Hej
Jag vill ha ett gott recept på hur man lagar rulle (oxkött)
anluk27 december 2007
Vad är det för sorts rulle?????
evaldo27 december 2007
FYLLD OXRULLE
Svårhetsgrad: Ganska lätt
Tillagningstid: 1 timme
Går att förbereda: Ja
Portioner: 6
Ingredienser
800 g benfritt nötkött, rostbiff eller innanlår
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 liten Boursinost med vitlök
1 msk paprikapulver
1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 burk omelettchampinjoner á 200 g
1 morot
1 stor gul lök
2 msk smör till stekning
3 dl buljong, tärning
Sås
4 dl sky + buljong svampspadet
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2-2 dl vispgrädde
kinesisk soja
salt
nymalen peppar
Tillbehör
potatispuré eller kokt potatis
grönsaker efter säsong
salt- eller ättiksgurka
Gör så här
1. Skär köttet till ett enda stort flak så att det går att rulla samman till en rulle. Krydda med salt och peppar. Bred ut vitlöksosten över köttet. Strö över paprikapulver och rosmarin. Lägg på den avrunna svampen och pressa in den i osten.
2. Rulla ihop köttet och bind upp det med krympt bomullssnöre.
3. Skala moroten och löken och skär dem i skivor. Smält smöret i en stekgryta och bryn rullen runtom tillsammans med morot och lök. Späd med litet buljong och låt steka under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 45 minuter. Späd med mera buljong om det behövs.
4. Tag upp köttet och håll det varmt under folie. Häll resten av buljongen och svampspadet i grytan. Koka upp och rör med en träsked så att skyn löses upp.
5. Gör såsen. Sila upp skyn i en kastrull. Pressa igenom så mycket som möjligt av grönsakerna. Späd med ytterligare buljong till 4 dl och koka upp. Rör ut mjölet i litet kallt vatten och vispa ner redningen i skyn. Tillsätt grädden och låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
6. Skär rullen i skivor och lägg upp dem på varmt serveringsfat. Garnera med sprödkokta grönsaker.
__________________
sophie_hu27 december 2007
mamma säger att rulle är en seg bit på oxen, den ser ut som oxfile men är tydligen väldigt seg. det bästa är kanske att göra grytbitar av den.
men tack för receptet fylld oxrulle det lät jätte gott, det får vi pröva på en annan bit kött.
anluk27 december 2007
Den fyllda oxrullen lät jättegod!
farmoringer27 december 2007
är det inte halsen som rullen sitter på??....
sophie_hu28 december 2007
vet faktiskt inte var den rullen sitter. det är mycket möjligt att den sitter på halsen.
farmoringer28 december 2007
hittade ett recept på svensk köttinformation. Kanske kan vara något för dig..
8 portioner
1,2 kg nötrulle
1 flaska mörkt öl el. porter
1 1/2 dl konc. svartvinbärssaft
1 dl soja
2 msk köttfond
1 gul lök, hackad
1 tsk timjan
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn
600 g morötter, i bitar
300 g palsternackor, i bitar
1 purjolök, skivad
1/2 dl rapsolja
salt och svartpeppar
6 dl kokspad
4 msk vetemjöl
1 1/2 kg mandelpotatis, skalad, kokt
Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor.
Lägg ner köttet, det skall ligga trångt. Se till att vätskan täcker. Tillsätt ev vatten. Sjud under lock ca 1 tim. Vänd köttet, sätt i digitaltermometer och sjud till innertempperatur 80°. Låt kallna i lagen.
Sätt ugnen på 200°. Lägg rotsakerna i långpanna. Ringla över olja och rosta ca 20 min. Vänd någon gång under tiden. Salta och peppra.
Sila kokspadet och mät av ca 6 dl. Koka upp och red med mjöl. Koka 3 min.
Pressa potatisen.
En portion ger 480 kcal (2,0 Mj) och 11 g fett
evaldo28 december 2007
Skrivet av gosegumman den 27 dec 2007
är det inte halsen som rullen sitter på??....
Rulle (semitendinosus) består av den runda muskeln på lårets baksida mellan ytterlår och innanlår.
Den kännetecknas av lågt fettinnehåll och högre bindvävsinnehåll än i övriga muskler i bakdelen. Den är inte lämplig som traditionell nötstek utan används oftast som en oblandad charkprodukt med benämningen saltrulle.
Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Rulle_%28n%C3%B6t%29
Kategori: Nötkött
sophie_hu29 december 2007
Tack så mycket för receptet med den kokta rullen. Det var jätte gott och vi gör gärna det igen.(Y)
farmoringer29 december 2007
Ja, jag tyckte också det lät gott men har inte hunnit prova. Går säkert att göra med andra styckdetaljer också, inte bara rullen..
