Är det någon som har nåt kul och gott recept med oxfilé och gorgonzola?
29 december 2007
ett alternativ är att göra en hembakad pizza med oxfile o gorgonzola på
eller:
Gorgonzolafylld oxfilé
4 portioner
4 skivor oxfilé, ca 500 g
ca 75 g gorgonzola eller ädelost
olja eller grillolja
salt, vit- eller svartpeppar
Tillagning
Skär en ficka i sidan på varje köttskiva och fyll den med smulad ost. Fäst ihop med en cocktailpinne. Pensla köttet med lite olja och grilla 2-3 minuter per sida. Salta och peppra.
Gorgonzolafylld oxfilé stekt
4 skivor/bitar oxfilé á 180 g
100 g gorgonzola
2 msk smör till stekning
Gör så här:
Skär ett snitt i filéskivorna/bitarna.
Dela osten i fyra bitar och stoppa in i snitten.
Stek i 3-5 min på varje sida.
oxfile m gorgonzola
4 PORT..........
4 skivor oxfile (3-4cm)
2 hg gorgonzola (4 msk till såsen)
2 krm nymald svartpeppar
smör eller margarin
3 krm salt
1/2 dl torr sherry
4 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk kinesisk soya
SERVERINGSFÖRSLAG
Ungsgratinerad tomat och stekt potatis
eller pommes frites.
Skär en ficka från sidan på varje kött bit
och fyll dem med en skiva gorgonzola.
Strö över lite peppar över.
Bind ev kött bitarna med ett snöre.
Stek dom på hög värme ca 3 min
på varje sida i en stekpanna.
Salta lätt på köttet.
Tag köttet upp ur stekpannan och vispa ur
den med sherryn,creme fraiche och ca 4 msk
gorgonzola. Tillsätt buljongtärningen och soyan.
Smaka av med salt och peppar
Gorgonzolainbakad oxfilé
Portioner: 4
4 st ca 4 cm tjocka oxfilébitar
1 1/2 hg gorgonzola
4 frysta smördegsplattor
svartpeppar
salt
1 ägg till pensling
Tillagning
Stek oxfilén i het panna så den får fin färg runt om. Lägg på fat och låt svalna. Kavla de tinade smördegsplattorna tunt. Dela osten i fyra delar och lägg mitt på smördegsplattan. Häll av köttsaften från de avsvalnade köttbitarna. Salta köttet lätt och peppra. Lägg köttet på osten. Skär bort hörnen på smördegsplattorna (sparas). Vik därefter ihop och tryck till kanterna ordentligt.
Vispa upp ägget lätt med gaffel och pensla på lite i skarvarna.
Vänd nu paketen och lägg dem med skarvarna nedåt på smort ugnssäkert fat.
Skär ut små löv eller andra dekorationer av smördegsresterna.
Pensla smördegspaketet med ägg.
Lägg på eventuella dekorationer och pensla även dessa.
Gräddas i 175° - 200° ca 20 minuter eller till dess paketen fått vacker färg.
Sås:
1 stor eller 2 små gula lökar
4 dl grädde
1 1/2 buljongtärning (Poule au pol)
svartpeppar (mellanmalen)
köttsaft från oxfilén
Till såsen börjar man med att finhacka löken och fräsa den på låg värme tills den är genomskinlig.
Häll på grädde och köttsaft.
Lägg i buljongtärningen och peppra rikligt.
Låt såsen puttra i minst 20 minuter.
Rör om då och då. Smaka av mot slutet och tillsätt eventuellt mera peppar eller salt.
Om såsen känns för tjock späd med lite vatten.
Servera den gorgonzolainbakade oxfilén med den goda såsen, potatiskroketter och sallad.
Oxfilé med gorgonzolacrème
Portioner: 6
Tid: 15 minuter
Ingredienser:
6 ugnsstekta skivor baguette
ca 250 g oxfilé
salt och peppar
ca 100 g gorgonzola
3 msk créme fraiche eller gräddfil
Mosa ihop gorgonzola och créme fraiche.
