Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

LCHF-frågor!

 • mssalmonella 17 mars 2011

  Jag har länge funderat på det här med LCHF och har bestämt mig för att prova på det eftersom att det verkar fungera så bra för folk runt om mig.

  Har dock lite frågor, tycker inte att jag hittar tillräckligt med info på nätet.

  Jag går i skolan och kan därför inte bestämma vad skolan lagar för mat, hur gör jag?

  Jag är ung och går på fest då och då, vad är okej att dricka och vad är inte så okej att dricka?

 • Iljin 17 mars 2011

  Undvik alla typer av kolhydrater när du äter i skolan dvs. pasta, potatis, ris och sånt som hör till maten. Du ska även undvika bröd och bordssalt i större mängder. Ät mycket protein alltså kött, fisk, kyckling och grönsaker förutom majs som innehåller en del kolhydrater.

  Alkohol bör du absolut undvika då det innehåller massa kalorier.

 • Josses 17 mars 2011

  Jag har en god vän som har ätit LCHF- metoden i ca 4 år och hon tar ett glas rödvin någon gång emellanåt när vi är bjuden på fest eller om vi äter en god middag tillsammans.
  Har för mig att det har gått igenom mitt huvud att rödvin kan man dricka om man är LCHF för det innehåller inte så mycket kalorier. Vitt vin är däremot inte så bra.
  Som med allting annat så är det ju med måtta man bör dricka. Ett glas vid något enstaka tillfälle är det ingen fara med.
  Livet ska ju vara trevligt att leva också!
  Max 5 g kolhydrater per måltid eller produkt, kommer inte håg vilket.

 • Mistys 17 mars 2011

  På den här sidan kan du få mycket tips, råd och recept.
  http://kolhydrater.ifokus.se/

  Jag har ätit LCHF sen nyår och har aldrig mått bättre. Alla mina tidigare besvär är som bortblåsta. Det gäller bara att man läser på ordentligt och hämtar råd av andra på ex den sidan jag länkade till.

  Spelar egentligen ingen roll om en dryck innehåller många kalorier då det är kolhydrater vi jagar. Men som med allt annat om man vill gå ner är det det totala energi intaget som ska vara lägre än det man gör av med. Här är ingen skillnad. Skillnaden är att det är lättare att äta sig mätt och hålla förbränningen hög med LCHF jämfört med ex viktväktarna eller andra låg kalori dieter då vi inte får något insulinpåslag efter måltid..
  Jag har druckit både rött vin, torrt vitt vin och sprit i form av Irish coffee utan socker utan problem men det får inte ske ofta och endast vid speciella tillfällen. Man blir också mycket lättare påverkad av alkohol och av mindre mängd så det gäller att ta det lugnt.

  Har du fler frågor svarar jag gärna på det jag kan och vet annars kan du gå in på sidan som sagt.


  I skolan försöker du undvika kolhydrater i det du vet att det finns i som ex potatis, pasta, ris, bröd, frukt, majs, linser. cous cous, vetemjöl mm. Ät bara huvudrätten och komplitera med smör ( ej margarin) och ovanjord grönsaker. Man får göra det bästa av situationen helt enkelt.

 • Akerfraken 26 september 2011

  Hej!

  Är helt Noob med när de gäller Atkins eller LCHF så kom gärna med tips och goda råd.
  Internet ger så mycket olika råd o rön när de gäller fettet. Kan man tex använda grädde till maten? och hur ofta isf? Kolhydratyer är självklart helt uteslutet men fett är ju okej, har svårt och ha koll på vilket fett som är okej eller ej,

 • husmusen88 26 september 2011

  Du ska satsa på fullfeta ostar, grädde, creme fraiche osv, inga magra varianter. Använder alltid grädde i maten bra oljor.

 • Akerfraken 26 september 2011

  Grädde, gräddfil och creme fraiche är alltså helt okej?
  Bröd, finns de inget bröd man kan äta? surdegsbröd tex

 • Liindis 26 september 2011

  Hej!
  Alla dessa bantningar!,
  Gör mig tokig!
  Det bästa jag tycker!
  Ät sunt under veckan dvs mat ialla deformer som ej är feta tex grädde.
  Ät med sunt förnuft!,
  Och sluta ät innan du blir proppmätt!!
  Och det viktigaste av allt är att unnasig go mat på helgerna!
  Hjärnan måste fungera bra när man går i skolan mycket prov har du säkert!
  Ja hjärnan måste ju alltid funka allsidig kost är det bästa!
  Och då håller man vikten bäst!

