Ägg är gott och proteinrikt...det är det jag vill åt. Sedan finns det ju många som är rädda för fett och slänger gulorna...men då blir det mindre gott enligt mig och slöseri tillhör inte min läggning i övrigt heller. Ägg utan gula är ju som en kvinna utan mjuk mage...:'(
Edit: Förlåt, missförstod dig :) det där med kolesterolet var bara lite ironiskt...:)
popik23 februari 2010
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Gnurf23 februari 2010
Ska vi slå vad!! :) Börjar få simhud mellan fingrarna. Trodde Vi var lösningen på spåret där med "alltför färska ägg"...men så kom Linnea och lade sordin på stämningen...:(
Skrivet av popik den 23 feb 2010
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Okänd23 februari 2010
Äggvita koagulerar tidigare än äggula.
Detta gör det möjligt att "koka" det perfekta löskokta ägget!
Jag har för mig att äggvitan koagulerar vid 73° och äggulan vid 75°.
Det tar förståss lite tid men resultatet blir ett ägg med helt stelnad vita och med en lös gula som har en temperatur på ca 74°.
MatAnders23 februari 2010
Man får köra in stektermometern nästa gång....:'(
jimboz23 februari 2010
Själv är jag åt det mera Tuppliknande hållet men visst ska det gå att knäcka ett ägg utan att bli Kuckeliku för den sakens skull :)
popik23 februari 2010
Skrivet av Gnurf den 23 feb 2010
Ska vi slå vad!! :) Börjar få simhud mellan fingrarna. Trodde Vi var lösningen på spåret där med "alltför färska ägg"...men så kom Linnea och lade sordin på stämningen...:(
Skrivet av popik den 23 feb 2010
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Äh, halshugg ägget på mitten och gröp ur innehållet vetja. :p
sikaal23 februari 2010
Skrivet av popik den 23 feb 2010
Skrivet av Gnurf den 23 feb 2010
Ska vi slå vad!! :) Börjar få simhud mellan fingrarna. Trodde Vi var lösningen på spåret där med "alltför färska ägg"...men så kom Linnea och lade sordin på stämningen...:(
Skrivet av popik den 23 feb 2010
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Äh, halshugg ägget på mitten och gröp ur innehållet vetja. :p
Håller med! Fram med kniven!
Okänd23 februari 2010
Nya uppgifter om äggets koagulering!
Vitan stelnar redan vid 60° och gulan vid 66°.
Det är alltså, rent teoretiskt alltså, fullt möjligt att lägga ägget i en kastrull med vatten som värms till 64° och låta det ligga över natten.
Morgonen efter har man ett ägg där vitan är helt stel men gulan helt lös!
Det perfekt löskokta ägget kan sedan avnjutas till frukost, om man vågar äta det naturligtvis! :p
Gnurf23 februari 2010
Lägg av nu tjejer, ni är alltid så otåliga. Man behöver väl inte ta till mer våld än nödvändigt, om man bara tar det lugnt och försiktigt och ger Hönorna en chans...:o Nu försöker Vi hålla den här tråden Vetenskaplig och enligt Gandhi´s principer...(Y)
Okänd23 februari 2010
Skrivet av Gnurf den 23 feb 2010
Lägg av nu tjejer, ni är alltid så otåliga. Man behöver väl inte ta till mer våld än nödvändigt, om man bara tar det lugnt och försiktigt och ger Hönorna en chans...:o Nu försöker Vi hålla den här tråden Vetenskaplig och enligt Gandhi´s principer...(Y)
Ge hönsen mycket matolja så blir de inte skrumpna i röven.
Ja, när de värper förståss!
croxie6423 februari 2010
Det är svårare att skala ägg som är färska eftersom dom har en högre protein halt när dom bara är ett par dagar gamla. Det gör hinnan innanför skalet mycket starkare och ger det också ett bättre "klister" så att säga :)
Protein halten går ner allteftersom äggen blir äldre.
Så enkelt är det :)
Jag brukar rulla mina kokta ägg på en skärbräda eller ett bord innan jag skalar dom. Då lossnar skalet oavsett om dom är pin färska eller inte :)
Bumbis23 februari 2010
Jag tror inte på det där med färskheten. Jag har inga höns hemma så dom äggen jag köper har gått från hönan-paketering-butik-hem till mig. Hemma hos mig kan dom stå ganska länge innan dom blir uppätna och ändå händer allt som oftast att dom är jobbiga att skala.
123Linnea23 februari 2010
Skrivet av Bumbis den 23 feb 2010
Jag tror inte på det där med färskheten. Jag har inga höns hemma så dom äggen jag köper har gått från hönan-paketering-butik-hem till mig. Hemma hos mig kan dom stå ganska länge innan dom blir uppätna och ändå händer allt som oftast att dom är jobbiga att skala.