Skär oxfilén i cm-tjocka skivor och dela dem så att de blir ungefär lika stora som bröden. Stek dem hastigt på bägge sidor i het panna. Salta och peppra.
Lägg en bit oxfilé på varje brödskiva och klicka eller spritsa ut gorgonzolacrèmen på köttbiten.
Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke och sherrysås
10 portioner
Ugnstemperatur 200º
Ingredienser
1 oxfilé (1,2-1,5 kg)
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
ca 250 g gorgonzola
Sherrysås:
2,5 dl sherry
2 hönsbuljongtärningar
5 dl crème fraiche
Tillbehör:
potatisklyftor
kokta gröna bönor
sallad
Tillagning
Putsa filén fri från ev hinnor och senor. Bryn oxfilén runt om i fettet tills den fått en fin stekyta. Lägg över den i en ugnsform och vik ihop den tunnaste delen så att filén blir så jämntjock som möjligt. Salta och peppra. Stick in en stektermometer från kortsidan i den tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen till önskad temperatur. När termometern visar 55º är filén röd inuti, vid 60º rosa och vid 65º lätt rosa. Stektid 20-30 minuter.
Gör såsen under tiden. Koka upp sherry och smulade buljongtärning och sjud tills ca 2/3 återstår.Rör ner crème fraichen och koka ett par minuter till. Ta ut köttet och klicka gorgonzola ovanpå. Låt köttet stå en stund så att osten smälter något, innan det skärs i tjocka skivor. Servera köttet med såsen och tillbehören.
Gorgonzolaspäckad oxfilé med saltbakade grönsaker
4 port
4 tournedos á 200 g
300 g gorgonzola, mogen
grovt salt
44 schalottenlökar, delade med skal på
2 stora fasta potatisar, delade med skal på
4 färsklökar, delade
8 små morötter
hela vitlöksklyftor
olivolja till pensling
salt och peppar
hackad timjan
4 finhackade schalottenlökar
3 dl hönsbuljong
smör till stekning
2 dl vispgrädde
Gör så här
1. Fyll botten på en gjutjärnspanna med grovt salt, lägg i grönsakerna och pensla med olivolja, salta och peppra och strö över lite timjan. Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 45 min.
2. Skär en liten ficka i oxfiléns sida och fyll med en bit gorgonzola. Bryn smör i en stekpanna och lägg i oxfilen och stek den brun och vacker på båda sidorna. Tag av från spisen. Lägg i pannan den finhackade löken och fräs tills den är gyllenbrun. Lägg i resten av gorgonzolan, låt smälta något, slå över hönsbuljongen och låt sjuda någon min. Slå på grädden och koka upp. Lägg tillbaka oxfilén och låt koka några min tills såsen blir lite smörig.
3. Servera ur pannan kött och grönsakerna.
Oxfilé med bacon och gorgonzolasmör
4 port
2 st små salladslökar
4 msk smör, inte kylskåpskallt
4 msk smulad gorgonzola
(eller annan blåmögelost)
4 st skivor oxfilé, à 200 g
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
4 st skivor bacon
4 tsk olivolja
450 gram blandad svamp, t.ex. champinjoner,
ostronskivling, portabella, skivade
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sött gallret i mitten. Skiva det vita på salladslökarna. Ställ åt sidan.
Gör gorgonzolasmöret: Finhacka det gröna på salladslökarna och lägg i en skål och rör ner smöret och gorgonzolan.
Krydda köttet med hälften av saltet och pepparen.
Vira en baconskiva runt varje filébit och fäst med tandpetare.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. stek biffarna på medelvärme i cirka 5 minuter. Vänd dem då och då så att dem blir brynta på alla sidor. Lägg dem på en plåt eller ett ugnssäkert fat och stek klart i ugnen i 7-10 minuter beroende på hur genomstekt du vill ha köttet. Du kan använda stektermometer. 57 grader är rött, 65 grader medium och 80 grader är genomstekt.
Under tiden ställer du stekpanna på läg värme och fräser det vita på salladslökarna tillsammans med svampen i 4 minuter. Krydda med resten av saltet och pepparen.
