Ibland när man köper djupfrysta räkor har många av dem svarta huvuden. Vet någon vad det kommer sig? Och är det något som man behöver bry sig om?
eva2324 april 2016
Detta svaret finns på Royal Greenlands sida:
Det finns olika förklaringar till det här,
det kan vara som så att rommen sitter
kvar i huvudet och beroende av när på
året som det fiskas varierar andelen.
Det kan också vara tryckförändringen
vid fisket som kan medföra svarta huvuden
och det kan också bero på vilken
föra (plankton) som räkan har fått i sig.
Svarta huvuden påverkar inte smaken
och produkten är lika bra som en röd
räka, givetvis är det trevligare med en
räka som vi känner igen så därför har vi
höga krav på att andelen svarta huvuden
inte får överstiga 3% i Royal Greenlands
produkter.
eva2324 april 2016
Och detta svaret fanns på en annan sida:
Att räkorna har svarta huvuden ibland beror på när i räkans livscykel de har fångats och vilken föda de ätit innan, alltså inte var de kommer ifrån.
Under sommar och höst har räkan har en liten fast orangefärgad klump under huvudskölden. Detta är den obefruktade rommen som sedan växer och blir större. Efter leken som sker i oktober–november töms rommen från huvudet och placeras istället i buken. Då fylls tomrummet under skölden upp med plankton som räkan äter. Om dessa plankton är mörka till färgen blir också färgen under räkans huvudsköld mörk. Detta är alltså en helt normal utveckling under räkans livscykel.
eva2324 april 2016
Och detta finns på Sjömatsfrämjandets sida:
Nordhavsräkan förekommer i Nordsjön, Skagerrak, och Kattegatt. Nordhavsräkan är en hermafrodit. Det innebär att den som liten fungerar som hanne för att efter ca 2,5 år byta kön och övergå till att vara hona, vilket den sedan fortsätter att vara under resten av livet. Räkorna parar sig på hösten och lägger i våra svenska vatten ut sin rom under buken under oktober-november. Rommen kläcks under mars-april och larverna simmar fritt. Den utlekta honan äter nu för att bygga upp ny rom. Rommen läggs under huvudskölden och kallas för ”huvudrom”. Hos den kokta räkan ser den ut som en orange klump i huvudet. Utlekta honräkor är ofta svarta under huvudskölden eftersom frånvaron av rom gör att mage och tarm, som ligger under huvudskölden, syns tydligt. Har räkan då ätit mörka plankton kommer detta att synas mycket tydligt. Räkan fiskas med trål och bästa säsong är höst, vinter och vår.
Peppa24 april 2016
Tusen tack för detta! Då behöver man alltså inte alls tänka på att det skulle vara något dåligt med de svarta huvudena! (Y) Tack snälla du för att du tog dig tid med dessa svar. :)
Ibland när man köper djupfrysta räkor har många av dem svarta huvuden. Vet någon vad det kommer sig? Och är det något som man behöver bry sig om?
Detta svaret finns på Royal Greenlands sida:
Det finns olika förklaringar till det här,
det kan vara som så att rommen sitter
kvar i huvudet och beroende av när på
året som det fiskas varierar andelen.
Det kan också vara tryckförändringen
vid fisket som kan medföra svarta huvuden
och det kan också bero på vilken
föra (plankton) som räkan har fått i sig.
Svarta huvuden påverkar inte smaken
och produkten är lika bra som en röd
räka, givetvis är det trevligare med en
räka som vi känner igen så därför har vi
höga krav på att andelen svarta huvuden
inte får överstiga 3% i Royal Greenlands
produkter.
Och detta svaret fanns på en annan sida:
Att räkorna har svarta huvuden ibland beror på när i räkans livscykel de har fångats och vilken föda de ätit innan, alltså inte var de kommer ifrån.
Under sommar och höst har räkan har en liten fast orangefärgad klump under huvudskölden. Detta är den obefruktade rommen som sedan växer och blir större. Efter leken som sker i oktober–november töms rommen från huvudet och placeras istället i buken. Då fylls tomrummet under skölden upp med plankton som räkan äter. Om dessa plankton är mörka till färgen blir också färgen under räkans huvudsköld mörk. Detta är alltså en helt normal utveckling under räkans livscykel.
Och detta finns på Sjömatsfrämjandets sida:
Nordhavsräkan förekommer i Nordsjön, Skagerrak, och Kattegatt. Nordhavsräkan är en hermafrodit. Det innebär att den som liten fungerar som hanne för att efter ca 2,5 år byta kön och övergå till att vara hona, vilket den sedan fortsätter att vara under resten av livet. Räkorna parar sig på hösten och lägger i våra svenska vatten ut sin rom under buken under oktober-november. Rommen kläcks under mars-april och larverna simmar fritt. Den utlekta honan äter nu för att bygga upp ny rom. Rommen läggs under huvudskölden och kallas för ”huvudrom”. Hos den kokta räkan ser den ut som en orange klump i huvudet. Utlekta honräkor är ofta svarta under huvudskölden eftersom frånvaron av rom gör att mage och tarm, som ligger under huvudskölden, syns tydligt. Har räkan då ätit mörka plankton kommer detta att synas mycket tydligt. Räkan fiskas med trål och bästa säsong är höst, vinter och vår.
Tusen tack för detta! Då behöver man alltså inte alls tänka på att det skulle vara något dåligt med de svarta huvudena! (Y) Tack snälla du för att du tog dig tid med dessa svar. :)