Hej hopp alla goa matlagare,
jag vill slå ett slag för våra lergrytor. Har dammat av min och är nu helt frälst.
Tänkte vi kunde dela tips och inspiration kring lergrytan här, jag vet att det finns andra trådar men kan ju vara skoj att ha en ny och fräsch en.
Själv lagade jag idag en Hel kyckling i lergrytan och det blev sååååååååå himla lyckat.
Så - titta längst inne i skåpet, fram med din Schlemmertopf eller vad du nu kallar den för och laga nyttigt, smidigt, enkelt och GOTT !
MatAnders9 januari 2010
Ställer mig i hyllningskören och tar fram min i dag jag med, ändrade planer här det blir ms
arinerade kyckling klubbor med potatis i lergrytan i dag. Kyckling blir ju så gott att man kan äta det varje dag.(Y)
girlchen9 januari 2010
Vad lustigt! Jag la precis min i blöt! Blir kyckling till middag.
jas659 januari 2010
Jag har en jag med som vi har använt en gång, får väl börja att andvända den nu.
Mvh
Höfta av Era lergrytor
Anders
MrsC9 januari 2010
Just nu "puttrar" kycklingen i ugnen i lergrytan (Y)
siggemums9 januari 2010
Jag vill vara med.
Min lergryta stod och dammade i ett skåp i många herrans år. Sen ett par år vill jag inte vara utan den, använder den nästan varje vecka. Om man bortser från att den är lite bökig att diska och att man får ha gott om tid, så är den suverän. (Y).
mattant419 januari 2010
Flyttade på mina grytor idag när julsakerna skulle undan och tänkte att snart så, vem vet kanske inspirationen kommer här.
farmorjulafton9 januari 2010
(Y)
Köpte rimmad julskinka för en liten slant. Kokade den i Spendrups julmust 2007 och änglarna började sjunga. Sååååååååååå gott. Gjorde sås på lite av spadet och Åkes mjölk ( är granne med en bonde ) med bara lite fond. Jättegod middag igår och pålägg i flera dar`.
:D
jas659 januari 2010
Kyckling är ett av de vanligaste sättetn man använder i tillagning i lergryta, kan vi få frm mer recept på annat kött?
kattgnag9 januari 2010
Fläskkarré i lergryta(Y)
Tror det finns recept här på MK på just denna.
Finns i allafall i boken "Hela Sveriges Husman" (ICA) - den rätten vann andra priset i tävlingen ICA hade för ett tag sedan innan de gav ut den här boken.
Kyckling är så bra att göra i lergryta!
Revbenspjäll i lergryta brukar jag göra.
Ingredienser
1 kg tjocka revbensspjäll,
1 msk kinesisk soja,
2 tsk salt
0.5 tsk peppar
1.5 tsk ingefära
1 msk honung
Gör så här
Pensla köttet med soja, honung och krydda. Lägg i lergrytan.
Sätt termostaten på 250 grader och stek ca 1,5 timme. Det blir jättegod sås på skyn.
Servera med kokt potatis, äppelmos eller stekta äppleklyftor med irörd pepparrot.
Förra veckan hittade jag ett bra recept här på MK :Höstig högrevsgryta i lergryta som jag provade. Gott!
idea_9 januari 2010
Mina lergrytefavoriter är:
Kyckling fylld med citronbitar
Lammstek späckad med vitlök och rosmarin
Köttfärslimpa suprice (lägger broccoli på bottnen av lergrytan och gömmer den med köttfärssmeten)
Men man kan göra många saker i lergryta, man bör dock ha separata grytor för kött, fisk och desserter, då smakämnen sätter sig i keramiken, man vill ju inte gärna ha kyckling med laxsmak, eller gud förbjude, varm fruktsallad med lamm/vitlökssmak...
ymmot069 januari 2010
Tog hem morsans gamla schlemmertopf i julas. Jag ska nyinviga den imorgon hade ja tänkt!
Tappade min Römertopf i golvet för ett par år sedan så att den sprack i tusen bitar. Fick tvätta tomatsås från taket. :'( Har inte blivit färdig att skaffa en ny sedan dess.
Hej hopp alla goa matlagare,
jag vill slå ett slag för våra lergrytor. Har dammat av min och är nu helt frälst.