Lägg upp svampen på tallrikar och ställ köttbitarna ovanpå. Servera med gorgonzolasmöret.
Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner
4 portioner
4 bakpotatisar
100 g gorgonzola
1 dl Crème Fraiche
100 g riven Västerbottensost®
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en klick Svenskt Smör
200 g champinjoner, skivade
1-2 msk portvin
3 dl Vispgrädde
1 tsk soja
1 kg oxfilé
1 ask minitomater
1 kruka timjan
salt och peppar
Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.)
Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Stek svampen utan smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt löken. Häll sist på grädde och soja och koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugn, 200° ca 20 minuter eller tills stektermometern visar 58-62°. Låt filén vila en stund innan du skär upp den. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225°. Stek tomat och timjan i lite smör. Servera tillsammans med kött, potatis och svampsås.
Gorgonzolafilé
Portioner: 4
4 skivor oxfilé (ca 500 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 skivor gorgonzola (ca 100 g)
GRÖNSAKER:
2 purjolökar
100 g champinjoner
100 g sockerärter
50 g rökt serranoskinka
½ dl hackad persilja
2 dl vispgrädde
Gör så här
Bryn köttet i smör i en stekpanna så att det får färg. Salta och peppra.
Strimla purjolöken, skiva champinjonerna och snoppa sockerärterna. Hacka skinkan.
Lägg grönsaker, skinka och persilja i en ugnssäker form. Häll över grädden.
Sätt ugnen på 225°C. Ugnsstek grönsakerna i 10 minuter. Rör om grönsakerna. Lägg på köttet och överst ostskivor.
Stek i ugnen ytterligare ca 15 minuter beroende på hur genomstekt man vill ha köttet.
Servera med potatisklyftor eller pressad potatis.
Oxfilé med svampravioli och gorgonzola
4 port
4 scharlottenlök
2 dl svamp
smör
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk soja
200 g gorgonzola
2 pkt ravioli, färsk *
6 bitar oxfilé
salt och peppar
Garnering:
basilika
timjan
körsbärstomater
välj ravioli som är fylld med ost-eller svampfyllning.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225°.
- Hacka lök och svamp och fräs i en panna med smör. Häll på grädde, mjölk och soja för färgens skull. Koka upp, lägg i osten och låt smälta.
- Blanda sedan pasta och sås varv på varv i en ugnsform och koka pastan i såsen mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
- Värm upp en grillpanna så den är
stekhet. Salta och peppra köttet. ( beräkna ca 150-170g kött per portion) . Lägg en liten klick smör i pannan och grilla ca 3–4 minuter på varje sida.
- Garnera tallriken eventuellt med
basilika/timjan och körsbärstomat.
-Servera gärna med vitlöksbröd.
Gorgonzolainbakad oxfile
8 personer
8 skivor oxfilé av mittbit á 140 gr
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
8 stora kronärtskocksbottnar (konserv)
200 gr gorgonzola
4 plattor fryst smördeg
2 msk smör till stekning
1 ägg till pensling
Portvinsås
2 3 msk smör
1 liten finhackad gul lök ½ vitlöksklyfta
10-12 krossade svartpepparkorn
1 ½ msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
6-7 dl köttbuljong
2 ½ dl rött portvin
3 msk kinesisk soja
½ tsk salt
Tillagning
Börja med såsen.
Fräs lök och peppar i 2 msk smör. Tillsätt tomatpuré, pudra över mjölet. Späd med buljongen. Tillsätt 2 dl av vinet. Smaksätt med soja. Koka i 15 minuter. Smaka av med salt och portvin. Sila. Vispa i 2-3 msk smör.
Oxfilén
Putsa filén. Krydda, bryn i het panna. Låt kallna. Låt kronärtskockorna rinna av. Skär ev av lite av botten. Placera en skocka på varje köttbit. Fördela osten över. Dela varje smördegsplatta på mitten. Kavla ut till 15 x15 cm. Linda in varje köttbit.
