Jag har äntligen lyckats lära mig att göra goda köttbullar, vilket känns väldigt kul eftersom både jag och sambon älskar hemgjorda köttbullar. Mitt problem är nu bara att de blir ganska porösa och lätt faller sönder. Vet någon vad detta kan bero på? Jag gör smeten med 400g skinkfärs, 4 msk ströbröd och ett ägg. Skulle tro att det beror på ströbrödet eller ägget, men vet inte riktigt... Tacksam för svar!
ros5 juni 2009
:)Hej!
Det finns otroligt många recept på köttbullar
Så här gör jag och det fungerar för det mesta Mina goda köttbullar
Jag har märkt att det beror på färsen ibland, hur köttbullarna blir
Lycka till!
MatAnders5 juni 2009
Testa att byta ut ströbröd mot riven kokt potatis dom blit kanongoda har ett kanonrecept farmors köttbullar.
Lenkan5 juni 2009
Mina blev också så, tills jag tog bort ströbrödet och bara hade äggula i
AnneNi5 juni 2009
Tack för svaren! Har någon fler tips så skriv gärna!
markus5 juni 2009
Skinkfärs är ganska "hård" och torr. Testa nöt eller Älg istället och blötlägg ströbröd i mjölk. Balnda sen i lite ägg så binder det allt tillsammans. Gör alltid Älgbullar, men det kanske inte är alla som har tillgång till älgfärs...:o
MatAnders5 juni 2009
Gärna lite grädde i
boz19655 juni 2009
Man måste ha i lite vätska också - vatten, mjölk eller grädde, beroende på hur "fettmedveten" man är. Är smeten för torr faller den obarmhärtligen sönder.
Chokladfantasten5 juni 2009
Något som många glömmer är att man måste låta ströbröd och mjölk/grädde stå och dra sig i cirka 10 -15 minuter så det sväller. Sen blandar man i köttfärs, lök och kryddor. Om det inte funkar kan man alltid ha i lite potatismjöl som binder ihop det bättre. Om det fortfarande är helt hopplöst kan man steka köttbullarna i ugnen istället för i vanlig stekpanna :) Fast det blir förstås inte lika gott :p
Lycka till!
Lotten_J5 juni 2009
Som några skrivit så ska ströbrödet blandas i vätska och sedan svälla ca 20 min, jag brukar låta det svälla längre än så, en dryg halvtimme, annars smakar det bröd om färsen. Blandar alltid ströbrödet i mjölk. Sen i med ett ägg i färsen också och mina köttbullar faller aldrig sönder.
MosterNettan5 juni 2009
Jag använder aldrig ägg eller äggulor i min smet. Mina barnbarn och syskonbarn älskar mina köttbullar. Så här gör jag (på ett ungefär)
Stötta skorpor (utan kardemumma)
mjölk
salt, vitpeppar, ett stänk kryddpeppar
låt svälla
nötfärs
riven lök
ett "lätt kläm" vanlig senap
blanda till smidig och blank smet
låt färsen stå en stund
rulla köttbullar
stek i smör, se till att inte ha full panna
stek hellre flera omgångar med färre
bullar i pannan
skölj ren pannan mellan varje omgång.
Amika5 juni 2009
Blandfärs
ägg
grädde
och sen kryddar du som du vill. :) Jag har aldrig i ströbröd eller hackad lök, för då faller de bara sönder.
Jag brukar riva löken istället. :)
ways6 juni 2009
Det som kan fungera är att röra köttfärsen lite längre, tills du ser en del "trådar" i själva köttfärsen. Det beror på hur stark du är men du kan få kleta en stund. :) Detta gör att köttfärsen inte faller sönder när du steker. Faktiskt så man gör dönerkebaben (parentes).
lena46 juni 2009
Prova med ett par msk potatismjöl i färsen .Jättebra.
anluk6 juni 2009
Själv tar jag och löser upp formfranska (ett par skivor) i 1/2 dl mjölk. Sedan har jag 500-600 g färs, 1 ägg, kryddor. Använder lökpulver istället för hackad lök.
Okänd6 juni 2009
Förmodligen finns det mängder av knep med köttfärs, kanske varje kock har något som bara han vet om. Men det finns egentligen bara ett recept på hur man lyckas med köttbullar och pannbiff.
1 gul lök finhackas och stekes i smör och olivolja, kryddas med salt, vitpeppar, aromat och lite strösocker. Låt svalna.
4 msk ströbröd blandas med 1 msk potatismjöl eller maisena samt 1,5 dl vatten eller mjölk, rör om ordentligt så att det inte klumpar sig, låt svälla en stund.
4 hg köttfärs, nöt, fläsk eller blandfärs, 1,5 tsk salt, 1,5 krm peppar, 2 krm fyra kryddor (Espiche Riche) samt ett ägg blandas ihop hastigt.
Tillsätt det svällda ströbrödet och den avsvalnade löken, blanda väl men inte för länge, det skall inte "tråda" sig!
Gör köttbullar eller pannbiffar och stek på sakta värme till gyllenbrun färg.
Man kan tycka att det är mycket lök i det här receptet, men det är ju det som gör det som man säger! Men som sagt, det går ju att minska på löken om man vill.
