{snicker}Hej!
Jag har precis plockat röda vinbär, som är helt mogna
Hur mycket vatten ska jag ta per liter vinbär när jag kokar dem?
Hur mycket socker ska jag använda per avrunnen liter saft?
I natt blir det den "fruktade" gelénatten om det inte gelén stelnar.
Tack på förhand för att goda tips!
Ha det så bra i sommar!
Roskerstin18 juli 2010
Hej, har precis kokat min första rödavinbärsgelé. Jag tog 2 1/2 dl vatten till 1 kg bär, alltså 2 liter bär och 1/2 till 3/4 kg socker per lite saft, jag tar alltid den större mängden socker och kokade till gelé i ca 20 minuter. Den stelnade bra. Jag prövade även med syltsocker förra året och det blev bra det med, receptet står på paketet med syltsocker. Lycka till!
Roskerstin18 juli 2010
Glömde att för övrigt tipsa om min Röda vinbärs marmelad, receptet finns hos mig på mk. marmeladen är jättegod till t ex grönmögelost eller pepparotsost.
Dintan18 juli 2010
Jag brukar använda mig av det här receptet Gelé till kött
Tycker det är så enkelt med gelésocker.
ros18 juli 2010
{snicker}Tack för alla tips!
Hoppas att gelén stelnar
Ha det så gött!
Dintan18 juli 2010
Med gelésocker har inte ens jag misslyckats!
mep18 juli 2010
Hej! 1 dl (obs. mängden) vatten till 8 lit. röda vinbär. Koka upp den avrunna saften.Värm strösockret (1 kg till 1 lit saft) i en långpanna i120gr. varm ugn. (Smälter inte.) låt sockret bli genomvarmt. Rör ner det varma sockret i den heta saften. Rör om tills det är smält. Låt det sen få ett uppkok. Ha burkarna klara, jag lovar det blir en fast gele.
Tipset har jag tagit från tidningen Land för c:a 37 år sedan. Aldrig har det misslyckats. Lycka till.
asasto18 juli 2010
Man bör även göra geléprov innan man häller på burkar, är det för rinnigt när man gör provet så kokar man bara tills det blir rätt konsistens. Recept är ju inte 100% att lita på det kan ju vara olika vätskehalt i bären och liknande beroende på hur klimatet varit så man kan inte gå exakt efter tiderna i recept.
frucaos18 juli 2010
Trodde att det inte ska vara helt mogna bär till gele? Men jag kan ju ha fel - har aldrig provat, men funderar på att göra ett försök i år. Fast mina är inte klara än!
ros18 juli 2010
Skrivet av frucaos den 18 jul 2010
Trodde att det inte ska vara helt mogna bär till gele? Men jag kan ju ha fel - har aldrig provat, men funderar på att göra ett försök i år. Fast mina är inte klara än!
Hej!
Det är riktigt att inte vinbären ska vara övermogna när man gör gelé.
Man ska även ta med omogna vinbär.
Kan någon erfaren gelekokare svara på vad jag gör för fel som fick en grötig massa av svartvinbär som vägrade safts sig genom silduken? De ynka 10 geleiga droppar som bildats under natten är inte mycket att hurra för. Jag använde mogna bär och några omogna, ca 600g och 1 dl vatten. Känns ju lite fel att ta mer vatten sammtidigt som jag inte kan koka kortare tid då bären ej saftat sig.
Om någon vet, svara gärna en oerfaren gelekokerska
{snicker}Hej!
Jag har precis plockat röda vinbär, som är helt mogna
Hur mycket vatten ska jag ta per liter vinbär när jag kokar dem?
Hur mycket socker ska jag använda per avrunnen liter saft?
I natt blir det den "fruktade" gelénatten om det inte gelén stelnar.
Tack på förhand för att goda tips!
Ha det så bra i sommar!
Hej, har precis kokat min första rödavinbärsgelé. Jag tog 2 1/2 dl vatten till 1 kg bär, alltså 2 liter bär och 1/2 till 3/4 kg socker per lite saft, jag tar alltid den större mängden socker och kokade till gelé i ca 20 minuter. Den stelnade bra. Jag prövade även med syltsocker förra året och det blev bra det med, receptet står på paketet med syltsocker. Lycka till!
Glömde att för övrigt tipsa om min Röda vinbärs marmelad, receptet finns hos mig på mk. marmeladen är jättegod till t ex grönmögelost eller pepparotsost.
Jag brukar använda mig av det här receptet Gelé till kött
Tycker det är så enkelt med gelésocker.
{snicker}Tack för alla tips!
Hoppas att gelén stelnar
Ha det så gött!
Med gelésocker har inte ens jag misslyckats!
Hej! 1 dl (obs. mängden) vatten till 8 lit. röda vinbär. Koka upp den avrunna saften.Värm strösockret (1 kg till 1 lit saft) i en långpanna i120gr. varm ugn. (Smälter inte.) låt sockret bli genomvarmt. Rör ner det varma sockret i den heta saften. Rör om tills det är smält. Låt det sen få ett uppkok. Ha burkarna klara, jag lovar det blir en fast gele.
Tipset har jag tagit från tidningen Land för c:a 37 år sedan. Aldrig har det misslyckats. Lycka till.
Man bör även göra geléprov innan man häller på burkar, är det för rinnigt när man gör provet så kokar man bara tills det blir rätt konsistens. Recept är ju inte 100% att lita på det kan ju vara olika vätskehalt i bären och liknande beroende på hur klimatet varit så man kan inte gå exakt efter tiderna i recept.
Trodde att det inte ska vara helt mogna bär till gele? Men jag kan ju ha fel - har aldrig provat, men funderar på att göra ett försök i år. Fast mina är inte klara än!
Trodde att det inte ska vara helt mogna bär till gele? Men jag kan ju ha fel - har aldrig provat, men funderar på att göra ett försök i år. Fast mina är inte klara än!
Hej!
Det är riktigt att inte vinbären ska vara övermogna när man gör gelé.
Man ska även ta med omogna vinbär.
Lycka till!
{snicker}I dag testade jag detta recept
Rödvinbärsgelé
Kan någon erfaren gelekokare svara på vad jag gör för fel som fick en grötig massa av svartvinbär som vägrade safts sig genom silduken? De ynka 10 geleiga droppar som bildats under natten är inte mycket att hurra för. Jag använde mogna bär och några omogna, ca 600g och 1 dl vatten. Känns ju lite fel att ta mer vatten sammtidigt som jag inte kan koka kortare tid då bären ej saftat sig.
Om någon vet, svara gärna en oerfaren gelekokerska