Olivolja; annan olja, margarin eller flytande margarin?
Molgan11 september 2009
Vad använder ni när ni steker och varför?
Vilket är bäst?
AnneNi11 september 2009
Jag använder nästan alltid flytande margarin. Tycker det blir en bra stekyta, det är lätt att hälla på, det smakar bra, det är hyfsat nyttigt.
MatAnders11 september 2009
Det beror lite på vad jag steker om det är kött vill jag ha smör men om jag steker fisk eller kyckling brukar jag blanda smör och rapsolja. Steker aldrig i olivolja.
Lenkan11 september 2009
Jag tycker olivolja får en hemsk bismak om man hettar upp och steker i den, använder den hellre direkt från flaskan på sallader och så om jag ska använda den.
Jag steker oftast i flytande margarin, föredrar Milda Culinesse
boz196511 september 2009
Bäst till stekning, enligt min åsikt, är 50-50 margarin och en smakneutral olja, t.ex. rapsolja.
Olivolja är inte så bra att steka i eftersom den dels sätter sin speciella smak på det stekta (iofs helt OK om det är det man är ute efter) samt att den inte är så värmetålig och lätt bränner och blir besk om värmen råkar bli lite högre än vad den "gillar".
Flytande margarin eller ej - det är vad man gillar bäst som får styra där, men det är mindre "kladd" med flytande margarin eftersom den kommer i en plastflaska istället för i foliepaket.
Äkta smör använder jag i princip bara när jag vill "lyxa till det". Som när jag gjorde "bea" till kvällsmaten idag.
Mistys11 september 2009
Har hört att det är rent farligt att steka i olivolja. När man värmer oljan bildas ämnen som är väldigt onyttiga. Samma ämnen som finns i det brända på hårt stekt och grillat. Sen håller jag med om att den inte är god att steka i. Blir en bismak. Jag brukar steka i flytande margarin utan härdat fett i. Man får läsa innehållsförteckningen. Många av våra flytande margariner innehåller tyvärr det fast inte alla som tur är(Y)
gimmiahug11 september 2009
...och jag steker i allt! För det mesta blir det olja med en klick smör i, och det kan vara lite olika vilken olja jag använder, ska jag laga något på riktigt hög värme använder jag en olja som tål det, och så vidare..... Ska det vara flytande 'margarin' använder jag bara den där smör-och-rapsoljeblandningen som finns på flaska eftersom de andra alla verkar innehålla en massa konstigheter (eller gjorde det sist jag kollade i alla fall).
Olivolja är inte farligt att steka i, man måste hetta upp den till långt förbi dess bränn- och ryktemp för att fetterna ska omvandlas till transfetter, och då vill man ju ändå inte använda den. Däremot tappar den lite av sina nyttiga egenskaper när den värms upp.
Roggan11 september 2009
Jag steker bara i smör och rapsolja blandat. Smöret bränns inte så lätt när man blandar rapsolja i det. Använder aldrig margarin. Tror att det är nyttigare än att använda sig av konstgjorda transfetter.
Det är min filosofi i alla fall...
Bumbis11 september 2009
Steker jag en fin köttbit eller liknande använder jag riktigt smör och rapsolja. Steker jag "vanlig" mat tex pannbiff, korv och dyl använder jag flytande margarin.
Disen11 september 2009
Steker mest i margarin och rapsolja. Steker sällan i olivolja för jag tycker det blir en liten bismak.
Emellanåt så använder jag smör.
jimboz11 september 2009
Jag använder äkta Smör för det stänker inte så förbannat som olja gör ..
maggi11 september 2009
Jag använder majsolja till att fritera potatisar i, sololja med en liten smör klick i
när jag steker kött och fisk.
Olivoljan använder jag till sallad, som ger den bästa smaken (Y).
Även om jag skall grilla brödskivor ,ringlar jag över olivolja och strör över lite oregano.
sikaal12 september 2009
Steker nästan bara i smör och rapsolja nu för tiden, neutralt och bra! (Y)
Jag hör till de fåtal(?) som inte gillar smaken på olivolja! :(
Lenael12 september 2009
Jag steker oftast i smör och rapsolja. Alltid kött.(Y)
Ibland bara rapsolja. Korv, blodpudding och pannkakor o.s.v.
Använder aldrig margarin.(N)
flumhum12 september 2009
jag använder flytande becell (Stavning?) och max en tesked av det..^^
boz196512 september 2009
Skrivet av Misty09 den 11 sep 2009
Har hört att det är rent farligt att steka i olivolja...
Nej, det är inte farligt att steka i olivolja, den tillhör de nyttigare oljorna. Däremot har den andra egenskaper som gör att den är betydligt lämpligare i _andra_ sammanhang än just stekning eller fritering.
mooseella12 september 2009
Jag använder bara kallpressad rapsolja med riktigt smör i som en temperaturgivare. Olivolja till vissa rätter. Flytande margarin har för många tillsatser tycker jag. Vill ha rena produkter. Gör mitt bordsmör själv också. (Y)
MosterNettan12 september 2009
Min läkare har gett mig rådet att jag enbart ska använda smör och/eller kallpressad rapsolja och olivolja, samt Bregott om jag ska ha nåt på matbröd.
