:)Hejsan! Jag älskar spenat och andvänder det ofta. Färsk spenat har jag i sallad till maten. Fryst hackad och fryst bladspenat andvänder jag till spenatsoppa, stuvning och utfyllnad. Jag gör ofta vegetarisklasange med bladspenat samt fiskbullsgratäng där spenaten ligger underst i formen. Spnat i all ära, gott är det i allafall och mycket järn.
16 oktober 2007
Spenatfylld cannelloni:
2 port
4 cannellonirör som inte behöver förkokas
Fyllning:
100g djupfryst bladspenat
100g extra lätt philadelphiaost (5%)
1 krm muskotnöt
1 ägg
salt, peppar
Bechamelsås:
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl lättmjölk
salt, peppar
paprikapulver
4 cocktailtomater
1 msk nyriven parmesanost
Ugn: 200°
1. Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan. Grovhacka bladen.
2. Vispa lätt upp ägget och rör ner ägg och ost i spenaten. Rör till en tjock pasta. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
3. Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3-5 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
4. Lägg lite sås i botten på två smorda eldfasta portionsformar. Fyll cannellonirören med spenaten och lägg dem ovanpå såsen. Halvera tomaterna och lägg dem bredvid rören. Fördela såsen över rören och strö nyriven parmesanost ovanpå.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter.
Lasagne med spenat och keso:
2-3 port
400 g lättstuvad bladspenat
250 g keso med grillad paprika
1 msk matfett
4 färska lasagneplattor, Giovanni eller liknande
Sås:
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar,
1/2 krm muskotnöt, riven
1 1/2 dl ost, riven 17 %
Till serveringen:
75 g kallrökt skinka, i tunna skivor
Ugn: 225º
1. Tina spenaten. Blanda den med keson och rör om.
2. Smörj en avlång ugnssäker form med matfett. Varva lasagneplattorna med spenat- och kesoblandningen. Lägg pasta i understa och översta lagret.
3. Vispa samman mjölk och vetemjöl i en kastrull. Rör om under tiden såsen kokar, 3 minuter. Smaksätt såsen med salt, vitpeppar och muskotnöt. Rör ner osten, så att den smälter i såsen. Häll den över lasagnen och grädda den i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Servera med skivor av kallrökt skinka eller kassler och sallad.
Getostspenatlasagne:
4 port
250 g färska lasagneplattor
200 g getost
125 g färska tunna spenatblad eller blodmangold
1 ask vildrucola
2 dl valnötter
3 påsar mozzarella
nymalen svartpeppar
Sås:
1 msk smör
5 msk grovt vetemjöl
1 liter mjölk
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk malen muskot
På ytan:
nyriven parmesan
Koka upp mjölken. Smält smörklicken i en rymlig kastrull och tillsätt vetemjölet, låt fräsa under omrörning. Häll sedan litet i taget i den heta mjölken under ständig omrörning, så att såsen inte bildar klumpar. Låt koka i fem minuter. Krydda.
Skölj spenaten och rucolan och låt dem rinna av. Hacka bladen grovt. Ta undan ca 3 dl av såsen och blanda spenat- och rucolabladen i resten. Skiva Sainte Maure getosten och mozzarellaosten och hacka nötterna. Ta en kantig lasagneform och lägg i några lager med tur vis sås, lasagneplattor, mozzarella och Sainte Maure getost och nötter. Häll till sist den sparade såsen över lasagnen och strö på rikligt med riven parmesan. Grädda i 200° i ca 30 minuter. Servera med en fräsch sallad
(Y)
Retrivern16 oktober 2007
Det är inte gott spenat, men tydligen näringsrikt. Så i framtiden får man väl tänka på att äta det lite mera spenat. :D
joasia17 oktober 2007
Ska man ha spenat som tillbehör så är det godast om man lägger i lite vitlök under uppvärmningen (när man använder fryst spenat)...om man nu gillar vitlök:)
matvraket17 oktober 2007
Skrivet av nelirotger den 16 okt 2007
Spenatfylld cannelloni:
2 port
4 cannellonirör som inte behöver förkokas
Fyllning:
100g djupfryst bladspenat
100g extra lätt philadelphiaost (5%)
1 krm muskotnöt
1 ägg
salt, peppar
Bechamelsås:
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl lättmjölk
salt, peppar
paprikapulver
4 cocktailtomater
1 msk nyriven parmesanost
Ugn: 200°
1. Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan. Grovhacka bladen.