Hej
Jag vill ha ett gott recept på hur man lagar rulle (oxkött)
Vad är det för sorts rulle?????
FYLLD OXRULLE
Svårhetsgrad: Ganska lätt
Tillagningstid: 1 timme
Går att förbereda: Ja
Portioner: 6
Ingredienser
800 g benfritt nötkött, rostbiff eller innanlår
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 liten Boursinost med vitlök
1 msk paprikapulver
1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 burk omelettchampinjoner á 200 g
1 morot
1 stor gul lök
2 msk smör till stekning
3 dl buljong, tärning
Sås
4 dl sky + buljong svampspadet
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2-2 dl vispgrädde
kinesisk soja
salt
nymalen peppar
Tillbehör
potatispuré eller kokt potatis
grönsaker efter säsong
salt- eller ättiksgurka
Gör så här
1. Skär köttet till ett enda stort flak så att det går att rulla samman till en rulle. Krydda med salt och peppar. Bred ut vitlöksosten över köttet. Strö över paprikapulver och rosmarin. Lägg på den avrunna svampen och pressa in den i osten.
2. Rulla ihop köttet och bind upp det med krympt bomullssnöre.
3. Skala moroten och löken och skär dem i skivor. Smält smöret i en stekgryta och bryn rullen runtom tillsammans med morot och lök. Späd med litet buljong och låt steka under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 45 minuter. Späd med mera buljong om det behövs.
4. Tag upp köttet och håll det varmt under folie. Häll resten av buljongen och svampspadet i grytan. Koka upp och rör med en träsked så att skyn löses upp.
5. Gör såsen. Sila upp skyn i en kastrull. Pressa igenom så mycket som möjligt av grönsakerna. Späd med ytterligare buljong till 4 dl och koka upp. Rör ut mjölet i litet kallt vatten och vispa ner redningen i skyn. Tillsätt grädden och låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
6. Skär rullen i skivor och lägg upp dem på varmt serveringsfat. Garnera med sprödkokta grönsaker.
__________________
mamma säger att rulle är en seg bit på oxen, den ser ut som oxfile men är tydligen väldigt seg. det bästa är kanske att göra grytbitar av den.
men tack för receptet fylld oxrulle det lät jätte gott, det får vi pröva på en annan bit kött.
Den fyllda oxrullen lät jättegod!
är det inte halsen som rullen sitter på??....
vet faktiskt inte var den rullen sitter. det är mycket möjligt att den sitter på halsen.
hittade ett recept på svensk köttinformation. Kanske kan vara något för dig..
8 portioner
1,2 kg nötrulle
1 flaska mörkt öl el. porter
1 1/2 dl konc. svartvinbärssaft
1 dl soja
2 msk köttfond
1 gul lök, hackad
1 tsk timjan
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn
600 g morötter, i bitar
300 g palsternackor, i bitar
1 purjolök, skivad
1/2 dl rapsolja
salt och svartpeppar
6 dl kokspad
4 msk vetemjöl
1 1/2 kg mandelpotatis, skalad, kokt
Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor.
Lägg ner köttet, det skall ligga trångt. Se till att vätskan täcker. Tillsätt ev vatten. Sjud under lock ca 1 tim. Vänd köttet, sätt i digitaltermometer och sjud till innertempperatur 80°. Låt kallna i lagen.
Sätt ugnen på 200°. Lägg rotsakerna i långpanna. Ringla över olja och rosta ca 20 min. Vänd någon gång under tiden. Salta och peppra.
Sila kokspadet och mät av ca 6 dl. Koka upp och red med mjöl. Koka 3 min.
Pressa potatisen.
En portion ger 480 kcal (2,0 Mj) och 11 g fett
är det inte halsen som rullen sitter på??....
Rulle (semitendinosus) består av den runda muskeln på lårets baksida mellan ytterlår och innanlår.
Den kännetecknas av lågt fettinnehåll och högre bindvävsinnehåll än i övriga muskler i bakdelen. Den är inte lämplig som traditionell nötstek utan används oftast som en oblandad charkprodukt med benämningen saltrulle.
Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Rulle_%28n%C3%B6t%29
Kategori: Nötkött
Tack så mycket för receptet med den kokta rullen. Det var jätte gott och vi gör gärna det igen.(Y)
Ja, jag tyckte också det lät gott men har inte hunnit prova. Går säkert att göra med andra styckdetaljer också, inte bara rullen..