Jag älskar mandelpotatis, men jag lyckas alltid att koka sönder den. Skulle behöva lite tips om hur man kokar den på bästa sätt.
Tack på förhand.:)
anluk18 juli 2009
Koka inte utan låt den endast sjuda. Och inte mer än 15-18 min. Älskar mandelpotatis:) Potatismos på mandelpotatis är för övrigt oxå gottigt.
lena418 juli 2009
Låt potatis och vatten koka upp,slå sen av plattan ,låt stå kvar på eftervärme. Så blir den bra.
Lotten_J19 juli 2009
Mandelpotatis ska sjuda mkt mkt mkt försiktigt på låg värme efter att vattnet kokat upp. Jag brukar ha en såndär potatisnål att sticka i potatisen med och fort som attan då den är klar av med kastrullen och häll bort vattnet för minsta lilla för länge på spisen spricker potatisen så man får allt "vakta" den lite :p Brukar alltid funka och potatisen är alltid hel och fin.
The_mama97mia21 augusti 2009
Vad jag blev glad att hitta den här tråden just idag, ska koka mandel till kvällens surströmmingskalas och hade som i bakhuvudet att vi pratat om detta. Förra gången jag kokte mandel så blev det helt misslyckat - gick ju att äta ändå men synd på så rara ärtor när jag kokte sönder dom så. Nu ska jag testa tipsen här - och vakta bättre. (Y)
zudette21 augusti 2009
Jag tycks minnas att jag hört att man ska lägga potatisen i kokande/hett vatten så spricker de inte - Kan inte gå i god alls för detta men nån annan kanske har hört nåt liknande och "backa upp" tipset??
Bossse21 augusti 2009
lägg mandelpotatisen i kallt vatten med skal på. rejält med vatten skall det vara. Koka upp sakta och låt sjuda några minuter. Stäng av värmen helt och låt potatisen koka färdig på eftervärmen ---tiden beror på storleken på knölarna---känn med en tandpetare. Kokvattnet skall du sen använda till "dopp i kopp".
enAnnan21 augusti 2009
Sedan är ju mandelpotatis en "mjuk" sort så att alla håller formen perfekt är nog en utopi. De är bra till mos och puré av en anledning. :)
Men åh så goda...
gummsen22 augusti 2009
Skrivet av Bossse den 21 aug 2009
lägg mandelpotatisen i kallt vatten med skal på. rejält med vatten skall det vara. Koka upp sakta och låt sjuda några minuter. Stäng av värmen helt och låt potatisen koka färdig på eftervärmen ---tiden beror på storleken på knölarna---känn med en tandpetare. Kokvattnet skall du sen använda till "dopp i kopp".
Tack för tipset men vad är "dopp i kopp".
Tillberga22 augusti 2009
DOPP I KOPP
Ett norrländskt recept till mandelpotatis, som spritts över landet av hovkocken Werner Vögeli. Hans absoluta favorit bland svenska rätter. Passar precis lika bra till nykokt färskpotatis.
1. Medan potatisen kokar hackar man löken fint och smälter smöret.
2. Fördela smöret i 4 koppar, späd med lite av det varma kokspadet från potatiskoket, blanda i hackad lök och eventuellt lite gräslök.
3. Servera en kopp till var och en och ställ potatisskålen mitt på bordet. Så är det bara att börja doppa!
The_mama97mia22 augusti 2009
Mums....
Det blev ett perfekt kok igår, jag gjorde som ovan beskrivet - kokade upp, fick sjuda ngn minut, sen slog jag av värmen o så kände jag efter med provsticka efter 15 min, ungefär. Toppen!
lelle1012 maj 2011
Skrivet av Tillberga den 22 aug 2009
DOPP I KOPP
Ett norrländskt recept till mandelpotatis, som spritts över landet av hovkocken Werner Vögeli. Hans absoluta favorit bland svenska rätter. Passar precis lika bra till nykokt färskpotatis.
