Jag har i hälften potatis, en kvart morot och en kvart kålrot. Kokar i bitar med buljongtärnig och vatten eller spadet om jag kokt fläsklägg. Pressar och blandar i smör så att det blir lagom i konsistens. Kanske lite salt och vitpeppar.
sussisus23 mars 2011
Jag använder själv Vår kokboks gamla recept på 1 kg kålrot, 200 g morot (2-3 st), 5-6 potatisar, salt.
Tärnad kålrot + morot kokas i saltat vatten, sen i med tärnad potatis. Mosar för hand med potatisstöt och har i eventuellt mer salt + smör.
Sist hade jag även buljongtärningar i kokvattnet.
Funderar nämligen på om man skulle använda mer rotsaker t.ex. palsternacka/persiljerot för att få ännu mer smak på moset.
irrevirr23 mars 2011
Ha i en skvätt med sirap också, det blir jättegott. Min moster gjorde alltid det. =)
Erajscha23 mars 2011
Jag har också hälften potatis men sen har jag bara i en stor morot och resten kålrot. Sen kokar jag dem i bitar med salt och pressar innan jag vispar samman allt med smör och mjölk. Smaksätter med salt och vitpeppar.
sussisus24 mars 2011
Skrivet av irrevirr den 23 mar 2011
Ha i en skvätt med sirap också, det blir jättegott. Min moster gjorde alltid det. =)
Får testa nästa gång.
sussisus24 mars 2011
Skrivet av Erajscha den 23 mar 2011
Jag har också hälften potatis men sen har jag bara i en stor morot och resten kålrot. Sen kokar jag dem i bitar med salt och pressar innan jag vispar samman allt med smör och mjölk. Smaksätter med salt och vitpeppar.
Får testa din och Bumbis variant efter sirapsvarianten.
Mer potatis i borde ju göra moset mera slätt. Den varianten jag gör blir ju lätt för vattnig.
MammaModesty24 mars 2011
jag kokar först kålrot o morötter en 10-15 min och har sedan i potatisen.. allt ska koka i buljongen från köttet... ger mest smak då och sen tycker jag och mina leder att det är för hårt att pressa i pressen så jag kör ner det i assistenten... i med en klick smör (snåla inte) o bara ät o njut... (L)
sussisus24 mars 2011
Jag har faktiskt aldrig ätit fläsklägg, har lite svårt för fettet som finns, jag har alltid ätit rotmoset med fläskkorv (och senap förstås).
boz196524 mars 2011
Jag öppnar plastrullen och trycker ut innehållet i en mikrovågsburk och värmer. :D
Skämt åsido...
Jag brukar ha hälften King Edwardpotatis, och lika delar kålrot och morötter, en skvätt gräddmjölk och en rejäl klick smör. Blir riktigt göttans. {eat}
sussisus24 mars 2011
Den färdiga rotmosen är faktiskt inte så dum, har ätit värre färdigmat.
Gräddmjölk? Går det bra med gammeldagsmjölk tror du? (kanske finns gräddmjölk i de affärer jag brukar besöka, men jag har aldrig behövt gräddmjölk någon gång så jag har inte tänkt på att titta).
Bumbis25 mars 2011
Skrivet av sussisus den 24 mar 2011
Den färdiga rotmosen är faktiskt inte så dum, har ätit värre färdigmat.
Gräddmjölk? Går det bra med gammeldagsmjölk tror du? (kanske finns gräddmjölk i de affärer jag brukar besöka, men jag har aldrig behövt gräddmjölk någon gång så jag har inte tänkt på att titta).
Gräddmjölk är så enkelt som hälften grädde och hälften mjölk.\o/
tojve25 mars 2011
Skrivet av Bumbis den 25 mar 2011
Skrivet av sussisus den 24 mar 2011
Den färdiga rotmosen är faktiskt inte så dum, har ätit värre färdigmat.
Gräddmjölk? Går det bra med gammeldagsmjölk tror du? (kanske finns gräddmjölk i de affärer jag brukar besöka, men jag har aldrig behövt gräddmjölk någon gång så jag har inte tänkt på att titta).