Värm ugnen till 225 grader. Pensla varje köttet med ägg . Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Värm såsen.
Servera med potatispuffar.
Oxfilé Bella Notte
4 portioner
Ingredienser
4 tjocka skivor oxfilé (ca 500 g)
3-4 msk gorgonzola
1 msk smör eller
margarin
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar
250 g cocktailtomater, delade
4 portioner färsk pasta, t ex linguine
0,5-1 dl marinerade vitlöksklyftor
0,5-1 dl marinerade oliver
0,5-1 dl marinerade soltorkade tomater, i bitar
4 dl salladsblad
Tillagning
Gör ett djupt men smalt snitt i sidan på varje biff. Fyll fickan med gorgonzola. Slut öppningen med 2 tandpetare. Stek köttet i fettet på båda sidor i en stekpanna till önskad stekgrad. Salta och peppra. Stek sedan tomaterna helt kort.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av och blanda den med viltök, oliver och tomater.
Ta bort cocktailpinnarna från köttet och servera det med pastan och sallad.
Tournedos
4 skivor oxfilé
2 hg gorgonzola
2 krm nymald svartpeppar
smör eller margarin
3 krm salt
½ dl torr sherry
4 dl crème fraiche
1 köttbuljongstärning
Tillagning
½ tsk kinesisk soja
Skär en fick från sidan på varje tournedos och fyll dem med en skiva gorgonzola.
Strö lite peppar över
Bind ev. om köttbitarna med ett snöre.
Stek dem på hög värme ca 3 minuter i en stekpanna.
Salta lätt på köttet.
Tag upp köttet ur stekpannan och vispa ur den med sherry, crème fraiche och ca 4 msk gorgonzola.
Tillsätt buljongtärningen och sojan.
Låt såsen koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet på varma tallrikar och servera såsen till.
farmoringer29 december 2007
Tusen tack för alla tips nelirotger. jag måste få säga att det är tur att du finns med i matklubben- Får ju alltid en massa bra förslag utav dig. Det bara väller ur dig. Tack för att du finns här..(Y)
Är det någon som har nåt kul och gott recept med oxfilé och gorgonzola?
ett alternativ är att göra en hembakad pizza med oxfile o gorgonzola på
eller:
Gorgonzolafylld oxfilé
4 portioner
4 skivor oxfilé, ca 500 g
ca 75 g gorgonzola eller ädelost
olja eller grillolja
salt, vit- eller svartpeppar
Tillagning
Skär en ficka i sidan på varje köttskiva och fyll den med smulad ost. Fäst ihop med en cocktailpinne. Pensla köttet med lite olja och grilla 2-3 minuter per sida. Salta och peppra.
Gorgonzolafylld oxfilé stekt
4 skivor/bitar oxfilé á 180 g
100 g gorgonzola
2 msk smör till stekning
Gör så här:
Skär ett snitt i filéskivorna/bitarna.
Dela osten i fyra bitar och stoppa in i snitten.
Stek i 3-5 min på varje sida.
oxfile m gorgonzola
4 PORT..........
4 skivor oxfile (3-4cm)
2 hg gorgonzola (4 msk till såsen)
2 krm nymald svartpeppar
smör eller margarin
3 krm salt
1/2 dl torr sherry
4 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk kinesisk soya
SERVERINGSFÖRSLAG
Ungsgratinerad tomat och stekt potatis
eller pommes frites.
Skär en ficka från sidan på varje kött bit
och fyll dem med en skiva gorgonzola.
Strö över lite peppar över.
Bind ev kött bitarna med ett snöre.
Stek dom på hög värme ca 3 min
på varje sida i en stekpanna.
Salta lätt på köttet.
Tag köttet upp ur stekpannan och vispa ur
den med sherryn,creme fraiche och ca 4 msk
gorgonzola. Tillsätt buljongtärningen och soyan.
