Jag har en rådjursadel i frysen men vet inte hur jag ska laga till den. Någon som kan ge mig ett förslag eller 2?
Sadeln är inte urbenad så berätta gärna hur jag ska servera/skära upp den också.
MammaModesty10 mars 2011
jag lagade en rådjurssadel med ben till midsommar i fjol och den blev väldigt omtyckt..
jag tog ca 25-50 gr smör (beroende på storleken på sadeln och naturligtvis rumstempererat) o blandade med timjan (torkad går utmärkt) gjorde ett mos av detta och sen "smorde" jag in köttet med det... saltade och pepprade efter...(var inte snål med kryddorna) la det på en liten plåt med kant och hade på 1½ dl rött vin... sen in i ugnen på 150grader i ca 1½ timme.. du ser när köttet börjar lossna från benet om du pillar med en liten kniv...
ev får man hälla på lite vatten eller mer vin under stektiden....
att skära en sadel med ben är bannimej inte enkelt.. men här blev köttet väldigt mört och det var lätt att skära längs med benen.... blev kanske inte de snyggaste köttskivorna i världen.... men gott var det... =)
Så här gjorde jag min hjortsadel senast. Jag tycker att man bör ha köttermometer i.
Som föregående talare sa så är det inte helt lätt att skära snyggt, men jag skar utmed benen, och skivade sedan, man kan ju servera det i benen fast skivat om du förstår, eller så lägger man upp portionsbitar av filén direkt på tallrik och serverar.
Gott att servera till rådjussadel är inlagda päronhalvor fyllda med svartvinbärsgelé!
Vildmarksmat11 mars 2011
Tack för förslagen!
En följdfråga :s... Någon som har en ca tid per kg kött i ugnen? Sadeln jag har är rätt stor.
The_mama97mia11 mars 2011
Tycker det är svårt att ge ett bra svar på det, beror på om du vill steka på låg ugnsvärme eller hög.
Jag skulle inte chansa, köp en köttermometer så vet du när det är klart!
här får du lite tips.
Förr gjorde jag rådjurssadel Baden-Baden, ur en äldre Bonniers kokbok, den stekta jag i hög ugnstemperatur och öste med smör rätt ofta. Det osade mycket men blev gott och saftigt, dock har jag aldrig kört utan termometer i som sagt.
Nuförtiden ser man oftare recept på låg ugnstemp.
Lycka till, det kommer bli supergott hur du än gör!
Jag har en rådjursadel i frysen men vet inte hur jag ska laga till den. Någon som kan ge mig ett förslag eller 2?
Sadeln är inte urbenad så berätta gärna hur jag ska servera/skära upp den också.
jag lagade en rådjurssadel med ben till midsommar i fjol och den blev väldigt omtyckt..
jag tog ca 25-50 gr smör (beroende på storleken på sadeln och naturligtvis rumstempererat) o blandade med timjan (torkad går utmärkt) gjorde ett mos av detta och sen "smorde" jag in köttet med det... saltade och pepprade efter...(var inte snål med kryddorna) la det på en liten plåt med kant och hade på 1½ dl rött vin... sen in i ugnen på 150grader i ca 1½ timme.. du ser när köttet börjar lossna från benet om du pillar med en liten kniv...
ev får man hälla på lite vatten eller mer vin under stektiden....
att skära en sadel med ben är bannimej inte enkelt.. men här blev köttet väldigt mört och det var lätt att skära längs med benen.... blev kanske inte de snyggaste köttskivorna i världen.... men gott var det... =)
Lycka till.. !
Helstekt hjortsadel med rostade rotsaker
Så här gjorde jag min hjortsadel senast. Jag tycker att man bör ha köttermometer i.
Som föregående talare sa så är det inte helt lätt att skära snyggt, men jag skar utmed benen, och skivade sedan, man kan ju servera det i benen fast skivat om du förstår, eller så lägger man upp portionsbitar av filén direkt på tallrik och serverar.
Gott att servera till rådjussadel är inlagda päronhalvor fyllda med svartvinbärsgelé!
Tack för förslagen!
En följdfråga :s... Någon som har en ca tid per kg kött i ugnen? Sadeln jag har är rätt stor.
Tycker det är svårt att ge ett bra svar på det, beror på om du vill steka på låg ugnsvärme eller hög.
Jag skulle inte chansa, köp en köttermometer så vet du när det är klart!
http://www.viltpoolen.com/pdf/TILLAGNING%20AV%20VILT%201.pdf
här får du lite tips.
Förr gjorde jag rådjurssadel Baden-Baden, ur en äldre Bonniers kokbok, den stekta jag i hög ugnstemperatur och öste med smör rätt ofta. Det osade mycket men blev gott och saftigt, dock har jag aldrig kört utan termometer i som sagt.
Nuförtiden ser man oftare recept på låg ugnstemp.
Lycka till, det kommer bli supergott hur du än gör!