2. Vispa lätt upp ägget och rör ner ägg och ost i spenaten. Rör till en tjock pasta. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
3. Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3-5 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
4. Lägg lite sås i botten på två smorda eldfasta portionsformar. Fyll cannellonirören med spenaten och lägg dem ovanpå såsen. Halvera tomaterna och lägg dem bredvid rören. Fördela såsen över rören och strö nyriven parmesanost ovanpå.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter.
(Y)
Jag älskar canneloni, men brukar ha i köttfärs tillsammans med spenaten. Maten blir fylligare, och mättar längre!
MatAnders19 oktober 2007
Hej!
Gå in och kolla bland mina recept så har du några goda.
/Anders
Amika20 oktober 2007
Skrivet av Retrivern den 16 okt 2007
Det är inte gott spenat, men tydligen näringsrikt. Så i framtiden får man väl tänka på att äta det lite mera spenat. :D
Men har du testat bladspenat, färsk och att blanda den med sallad? :)
Lilljeppe20 oktober 2007
fläskfilé under rougufort täcke är ett underbart recept jag har som man även har spenat i(Y)
evaldo20 oktober 2007
Stuvad spenat är gott.
Stuva med 1 pkt hackad spenat,
lite mjölk, red av med mjöl och lite salt.
Låt koka ihop några minuter.
Koka ett par hårdkokta ägg och hacka ner i spenaten.
Jag brukar stuva spenat och servera till stekt falukorv , eller någon annan korv och kokt potatis, det tycker jag är enkelt och gott.
matvraket21 oktober 2007
Stuvad spenat är jättegott! :) att ha det till stekta köttbullar och makaroner är mums. och enkelt. (Y)
tooticci21 oktober 2007
Vi brukar laga spenatpannkakor/plättar. Vanlig pannkaksdeg men utan/lite socker i.
Även omelett med spenat i gillas hos oss.
Efterlyser goda recept med spenat. Tack!
:)Hejsan! Jag älskar spenat och andvänder det ofta. Färsk spenat har jag i sallad till maten. Fryst hackad och fryst bladspenat andvänder jag till spenatsoppa, stuvning och utfyllnad. Jag gör ofta vegetarisklasange med bladspenat samt fiskbullsgratäng där spenaten ligger underst i formen. Spnat i all ära, gott är det i allafall och mycket järn.
Spenatfylld cannelloni:
2 port
4 cannellonirör som inte behöver förkokas
Fyllning:
100g djupfryst bladspenat
100g extra lätt philadelphiaost (5%)
1 krm muskotnöt
1 ägg
salt, peppar
Bechamelsås:
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl lättmjölk
salt, peppar
paprikapulver
4 cocktailtomater
1 msk nyriven parmesanost
Ugn: 200°
1. Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan. Grovhacka bladen.
2. Vispa lätt upp ägget och rör ner ägg och ost i spenaten. Rör till en tjock pasta. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
3. Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3-5 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
4. Lägg lite sås i botten på två smorda eldfasta portionsformar. Fyll cannellonirören med spenaten och lägg dem ovanpå såsen. Halvera tomaterna och lägg dem bredvid rören. Fördela såsen över rören och strö nyriven parmesanost ovanpå.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter.
Lasagne med spenat och keso:
2-3 port
400 g lättstuvad bladspenat
250 g keso med grillad paprika
1 msk matfett
4 färska lasagneplattor, Giovanni eller liknande
Sås:
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar,
1/2 krm muskotnöt, riven
1 1/2 dl ost, riven 17 %
Till serveringen:
75 g kallrökt skinka, i tunna skivor
Ugn: 225º
1. Tina spenaten. Blanda den med keson och rör om.
2. Smörj en avlång ugnssäker form med matfett. Varva lasagneplattorna med spenat- och kesoblandningen. Lägg pasta i understa och översta lagret.