Smaka av med salt och peppar
Gorgonzolainbakad oxfilé
Portioner: 4
4 st ca 4 cm tjocka oxfilébitar
1 1/2 hg gorgonzola
4 frysta smördegsplattor
svartpeppar
salt
1 ägg till pensling
Tillagning
Stek oxfilén i het panna så den får fin färg runt om. Lägg på fat och låt svalna. Kavla de tinade smördegsplattorna tunt. Dela osten i fyra delar och lägg mitt på smördegsplattan. Häll av köttsaften från de avsvalnade köttbitarna. Salta köttet lätt och peppra. Lägg köttet på osten. Skär bort hörnen på smördegsplattorna (sparas). Vik därefter ihop och tryck till kanterna ordentligt.
Vispa upp ägget lätt med gaffel och pensla på lite i skarvarna.
Vänd nu paketen och lägg dem med skarvarna nedåt på smort ugnssäkert fat.
Skär ut små löv eller andra dekorationer av smördegsresterna.
Pensla smördegspaketet med ägg.
Lägg på eventuella dekorationer och pensla även dessa.
Gräddas i 175° - 200° ca 20 minuter eller till dess paketen fått vacker färg.
Sås:
1 stor eller 2 små gula lökar
4 dl grädde
1 1/2 buljongtärning (Poule au pol)
svartpeppar (mellanmalen)
köttsaft från oxfilén
Till såsen börjar man med att finhacka löken och fräsa den på låg värme tills den är genomskinlig.
Häll på grädde och köttsaft.
Lägg i buljongtärningen och peppra rikligt.
Låt såsen puttra i minst 20 minuter.
Rör om då och då. Smaka av mot slutet och tillsätt eventuellt mera peppar eller salt.
Om såsen känns för tjock späd med lite vatten.
Servera den gorgonzolainbakade oxfilén med den goda såsen, potatiskroketter och sallad.
Oxfilé med gorgonzolacrème
Portioner: 6
Tid: 15 minuter
Ingredienser:
6 ugnsstekta skivor baguette
ca 250 g oxfilé
salt och peppar
ca 100 g gorgonzola
3 msk créme fraiche eller gräddfil
Mosa ihop gorgonzola och créme fraiche.
Skär oxfilén i cm-tjocka skivor och dela dem så att de blir ungefär lika stora som bröden. Stek dem hastigt på bägge sidor i het panna. Salta och peppra.
Lägg en bit oxfilé på varje brödskiva och klicka eller spritsa ut gorgonzolacrèmen på köttbiten.
Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke och sherrysås
10 portioner
Ugnstemperatur 200º
Ingredienser
1 oxfilé (1,2-1,5 kg)
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
ca 250 g gorgonzola
Sherrysås:
2,5 dl sherry
2 hönsbuljongtärningar
5 dl crème fraiche
Tillbehör:
potatisklyftor
kokta gröna bönor
sallad
Tillagning
Putsa filén fri från ev hinnor och senor. Bryn oxfilén runt om i fettet tills den fått en fin stekyta. Lägg över den i en ugnsform och vik ihop den tunnaste delen så att filén blir så jämntjock som möjligt. Salta och peppra. Stick in en stektermometer från kortsidan i den tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen till önskad temperatur. När termometern visar 55º är filén röd inuti, vid 60º rosa och vid 65º lätt rosa. Stektid 20-30 minuter.
Gör såsen under tiden. Koka upp sherry och smulade buljongtärning och sjud tills ca 2/3 återstår.Rör ner crème fraichen och koka ett par minuter till. Ta ut köttet och klicka gorgonzola ovanpå. Låt köttet stå en stund så att osten smälter något, innan det skärs i tjocka skivor. Servera köttet med såsen och tillbehören.
Gorgonzolaspäckad oxfilé med saltbakade grönsaker
4 port
4 tournedos á 200 g
300 g gorgonzola, mogen
grovt salt
44 schalottenlökar, delade med skal på
2 stora fasta potatisar, delade med skal på
4 färsklökar, delade
8 små morötter
hela vitlöksklyftor
olivolja till pensling
salt och peppar
hackad timjan
4 finhackade schalottenlökar
3 dl hönsbuljong
smör till stekning
2 dl vispgrädde
Gör så här
1. Fyll botten på en gjutjärnspanna med grovt salt, lägg i grönsakerna och pensla med olivolja, salta och peppra och strö över lite timjan. Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 45 min.