 • Mistys 26 september 2011

  Skrivet av Linda68 den 26 sep 2011

  Hej!
  Alla dessa bantningar!,
  Gör mig tokig!
  Det bästa jag tycker!
  Ät sunt under veckan dvs mat ialla deformer som ej är feta tex grädde.
  Ät med sunt förnuft!,
  Och sluta ät innan du blir proppmätt!!
  Och det viktigaste av allt är att unnasig go mat på helgerna!
  Hjärnan måste fungera bra när man går i skolan mycket prov har du säkert!
  Ja hjärnan måste ju alltid funka allsidig kost är det bästa!
  Och då håller man vikten bäst!


  LCHF är ingen bantning. Tror man det är man ute och cyklar. Är man normalviktig står man still eller man kan tom gå upp i vikt. LCHF stimulerar kroppen att vikt normalisera sig.
  Att välja att äta LCHF är pga att man mår sååååå mycket bättre. Sover bättre, aldrig uppblåst eller fisig, mer ork,tänker bättre då hjärnan alltid har tillgång till bränsle vilket den inte har om man äter kolhydrater, ja man mår helt enkelt bättre.
  Jag har ätit LHF sen nyår. Började främst för att bli av med mitt sockersug som var fruktansvärt. Blev av med det efter ca en vecka plus massa andra besvär också. Har inte gått ner ett gram men det var ju inte därför jag började heller. Har man aldrig varit sockerberoende tror jag inte man vet hur det känns....det är som en drog man bara vill ha mer och mer av. Att ha blivit av med drogen med hjälp av LCHF är det bästa jag gjort i mitt liv och på köpet har jag fått en massa andra positiva biverkningar men viktminskning......nej inte ett dugg!

  Om jag inte hade stoppat mitt drogberoende ( socker) vet jag inte hur det har gått. LCHF är ingen diet det är en livsstil;)

 • Peter_Stompare 9 oktober 2011

  Värt att tänka på är att den här dieten tär otroligt mycket på jordens resurser. Det man kan fundera på är om det är värt att låta växthuseffekten öka och andra människor svälta för att man själv vill ta en genväg i bantningen.

 • Mistys 9 oktober 2011

  Skrivet av Peter_Stompare den 9 okt 2011

  Värt att tänka på är att den här dieten tär otroligt mycket på jordens resurser. Det man kan fundera på är om det är värt att låta växthuseffekten öka och andra människor svälta för att man själv vill ta en genväg i bantningen.


  Nja det finns forskning som visar att det faktiskt är det motsatta. Tänk på alla varor vi bara går förbi i butiken och som vid tillverkning, förpackning och transport tär 100ggr mer på vår miljö än vad närproducerad kött, fisk, smör, ägg och kyckling gör.
  Jag tänker främst på alla varor med E-nummer, konserveringsmedel, färgämnen och andra syntetiskt framställda ämnen men även grönsaker framtagna på ett billigt sätt i uppvärmda växthus.. När dessa tillverkas ,äts och sen bajsas ut av oss tillför vi miljön ämnen som den inte kan bryta ner. Det finns redan idag bevis på hur detta påverkat våra vattendrag tex. Men även all konstig konstgödsel som sprids av oseriösa odlare. Eller risplantagen som är ett stort klimathot.
  Tänk sen alla transporter till butikerna samt alla förpackningar när vi ätit upp varan som ska tas om hand. Ex godis, glass, chips, flingor, pasta, kakor, kex mm

  Gå in i en butik och kolla alla färgglada förpackningar med färgglatt innehåll som vi LCHF are bara traskar förbi. Undrar hur mycket koldioxid vi sparade om alla dessa paket slapp transporteras runt halva jorden till vår butik. För dom är inte alla tillverkade i Sverige tyvärr.

