Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rådjurslår

  • skansmamma 9 november 2007

    Hej
    Har tappat receptet på en maträtt, som nog inte kanske kan klassas som vardagsmat, men försöker här iallafall.
    Det var rådjurslår som man fyllde med oliver, tomater, lök och apelsin eller citron. Det bryntes och kokades sen i en tomatsås, tillbehör var en parmesanrisotto. Är det någon som vet vad jag menar och var jag kan få tag på detta?

  • evaldo 21 december 2007

    Fylld rådjursstek à la Osso Buco

    8 pers
    Ingredienser
    2 1/2 kilo rådjurslår med ben eller 1 1/2 kilo urbenad

    Fyllning:
    1/2 burk oliver med ansjovis (à 350 g)
    1 hackad vitlöksklyfta
    1 dl hackad basilika
    1/2 dl hackad persilja
    2 msk hackad timjan
    1 tsk salt
    1/2 tsk nymald svartpeppar
    1 msk olivolja

    Sås:
    2 gula lökar
    2 stora vitlöksklyftor
    2 morötter (300 g)
    2 stjälkar stjälkselleri
    2 msk olivolja
    2 msk tomatpuré
    500 g krossade tomater
    3 dl torrt vitt vin
    2 dl spad från oliverna eller vatten
    4 msk kalvfond
    1 msk strösocker

    Garnering:
    rivet skal av 1 citron och 1 apelsin
    1/2 burk oliver med ansjovis (à 350 g)

    Den italienska klassikern Osso Buco står som förebild till denna rätt.
    Den röda såsen kan förberedas men annars bör rätten lagas samma
    dag som den ska serveras.

    (Y)Gör så här:
    1. Bena ur rådjurslåret genom att skära ett snitt längs benet på lårets
    insida. Börja vid höftleden och skär snett ner mot knät, känn med
    fingrarna hur benet går. Skär runt benet och lossa steken.
    En del kött sitter kvar på det nedre benet, det lämpar sig att mala.
    2. Hacka oliver och vitlök och blanda med örterna. Bred ut fyllningen
    på lårets insida, salta och peppra. Bind om med hushållssnöre.
    3. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet runt om.
    Ställ åt sidan.
    4. Sås: Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morötterna,
    ansa och tärna sellerin.
    5. Hetta upp olja i en gryta, fräs grönsakerna ett par minuter,
    tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en kort stund.
    6. Häll i krossade tomater, vin, olivspad, socker och kalvfond. Koka
    upp och lägg i steken. Sjud under lock ca 30 min. Vänd steken och
    sjud ytterligare ca 40 min, tills innertemperaturen är 68°.
    7. Ta upp steken och linda in den i aluminiumfolie. Koka ihop såsen på
    medelstark värme i 20-30 min till simmig konsistens.
    8. Rör ner rivet citron- och apelsinskal och halverade oliver i såsen.
    Skiva köttet och servera med risotto och sås.
    (Y)

  • LillaJa 21 december 2007

    Tack, tack tack......receptet kom som ett brev på posten. Satt just och funderade och skulle börja leta efter något bra recept. till steken som jag fått.
    Perfekt till mellandagarna då vi blir några igen. Låter ur-gott. Jag har kopierat det.

  • 22 december 2007

    Hej
    Tusen tack. Ska laga detta i mellandagarna, tänkte försöka på ett lammlår.
    GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR(Y)

  • evaldo 22 december 2007

    Jag fick ett rådjurslår av en bekant en gång och det lämnade jag in för rökning och det ångrar jag inte.
    Det blev guddomligt gott.
    Att få karva av en bit och sitta och njuta av. Kalas.

  • LillaJa 22 december 2007

    Träffade min dotter & måg idag... jag fick ett rådjurslår som dom just kom från rökeriet med. Vilken lyx va.
    Det blir nog söndags middag till gubben och mig´, med en potatisgratäng, mums !
    Ville bara fresa er lite.
    ( Hon fick faktiskt receptet jag fick här) så hon plockar nog upp en stek från frysen och testar.

  • 22 december 2007

    Ja ni ska absolut prova det här. Det är bland det godaste jag ätit så jag är väldigt glad att ha fått receptet.
    GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR till alla matglada

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.