Jag tycker det är ganska gott att skiva rotfrukter, såsom potatis, palsternacka, sötpotatis och morötter, och sedan rosta dem i ugnen. Enda nackdelen är att de fastnar i plåten på bara någon minut. Jag både oljar pannan och blandar rotfrukterna med olja och kryddor, men det hjälper inte. Jag har även testat med bakplåtspapper. Någon som vet hur man bäst gör för att det inte ska fastna? Kanske funkar med smörpapper? Har inte testa, men kanske ska göra det nästa gång. Man kan ju inte ha hur mycket olja som helst, kan inte vara nyttigt...
The_mama97mia21 januari 2009
Jag gillar också att rosta rotfrukter, men jag gör sällan i skivor, mer som klyftpotatis eller i bitar, använder bakplåtspapper. När jag skalat och delat rotfrukterna så lägger jag domi en tjock plastpåse och sen häller jag på lite olja, sen får det ligga o gotta till sig i påsen, jag vänder den ofta så att oljan kommer åt alla bitarna. Det brukar funka bra och man behöver inte så mkt olja då.
lisbethv21 januari 2009
Det tipset tackar även jag för(Y)
monac21 januari 2009
använder teflon långpanna:D funkar jätte bra och spar mycket diskjobb samt att man inte behöver använda en½ liter olja till sina rotfrukter. Pröva rosta dem med valnötsolja!!! mums(Y)
monac21 januari 2009
p.s. pröva oxå den här...med risk för at bli himla tjatig så lägger jag in den igen.
om man blancerar(kokar upp)rotfrukterna innan går det bättre+att de blir färdiga fortare i ugnen.ställ på en gryta vatten med lite salt o ha i rotfrukterna i kokbarhetsordning så är de sedan färdiga
sammtidigt vid ugnsbakningen.
ett prövat förslag
hanstom21 januari 2009
alternativet är att bryna till dom i stekpannan i olja+smör innan färdigbakning i ugnen,
då får dom färg o godare smak.
Tillberga21 januari 2009
jag använder stekpåse tillmina grönsakaer
ingen disk och inget som sitter fast
Linlock21 januari 2009
Vad är en stekpåse? :o
pedalen196521 januari 2009
En stekpåse är en genomskinlig påse i vilken man kan steka grönsaker, kött, fisk, kyckling osv. Man lägger det man vill steka i ugnen och sluter till med ett medföljande clips. Finns i mataffären.
Klingan21 januari 2009
Tack för alla bra tips! Har dock provat teflonpanna och det är lika illa... Men jag ska testa att koka eller steka dem lite innan. Stekpåse låter ju som en väldigt bra idé. Som sagt Tack för tipsen!
ThomasP21 januari 2009
Det finns ett "bakplåtspapper" gjort av silikon som funkar bra//Thomas
LEDIVO21 januari 2009
Viktväktarna har ett vad man skulle kunna kalla teflon-papper, som har två helt perfekta egenskaper.
Potatisen fastnar inte.
Du kan använda det flera gånger - Går utmärkt diska.
21 januari 2009
Klingan21 januari 2009
Skrivet av Binge56 den 21 jan 2009
Klingan!
Jag antar att du skär för tunna skivor. Suger sig fast i plåten, ja t om i bakplåtspapper.
Prova strimla, klyfta, eller rundskär. Potatisen kan innehålla för mkt stärkelse. Blötlägg potatien i ½-1 timme innan de skall blandas med restarnde. Var generös med olja.
Sänk ungsvärmen till 175°C, beräkna 30-40 minuter rostningstid. Vill du piffa till det extra så släng in lite vindruvsklasar, physallis, klyftad sharon och /eller någon annan frukt.
Jag brukar göra en hel middag: Kycklingben, rotsaker, potatis och lök samt div frukter på slutet.
Sätter hela braspanna på bordet så får var och en ta vad den vill ha. Ett gott bröd och en sallad.
Det kan mycket väl vara så att det är för tunna skivor. Brukar oftast gå snabbare då. Gjorde typ alltid klyftor innan och det kan nog stämma att de inte fastnade lika ofta. Får helt enkelt ha lite tålamod! :p
Glitterfia21 januari 2009
Jag gör som mam97mia med klyftpotatis
Blandar (masserar) med olja och kryddor i plastpåse och lägger på bakplåtspapper
(efter att hon berättat om det i en annan tråd tidigare :D) Det sättet kräver väldigt lite olja.