Det här med fyra kryddor tror jag är hemligheten med "mina" köttbullar, tyvärr kan det vara svårt att hitta den här kryddan på kryddhyllorna, så man får göra sin egen blandning.
(2 delar riven muskotnöt, 2 delar malen vitprppar, 1 del malen kryddpeppar och 1 del malen kryddnejlika).
AnneNi6 juni 2009
Kul att så många skriver och delar med sig av sina köttbullstips! Köttbullar är vekligen intressant, de smakar aldrig lika och alla har sitt eget recept.
När det gäller att ha vätska i ströbrödet så har jag testat det, men fått lite avsmak eftersom det blev äckliga klumpar av det. Troligtvis var det något som blev fel eftersom jag vet att detta är väl beprövat hos många...
MIn svärmor gör väldigt goda köttbullar och hon brukar inte ha i någon vätska förutom ägget och det är hon som har lärt mig det. Hennes köttbullar brukar inte falla sönder, och hon använder samma ingredienser som jag... Kanske har vi lite olika proportioner så det är det som gör det.
Nästa gång ska jag nog testa med kokt potatis iaf, så får vi se hur det blir.
Tack alla!
Okänd6 juni 2009
"När det gäller att ha vätska i ströbrödet så har jag testat det, men fått lite avsmak eftersom det blev äckliga klumpar av det. Troligtvis var det något som blev fel eftersom jag vet att detta är väl beprövat hos många..."
Skrivet av AnneNi.
Blev det klumpar har du inte rört om tillräcklgt!
Och egentligen behövs det inget ägg heller, varför tillsätter man ett ägg i köttfärsen? Är det för smakens skull? Eller har det någon stabiliserande effekt? Ett rått ägg har varken smak eller gör smeten tjockare, förr tvärt om! Vill påstå att ägget åker med av bara farten och av gammal ohävdad vana!
Däremot måste det nog vara någon form av vätska, annars blir det hårda bullar kan man tänka sig.
Kokt kall potatis brukar jag ha i julköttbullarna tillsammans med ett par ansjovisfiléer.
Knepen är många.....:D
mooseella6 juni 2009
då jag inte tål vetemjöl så använder jag havregryn i min köttbullesmet. Det får stå och svälla i mjölk elelr vatten, sedan har jag i nötfärs, då griskött inte är ba för mina leder. Ibland gör jag på kalkonfärs och det blir minst lika gott
½ dl havregryn
knappt 1 dl vätska, låt svälla en stund
500 g färs (nöt, vilt eller kalkon)
1 fint riven gul lök
1 ägg
ev. 1 msk potatismjöl
salt
peppar
ibland finhackad persilja
och ibland även en fint riven vitlöksklyfta
vid jultid använder jag vispgrädde i smeten, då lite mindre med havregryn.
Jag har äntligen lyckats lära mig att göra goda köttbullar, vilket känns väldigt kul eftersom både jag och sambon älskar hemgjorda köttbullar. Mitt problem är nu bara att de blir ganska porösa och lätt faller sönder. Vet någon vad detta kan bero på? Jag gör smeten med 400g skinkfärs, 4 msk ströbröd och ett ägg. Skulle tro att det beror på ströbrödet eller ägget, men vet inte riktigt... Tacksam för svar!
:)Hej!
Det finns otroligt många recept på köttbullar
Så här gör jag och det fungerar för det mesta
Mina goda köttbullar
Jag har märkt att det beror på färsen ibland, hur köttbullarna blir
Lycka till!
Testa att byta ut ströbröd mot riven kokt potatis dom blit kanongoda har ett kanonrecept farmors köttbullar.
Mina blev också så, tills jag tog bort ströbrödet och bara hade äggula i
Tack för svaren! Har någon fler tips så skriv gärna!
Skinkfärs är ganska "hård" och torr. Testa nöt eller Älg istället och blötlägg ströbröd i mjölk. Balnda sen i lite ägg så binder det allt tillsammans. Gör alltid Älgbullar, men det kanske inte är alla som har tillgång till älgfärs...:o
Gärna lite grädde i
Man måste ha i lite vätska också - vatten, mjölk eller grädde, beroende på hur "fettmedveten" man är. Är smeten för torr faller den obarmhärtligen sönder.
Något som många glömmer är att man måste låta ströbröd och mjölk/grädde stå och dra sig i cirka 10 -15 minuter så det sväller. Sen blandar man i köttfärs, lök och kryddor. Om det inte funkar kan man alltid ha i lite potatismjöl som binder ihop det bättre. Om det fortfarande är helt hopplöst kan man steka köttbullarna i ugnen istället för i vanlig stekpanna :) Fast det blir förstås inte lika gott :p
Lycka till!
Som några skrivit så ska ströbrödet blandas i vätska och sedan svälla ca 20 min, jag brukar låta det svälla längre än så, en dryg halvtimme, annars smakar det bröd om färsen. Blandar alltid ströbrödet i mjölk. Sen i med ett ägg i färsen också och mina köttbullar faller aldrig sönder.