  Sen vidhåller jag det jag skrev tidigare att LCHF är ingen bantning.

  http://www.medvetenkonsumtion.org/rad-och-tips/mat/potatis-ris-spannmal/miljopaverkan-spannmal

  http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Mat/Hälsosam%20och%20miljöanpassad%20mat%20-%20finns%20den.pdf

 • Peter_Stompare 9 oktober 2011

  Nu är ju jag inte heller något stort fan av att äta importerade grejer utanför säsong heller så det argumentet faller ganska platt.
  Något som däremot är värt att tänka på är hur många kossor man kan föda på avkastningen från låt oss säga en hektar åkermark? Hur många många människor kan man föda med samma hektar om människorna äter det som odlas på åkern istället för att grödan ska raffineras genom en kossa?
  Förövrigt är det omöjligt för en person med vanlig inkomst att enbart konsumera närproducerade animaliska produkter. Just köttlobbyns dieter är snarare orsaken till att vi konsumerar mer billigt, långtransporterat och inhumant uppfött kött.
  Och att närodlade rotfrukter eller till och med konserverade tomater odlade på friland i södra Europa skapar mindre koldioxid än kött och mejerivaror.

  LCHF och andra destruktiva rikemansdieter är en produkt skapad av branschintressen. Om människan har ätit potatis och morötter i tusen år kan vi gott fortsätta med det ett tag till.

 • Mistys 9 oktober 2011

  Att LCHF skulle vara en rikemansdiet är då ren lögn. Sen vi uteslöt chips, godis, flingor, kex ,snabbmat, färdigmat och andra av industrin uppfunna varor har vi halverat vår matkostnad. Vi är inte höginkomsttagare tvärtom. Men med bättre mat, mer hemgjord mat, hembakt mm blir vi både mättare på mindre, sluppit många och långa förkylningar som vi ofta hade förr samt mår mycket bättre. Vi har också blivit av med andra krämpor som colon irritable, uppblåsthet mm. Jag mår mycket bättre och den känslan kan ingen ta ifrån mig. Och nej jag har inte gått ner ett gram så någon bantning handlar det inte om.

  Vem har föresten sagt att man bara äter kött, fisk, och fågel. Som LCHF ätare äter jag EXAKT samma mat som innan och som alla andra men jag tar bort potatis, pasta, ris, flingor,vitt mjöl och bröd. Kan slå vad om att du och jag har exakt samma mat på tallriken förövrigt. Vi äter bla köttbullar, lasagne,pizza,hamburgare, fiskgratäng, kyckling med olika såser, paj, pannkaka,soppor ,grönsaker , grytor mm Ja vi äter helt enkelt vanlig husmanskost men vi lagar allt från grunden. Jag använder fortfarande alla mina gamla recept här från MK bla men utesluter ev mjölredningar mm
  Har inte ändrat min meny alls jämfört med förut förutom att jag kanske äter en blomkålsgratäng till min kyckling istället för ris. Vad gör det till ett sämre miljöval????

  Att LCHF skulle vara skapad av ett branschintresse är också fel. Däremot finns det massor med undersökningar med fejkade, felaktiga resultat om LCHF och gissa vilka som sponsrat dom.......jo brödindustrin och margarintillverjkarna. Bla är Pågen och Unilever (becel mm) involverade.

  http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/lchf-och-den-medicinska-vetenskapen

 • husmusen88 9 oktober 2011

  Skrivet av Akerfraken den 26 sep 2011

  Grädde, gräddfil och creme fraiche är alltså helt okej?
  Bröd, finns de inget bröd man kan äta? surdegsbröd tex


  Du äter low carb high fat. dvs, lite kolhydrater. Suredegsbröd innehåller kolhydrater.

 • husmusen88 9 oktober 2011

  Skrivet av Misty09 den 9 okt 2011

  Att LCHF skulle vara en rikemansdiet är då ren lögn. Sen vi uteslöt chips, godis, flingor, kex ,snabbmat, färdigmat och andra av industrin uppfunna varor har vi halverat vår matkostnad. Vi är inte höginkomsttagare tvärtom. Men med bättre mat, mer hemgjord mat, hembakt mm blir vi både mättare på mindre, sluppit många och långa förkylningar som vi ofta hade förr samt mår mycket bättre. Vi har också blivit av med andra krämpor som colon irritable, uppblåsthet mm. Jag mår mycket bättre och den känslan kan ingen ta ifrån mig. Och nej jag har inte gått ner ett gram så någon bantning handlar det inte om.

