Maken jagar och jag har älgfärs upp över öronen! Men jag vet inte längre hur jag ska variera den. Jag gör biffar, hamburgare, köttbullar, lasagne, köttfärslimpa med hoisinsås, köttfärssås smaksatt med teriyakisås men jag gör ju samma rätter jämt och jag har så svårt att variera. Jag är allergisk mot alla råa och de flesta kokta grönsaker, bönor, groddar osv. Jag tål fortfarande kokt potatis och kokt kålrot. Jag tål heller inte kryddor som innehåller basilika och något annan krydda som jag inte har kommit på vad det är än, i de där blandkryddorna. (Jag får blåsor på läpparna och i munnen och ibland svårt att andas)
Så vad ska jag variera köttfärsen på för sätt? Tomatpuré och chilisås går bra men inte tomatsås. Och min kryddning är urtråkig! Har ni några tips? Jag har letat på nätet och tittar på teve men det är ju alla dessa grönsaker!
farmoringer26 januari 2012
Hej! Du kan ju kolla på den här tråden om ´nåt tips..
Jag gör allt med älgfärs också men blir ofta som du säger det gamla vanliga..
Jag tänker typ pajer kanske? Behöver man inte ha tomatsås i, man kryddar färsen och har ost på sedan.
Min mamma gjorde dessutom varma mackor på hönökaka med älgfärs och svamp med ost ovanpå häromdagen, hur gott som helst. :)
litenkatt26 januari 2012
finns ju väldigt goda soppor man kan göra, nästan lite som gulasch. Kanske kan vara något att byta dom "vanliga" rätterna med.
The_mama97mia27 januari 2012
När jag har lyxen att ha lite för mkt färs och lite för lite fantasi så kan det bli
Falsk hjortfilé
Mama Mias kebabspett
och bearnaisegratinerad pastagratäng
Och... du kan ju göra färsbiff på planka, roligt sätt att variera det på
och... smördegsöverbakad köttfärslimpa...
till exempel.
Jag är för trött för att leta på receptnumren så här dags.
The_mama97mia27 januari 2012
jo, och typ vårrullar fast med pannkaka/crepes ist f filodeg, och inte friterat. Fräs färs med vitkål, lök, eller ja just ja, du hade lite speciella krav där, men helt enkelt såna grönsaker o kryddor som du kan tåla?
Eller tänk pannkakstårta fast med köttfärs och kanske ngn stuvning emellan? svamp?
Andra rätter jag gärna gör på färs är:
Sjömansbiff: Följ ett recept på sjömansbiff men stek färsbiffar istället och varva med potatisen
Piroger med köttfärsfyllning
Pizza med köttfärs på
Kebabsplit - finns recept här på MK med pitabröd.
Lisas falska fläskfilé är gudomligt god och paprikan kan du säkert hoppa om du inte kan äta den.
Maken jagar och jag har älgfärs upp över öronen! Men jag vet inte längre hur jag ska variera den. Jag gör biffar, hamburgare, köttbullar, lasagne, köttfärslimpa med hoisinsås, köttfärssås smaksatt med teriyakisås men jag gör ju samma rätter jämt och jag har så svårt att variera. Jag är allergisk mot alla råa och de flesta kokta grönsaker, bönor, groddar osv. Jag tål fortfarande kokt potatis och kokt kålrot. Jag tål heller inte kryddor som innehåller basilika och något annan krydda som jag inte har kommit på vad det är än, i de där blandkryddorna. (Jag får blåsor på läpparna och i munnen och ibland svårt att andas)
Så vad ska jag variera köttfärsen på för sätt? Tomatpuré och chilisås går bra men inte tomatsås. Och min kryddning är urtråkig! Har ni några tips? Jag har letat på nätet och tittar på teve men det är ju alla dessa grönsaker!
Hej! Du kan ju kolla på den här tråden om ´nåt tips..
Jag gör allt med älgfärs också men blir ofta som du säger det gamla vanliga..
http://www.matklubben.se/matprat/husmanskost_vardagsmat_och_snabblagat_22/vad_goera_med_koettfaersen__6390.html
Någon typ av gratäng kanske? Kanske denna faller i smaken... :)
Ljuvlig potatis och köttfärsgratäng
Jag tänker typ pajer kanske? Behöver man inte ha tomatsås i, man kryddar färsen och har ost på sedan.
Min mamma gjorde dessutom varma mackor på hönökaka med älgfärs och svamp med ost ovanpå häromdagen, hur gott som helst. :)
finns ju väldigt goda soppor man kan göra, nästan lite som gulasch. Kanske kan vara något att byta dom "vanliga" rätterna med.
När jag har lyxen att ha lite för mkt färs och lite för lite fantasi så kan det bli
Falsk hjortfilé
Mama Mias kebabspett
och bearnaisegratinerad pastagratäng
Och... du kan ju göra färsbiff på planka, roligt sätt att variera det på
och... smördegsöverbakad köttfärslimpa...
till exempel.
Jag är för trött för att leta på receptnumren så här dags.
jo, och typ vårrullar fast med pannkaka/crepes ist f filodeg, och inte friterat. Fräs färs med vitkål, lök, eller ja just ja, du hade lite speciella krav där, men helt enkelt såna grönsaker o kryddor som du kan tåla?
Eller tänk pannkakstårta fast med köttfärs och kanske ngn stuvning emellan? svamp?
Oj kära nån. Tack för alla tips. Nu ska jag leta runt på efter olika recept.
Om du tål vitkål är det en grönsak som jag tycker passar väldigt bra till köttfärs.
Om du tål vitkål är det en grönsak som jag tycker passar väldigt bra till köttfärs.
Om du tål vitkål är det en grönsak som jag tycker passar väldigt bra till köttfärs.
Kan detta funka
Lisas falska filé
Grönpepparbiffar med sås
Andra rätter jag gärna gör på färs är:
Sjömansbiff: Följ ett recept på sjömansbiff men stek färsbiffar istället och varva med potatisen
Piroger med köttfärsfyllning
Pizza med köttfärs på
Kebabsplit - finns recept här på MK med pitabröd.
Lisas falska fläskfilé är gudomligt god och paprikan kan du säkert hoppa om du inte kan äta den.