2. Skär en liten ficka i oxfiléns sida och fyll med en bit gorgonzola. Bryn smör i en stekpanna och lägg i oxfilen och stek den brun och vacker på båda sidorna. Tag av från spisen. Lägg i pannan den finhackade löken och fräs tills den är gyllenbrun. Lägg i resten av gorgonzolan, låt smälta något, slå över hönsbuljongen och låt sjuda någon min. Slå på grädden och koka upp. Lägg tillbaka oxfilén och låt koka några min tills såsen blir lite smörig.
3. Servera ur pannan kött och grönsakerna.
Oxfilé med bacon och gorgonzolasmör
4 port
2 st små salladslökar
4 msk smör, inte kylskåpskallt
4 msk smulad gorgonzola
(eller annan blåmögelost)
4 st skivor oxfilé, à 200 g
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
4 st skivor bacon
4 tsk olivolja
450 gram blandad svamp, t.ex. champinjoner,
ostronskivling, portabella, skivade
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sött gallret i mitten. Skiva det vita på salladslökarna. Ställ åt sidan.
Gör gorgonzolasmöret: Finhacka det gröna på salladslökarna och lägg i en skål och rör ner smöret och gorgonzolan.
Krydda köttet med hälften av saltet och pepparen.
Vira en baconskiva runt varje filébit och fäst med tandpetare.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. stek biffarna på medelvärme i cirka 5 minuter. Vänd dem då och då så att dem blir brynta på alla sidor. Lägg dem på en plåt eller ett ugnssäkert fat och stek klart i ugnen i 7-10 minuter beroende på hur genomstekt du vill ha köttet. Du kan använda stektermometer. 57 grader är rött, 65 grader medium och 80 grader är genomstekt.
Under tiden ställer du stekpanna på läg värme och fräser det vita på salladslökarna tillsammans med svampen i 4 minuter. Krydda med resten av saltet och pepparen.
Lägg upp svampen på tallrikar och ställ köttbitarna ovanpå. Servera med gorgonzolasmöret.
Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner
4 portioner
4 bakpotatisar
100 g gorgonzola
1 dl Crème Fraiche
100 g riven Västerbottensost®
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en klick Svenskt Smör
200 g champinjoner, skivade
1-2 msk portvin
3 dl Vispgrädde
1 tsk soja
1 kg oxfilé
1 ask minitomater
1 kruka timjan
salt och peppar
Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.)
Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Stek svampen utan smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt löken. Häll sist på grädde och soja och koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugn, 200° ca 20 minuter eller tills stektermometern visar 58-62°. Låt filén vila en stund innan du skär upp den. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225°. Stek tomat och timjan i lite smör. Servera tillsammans med kött, potatis och svampsås.
Gorgonzolafilé
Portioner: 4
4 skivor oxfilé (ca 500 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 skivor gorgonzola (ca 100 g)
GRÖNSAKER:
2 purjolökar
100 g champinjoner
100 g sockerärter
50 g rökt serranoskinka
½ dl hackad persilja
2 dl vispgrädde
Gör så här
Bryn köttet i smör i en stekpanna så att det får färg. Salta och peppra.
Strimla purjolöken, skiva champinjonerna och snoppa sockerärterna. Hacka skinkan.
Lägg grönsaker, skinka och persilja i en ugnssäker form. Häll över grädden.
Sätt ugnen på 225°C. Ugnsstek grönsakerna i 10 minuter. Rör om grönsakerna. Lägg på köttet och överst ostskivor.
Stek i ugnen ytterligare ca 15 minuter beroende på hur genomstekt man vill ha köttet.
Servera med potatisklyftor eller pressad potatis.
Oxfilé med svampravioli och gorgonzola
4 port
4 scharlottenlök
2 dl svamp
smör
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk soja
200 g gorgonzola
2 pkt ravioli, färsk *
6 bitar oxfilé
salt och peppar
Garnering:
basilika
timjan
körsbärstomater
välj ravioli som är fylld med ost-eller svampfyllning.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225°.
