God fortsättning på det nya året alla. :D
Nu är det dags för sallader för min del.
Efterlyser tips-recept på matiga men ändå kalorisnåla sallader där huvudrätten är just salladen, gjord av t.ex. morötter, vitkål, fänkål, lök mm. inte det traditionella tomater. gurka, grönsallad. :)
tompa481 januari 2009
Kanske det här vore nåt. (H)
Mjuk rotsakssallad med syrlig grön sås
10 -12 pers
500 g potatisar, 6-7 st
450 g morötter, 5-6 st
350 g palsternackor, 2-3 st
250 g gula löka, 2-3 st
2 l vatten + 4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
Grön sås
3 dl dill, färsk grovhackad
1 dl buljong, från koket ovan
2 msk vitvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1,5 dl olivolja
Gör så här
1. Skala och skär morötter och potatis i strimlor. Skala och skär palsternackorna i tärningar. Hacka löken.
2. Koka upp vatten, buljongtärningar och salt i en stor kastrull. Lägg i och koka först potatis och morotsstrimlorna 5 min till nästan genomkokta. Lägg i
palsternackstärningar och lök, koka allt mjukt ca 5 min.
3. Sila upp rotfrukterna direkt och ta undan en deciliter buljong till dressingen (använd resten som buljong).
4. Grön sås:Mixa den hackade dillen med buljongen.
5. Tillsätt vinäger, vitlök, salt och slutligen olja droppvis under gång.
6. Servera såsen separat till rotsakerna, som är goda ljumma – värm dem ev i mikro.
Vetebullen1 januari 2009
Detta låter ju jättebra, ska pröva. Tack så mycket för tipset! (Y)
Skrivet av tompa48 den 1 jan 2009
Kanske det här vore nåt. (H)
Mjuk rotsakssallad med syrlig grön sås
10 -12 pers
500 g potatisar, 6-7 st
450 g morötter, 5-6 st
350 g palsternackor, 2-3 st
250 g gula löka, 2-3 st
2 l vatten + 4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
Grön sås
3 dl dill, färsk grovhackad
1 dl buljong, från koket ovan
2 msk vitvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1,5 dl olivolja
Gör så här
1. Skala och skär morötter och potatis i strimlor. Skala och skär palsternackorna i tärningar. Hacka löken.
2. Koka upp vatten, buljongtärningar och salt i en stor kastrull. Lägg i och koka först potatis och morotsstrimlorna 5 min till nästan genomkokta. Lägg i
palsternackstärningar och lök, koka allt mjukt ca 5 min.
3. Sila upp rotfrukterna direkt och ta undan en deciliter buljong till dressingen (använd resten som buljong).
4. Grön sås:Mixa den hackade dillen med buljongen.
5. Tillsätt vinäger, vitlök, salt och slutligen olja droppvis under gång.
6. Servera såsen separat till rotsakerna, som är goda ljumma – värm dem ev i mikro.
God fortsättning på det nya året alla. :D
Nu är det dags för sallader för min del.
Efterlyser tips-recept på matiga men ändå kalorisnåla sallader där huvudrätten är just salladen, gjord av t.ex. morötter, vitkål, fänkål, lök mm. inte det traditionella tomater. gurka, grönsallad. :)
Kanske det här vore nåt. (H)
Mjuk rotsakssallad med syrlig grön sås
10 -12 pers
500 g potatisar, 6-7 st
450 g morötter, 5-6 st
350 g palsternackor, 2-3 st
250 g gula löka, 2-3 st
2 l vatten + 4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
Grön sås
3 dl dill, färsk grovhackad
1 dl buljong, från koket ovan
2 msk vitvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1,5 dl olivolja
Gör så här
1. Skala och skär morötter och potatis i strimlor. Skala och skär palsternackorna i tärningar. Hacka löken.
2. Koka upp vatten, buljongtärningar och salt i en stor kastrull. Lägg i och koka först potatis och morotsstrimlorna 5 min till nästan genomkokta. Lägg i
palsternackstärningar och lök, koka allt mjukt ca 5 min.
3. Sila upp rotfrukterna direkt och ta undan en deciliter buljong till dressingen (använd resten som buljong).
4. Grön sås:Mixa den hackade dillen med buljongen.
5. Tillsätt vinäger, vitlök, salt och slutligen olja droppvis under gång.
6. Servera såsen separat till rotsakerna, som är goda ljumma – värm dem ev i mikro.
Detta låter ju jättebra, ska pröva. Tack så mycket för tipset! (Y)
Kanske det här vore nåt. (H)
Mjuk rotsakssallad med syrlig grön sås
10 -12 pers
500 g potatisar, 6-7 st
450 g morötter, 5-6 st
350 g palsternackor, 2-3 st
250 g gula löka, 2-3 st
2 l vatten + 4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
Grön sås
3 dl dill, färsk grovhackad
1 dl buljong, från koket ovan
2 msk vitvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1,5 dl olivolja
Gör så här
1. Skala och skär morötter och potatis i strimlor. Skala och skär palsternackorna i tärningar. Hacka löken.
2. Koka upp vatten, buljongtärningar och salt i en stor kastrull. Lägg i och koka först potatis och morotsstrimlorna 5 min till nästan genomkokta. Lägg i
palsternackstärningar och lök, koka allt mjukt ca 5 min.
3. Sila upp rotfrukterna direkt och ta undan en deciliter buljong till dressingen (använd resten som buljong).
4. Grön sås:Mixa den hackade dillen med buljongen.
5. Tillsätt vinäger, vitlök, salt och slutligen olja droppvis under gång.
6. Servera såsen separat till rotsakerna, som är goda ljumma – värm dem ev i mikro.