Jag undrar om någon vet ett recept på en kall bearnaisesås som smakar som dom man köper i affären, Lohmanders m fl. Dom smakar ju väldigt mycket smör (tycker jag) och när jag letar recept så är det ju inget smör i dom. Har jag helt fel eller? Någon som vet en god kall bea?
boz196530 juni 2011
• 3 st Äggulor
• 3 msk Matolja
Ägg och Olja ska ha samma temp. Vispa först äggen och häll sakta i oljan. Ha i en _liten_ skvätt vatten om den börjar skära sig.
Jag undrar om någon vet ett recept på en kall bearnaisesås som smakar som dom man köper i affären, Lohmanders m fl. Dom smakar ju väldigt mycket smör (tycker jag) och när jag letar recept så är det ju inget smör i dom. Har jag helt fel eller? Någon som vet en god kall bea?
Tillverkarna har i smörarom därav smaken. Vet ej om det finns att köpa till oss konsumenter. Går ju inte att göra själv av vanligt smör eftersom den stelnar i kylen. Enklast och billigast är nog att köpa färdig och dom är ju oftast riktigt goda.
MalinJ1 juli 2011
Jag brukar göra detta recept som det är skirat smör i. Den är uppskattad här hemma och även min son som är mjökallergisk kan äta den eftersom mjölkproteinet i smöret inte annvänds. Den kan ätas kall som varm. Lycka till! Hemlagad bearnaise
MosterNettan1 juli 2011
Bearnaise SKA det vara smör i, annars blir det väl som en majonnäs med dragonsmak.
Det är i alla fall min teori.
MalinJ1 juli 2011
Skrivet av MosterNettan den 1 jul 2011
Bearnaise SKA det vara smör i, annars blir det väl som en majonnäs med dragonsmak.
Det är i alla fall min teori.
Ja, det tror jag du har rätt i! =)
MarinaO1 juli 2011
Denna brukar jag göra! Enkelt och gott!!!
4 port
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Blanda försiktigt ihop alla ingredienser till såsen. Låt gärna såsen stå att mogna en stund före serveringen.
jas651 juli 2011
Man gör dem på en såsbas och tillsätter dragon, vitpeppar,vinäger,charlottenlök, ägggulor.
Använder man en sås bas så undviker man lättare att inte såsen skär sig.
För olja / smör och ägg gulor gillar varandra inte riktigt och då är man tvungen att göra den i rätt temperatur alltså under 55 grader och försiktigt tillsätta oljan så att äggulan tar upp oljan.
Kallas även för en emulsionsås och gör med att slår en bearniechesås.
Roggan1 juli 2011
Jag använder såsbas. Det brukar finnas att köpa på större mataffärer. Tyvärr finns den bara i tio-litersdunkar för ca 300 kr. Det brukar vara bra hållbarhet på den.
Här kommer mitt recept:
4-5 äggulor
5 dl såsbas
2 msk torkad dragon
1 tsk lökpulver
salt och vitpeppar
1-2 msk vitvinsvinäger (eller efter smak)
ev. 1 msk kalv- eller oxfond (men då blir det en "fojott" som är godare än bea-sås enligt mitt tycke)
Jag undrar om någon vet ett recept på en kall bearnaisesås som smakar som dom man köper i affären, Lohmanders m fl. Dom smakar ju väldigt mycket smör (tycker jag) och när jag letar recept så är det ju inget smör i dom. Har jag helt fel eller? Någon som vet en god kall bea?
• 3 st Äggulor
• 3 msk Matolja
Ägg och Olja ska ha samma temp. Vispa först äggen och häll sakta i oljan. Ha i en _liten_ skvätt vatten om den börjar skära sig.
• Vinäger
• Dragon
• Persilja
• Aromat
• Cayennepeppar
• Salt
• Vitpeppar
Blanda i efter tycke och smak, prova dig fram.
Jag undrar om någon vet ett recept på en kall bearnaisesås som smakar som dom man köper i affären, Lohmanders m fl. Dom smakar ju väldigt mycket smör (tycker jag) och när jag letar recept så är det ju inget smör i dom. Har jag helt fel eller? Någon som vet en god kall bea?
Tillverkarna har i smörarom därav smaken. Vet ej om det finns att köpa till oss konsumenter. Går ju inte att göra själv av vanligt smör eftersom den stelnar i kylen. Enklast och billigast är nog att köpa färdig och dom är ju oftast riktigt goda.
Jag brukar göra detta recept som det är skirat smör i. Den är uppskattad här hemma och även min son som är mjökallergisk kan äta den eftersom mjölkproteinet i smöret inte annvänds. Den kan ätas kall som varm. Lycka till!
Hemlagad bearnaise
Bearnaise SKA det vara smör i, annars blir det väl som en majonnäs med dragonsmak.
Det är i alla fall min teori.
Bearnaise SKA det vara smör i, annars blir det väl som en majonnäs med dragonsmak.
Det är i alla fall min teori.
Ja, det tror jag du har rätt i! =)
Denna brukar jag göra! Enkelt och gott!!!
4 port
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Blanda försiktigt ihop alla ingredienser till såsen. Låt gärna såsen stå att mogna en stund före serveringen.
Man gör dem på en såsbas och tillsätter dragon, vitpeppar,vinäger,charlottenlök, ägggulor.
Använder man en sås bas så undviker man lättare att inte såsen skär sig.
För olja / smör och ägg gulor gillar varandra inte riktigt och då är man tvungen att göra den i rätt temperatur alltså under 55 grader och försiktigt tillsätta oljan så att äggulan tar upp oljan.
Kallas även för en emulsionsås och gör med att slår en bearniechesås.
Jag använder såsbas. Det brukar finnas att köpa på större mataffärer. Tyvärr finns den bara i tio-litersdunkar för ca 300 kr. Det brukar vara bra hållbarhet på den.
Här kommer mitt recept:
4-5 äggulor
5 dl såsbas
2 msk torkad dragon
1 tsk lökpulver
salt och vitpeppar
1-2 msk vitvinsvinäger (eller efter smak)
ev. 1 msk kalv- eller oxfond (men då blir det en "fojott" som är godare än bea-sås enligt mitt tycke)