Skulle vilja ha ett recept på enkla goda kåldolmar
19 augusti 2007
Koka ett Kålhuvud i rikligt med saltat vatten, tills den börjar mjukna. Man kan lossa ett blad i taget under koktiden.
Blanda 500 gram Blandfärs med 2 dl kokt Grötris. Koka upp en Köttbuljongtärning i 2 dl vatten, häll denna i smeten krydda med Köttfärskrydda och salt. Blanda smeten väl . Vänd Kålbladen på mage och skär ner nervtråden längst ner med att föra kniven liggande efter kålbladet. Lägg en rulad stor klick av smeten på bladet och rulla in den i bladet. Stek Kåldolmarna i smör, när de börjar få färg, så häll över lite sirap på varje kåldolm och stek färdigt i Ugnsform. Skölj ur stekpannan med vatten och häll denna i ugnspannan. Stek i ugn i 225 " i ca 20 min. Potatis och rårörda Lingon till. Mums.
Lena21 augusti 2007
Tack så mycket för ditt recept på kåldolmar... Det blev en höjdare tyckte min famijl.. Kommer att göra detta fler gånger.
Mvh Lena
Lind21 augusti 2007
Hej Stig.
Tycker du ska ta och bli medlem och sedan spara receptet här på Matklubben.se så att alla kan få tillgång till det.
// Mikael
ThomasP22 augusti 2007
Hej Lena
Du kan göra samma recept som du fått men gör en lpudding i stället enklare och godare
Lena24 augusti 2007
Ska testa göra en pudding i kväll så får vi se om det blir gott skulle kunna tro det i allafall
Lena24 augusti 2007
Skulle bli glad om någon hade ett recept på tahiländska fiskbiffar
jas6530 september 2007
Tips till kåldolmar är att byta ut grötriset till findus färdiga risgrynsgröt.
Anders
2 oktober 2007
Det här behövs för ca 4 port:
1 vitkålshuvud, ca 1 1/2 kg
1 tsk salt per l vatten
Färs:
2-2 1/2 dl kokt ris (ca 3/4 dl okokt)
300 g fläsk- eller blandfärs
1 1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 1 1/2 dl mjölk
Stekning:
smör eller margarin
Spädning:
vatten eller kålspad
Gör så här:
1. Skär med en kniv runt kålstocken så att bladen senare lätt kan tas loss. Förväll sedan kålen i lättsaltat vatten. När bladen är mjuka och lätt går att lossa från huvudet, tar du loss dem med en gaffel och låter dem rinna av.
2. Blanda färsen av alla ingredienserna till en lös smet. Blanda i mera mjölk om det behövs.
3. Fördela färsen på bladen, ca 2-3 msk på varje blad. Vik ihop till paket. Doppa yttersta fliken i lite vetemjöl så fäster fliken bättre.
4. Bryn dolmarna i matfett. Lägg dem i stekpannan med skarven nedåt och bryn dem vackert bruna runt om. Lägg över dolmarna i en gryta och späd med kålspad eller vatten. Efterstek under lock ca 30 minuter. Red skyn med vetemjöl om du vill ha sås.
Gröna kåldolmar:
Det här behövs för ca 4 port:
1 vitkålshuvud, ca 12 blad (1 1/2 kg)
salt + vatten
3 dl kokt ris (ca 1 dl okokt)
200 g champinjoner eller annan svamp, färsk eller burk
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
ca 1 1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk oregano
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Sås:
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk oregano
1 tsk basilika
1 msk smör eller margarin
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner kålhuvudet i grytan.. Lossa bladen efterhand som de mjuknar, det behövs ca 12 blad. Låt de rinna av.
2. Skiva svampen och hacka lökarna. Fräs svamp och lök i matfett i en kastrull tills det "knäpper" om svampen.
3. Blanda ner ris, persilja, salt och kryddor. Fördela fyllningen på kålbladen och vik ihop till paket. Lägg dolmarna med skarven neråt i en låg gryta.
4. Blanda tomater, vatten och kryddor och häll detta över dolmarna. Klicka på fettet och sjud under lock på svag värme tills kålen är nästan mjuk, ca 30-40 minuter.
Penne31 juli 2009
Hej!
Undrar om det är någon som vet om det går bra att frysa kåldolmar?
anluk31 juli 2009
Går alldeles utmärkt att frysa kåldolmar!
Annafbg31 juli 2009
Jag har aldrig testat själv, men det borde gå. Jag vill minnas att jag har sett kåldolmar i frysdisken på ICA.
Lycka till!
Penne31 juli 2009
Tack för hjälpen!
