Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kålpudding

  • lennali 21 februari 2008

    Kan det här vara nåt, den första är gjord i ugn och den andra på spisen.

    Kålpudding med öl och timjan
    4-5 port.
    Ingredienser:
    1 (ca 1 kg) vitkålshuvud
    smör
    1 msk soja
    ca 1 dl vatten
    500 g blandfärs eller fläskfärs
    4 dl mjölk
    2 tsk salt
    2 krm malen kryddpeppar
    1 tsk timjan
    1 (33 cl) flaska öl
    Så här gör du:
    Skär bort stocken i kålhuvudet och skär kålen i små bitar. Bryn dem i omgångar och lägg över i en gryta. Rör ner sojan. Låt kålen småsteka under lock i cirka 5 minuter. Späd med vatten. Blanda färsen med mjölk, salt, kryddpeppar och timjan. Varva kål och färs i en ugnssäker form. Låt det översta lagret vara kål. Häll på ölen. Grädda rätten cirka 1 timme i 200 graders ugnsvärme. Lägg över aluminiumfolie om kålpuddingen får för mycket färg. Späd gärna med buljong om för mycket vätska kokar bort.




    Snabb kålpudding 4 portioner

    600 g blandfärs
    1 ägg
    1 rödlök
    1 klyfta vitkål
    1 msk sirap
    0.5 dl vatten
    salt och peppar
    1 klick smör
    1 dl öl
    1 buljongtärning
    Tillbehör:
    saltgurka
    lingon

    Gör så här
    Finhacka löken och strimla vitkålen fint. Blanda med köttfärsen. Salta, peppra och blanda i sirapen, ägget och vattnet. Smält en klick smör i panna, och häll i all köttfärsen som en stor kaka. Platta till. Stek på båda sidor, vänd gärna med hjälp av en tallrik.

    Häll ölen i en kastrull, smula i en buljongtärning och koka upp. Häll över kålpuddingen. Avsluta under lock.

    Servera med saltgurka, lingon och kokt potatis med skinn på.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.