57barbro12 september 2009
Här använder vi uteslutande normalsaltat smör till stekning. Ibland (när jag kommer ihåg) tar jag 50/50 smör och rapsolja. Har slutat använda margarin helt.
mulle64012 september 2009
Väldigt blandat. Ska vi ha spagetti med köttfärsås blir det olivolja. Annars flytande margarin och ibland smör. Och ibland en blandning av smör och rapsolja. Popcorn blir bäst med solrosolja fast det är ju inte stekning direkt:D
Vad använder ni när ni steker och varför?
Vilket är bäst?
Jag använder nästan alltid flytande margarin. Tycker det blir en bra stekyta, det är lätt att hälla på, det smakar bra, det är hyfsat nyttigt.
Det beror lite på vad jag steker om det är kött vill jag ha smör men om jag steker fisk eller kyckling brukar jag blanda smör och rapsolja. Steker aldrig i olivolja.
Jag tycker olivolja får en hemsk bismak om man hettar upp och steker i den, använder den hellre direkt från flaskan på sallader och så om jag ska använda den.
Jag steker oftast i flytande margarin, föredrar Milda Culinesse
Bäst till stekning, enligt min åsikt, är 50-50 margarin och en smakneutral olja, t.ex. rapsolja.
Olivolja är inte så bra att steka i eftersom den dels sätter sin speciella smak på det stekta (iofs helt OK om det är det man är ute efter) samt att den inte är så värmetålig och lätt bränner och blir besk om värmen råkar bli lite högre än vad den "gillar".
Flytande margarin eller ej - det är vad man gillar bäst som får styra där, men det är mindre "kladd" med flytande margarin eftersom den kommer i en plastflaska istället för i foliepaket.
Äkta smör använder jag i princip bara när jag vill "lyxa till det". Som när jag gjorde "bea" till kvällsmaten idag.
Har hört att det är rent farligt att steka i olivolja. När man värmer oljan bildas ämnen som är väldigt onyttiga. Samma ämnen som finns i det brända på hårt stekt och grillat. Sen håller jag med om att den inte är god att steka i. Blir en bismak. Jag brukar steka i flytande margarin utan härdat fett i. Man får läsa innehållsförteckningen. Många av våra flytande margariner innehåller tyvärr det fast inte alla som tur är(Y)
...och jag steker i allt! För det mesta blir det olja med en klick smör i, och det kan vara lite olika vilken olja jag använder, ska jag laga något på riktigt hög värme använder jag en olja som tål det, och så vidare..... Ska det vara flytande 'margarin' använder jag bara den där smör-och-rapsoljeblandningen som finns på flaska eftersom de andra alla verkar innehålla en massa konstigheter (eller gjorde det sist jag kollade i alla fall).
Olivolja är inte farligt att steka i, man måste hetta upp den till långt förbi dess bränn- och ryktemp för att fetterna ska omvandlas till transfetter, och då vill man ju ändå inte använda den. Däremot tappar den lite av sina nyttiga egenskaper när den värms upp.
Jag steker bara i smör och rapsolja blandat. Smöret bränns inte så lätt när man blandar rapsolja i det. Använder aldrig margarin. Tror att det är nyttigare än att använda sig av konstgjorda transfetter.
Det är min filosofi i alla fall...
Steker jag en fin köttbit eller liknande använder jag riktigt smör och rapsolja. Steker jag "vanlig" mat tex pannbiff, korv och dyl använder jag flytande margarin.
Steker mest i margarin och rapsolja. Steker sällan i olivolja för jag tycker det blir en liten bismak.
Emellanåt så använder jag smör.
Jag använder äkta Smör för det stänker inte så förbannat som olja gör ..
Jag använder majsolja till att fritera potatisar i, sololja med en liten smör klick i
när jag steker kött och fisk.
Olivoljan använder jag till sallad, som ger den bästa smaken (Y).
Även om jag skall grilla brödskivor ,ringlar jag över olivolja och strör över lite oregano.
Steker nästan bara i smör och rapsolja nu för tiden, neutralt och bra! (Y)
Jag hör till de fåtal(?) som inte gillar smaken på olivolja! :(
Jag steker oftast i smör och rapsolja. Alltid kött.(Y)
Ibland bara rapsolja. Korv, blodpudding och pannkakor o.s.v.
Använder aldrig margarin.(N)
jag använder flytande becell (Stavning?) och max en tesked av det..^^
Har hört att det är rent farligt att steka i olivolja...
Nej, det är inte farligt att steka i olivolja, den tillhör de nyttigare oljorna. Däremot har den andra egenskaper som gör att den är betydligt lämpligare i _andra_ sammanhang än just stekning eller fritering.
Jag använder bara kallpressad rapsolja med riktigt smör i som en temperaturgivare. Olivolja till vissa rätter. Flytande margarin har för många tillsatser tycker jag. Vill ha rena produkter. Gör mitt bordsmör själv också. (Y)
Min läkare har gett mig rådet att jag enbart ska använda smör och/eller kallpressad rapsolja och olivolja, samt Bregott om jag ska ha nåt på matbröd.
Här använder vi uteslutande normalsaltat smör till stekning. Ibland (när jag kommer ihåg) tar jag 50/50 smör och rapsolja. Har slutat använda margarin helt.
Väldigt blandat. Ska vi ha spagetti med köttfärsås blir det olivolja. Annars flytande margarin och ibland smör. Och ibland en blandning av smör och rapsolja. Popcorn blir bäst med solrosolja fast det är ju inte stekning direkt:D