1. Medan potatisen kokar hackar man löken fint och smälter smöret.
2. Fördela smöret i 4 koppar, späd med lite av det varma kokspadet från potatiskoket, blanda i hackad lök och eventuellt lite gräslök.
3. Servera en kopp till var och en och ställ potatisskålen mitt på bordet. Så är det bara att börja doppa!
Jag älskar mandelpotatis, men jag lyckas alltid att koka sönder den. Skulle behöva lite tips om hur man kokar den på bästa sätt.
Tack på förhand.:)
Koka inte utan låt den endast sjuda. Och inte mer än 15-18 min. Älskar mandelpotatis:) Potatismos på mandelpotatis är för övrigt oxå gottigt.
Låt potatis och vatten koka upp,slå sen av plattan ,låt stå kvar på eftervärme. Så blir den bra.
Mandelpotatis ska sjuda mkt mkt mkt försiktigt på låg värme efter att vattnet kokat upp. Jag brukar ha en såndär potatisnål att sticka i potatisen med och fort som attan då den är klar av med kastrullen och häll bort vattnet för minsta lilla för länge på spisen spricker potatisen så man får allt "vakta" den lite :p Brukar alltid funka och potatisen är alltid hel och fin.
Vad jag blev glad att hitta den här tråden just idag, ska koka mandel till kvällens surströmmingskalas och hade som i bakhuvudet att vi pratat om detta. Förra gången jag kokte mandel så blev det helt misslyckat - gick ju att äta ändå men synd på så rara ärtor när jag kokte sönder dom så. Nu ska jag testa tipsen här - och vakta bättre. (Y)
Jag tycks minnas att jag hört att man ska lägga potatisen i kokande/hett vatten så spricker de inte - Kan inte gå i god alls för detta men nån annan kanske har hört nåt liknande och "backa upp" tipset??
lägg mandelpotatisen i kallt vatten med skal på. rejält med vatten skall det vara. Koka upp sakta och låt sjuda några minuter. Stäng av värmen helt och låt potatisen koka färdig på eftervärmen ---tiden beror på storleken på knölarna---känn med en tandpetare. Kokvattnet skall du sen använda till "dopp i kopp".
Sedan är ju mandelpotatis en "mjuk" sort så att alla håller formen perfekt är nog en utopi. De är bra till mos och puré av en anledning. :)
Men åh så goda...
lägg mandelpotatisen i kallt vatten med skal på. rejält med vatten skall det vara. Koka upp sakta och låt sjuda några minuter. Stäng av värmen helt och låt potatisen koka färdig på eftervärmen ---tiden beror på storleken på knölarna---känn med en tandpetare. Kokvattnet skall du sen använda till "dopp i kopp".
Tack för tipset men vad är "dopp i kopp".
DOPP I KOPP
Ett norrländskt recept till mandelpotatis, som spritts över landet av hovkocken Werner Vögeli. Hans absoluta favorit bland svenska rätter. Passar precis lika bra till nykokt färskpotatis.
1. Medan potatisen kokar hackar man löken fint och smälter smöret.
2. Fördela smöret i 4 koppar, späd med lite av det varma kokspadet från potatiskoket, blanda i hackad lök och eventuellt lite gräslök.
3. Servera en kopp till var och en och ställ potatisskålen mitt på bordet. Så är det bara att börja doppa!
Mums....
Det blev ett perfekt kok igår, jag gjorde som ovan beskrivet - kokade upp, fick sjuda ngn minut, sen slog jag av värmen o så kände jag efter med provsticka efter 15 min, ungefär. Toppen!
DOPP I KOPP
Ett norrländskt recept till mandelpotatis, som spritts över landet av hovkocken Werner Vögeli. Hans absoluta favorit bland svenska rätter. Passar precis lika bra till nykokt färskpotatis.
1. Medan potatisen kokar hackar man löken fint och smälter smöret.
2. Fördela smöret i 4 koppar, späd med lite av det varma kokspadet från potatiskoket, blanda i hackad lök och eventuellt lite gräslök.
3. Servera en kopp till var och en och ställ potatisskålen mitt på bordet. Så är det bara att börja doppa!