Gör jag däremot tunna skivor försteker jag dem så de får lite färg, sen ner i långpannan.
Ett fel som jag tror att man ofta gör är att man försöker vända runt dem för tidigt.
Jag tycker det är ganska gott att skiva rotfrukter, såsom potatis, palsternacka, sötpotatis och morötter, och sedan rosta dem i ugnen. Enda nackdelen är att de fastnar i plåten på bara någon minut. Jag både oljar pannan och blandar rotfrukterna med olja och kryddor, men det hjälper inte. Jag har även testat med bakplåtspapper. Någon som vet hur man bäst gör för att det inte ska fastna? Kanske funkar med smörpapper? Har inte testa, men kanske ska göra det nästa gång. Man kan ju inte ha hur mycket olja som helst, kan inte vara nyttigt...
Jag gillar också att rosta rotfrukter, men jag gör sällan i skivor, mer som klyftpotatis eller i bitar, använder bakplåtspapper. När jag skalat och delat rotfrukterna så lägger jag domi en tjock plastpåse och sen häller jag på lite olja, sen får det ligga o gotta till sig i påsen, jag vänder den ofta så att oljan kommer åt alla bitarna. Det brukar funka bra och man behöver inte så mkt olja då.
Det tipset tackar även jag för(Y)
använder teflon långpanna:D funkar jätte bra och spar mycket diskjobb samt att man inte behöver använda en½ liter olja till sina rotfrukter. Pröva rosta dem med valnötsolja!!! mums(Y)
p.s. pröva oxå den här...med risk för at bli himla tjatig så lägger jag in den igen.
Rostad rotfrukts soppa med basilikaolja
om man blancerar(kokar upp)rotfrukterna innan går det bättre+att de blir färdiga fortare i ugnen.ställ på en gryta vatten med lite salt o ha i rotfrukterna i kokbarhetsordning så är de sedan färdiga
sammtidigt vid ugnsbakningen.
ett prövat förslag
alternativet är att bryna till dom i stekpannan i olja+smör innan färdigbakning i ugnen,
då får dom färg o godare smak.
jag använder stekpåse tillmina grönsakaer
ingen disk och inget som sitter fast
Vad är en stekpåse? :o
En stekpåse är en genomskinlig påse i vilken man kan steka grönsaker, kött, fisk, kyckling osv. Man lägger det man vill steka i ugnen och sluter till med ett medföljande clips. Finns i mataffären.
Tack för alla bra tips! Har dock provat teflonpanna och det är lika illa... Men jag ska testa att koka eller steka dem lite innan. Stekpåse låter ju som en väldigt bra idé. Som sagt Tack för tipsen!
Det finns ett "bakplåtspapper" gjort av silikon som funkar bra//Thomas
Viktväktarna har ett vad man skulle kunna kalla teflon-papper, som har två helt perfekta egenskaper.
Potatisen fastnar inte.
Du kan använda det flera gånger - Går utmärkt diska.
Klingan!
Jag antar att du skär för tunna skivor. Suger sig fast i plåten, ja t om i bakplåtspapper.
Prova strimla, klyfta, eller rundskär. Potatisen kan innehålla för mkt stärkelse. Blötlägg potatien i ½-1 timme innan de skall blandas med restarnde. Var generös med olja.
Sänk ungsvärmen till 175°C, beräkna 30-40 minuter rostningstid. Vill du piffa till det extra så släng in lite vindruvsklasar, physallis, klyftad sharon och /eller någon annan frukt.
Jag brukar göra en hel middag: Kycklingben, rotsaker, potatis och lök samt div frukter på slutet.
Sätter hela braspanna på bordet så får var och en ta vad den vill ha. Ett gott bröd och en sallad.
Det kan mycket väl vara så att det är för tunna skivor. Brukar oftast gå snabbare då. Gjorde typ alltid klyftor innan och det kan nog stämma att de inte fastnade lika ofta. Får helt enkelt ha lite tålamod! :p
Jag gör som mam97mia med klyftpotatis
Blandar (masserar) med olja och kryddor i plastpåse och lägger på bakplåtspapper
(efter att hon berättat om det i en annan tråd tidigare :D) Det sättet kräver väldigt lite olja.
Gör jag däremot tunna skivor försteker jag dem så de får lite färg, sen ner i långpannan.
Ett fel som jag tror att man ofta gör är att man försöker vända runt dem för tidigt.