Jag har aldrig ätit kroppkakor, och nu har jag bestämt att jag måste pröva det nån dag. Har kollat runt på matklubben efter recept o det finns både på rå och kokt potatis, kokta eller stekta och med lingon och smör eller med grädde.
Hur ska riktiga kroppkakor lagas? Och vad ska man ha till?
Jag har sett att det finns färdiga i affären, om man vill pröva hur kroppkakor smakar, är det någon som har smakat de färdiggjorda och vet om de är goda? Antagligen inte som hemgjorda men kanske ändå goda?
carissma29 november 2008
Hej Sussie!!
Jag kommer från Kalmar ursprungligen och där äter man både småländska och öländska kroppkakor, jag älskar dom öländska allra mest faktiskt.
I dom öländska kroppkakorna så är det lök i blandat med tärnat rimmat fläsk samt kryddpeppar. Det som också är utmärkande för dom öländska är att det är mest rå potatis i smeten man brukar säga att det är 80% råriven potatis och 20% kokt och riven potatis i.
Det finns massor med bra recept på öländska kroppkakor på nätet så ha tålamod och leta på :p
Det finns inget godare enligt mig, min favvemat alla kategorier!!!
carissma29 november 2008
PS!!
Glömde ju en sak *S* det ska vara lingon till och KANSKE en smörklick men inget mer, jag tycker att det förstör smaken med en massa "onödga" grejer" på tallriken.
Penne9 november 2008
Okej, då ska jag nog pröva det, spännande! Tack så mkt för tipsen! :)
Matglad-549 november 2008
:D Min mormor kom från Oskarshamn och tog med sej seden upp hit till Hälsingland att göra småländska kroppkakor som består av kokt potatis, de tycker jag är allra godast förståss..... Men som du ser av våra svar så är" smaken som baken, delad"...... Jag har ätit köpta kroppkakor men det är ingenting om man jämför med hemma gjorda....
Matglad-549 november 2008
Skrivet av Matglad-51 den 9 nov 2008
:D Min mormor kom från Oskarshamn och tog med sej seden upp hit till Hälsingland att göra småländska kroppkakor som består av kokt potatis, de tycker jag är allra godast förståss..... Men som du ser av våra svar så är" smaken som baken, delad"...... Jag har ätit köpta kroppkakor men det är ingenting om man jämför med hemma gjorda....
Glömde skriva MUUUUUUMS!!!!!!!
Bakarlag9 november 2008
Hur ska riktiga kroppkakor lagas? Och vad ska man ha till?
Jag har sett att det finns färdiga i affären, om man vill pröva hur kroppkakor smakar, är det någon som har smakat de färdiggjorda och vet om de är goda? Antagligen inte som hemgjorda men kanske ändå goda?
Min svärmor har nästan enbart rå potatis i sina kroppkakor, bara några kokta blandas i. De blir gråa. När man kokar dem får man inte lägga på lock på kastrullen, då faller allt i sär.
De vita, med enbart kokt potatis har vi i småland till julbordet, och kallar dem då delikatesskroppkakor. Men jag föredrar de stora grå som jag har recept på.
Receptet finns också på min hemsida http://www.ordalag.se
Karin
Prima9 november 2008
Åh jisses va gott! För många år sen när jag campade med min mor o far på öland höll jag på att dö av matchocken... inte gott alls. MEN så var det sån där vacumpackad kroppkaka... serverad m lingonsylt. Inte ens nu låter det gott :(
Men så i somras var vi på öland i vanlig ordning (favoritstället nr ett) o köpte i ett stånd. Vi beställde med smör o shit pomm fritt va gott det var. Ville ha mer!! Så hädanefter ska jag äta kroppkakor på öland varje sommar :)
anluk9 november 2008
Min mamma gör enligt mig världens godaste kroppkakor. Hon har både rå och kokt potatis i. Hennes recept är ursprungligen från Blekinge. Underbart goda!
Penne9 november 2008
Detta måste ju absolut prövas...! Tack för alla tips
Meppalottan9 november 2008
Jag gör på kokt potatis. Har ett recept som Wretman skrivit
Fyllningen består av lite rökt skinka, rimmat fläsk, löktärningar och grovkrossad kryddpeppar, som jag stekt ihop innan jag kokar kroppkakorna. Åhh, mums, så gott. Det är värt allt besvär som det tar att göra såna.. Lingonsylt är naturligt till. Mmmmmmmmmmmmmmmmm
mojans9 november 2008
Hej
Jag kommer från Blekinge, och vi skiljer på ölandskroppkakor och " vanliga". I Blekinge är kroppkakorna störrre. Jag tycker det blir godast om man tar 1/3 kokt potatis och resten rå.