Jag använder aldrig ägg eller äggulor i min smet. Mina barnbarn och syskonbarn älskar mina köttbullar. Så här gör jag (på ett ungefär)
Stötta skorpor (utan kardemumma)
mjölk
salt, vitpeppar, ett stänk kryddpeppar
låt svälla
nötfärs
riven lök
ett "lätt kläm" vanlig senap
blanda till smidig och blank smet
låt färsen stå en stund
rulla köttbullar
stek i smör, se till att inte ha full panna
stek hellre flera omgångar med färre
bullar i pannan
skölj ren pannan mellan varje omgång.
Blandfärs
ägg
grädde
och sen kryddar du som du vill. :) Jag har aldrig i ströbröd eller hackad lök, för då faller de bara sönder.
Jag brukar riva löken istället. :)
Det som kan fungera är att röra köttfärsen lite längre, tills du ser en del "trådar" i själva köttfärsen. Det beror på hur stark du är men du kan få kleta en stund. :) Detta gör att köttfärsen inte faller sönder när du steker. Faktiskt så man gör dönerkebaben (parentes).
Prova med ett par msk potatismjöl i färsen .Jättebra.
Själv tar jag och löser upp formfranska (ett par skivor) i 1/2 dl mjölk. Sedan har jag 500-600 g färs, 1 ägg, kryddor. Använder lökpulver istället för hackad lök.
Förmodligen finns det mängder av knep med köttfärs, kanske varje kock har något som bara han vet om. Men det finns egentligen bara ett recept på hur man lyckas med köttbullar och pannbiff.
1 gul lök finhackas och stekes i smör och olivolja, kryddas med salt, vitpeppar, aromat och lite strösocker. Låt svalna.
4 msk ströbröd blandas med 1 msk potatismjöl eller maisena samt 1,5 dl vatten eller mjölk, rör om ordentligt så att det inte klumpar sig, låt svälla en stund.
4 hg köttfärs, nöt, fläsk eller blandfärs, 1,5 tsk salt, 1,5 krm peppar, 2 krm fyra kryddor (Espiche Riche) samt ett ägg blandas ihop hastigt.
Tillsätt det svällda ströbrödet och den avsvalnade löken, blanda väl men inte för länge, det skall inte "tråda" sig!
Gör köttbullar eller pannbiffar och stek på sakta värme till gyllenbrun färg.
Man kan tycka att det är mycket lök i det här receptet, men det är ju det som gör det som man säger! Men som sagt, det går ju att minska på löken om man vill.
Det här med fyra kryddor tror jag är hemligheten med "mina" köttbullar, tyvärr kan det vara svårt att hitta den här kryddan på kryddhyllorna, så man får göra sin egen blandning.
(2 delar riven muskotnöt, 2 delar malen vitprppar, 1 del malen kryddpeppar och 1 del malen kryddnejlika).
Kul att så många skriver och delar med sig av sina köttbullstips! Köttbullar är vekligen intressant, de smakar aldrig lika och alla har sitt eget recept.
När det gäller att ha vätska i ströbrödet så har jag testat det, men fått lite avsmak eftersom det blev äckliga klumpar av det. Troligtvis var det något som blev fel eftersom jag vet att detta är väl beprövat hos många...
MIn svärmor gör väldigt goda köttbullar och hon brukar inte ha i någon vätska förutom ägget och det är hon som har lärt mig det. Hennes köttbullar brukar inte falla sönder, och hon använder samma ingredienser som jag... Kanske har vi lite olika proportioner så det är det som gör det.
Nästa gång ska jag nog testa med kokt potatis iaf, så får vi se hur det blir.
Tack alla!
"När det gäller att ha vätska i ströbrödet så har jag testat det, men fått lite avsmak eftersom det blev äckliga klumpar av det. Troligtvis var det något som blev fel eftersom jag vet att detta är väl beprövat hos många..."
Skrivet av AnneNi.
Blev det klumpar har du inte rört om tillräcklgt!
Och egentligen behövs det inget ägg heller, varför tillsätter man ett ägg i köttfärsen? Är det för smakens skull? Eller har det någon stabiliserande effekt? Ett rått ägg har varken smak eller gör smeten tjockare, förr tvärt om! Vill påstå att ägget åker med av bara farten och av gammal ohävdad vana!
Däremot måste det nog vara någon form av vätska, annars blir det hårda bullar kan man tänka sig.
Kokt kall potatis brukar jag ha i julköttbullarna tillsammans med ett par ansjovisfiléer.
Knepen är många.....:D
då jag inte tål vetemjöl så använder jag havregryn i min köttbullesmet. Det får stå och svälla i mjölk elelr vatten, sedan har jag i nötfärs, då griskött inte är ba för mina leder. Ibland gör jag på kalkonfärs och det blir minst lika gott
½ dl havregryn
knappt 1 dl vätska, låt svälla en stund
500 g färs (nöt, vilt eller kalkon)
1 fint riven gul lök
1 ägg
ev. 1 msk potatismjöl
salt
peppar
ibland finhackad persilja
och ibland även en fint riven vitlöksklyfta
vid jultid använder jag vispgrädde i smeten, då lite mindre med havregryn.