Gräddmjölk är så enkelt som hälften grädde och hälften mjölk.\o/
Vilket i USA kallas half´n´half och ständigt serveras till kaffet istället för vanlig mjölk. Så vet ni det. :D
Hur gör ni rotmos?
Jag har i hälften potatis, en kvart morot och en kvart kålrot. Kokar i bitar med buljongtärnig och vatten eller spadet om jag kokt fläsklägg. Pressar och blandar i smör så att det blir lagom i konsistens. Kanske lite salt och vitpeppar.
Jag använder själv Vår kokboks gamla recept på 1 kg kålrot, 200 g morot (2-3 st), 5-6 potatisar, salt.
Tärnad kålrot + morot kokas i saltat vatten, sen i med tärnad potatis. Mosar för hand med potatisstöt och har i eventuellt mer salt + smör.
Sist hade jag även buljongtärningar i kokvattnet.
Funderar nämligen på om man skulle använda mer rotsaker t.ex. palsternacka/persiljerot för att få ännu mer smak på moset.
Ha i en skvätt med sirap också, det blir jättegott. Min moster gjorde alltid det. =)
Jag har också hälften potatis men sen har jag bara i en stor morot och resten kålrot. Sen kokar jag dem i bitar med salt och pressar innan jag vispar samman allt med smör och mjölk. Smaksätter med salt och vitpeppar.
Ha i en skvätt med sirap också, det blir jättegott. Min moster gjorde alltid det. =)
Får testa nästa gång.
Jag har också hälften potatis men sen har jag bara i en stor morot och resten kålrot. Sen kokar jag dem i bitar med salt och pressar innan jag vispar samman allt med smör och mjölk. Smaksätter med salt och vitpeppar.
Får testa din och Bumbis variant efter sirapsvarianten.
Mer potatis i borde ju göra moset mera slätt. Den varianten jag gör blir ju lätt för vattnig.
jag kokar först kålrot o morötter en 10-15 min och har sedan i potatisen.. allt ska koka i buljongen från köttet... ger mest smak då och sen tycker jag och mina leder att det är för hårt att pressa i pressen så jag kör ner det i assistenten... i med en klick smör (snåla inte) o bara ät o njut... (L)
Jag har faktiskt aldrig ätit fläsklägg, har lite svårt för fettet som finns, jag har alltid ätit rotmoset med fläskkorv (och senap förstås).
Jag öppnar plastrullen och trycker ut innehållet i en mikrovågsburk och värmer. :D
Skämt åsido...
Jag brukar ha hälften King Edwardpotatis, och lika delar kålrot och morötter, en skvätt gräddmjölk och en rejäl klick smör. Blir riktigt göttans. {eat}
Den färdiga rotmosen är faktiskt inte så dum, har ätit värre färdigmat.
Gräddmjölk? Går det bra med gammeldagsmjölk tror du? (kanske finns gräddmjölk i de affärer jag brukar besöka, men jag har aldrig behövt gräddmjölk någon gång så jag har inte tänkt på att titta).
Den färdiga rotmosen är faktiskt inte så dum, har ätit värre färdigmat.
Gräddmjölk? Går det bra med gammeldagsmjölk tror du? (kanske finns gräddmjölk i de affärer jag brukar besöka, men jag har aldrig behövt gräddmjölk någon gång så jag har inte tänkt på att titta).
Gräddmjölk är så enkelt som hälften grädde och hälften mjölk.\o/
Den färdiga rotmosen är faktiskt inte så dum, har ätit värre färdigmat.
Gräddmjölk? Går det bra med gammeldagsmjölk tror du? (kanske finns gräddmjölk i de affärer jag brukar besöka, men jag har aldrig behövt gräddmjölk någon gång så jag har inte tänkt på att titta).
Gräddmjölk är så enkelt som hälften grädde och hälften mjölk.\o/
Vilket i USA kallas half´n´half och ständigt serveras till kaffet istället för vanlig mjölk. Så vet ni det. :D
Sä här gör jag Rotmos och Fläsklägg (Y)
Kokt rimmad fläsklägg med rotmos
k