Jag använder inte min lergryta så ofta som jag skulle velat men jag har ett supergott recept (på sjömansbiff såklart :p ) som jag vill dela med mig!! Sjömansbiff i lergryta
systeryster4 februari 2009
Skrivet av Ergilwen den 4 feb 2009
Kan en lergryta ligga i blöt för länge? Spelar det nån roll om den ligger i blöt en halvtimme istället för en kvart?
Jag brukar inte vara så noga med att ta tid på hur länge den blir liggande i vatten.Hinner ju förbereda en del medan den ligger i blöt. Jag har inte märkt någon skillnad om den legat lite längre.
missan4 februari 2009
Här kommer ett annat helt suveränt recept !! (Y)
GODA STEKEN I LERGRYTAN !!
1 kg skinkstek / kotlettrad / fläskkarré
3 dl konc äpplejuice
2 msk kinesisk soya
1 tsk malen ingefära
2-3 morötter
1-2 purjolökar
Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 15 min.
Blanda äpplejuice, soya och ingefära i en skål.
Lägg i köttet och låt marinera medan grönsakerna förbereds.
Skala och skär morötter och äpple i mindre bitar.
Ansa och strimla purjolöken.
Lägg grönsakerna i botten på lergrytan.
Lägg på köttet och häll marinaden över.
Ställ lergrytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 200 grader och låt stå 2 tim.
Servera med pressad potatis.
Och om du vill ha sås till så red av "spadet/skyn" med lite maizenaredning och häll i grädde....Mmmm sååå gott !! :p
Vetebullen4 februari 2009
Skrivet av mama97mia den 4 feb 2009
Tack för en bra samlingssida - har sparat en massa recept här nu.
Undrar lite - kan jag baka bröd i samma lergryta som jag har till kött?????
Ja det går jättebra, jag använder samma gryta (Y)
Vetebullen4 februari 2009
Skrivet av Ergilwen den 4 feb 2009
Kan en lergryta ligga i blöt för länge? Spelar det nån roll om den ligger i blöt en halvtimme istället för en kvart?
Ja det går jättefint. Det t.o.m. kanske är ännu bättre (Y)
Matvagott5 februari 2009
Ja,, nu kanske jag har satt fart i stugorna ..
Va bra att jag frågade om recept i lergryta...fler vekar tycka det här..
Har hört av flera nu att de inte använder sina utan de står undangömda i skåpen
till och med att de använt dem som blomkrukor...
Nu kommer de fram ur skåpen.:D
Tack för alla råd och recept....(L)
Mvh Matvagottt
lotta425 februari 2009
(Y) Ett tips: jag gjorde popiks heta rebenspjäll i lergrytan och det blev gott.
systeryster5 februari 2009
Hittade mina gamla instruktioner över hur man gör med en ny gryta för att slippa lersmaken.
Den bör ligga täckt med vatten över en natt. Man ska även borsta grytan i vatten så att man får bort löst lerdamm. Hoppas det hjälper!:)
festmaten5 februari 2009
Skrivet av systeryster den 5 feb 2009
Hittade mina gamla instruktioner över hur man gör med en ny gryta för att slippa lersmaken.
Den bör ligga täckt med vatten över en natt. Man ska även borsta grytan i vatten så att man får bort löst lerdamm. Hoppas det hjälper!:)
Tack för tipset!
Jag köpte min lergryta "på den tiden" när Mat-Tina pratade sig varm för lergrytor. Jag har ALDRIG (fy skäms) använt den. Jag har hittat så många recept här, så nu skall den fram.
Var också osäker på hur jag skulle göra första gången jag använder den.
mahatma5 februari 2009
Skrivet av systeryster den 5 feb 2009
Hittade mina gamla instruktioner över hur man gör med en ny gryta för att slippa lersmaken.
Den bör ligga täckt med vatten över en natt. Man ska även borsta grytan i vatten så att man får bort löst lerdamm. Hoppas det hjälper!:)
Tack för svaren! Har aldrig haft den i blöt eller borstat den, så det är säkert svaret på lersmaken. Ska testa det nu, även fast jag använt den ca 5 gånger redan...(H)
Ergilwen6 februari 2009
Går det att ha andra saker i ugnen samtidigt som lergrytan? Vill ha potatisgratäng till, men går det att lösa rent praktiskt?