Jag håller med! Dessutom har man inte någon större användning för äggulans resp äggvitans temperatur vid koagulering, när man skalar ägg.
Men - fram för halshuggning - så gör jag!!
Mistys23 februari 2010
Kör också halshuggningsmetoden. Blir dock ett problem om man vill ha äggskivor :p
MissLo23 februari 2010
Man skall sticka hål på äggen innan man kokar dem(Y), då är det inga som helst problem att skala sen.
På elektriska äggkokare följer det med nåt med en liten vass pigg för ändamålet, så det är inte bara ett påhitt från mig.(Y)
FruAst23 februari 2010
Jag har höns och därmed egen äggproduktion. Har testat att koka dagsfärska ägg. Då blir vitan grynig och inte fast och slät som den blir i vanliga fall. Dessutom svårskalat. Mina ägg släpper skalen om när de är sådär veckogamla och jag spolat dem i kallt vatten efter kokning. Jag tror på det här med att äggen ska "mogna" lite innan de används. Jag är lite inne då på tidsteorin... Förmodligen finns det säkert något snille som forskat på sådana här viktiga frågor, frågan är bara var man kan söka sådan information, livmedelsverket? Det borde ju vara någon form av kemisk process som gör att hinnan släpper skalet inom en viss tid och därmed blir mer lättskalat. Det är ju viktigt att reda ut detta ordentligt, det är ju bara 5 veckor till påsk då vi ska äta äggar o sillar o snaps(Y)
Majainorr23 februari 2010
Skrivet av ML den 23 feb 2010
Man skall sticka hål på äggen innan man kokar dem(Y), då är det inga som helst problem att skala sen.
På elektriska äggkokare följer det med nåt med en liten vass pigg för ändamålet, så det är inte bara ett påhitt från mig.(Y)
Funkar tyvärr inte hos mig...:( Sticker däremot hål på dem så de inte spricker-
Okänd23 februari 2010
Skrivet av ML den 23 feb 2010
Man skall sticka hål på äggen innan man kokar dem(Y), då är det inga som helst problem att skala sen.
På elektriska äggkokare följer det med nåt med en liten vass pigg för ändamålet, så det är inte bara ett påhitt från mig.(Y)
Vad händer om du inte använder piggen som följer med till den elektriska äggkokaren?
Har du testat?
Gör inte det!
Du kommer att få det jobbigt då.
Okänd23 februari 2010
För ett antal år sedan när vi hade en föreningsfest så skulle vi koka 2 tjog ägg.
Det var ju några att skala, men vi fick rådet att dom skulle kylas av så snabbt som möjligt med
kallt rinnande vatten. Och så in ikylen i en karott med kallt vatten skulle dom ligga tills vi skulle
skala dom. Det gick hur bra som helst, även att dom var färska. :D
(L) :)
Ägg är gott och proteinrikt...det är det jag vill åt. Sedan finns det ju många som är rädda för fett och slänger gulorna...men då blir det mindre gott enligt mig och slöseri tillhör inte min läggning i övrigt heller. Ägg utan gula är ju som en kvinna utan mjuk mage...:'(
Edit: Förlåt, missförstod dig :) det där med kolesterolet var bara lite ironiskt...:)
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Ska vi slå vad!! :) Börjar få simhud mellan fingrarna. Trodde Vi var lösningen på spåret där med "alltför färska ägg"...men så kom Linnea och lade sordin på stämningen...:(
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Äggvita koagulerar tidigare än äggula.
Detta gör det möjligt att "koka" det perfekta löskokta ägget!
Jag har för mig att äggvitan koagulerar vid 73° och äggulan vid 75°.
Det tar förståss lite tid men resultatet blir ett ägg med helt stelnad vita och med en lös gula som har en temperatur på ca 74°.
Man får köra in stektermometern nästa gång....:'(
Själv är jag åt det mera Tuppliknande hållet men visst ska det gå att knäcka ett ägg utan att bli Kuckeliku för den sakens skull :)
Ska vi slå vad!! :) Börjar få simhud mellan fingrarna. Trodde Vi var lösningen på spåret där med "alltför färska ägg"...men så kom Linnea och lade sordin på stämningen...:(
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Äh, halshugg ägget på mitten och gröp ur innehållet vetja. :p
Ska vi slå vad!! :) Börjar få simhud mellan fingrarna. Trodde Vi var lösningen på spåret där med "alltför färska ägg"...men så kom Linnea och lade sordin på stämningen...:(
Skala äggen under rinnande kallt vatten så är det inga problem.(Y)
Äh, halshugg ägget på mitten och gröp ur innehållet vetja. :p
Håller med! Fram med kniven!
