer prisvärd. Skillnad var det förr när hönan kostade 10 kr kilo och kycklingen 30 kr/kilo
Boz.. vad är "bra kokhöns" vi kommer under våren att skaffa höns, främst för äggens skull men jag vill ju kunna ta hand om hela djuret.
Eery...du måste ta ut äggen ur hönan FÖRE kokning. Annars blir hönan förstörd och kan inte lägga fler ägg...8-|
Jag kan nog inte påstå att jag saknar höna på något sätt, förutom kanske uppleva gamla minnen..Men det är absolut inget fel på höna. Det verkar bara som industrin tog bort den hux flux och ersatte den med kyckling.
Det går utmärkt att göra gryta på höna! Stycka den och bryn, låt koka (länge) med rotsaker. Gör en god gräddsås av buljongen. Jag tycker om ris till, men (pressad) potatis eller någon pasta passar säkert också.