(Dum fråga kanske, men om man ingenting frågar får man ingenting veta)
ikah6 februari 2009
Tack för alla fina recept!:D(Y)
Matvagott8 februari 2009
Skrivet av Ergilwen den 6 feb 2009
Går det att ha andra saker i ugnen samtidigt som lergrytan? Vill ha potatisgratäng till, men går det att lösa rent praktiskt?
(Dum fråga kanske, men om man ingenting frågar får man ingenting veta)
Hejsan ..
Det var väl ingen dum fråga,,,Det finns inga dumma frågor här på matprat hoppas jag...
Jag kan inte svara på det. När jag gör mat i lergrytan lägger jag ju allt i den både kött,grönsaker och potatis +grädde...gott!!!
Men prova gärna och gör potatisgratängen i lergrytan..
Det ska jag göra...Hör gärna av dej här på tråden om du gör det..Lycka till....
lillawe8 februari 2009
(Y)Måste ta fram min lergryta förstår jag! Så fort man glömmer...:Z
busan378 mars 2009
Pga av denna intressanta tråd så köpte jag en lergryta förra veckan och nu skulle jag vilja veta hur man enklast rengör den. Några tips?
jenkar8 mars 2009
jag ska genast köpa en lergryta! verkar ju hur smidigt somhelst!!!!!, fram för mer recept i lergryta!!!!.
Nu har jag testat min lergryta 2 gånger med kyckling och fläsk i olika omgångar...Vilket skit det är värdens mest hajpade skitsak jag nånsin provat......Jag förstår inte vad denna lergryta skulle göra bättre än en gryta i järn eller i emalj ? 3 timmars övervakning till ingen nytta..Jag har lagat mat ända sen jag var 17 år och är nu 23 år år äldre...Vilken dynga och vilket slit för ingenting.....Alla grytor har exakt samma funktion och jag ser verkligen ingenting extra med denna skitsak ! En gryta är en gryta och ingenting annat..Lera eller inte så tillför det ingenting...Förlåt Morsan jag ville ha en lergryta men ångrar mig djupt......Jag ska göra blomkruka av denna ...........!
Jag använder inte min lergryta så ofta som jag skulle velat men jag har ett supergott recept (på sjömansbiff såklart :p ) som jag vill dela med mig!!
Sjömansbiff i lergryta
Kan en lergryta ligga i blöt för länge? Spelar det nån roll om den ligger i blöt en halvtimme istället för en kvart?
Jag brukar inte vara så noga med att ta tid på hur länge den blir liggande i vatten.Hinner ju förbereda en del medan den ligger i blöt. Jag har inte märkt någon skillnad om den legat lite längre.
Här kommer ett annat helt suveränt recept !! (Y)
GODA STEKEN I LERGRYTAN !!
1 kg skinkstek / kotlettrad / fläskkarré
3 dl konc äpplejuice
2 msk kinesisk soya
1 tsk malen ingefära
2-3 morötter
1-2 purjolökar
Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 15 min.
Blanda äpplejuice, soya och ingefära i en skål.
Lägg i köttet och låt marinera medan grönsakerna förbereds.
Skala och skär morötter och äpple i mindre bitar.
Ansa och strimla purjolöken.
Lägg grönsakerna i botten på lergrytan.
Lägg på köttet och häll marinaden över.
Ställ lergrytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 200 grader och låt stå 2 tim.
Servera med pressad potatis.
Och om du vill ha sås till så red av "spadet/skyn" med lite maizenaredning och häll i grädde....Mmmm sååå gott !! :p
Tack för en bra samlingssida - har sparat en massa recept här nu.
Undrar lite - kan jag baka bröd i samma lergryta som jag har till kött?????
Ja det går jättebra, jag använder samma gryta (Y)
Kan en lergryta ligga i blöt för länge? Spelar det nån roll om den ligger i blöt en halvtimme istället för en kvart?
Ja det går jättefint. Det t.o.m. kanske är ännu bättre (Y)
Ja,, nu kanske jag har satt fart i stugorna ..