Nya uppgifter om äggets koagulering!
Vitan stelnar redan vid 60° och gulan vid 66°.
Det är alltså, rent teoretiskt alltså, fullt möjligt att lägga ägget i en kastrull med vatten som värms till 64° och låta det ligga över natten.
Morgonen efter har man ett ägg där vitan är helt stel men gulan helt lös!
Det perfekt löskokta ägget kan sedan avnjutas till frukost, om man vågar äta det naturligtvis! :p
Lägg av nu tjejer, ni är alltid så otåliga. Man behöver väl inte ta till mer våld än nödvändigt, om man bara tar det lugnt och försiktigt och ger Hönorna en chans...:o Nu försöker Vi hålla den här tråden Vetenskaplig och enligt Gandhi´s principer...(Y)
Lägg av nu tjejer, ni är alltid så otåliga. Man behöver väl inte ta till mer våld än nödvändigt, om man bara tar det lugnt och försiktigt och ger Hönorna en chans...:o Nu försöker Vi hålla den här tråden Vetenskaplig och enligt Gandhi´s principer...(Y)
Ge hönsen mycket matolja så blir de inte skrumpna i röven.
Ja, när de värper förståss!
Det är svårare att skala ägg som är färska eftersom dom har en högre protein halt när dom bara är ett par dagar gamla. Det gör hinnan innanför skalet mycket starkare och ger det också ett bättre "klister" så att säga :)
Protein halten går ner allteftersom äggen blir äldre.
Så enkelt är det :)
Jag brukar rulla mina kokta ägg på en skärbräda eller ett bord innan jag skalar dom. Då lossnar skalet oavsett om dom är pin färska eller inte :)
Jag tror inte på det där med färskheten. Jag har inga höns hemma så dom äggen jag köper har gått från hönan-paketering-butik-hem till mig. Hemma hos mig kan dom stå ganska länge innan dom blir uppätna och ändå händer allt som oftast att dom är jobbiga att skala.
Jag tror inte på det där med färskheten. Jag har inga höns hemma så dom äggen jag köper har gått från hönan-paketering-butik-hem till mig. Hemma hos mig kan dom stå ganska länge innan dom blir uppätna och ändå händer allt som oftast att dom är jobbiga att skala.
Jag håller med! Dessutom har man inte någon större användning för äggulans resp äggvitans temperatur vid koagulering, när man skalar ägg.
Men - fram för halshuggning - så gör jag!!
Kör också halshuggningsmetoden. Blir dock ett problem om man vill ha äggskivor :p
Man skall sticka hål på äggen innan man kokar dem(Y), då är det inga som helst problem att skala sen.
På elektriska äggkokare följer det med nåt med en liten vass pigg för ändamålet, så det är inte bara ett påhitt från mig.(Y)
Jag har höns och därmed egen äggproduktion. Har testat att koka dagsfärska ägg. Då blir vitan grynig och inte fast och slät som den blir i vanliga fall. Dessutom svårskalat. Mina ägg släpper skalen om när de är sådär veckogamla och jag spolat dem i kallt vatten efter kokning. Jag tror på det här med att äggen ska "mogna" lite innan de används. Jag är lite inne då på tidsteorin... Förmodligen finns det säkert något snille som forskat på sådana här viktiga frågor, frågan är bara var man kan söka sådan information, livmedelsverket? Det borde ju vara någon form av kemisk process som gör att hinnan släpper skalet inom en viss tid och därmed blir mer lättskalat. Det är ju viktigt att reda ut detta ordentligt, det är ju bara 5 veckor till påsk då vi ska äta äggar o sillar o snaps(Y)
Man skall sticka hål på äggen innan man kokar dem(Y), då är det inga som helst problem att skala sen.
På elektriska äggkokare följer det med nåt med en liten vass pigg för ändamålet, så det är inte bara ett påhitt från mig.(Y)
Funkar tyvärr inte hos mig...:( Sticker däremot hål på dem så de inte spricker-
Man skall sticka hål på äggen innan man kokar dem(Y), då är det inga som helst problem att skala sen.
På elektriska äggkokare följer det med nåt med en liten vass pigg för ändamålet, så det är inte bara ett påhitt från mig.(Y)
Vad händer om du inte använder piggen som följer med till den elektriska äggkokaren?
Har du testat?
Gör inte det!
Du kommer att få det jobbigt då.
För ett antal år sedan när vi hade en föreningsfest så skulle vi koka 2 tjog ägg.
Det var ju några att skala, men vi fick rådet att dom skulle kylas av så snabbt som möjligt med
kallt rinnande vatten. Och så in ikylen i en karott med kallt vatten skulle dom ligga tills vi skulle
skala dom. Det gick hur bra som helst, även att dom var färska. :D
(L) :)