The_mama97mia31 juli 2009
tror det är alldeles ypperligt att frysa in i lite sås med--- vad ni är duktiga, jag ids aldrig göra kåldolmar, är så lat...
Skulle vilja ha ett recept på enkla goda kåldolmar
Koka ett Kålhuvud i rikligt med saltat vatten, tills den börjar mjukna. Man kan lossa ett blad i taget under koktiden.
Blanda 500 gram Blandfärs med 2 dl kokt Grötris. Koka upp en Köttbuljongtärning i 2 dl vatten, häll denna i smeten krydda med Köttfärskrydda och salt. Blanda smeten väl . Vänd Kålbladen på mage och skär ner nervtråden längst ner med att föra kniven liggande efter kålbladet. Lägg en rulad stor klick av smeten på bladet och rulla in den i bladet. Stek Kåldolmarna i smör, när de börjar få färg, så häll över lite sirap på varje kåldolm och stek färdigt i Ugnsform. Skölj ur stekpannan med vatten och häll denna i ugnspannan. Stek i ugn i 225 " i ca 20 min. Potatis och rårörda Lingon till. Mums.
Tack så mycket för ditt recept på kåldolmar... Det blev en höjdare tyckte min famijl.. Kommer att göra detta fler gånger.
Mvh Lena
Hej Stig.
Tycker du ska ta och bli medlem och sedan spara receptet här på Matklubben.se så att alla kan få tillgång till det.
// Mikael
Hej Lena
Du kan göra samma recept som du fått men gör en lpudding i stället enklare och godare
Ska testa göra en pudding i kväll så får vi se om det blir gott skulle kunna tro det i allafall
Skulle bli glad om någon hade ett recept på tahiländska fiskbiffar
Tips till kåldolmar är att byta ut grötriset till findus färdiga risgrynsgröt.
Anders
Det här behövs för ca 4 port:
1 vitkålshuvud, ca 1 1/2 kg
1 tsk salt per l vatten
Färs:
2-2 1/2 dl kokt ris (ca 3/4 dl okokt)
300 g fläsk- eller blandfärs
1 1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 1 1/2 dl mjölk
Stekning:
smör eller margarin
Spädning:
vatten eller kålspad
Gör så här:
1. Skär med en kniv runt kålstocken så att bladen senare lätt kan tas loss. Förväll sedan kålen i lättsaltat vatten. När bladen är mjuka och lätt går att lossa från huvudet, tar du loss dem med en gaffel och låter dem rinna av.
2. Blanda färsen av alla ingredienserna till en lös smet. Blanda i mera mjölk om det behövs.
3. Fördela färsen på bladen, ca 2-3 msk på varje blad. Vik ihop till paket. Doppa yttersta fliken i lite vetemjöl så fäster fliken bättre.
4. Bryn dolmarna i matfett. Lägg dem i stekpannan med skarven nedåt och bryn dem vackert bruna runt om. Lägg över dolmarna i en gryta och späd med kålspad eller vatten. Efterstek under lock ca 30 minuter. Red skyn med vetemjöl om du vill ha sås.
Gröna kåldolmar:
Det här behövs för ca 4 port:
1 vitkålshuvud, ca 12 blad (1 1/2 kg)
salt + vatten
3 dl kokt ris (ca 1 dl okokt)
200 g champinjoner eller annan svamp, färsk eller burk
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
ca 1 1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk oregano
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Sås:
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk oregano
1 tsk basilika
1 msk smör eller margarin
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner kålhuvudet i grytan.. Lossa bladen efterhand som de mjuknar, det behövs ca 12 blad. Låt de rinna av.
2. Skiva svampen och hacka lökarna. Fräs svamp och lök i matfett i en kastrull tills det "knäpper" om svampen.
3. Blanda ner ris, persilja, salt och kryddor. Fördela fyllningen på kålbladen och vik ihop till paket. Lägg dolmarna med skarven neråt i en låg gryta.
4. Blanda tomater, vatten och kryddor och häll detta över dolmarna. Klicka på fettet och sjud under lock på svag värme tills kålen är nästan mjuk, ca 30-40 minuter.
Hej!
Undrar om det är någon som vet om det går bra att frysa kåldolmar?
Går alldeles utmärkt att frysa kåldolmar!
Jag har aldrig testat själv, men det borde gå. Jag vill minnas att jag har sett kåldolmar i frysdisken på ICA.
Lycka till!
Tack för hjälpen!
tror det är alldeles ypperligt att frysa in i lite sås med--- vad ni är duktiga, jag ids aldrig göra kåldolmar, är så lat...