3. Vispa samman mjölk och vetemjöl i en kastrull. Rör om under tiden såsen kokar, 3 minuter. Smaksätt såsen med salt, vitpeppar och muskotnöt. Rör ner osten, så att den smälter i såsen. Häll den över lasagnen och grädda den i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Servera med skivor av kallrökt skinka eller kassler och sallad.
Getostspenatlasagne:
4 port
250 g färska lasagneplattor
200 g getost
125 g färska tunna spenatblad eller blodmangold
1 ask vildrucola
2 dl valnötter
3 påsar mozzarella
nymalen svartpeppar
Sås:
1 msk smör
5 msk grovt vetemjöl
1 liter mjölk
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk malen muskot
På ytan:
nyriven parmesan
Koka upp mjölken. Smält smörklicken i en rymlig kastrull och tillsätt vetemjölet, låt fräsa under omrörning. Häll sedan litet i taget i den heta mjölken under ständig omrörning, så att såsen inte bildar klumpar. Låt koka i fem minuter. Krydda.
Skölj spenaten och rucolan och låt dem rinna av. Hacka bladen grovt. Ta undan ca 3 dl av såsen och blanda spenat- och rucolabladen i resten. Skiva Sainte Maure getosten och mozzarellaosten och hacka nötterna. Ta en kantig lasagneform och lägg i några lager med tur vis sås, lasagneplattor, mozzarella och Sainte Maure getost och nötter. Häll till sist den sparade såsen över lasagnen och strö på rikligt med riven parmesan. Grädda i 200° i ca 30 minuter. Servera med en fräsch sallad
(Y)
Det är inte gott spenat, men tydligen näringsrikt. Så i framtiden får man väl tänka på att äta det lite mera spenat. :D
Ska man ha spenat som tillbehör så är det godast om man lägger i lite vitlök under uppvärmningen (när man använder fryst spenat)...om man nu gillar vitlök:)
Spenatfylld cannelloni:
2 port
4 cannellonirör som inte behöver förkokas
Fyllning:
100g djupfryst bladspenat
100g extra lätt philadelphiaost (5%)
1 krm muskotnöt
1 ägg
salt, peppar
Bechamelsås:
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl lättmjölk
salt, peppar
paprikapulver
4 cocktailtomater
1 msk nyriven parmesanost
Ugn: 200°
1. Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan. Grovhacka bladen.
2. Vispa lätt upp ägget och rör ner ägg och ost i spenaten. Rör till en tjock pasta. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
3. Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3-5 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
4. Lägg lite sås i botten på två smorda eldfasta portionsformar. Fyll cannellonirören med spenaten och lägg dem ovanpå såsen. Halvera tomaterna och lägg dem bredvid rören. Fördela såsen över rören och strö nyriven parmesanost ovanpå.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter.
(Y)
Jag älskar canneloni, men brukar ha i köttfärs tillsammans med spenaten. Maten blir fylligare, och mättar längre!
Hej!
Gå in och kolla bland mina recept så har du några goda.
/Anders
Det är inte gott spenat, men tydligen näringsrikt. Så i framtiden får man väl tänka på att äta det lite mera spenat. :D
Men har du testat bladspenat, färsk och att blanda den med sallad? :)
fläskfilé under rougufort täcke är ett underbart recept jag har som man även har spenat i(Y)
Stuvad spenat är gott.
Stuva med 1 pkt hackad spenat,
lite mjölk, red av med mjöl och lite salt.
Låt koka ihop några minuter.
Koka ett par hårdkokta ägg och hacka ner i spenaten.
Jag brukar stuva spenat och servera till stekt falukorv , eller någon annan korv och kokt potatis, det tycker jag är enkelt och gott.
Stuvad spenat är jättegott! :) att ha det till stekta köttbullar och makaroner är mums. och enkelt. (Y)
Vi brukar laga spenatpannkakor/plättar. Vanlig pannkaksdeg men utan/lite socker i.
Även omelett med spenat i gillas hos oss.