- Hacka lök och svamp och fräs i en panna med smör. Häll på grädde, mjölk och soja för färgens skull. Koka upp, lägg i osten och låt smälta.
- Blanda sedan pasta och sås varv på varv i en ugnsform och koka pastan i såsen mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
- Värm upp en grillpanna så den är
stekhet. Salta och peppra köttet. ( beräkna ca 150-170g kött per portion) . Lägg en liten klick smör i pannan och grilla ca 3–4 minuter på varje sida.
- Garnera tallriken eventuellt med
basilika/timjan och körsbärstomat.
-Servera gärna med vitlöksbröd.
Gorgonzolainbakad oxfile
8 personer
8 skivor oxfilé av mittbit á 140 gr
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
8 stora kronärtskocksbottnar (konserv)
200 gr gorgonzola
4 plattor fryst smördeg
2 msk smör till stekning
1 ägg till pensling
Portvinsås
2 3 msk smör
1 liten finhackad gul lök ½ vitlöksklyfta
10-12 krossade svartpepparkorn
1 ½ msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
6-7 dl köttbuljong
2 ½ dl rött portvin
3 msk kinesisk soja
½ tsk salt
Tillagning
Börja med såsen.
Fräs lök och peppar i 2 msk smör. Tillsätt tomatpuré, pudra över mjölet. Späd med buljongen. Tillsätt 2 dl av vinet. Smaksätt med soja. Koka i 15 minuter. Smaka av med salt och portvin. Sila. Vispa i 2-3 msk smör.
Oxfilén
Putsa filén. Krydda, bryn i het panna. Låt kallna. Låt kronärtskockorna rinna av. Skär ev av lite av botten. Placera en skocka på varje köttbit. Fördela osten över. Dela varje smördegsplatta på mitten. Kavla ut till 15 x15 cm. Linda in varje köttbit.
Värm ugnen till 225 grader. Pensla varje köttet med ägg . Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Värm såsen.
Servera med potatispuffar.
Oxfilé Bella Notte
4 portioner
Ingredienser
4 tjocka skivor oxfilé (ca 500 g)
3-4 msk gorgonzola
1 msk smör eller
margarin
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar
250 g cocktailtomater, delade
4 portioner färsk pasta, t ex linguine
0,5-1 dl marinerade vitlöksklyftor
0,5-1 dl marinerade oliver
0,5-1 dl marinerade soltorkade tomater, i bitar
4 dl salladsblad
Tillagning
Gör ett djupt men smalt snitt i sidan på varje biff. Fyll fickan med gorgonzola. Slut öppningen med 2 tandpetare. Stek köttet i fettet på båda sidor i en stekpanna till önskad stekgrad. Salta och peppra. Stek sedan tomaterna helt kort.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av och blanda den med viltök, oliver och tomater.
Ta bort cocktailpinnarna från köttet och servera det med pastan och sallad.
Tournedos
4 skivor oxfilé
2 hg gorgonzola
2 krm nymald svartpeppar
smör eller margarin
3 krm salt
½ dl torr sherry
4 dl crème fraiche
1 köttbuljongstärning
Tillagning
½ tsk kinesisk soja
Skär en fick från sidan på varje tournedos och fyll dem med en skiva gorgonzola.
Strö lite peppar över
Bind ev. om köttbitarna med ett snöre.
Stek dem på hög värme ca 3 minuter i en stekpanna.
Salta lätt på köttet.
Tag upp köttet ur stekpannan och vispa ur den med sherry, crème fraiche och ca 4 msk gorgonzola.
Tillsätt buljongtärningen och sojan.
Låt såsen koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet på varma tallrikar och servera såsen till.
Tusen tack för alla tips nelirotger. jag måste få säga att det är tur att du finns med i matklubben- Får ju alltid en massa bra förslag utav dig. Det bara väller ur dig. Tack för att du finns här..(Y)