Tänkte vi kunde dela tips och inspiration kring lergrytan här, jag vet att det finns andra trådar men kan ju vara skoj att ha en ny och fräsch en.
Själv lagade jag idag en Hel kyckling i lergrytan och det blev sååååååååå himla lyckat.
Så - titta längst inne i skåpet, fram med din Schlemmertopf eller vad du nu kallar den för och laga nyttigt, smidigt, enkelt och GOTT !
Ställer mig i hyllningskören och tar fram min i dag jag med, ändrade planer här det blir ms
arinerade kyckling klubbor med potatis i lergrytan i dag. Kyckling blir ju så gott att man kan äta det varje dag.(Y)
Vad lustigt! Jag la precis min i blöt! Blir kyckling till middag.
Jag har en jag med som vi har använt en gång, får väl börja att andvända den nu.
Mvh
Höfta av Era lergrytor
Anders
Just nu "puttrar" kycklingen i ugnen i lergrytan (Y)
Jag vill vara med.
Min lergryta stod och dammade i ett skåp i många herrans år. Sen ett par år vill jag inte vara utan den, använder den nästan varje vecka. Om man bortser från att den är lite bökig att diska och att man får ha gott om tid, så är den suverän. (Y).
Flyttade på mina grytor idag när julsakerna skulle undan och tänkte att snart så, vem vet kanske inspirationen kommer här.
(Y)
Köpte rimmad julskinka för en liten slant. Kokade den i Spendrups julmust 2007 och änglarna började sjunga. Sååååååååååå gott. Gjorde sås på lite av spadet och Åkes mjölk ( är granne med en bonde ) med bara lite fond. Jättegod middag igår och pålägg i flera dar`.
:D
Kyckling är ett av de vanligaste sättetn man använder i tillagning i lergryta, kan vi få frm mer recept på annat kött?
Fläskkarré i lergryta(Y)
Tror det finns recept här på MK på just denna.
Finns i allafall i boken "Hela Sveriges Husman" (ICA) - den rätten vann andra priset i tävlingen ICA hade för ett tag sedan innan de gav ut den här boken.
Tjocka revbensspjäll!(Y)
Tjocka revbensspjäll!(Y)
Helt klart, men inte i lergryta!
Revbensspjällsgryta i ugnen
Kyckling är så bra att göra i lergryta!
Revbenspjäll i lergryta brukar jag göra.
Ingredienser
1 kg tjocka revbensspjäll,
1 msk kinesisk soja,
2 tsk salt
0.5 tsk peppar
1.5 tsk ingefära
1 msk honung
Gör så här
Pensla köttet med soja, honung och krydda. Lägg i lergrytan.
Sätt termostaten på 250 grader och stek ca 1,5 timme. Det blir jättegod sås på skyn.
Servera med kokt potatis, äppelmos eller stekta äppleklyftor med irörd pepparrot.
Förra veckan hittade jag ett bra recept här på MK :Höstig högrevsgryta i lergryta som jag provade. Gott!
Mina lergrytefavoriter är:
Kyckling fylld med citronbitar
Lammstek späckad med vitlök och rosmarin
Köttfärslimpa suprice (lägger broccoli på bottnen av lergrytan och gömmer den med köttfärssmeten)
Men man kan göra många saker i lergryta, man bör dock ha separata grytor för kött, fisk och desserter, då smakämnen sätter sig i keramiken, man vill ju inte gärna ha kyckling med laxsmak, eller gud förbjude, varm fruktsallad med lamm/vitlökssmak...
Tog hem morsans gamla schlemmertopf i julas. Jag ska nyinviga den imorgon hade ja tänkt!
De recept jag har lagt in här är
Hjortfärs i lergryta allt-i-ett
Kycklingfilé i lergryta med citron o örtsmak
Tappade min Römertopf i golvet för ett par år sedan så att den sprack i tusen bitar. Fick tvätta tomatsås från taket. :'( Har inte blivit färdig att skaffa en ny sedan dess.
Det här receptet blir bra
Min egen chili-kyckling (i lergryta)
Jag har letat, men hittar inte ngt recept där man kokar RIS samtidigt i lergryta? Ngn som testat? Går det inte?
Skötselråd och recept (på engelska):
http://www.fantes.com/manuals/schlemmertopf-manual.pdf