Mjölig potatis.
Skär i jämnstora bitar, saltar och kokar upp snabbt.
Häller av vattnet och låter ånga av en liten stund.
En rejäl klick smör i kärlet som det ska mosas i.
Använder stomp eller press.
Varm mjölk eller grädde blandas i lite i sänder så det inte blir för löst.
Slår moset med slev så jag får mycket luft i.
MosterNettan9 oktober 2011
Skrivet av Peter_Stompare den 9 okt 2011
Kör på mjölig potatis. Sen blir det först stompen eller pressen och efter det elvisp på högsta hastighet. Enligt min erfarenhet är det bäst att vispa kort och brutalt. När jag gör mos hemma brukar jag oftast inte bry mig om att värma mjölk och smör, utan bara se till att dom är någorlunda rumstempererade.
Min mormor alltid att oavsett om man värmer mjölken eller inte så gör det ingen skillnad i smak och konsistens. Det är bara för att moset inte ska "kallna" innan den kommer på bordet.
Hoja19 oktober 2011
Det har hänt någon gång att jag fått klistrigt mos. Jag tror jag vet varför. Jag brydde mig inte om att skölja den skurna råa potatisen innan koket.
Alltså: Skölj bort den stärkelse som bildats i snittytorna på den råa potatisen.
Mjölig potatis.
Skär i jämnstora bitar, saltar och kokar upp snabbt.
Häller av vattnet och låter ånga av en liten stund.
En rejäl klick smör i kärlet som det ska mosas i.
Använder stomp eller press.
Varm mjölk eller grädde blandas i lite i sänder så det inte blir för löst.
Slår moset med slev så jag får mycket luft i.
Kör på mjölig potatis. Sen blir det först stompen eller pressen och efter det elvisp på högsta hastighet. Enligt min erfarenhet är det bäst att vispa kort och brutalt. När jag gör mos hemma brukar jag oftast inte bry mig om att värma mjölk och smör, utan bara se till att dom är någorlunda rumstempererade.
Min mormor alltid att oavsett om man värmer mjölken eller inte så gör det ingen skillnad i smak och konsistens. Det är bara för att moset inte ska "kallna" innan den kommer på bordet.
Det har hänt någon gång att jag fått klistrigt mos. Jag tror jag vet varför. Jag brydde mig inte om att skölja den skurna råa potatisen innan koket.
Alltså: Skölj bort den stärkelse som bildats i snittytorna på den råa potatisen.