  Vem har föresten sagt att man bara äter kött, fisk, och fågel. Som LCHF ätare äter jag EXAKT samma mat som innan och som alla andra men jag tar bort potatis, pasta, ris, flingor,vitt mjöl och bröd. Kan slå vad om att du och jag har exakt samma mat på tallriken förövrigt. Vi äter bla köttbullar, lasagne,pizza,hamburgare, fiskgratäng, kyckling med olika såser, paj, pannkaka,soppor ,grönsaker , grytor mm Ja vi äter helt enkelt vanlig husmanskost men vi lagar allt från grunden. Jag använder fortfarande alla mina gamla recept här från MK bla men utesluter ev mjölredningar mm
  Har inte ändrat min meny alls jämfört med förut förutom att jag kanske äter en blomkålsgratäng till min kyckling istället för ris. Vad gör det till ett sämre miljöval????

  Att LCHF skulle vara skapad av ett branschintresse är också fel. Däremot finns det massor med undersökningar med fejkade, felaktiga resultat om LCHF och gissa vilka som sponsrat dom.......jo brödindustrin och margarintillverjkarna. Bla är Pågen och Unilever (becel mm) involverade.

  http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/lchf-och-den-medicinska-vetenskapen  Så sant!
  Mår själv mycket bättre och känner inte att jag saknar något eller har uteslutit något. Inte är det dyrare heller.

 • Mistys 17 oktober 2011

  Senaste nytt!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=4748074

 • Akerfraken 17 oktober 2011

  Jag gillar LCHF´s metod. Har undvikit de mesta i kolhydrats väg, lite slinker de ner av att jag är nybörjare och inte tänker mig för ibland. Men försöker att köpa då tex Smör istället för margarin och äter fett. Gjorde härom dan en köttfärs-blomkåls gratäng som jag hittade receptet på nätet, gud så enkelt och gott de blev.
  Kruxet är frukost... måste komma på lite goda gärna varierande frukostar :)

  Oj Oj förlåt spammandet

 • Akerfraken 17 oktober 2011

  Jag gillar LCHF´s metod. Har undvikit de mesta i kolhydrats väg, lite slinker de ner av att jag är nybörjare och inte tänker mig för ibland. Men försöker att köpa då tex Smör istället för margarin och äter fett. Gjorde härom dan en köttfärs-blomkåls gratäng som jag hittade receptet på nätet, gud så enkelt och gott de blev.
  Kruxet är frukost... måste komma på lite goda gärna varierande frukostar :)

 • Akerfraken 17 oktober 2011

  Jag gillar LCHF´s metod. Har undvikit de mesta i kolhydrats väg, lite slinker de ner av att jag är nybörjare och inte tänker mig för ibland. Men försöker att köpa då tex Smör istället för margarin och äter fett. Gjorde härom dan en köttfärs-blomkåls gratäng som jag hittade receptet på nätet, gud så enkelt och gott de blev.
  Kruxet är frukost... måste komma på lite goda gärna varierande frukostar :)

 • Hansen71 17 oktober 2011

  Skrivet av Akerfraken den 26 sep 2011

  Grädde, gräddfil och creme fraiche är alltså helt okej?
  Bröd, finns de inget bröd man kan äta? surdegsbröd tex


  Det beror på hur mycket kolhydrater du vill äta. Försöker du gå ner i vikt och inte gör det men äter mycket grädde, gräddfil och creme fraiche kan det bero på just det.
  Det är olika för alla, prova dig fram till vad du tål. Men ska du äta det så välj fullfeta alternativ, hoppa över alla lättprodukter.

  Det finns en del olika sorters bröd man kan baka på lchf-vis. Googla lchf-bröd.
  Jag har precis bakat lchf-frallor till i morgon på mandel- och kokosmjöl. Jättegoda och jättemättande!
  Kan göra "formfranska" med samma mjöl som bas.

  Kostdoktorn/Andreas Enfeldt förklarar lchf väldigt bra och lättförståligt i boken Matrevolutionen. Har du inte läst den är den att rekomendera.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.