Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

rulle

  • sophie_hu 27 december 2007

    Hej
    Jag vill ha ett gott recept på hur man lagar rulle (oxkött)

  • anluk 27 december 2007

    Vad är det för sorts rulle?????

  • evaldo 27 december 2007

    FYLLD OXRULLE
    Svårhetsgrad: Ganska lätt
    Tillagningstid: 1 timme
    Går att förbereda: Ja
    Portioner: 6
    Ingredienser

    800 g benfritt nötkött, rostbiff eller innanlår
    1 tsk salt
    1 krm nymalen vitpeppar
    1 liten Boursinost med vitlök
    1 msk paprikapulver
    1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
    1 burk omelettchampinjoner á 200 g
    1 morot
    1 stor gul lök
    2 msk smör till stekning
    3 dl buljong, tärning

    Sås
    4 dl sky + buljong svampspadet
    1 1/2 msk vetemjöl
    1 1/2-2 dl vispgrädde
    kinesisk soja
    salt
    nymalen peppar

    Tillbehör
    potatispuré eller kokt potatis
    grönsaker efter säsong
    salt- eller ättiksgurka
    Gör så här

    1. Skär köttet till ett enda stort flak så att det går att rulla samman till en rulle. Krydda med salt och peppar. Bred ut vitlöksosten över köttet. Strö över paprikapulver och rosmarin. Lägg på den avrunna svampen och pressa in den i osten.

    2. Rulla ihop köttet och bind upp det med krympt bomullssnöre.

    3. Skala moroten och löken och skär dem i skivor. Smält smöret i en stekgryta och bryn rullen runtom tillsammans med morot och lök. Späd med litet buljong och låt steka under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 45 minuter. Späd med mera buljong om det behövs.

    4. Tag upp köttet och håll det varmt under folie. Häll resten av buljongen och svampspadet i grytan. Koka upp och rör med en träsked så att skyn löses upp.

    5. Gör såsen. Sila upp skyn i en kastrull. Pressa igenom så mycket som möjligt av grönsakerna. Späd med ytterligare buljong till 4 dl och koka upp. Rör ut mjölet i litet kallt vatten och vispa ner redningen i skyn. Tillsätt grädden och låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
    6. Skär rullen i skivor och lägg upp dem på varmt serveringsfat. Garnera med sprödkokta grönsaker.
    __________________

  • sophie_hu 27 december 2007

    mamma säger att rulle är en seg bit på oxen, den ser ut som oxfile men är tydligen väldigt seg. det bästa är kanske att göra grytbitar av den.
    men tack för receptet fylld oxrulle det lät jätte gott, det får vi pröva på en annan bit kött.

  • anluk 27 december 2007

    Den fyllda oxrullen lät jättegod!

  • farmoringer 27 december 2007

    är det inte halsen som rullen sitter på??....

  • sophie_hu 28 december 2007

    vet faktiskt inte var den rullen sitter. det är mycket möjligt att den sitter på halsen.

  • farmoringer 28 december 2007

    hittade ett recept på svensk köttinformation. Kanske kan vara något för dig..

    8 portioner

    1,2 kg nötrulle
    1 flaska mörkt öl el. porter
    1 1/2 dl konc. svartvinbärssaft
    1 dl soja
    2 msk köttfond
    1 gul lök, hackad
    1 tsk timjan
    10 enbär, krossade
    10 svartpepparkorn

    600 g morötter, i bitar
    300 g palsternackor, i bitar
    1 purjolök, skivad
    1/2 dl rapsolja
    salt och svartpeppar

    6 dl kokspad
    4 msk vetemjöl

    1 1/2 kg mandelpotatis, skalad, kokt





    Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor.

    Lägg ner köttet, det skall ligga trångt. Se till att vätskan täcker. Tillsätt ev vatten. Sjud under lock ca 1 tim. Vänd köttet, sätt i digitaltermometer och sjud till innertempperatur 80°. Låt kallna i lagen.

    Sätt ugnen på 200°. Lägg rotsakerna i långpanna. Ringla över olja och rosta ca 20 min. Vänd någon gång under tiden. Salta och peppra.

    Sila kokspadet och mät av ca 6 dl. Koka upp och red med mjöl. Koka 3 min.

    Pressa potatisen.

    En portion ger 480 kcal (2,0 Mj) och 11 g fett

  • evaldo 28 december 2007

    Skrivet av gosegumman den 27 dec 2007

    är det inte halsen som rullen sitter på??....


    Rulle (semitendinosus) består av den runda muskeln på lårets baksida mellan ytterlår och innanlår.
    Den kännetecknas av lågt fettinnehåll och högre bindvävsinnehåll än i övriga muskler i bakdelen. Den är inte lämplig som traditionell nötstek utan används oftast som en oblandad charkprodukt med benämningen saltrulle.

    Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Rulle_%28n%C3%B6t%29
    Kategori: Nötkött

  • sophie_hu 29 december 2007

    Tack så mycket för receptet med den kokta rullen. Det var jätte gott och vi gör gärna det igen.(Y)

  • farmoringer 29 december 2007

    Ja, jag tyckte också det lät gott men har inte hunnit prova. Går säkert att göra med andra styckdetaljer också, inte bara rullen..

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.