Va bra att jag frågade om recept i lergryta...fler vekar tycka det här..
Har hört av flera nu att de inte använder sina utan de står undangömda i skåpen
till och med att de använt dem som blomkrukor...
Nu kommer de fram ur skåpen.:D
Tack för alla råd och recept....(L)
Mvh Matvagottt
(Y) Ett tips: jag gjorde popiks heta rebenspjäll i lergrytan och det blev gott.
Hittade mina gamla instruktioner över hur man gör med en ny gryta för att slippa lersmaken.
Den bör ligga täckt med vatten över en natt. Man ska även borsta grytan i vatten så att man får bort löst lerdamm. Hoppas det hjälper!:)
Hittade mina gamla instruktioner över hur man gör med en ny gryta för att slippa lersmaken.
Den bör ligga täckt med vatten över en natt. Man ska även borsta grytan i vatten så att man får bort löst lerdamm. Hoppas det hjälper!:)
Tack för tipset!
Jag köpte min lergryta "på den tiden" när Mat-Tina pratade sig varm för lergrytor. Jag har ALDRIG (fy skäms) använt den. Jag har hittat så många recept här, så nu skall den fram.
Var också osäker på hur jag skulle göra första gången jag använder den.
Hittade mina gamla instruktioner över hur man gör med en ny gryta för att slippa lersmaken.
Den bör ligga täckt med vatten över en natt. Man ska även borsta grytan i vatten så att man får bort löst lerdamm. Hoppas det hjälper!:)
Tack för svaren! Har aldrig haft den i blöt eller borstat den, så det är säkert svaret på lersmaken. Ska testa det nu, även fast jag använt den ca 5 gånger redan...(H)
Går det att ha andra saker i ugnen samtidigt som lergrytan? Vill ha potatisgratäng till, men går det att lösa rent praktiskt?
(Dum fråga kanske, men om man ingenting frågar får man ingenting veta)
Tack för alla fina recept!:D(Y)
Går det att ha andra saker i ugnen samtidigt som lergrytan? Vill ha potatisgratäng till, men går det att lösa rent praktiskt?
(Dum fråga kanske, men om man ingenting frågar får man ingenting veta)
Hejsan ..
Det var väl ingen dum fråga,,,Det finns inga dumma frågor här på matprat hoppas jag...
Jag kan inte svara på det. När jag gör mat i lergrytan lägger jag ju allt i den både kött,grönsaker och potatis +grädde...gott!!!
Men prova gärna och gör potatisgratängen i lergrytan..
Det ska jag göra...Hör gärna av dej här på tråden om du gör det..Lycka till....
(Y)Måste ta fram min lergryta förstår jag! Så fort man glömmer...:Z
Pga av denna intressanta tråd så köpte jag en lergryta förra veckan och nu skulle jag vilja veta hur man enklast rengör den. Några tips?
jag ska genast köpa en lergryta! verkar ju hur smidigt somhelst!!!!!, fram för mer recept i lergryta!!!!.
Puffar lite
Jag hittade den här gamla tråden. Kolla här..
http://www.matklubben.se/matprat/oevrigt_1/lergryta_5722.html%20-%2066k
Jag hittade den här gamla tråden. Kolla här..
http://www.matklubben.se/matprat/oevrigt_1/lergryta_5722.html%20-%2066k
Tack så jättemycket för hjälpen (Y)
Nu har jag testat min lergryta 2 gånger med kyckling och fläsk i olika omgångar...Vilket skit det är värdens mest hajpade skitsak jag nånsin provat......Jag förstår inte vad denna lergryta skulle göra bättre än en gryta i järn eller i emalj ? 3 timmars övervakning till ingen nytta..Jag har lagat mat ända sen jag var 17 år och är nu 23 år år äldre...Vilken dynga och vilket slit för ingenting.....Alla grytor har exakt samma funktion och jag ser verkligen ingenting extra med denna skitsak ! En gryta är en gryta och ingenting annat..Lera eller inte så tillför det ingenting...Förlåt Morsan jag ville ha en lergryta men ångrar mig djupt......Jag ska göra blomkruka av denna ...........!