När det gäller mjöl så är det olika beroende på vilken sorts potatis man använder.
Lycka till.
Jag har aldrig ätit kroppkakor, och nu har jag bestämt att jag måste pröva det nån dag. Har kollat runt på matklubben efter recept o det finns både på rå och kokt potatis, kokta eller stekta och med lingon och smör eller med grädde.
Hur ska riktiga kroppkakor lagas? Och vad ska man ha till?
Jag har sett att det finns färdiga i affären, om man vill pröva hur kroppkakor smakar, är det någon som har smakat de färdiggjorda och vet om de är goda? Antagligen inte som hemgjorda men kanske ändå goda?
Hej Sussie!!
Jag kommer från Kalmar ursprungligen och där äter man både småländska och öländska kroppkakor, jag älskar dom öländska allra mest faktiskt.
I dom öländska kroppkakorna så är det lök i blandat med tärnat rimmat fläsk samt kryddpeppar. Det som också är utmärkande för dom öländska är att det är mest rå potatis i smeten man brukar säga att det är 80% råriven potatis och 20% kokt och riven potatis i.
Det finns massor med bra recept på öländska kroppkakor på nätet så ha tålamod och leta på :p
Det finns inget godare enligt mig, min favvemat alla kategorier!!!
PS!!
Glömde ju en sak *S* det ska vara lingon till och KANSKE en smörklick men inget mer, jag tycker att det förstör smaken med en massa "onödga" grejer" på tallriken.
Okej, då ska jag nog pröva det, spännande! Tack så mkt för tipsen! :)
:D Min mormor kom från Oskarshamn och tog med sej seden upp hit till Hälsingland att göra småländska kroppkakor som består av kokt potatis, de tycker jag är allra godast förståss..... Men som du ser av våra svar så är" smaken som baken, delad"...... Jag har ätit köpta kroppkakor men det är ingenting om man jämför med hemma gjorda....
:D Min mormor kom från Oskarshamn och tog med sej seden upp hit till Hälsingland att göra småländska kroppkakor som består av kokt potatis, de tycker jag är allra godast förståss..... Men som du ser av våra svar så är" smaken som baken, delad"...... Jag har ätit köpta kroppkakor men det är ingenting om man jämför med hemma gjorda....
Glömde skriva MUUUUUUMS!!!!!!!
Hur ska riktiga kroppkakor lagas? Och vad ska man ha till?
Jag har sett att det finns färdiga i affären, om man vill pröva hur kroppkakor smakar, är det någon som har smakat de färdiggjorda och vet om de är goda? Antagligen inte som hemgjorda men kanske ändå goda?
Min svärmor har nästan enbart rå potatis i sina kroppkakor, bara några kokta blandas i. De blir gråa. När man kokar dem får man inte lägga på lock på kastrullen, då faller allt i sär.
De vita, med enbart kokt potatis har vi i småland till julbordet, och kallar dem då delikatesskroppkakor. Men jag föredrar de stora grå som jag har recept på.
Receptet finns också på min hemsida http://www.ordalag.se
Karin
Åh jisses va gott! För många år sen när jag campade med min mor o far på öland höll jag på att dö av matchocken... inte gott alls. MEN så var det sån där vacumpackad kroppkaka... serverad m lingonsylt. Inte ens nu låter det gott :(
Men så i somras var vi på öland i vanlig ordning (favoritstället nr ett) o köpte i ett stånd. Vi beställde med smör o shit pomm fritt va gott det var. Ville ha mer!! Så hädanefter ska jag äta kroppkakor på öland varje sommar :)
Min mamma gör enligt mig världens godaste kroppkakor. Hon har både rå och kokt potatis i. Hennes recept är ursprungligen från Blekinge. Underbart goda!
Detta måste ju absolut prövas...! Tack för alla tips
Jag gör på kokt potatis. Har ett recept som Wretman skrivit
Fyllningen består av lite rökt skinka, rimmat fläsk, löktärningar och grovkrossad kryddpeppar, som jag stekt ihop innan jag kokar kroppkakorna. Åhh, mums, så gott. Det är värt allt besvär som det tar att göra såna.. Lingonsylt är naturligt till. Mmmmmmmmmmmmmmmmm
Hej
Jag kommer från Blekinge, och vi skiljer på ölandskroppkakor och " vanliga". I Blekinge är kroppkakorna störrre. Jag tycker det blir godast om man tar 1/3 kokt potatis och resten rå.
När det gäller mjöl så är det olika beroende på vilken sorts potatis man använder.
Lycka till.
Mojans