I affärernas frysdiskar har det tillkommit många för oss svenskar helt okända fisksorter. Eftersom fiske och fiskar debatteras livligt i media tänkte jag försöka med en ny tråd. Att det är ett kontroversiellt ämne som till stor del har blivit politiskt är jag fullt medveten om men det är inte den delen jag vill få en diskussion om. Utan som sagt de utländska fisksorter som vi i dag hittar i affärerna. Och framförallt vad man kan göra med dessa fiskar, och även skaldjur förståss. Lite av en brainstorming med recept på Pangasius, Tilapia, Tigerräkor, Stillahavsflundra, Nilabborre och andra utlänningar som finns i frysdiskarna. Vi har smakat det mesta i fiskväg och dessa ”nya” sorter stå ofta på vårt bord. Det har även blivit några helt nya rätter på dessa fiskar, vad sägs om ”Pangasius under lök och olivtäcke” eller ”grillad Tilapia med chilifrästa tigerräkor? Recepten kommer så småningom i kokboken!
Janne-G & Lillan
bernit10 februari 2009
Pangasius eller "falsk sjötunga" tycker jag inte speciellt bra om, förmodligen beror detta mest på att vi här på väskusten är bortskämda med färska västerhavs-fiskar.
Tigerräkor har jag alltid i min frys och använder dem frekvent. Vitlöksgratinerade är de superba tycker jag. Som sagt närheten till havet gör att jag föredrar fångsterna därifrån
Okänd10 februari 2009
Vi bor också vid havet, fast på andra sidan så att säga.
Så vist är den pin-färska fisken bäst, därför äter vi hellre färsk fisk härifrån, Östersjön, eller den frysta utländska, än den som åkt båt på Västerhavet i några dygn och sedan lastbil över till ostkusten. Pangasius har absolut inget med sjötunga att göra, vare sig "falsk" eller äkta, det begreppet har skapats av mindre seriösa restaurangägare. Men det går att skapa förstklassiga maträtter även av denna haj-mal.
Okänd15 februari 2009
Nu finns det ett recept på haj-mal i min kokbok. Det har inte blivit godkänt ännu men det går att läsa i kokboken.
Just namnet haj-mal tror jag att många reagerar lite negativt på, det är kanske därför som fisken oftast saluförs under namnet pangasius.
I det här receptet handlar det om att pochera fisken i ugnen tillsammans med schalottenlök, soltorkade tomater, oliver och vitt vin. Den här tillagningsmetoden passar alldeles utmärkt till den här fisken eftersom fiskens naturligt vita färg framhävs ytterligare.
Skall även prova pangasius till fiskburgare tillsammans med räkor eller kräftstjärtar.
farmoringer15 februari 2009
Jag tycker det är kul med utländska fiskar. När jag är på jokkmokks marknad så finns det en fiskbil som brukar ha en massa konstiga sorter. Det är jättekul att testa dem. För det mesta så är de goda också..(Y)
ElinJ15 februari 2009
Jag kom hem med kapkummel igår från affären. :o
Någon som kan hjälpa mig med bra tips angående tillagning av denna fisk??
:'( Undrar vilken affär som har kapkummel?
Har inte sett denna fisksort någon gång.
Receptet i länken ser trevligt ut, kommer absolut att testa bara jag får tag på fisken!
The_mama97mia16 februari 2009
jag har för mig att jag köpt kummelfilé som vanlig frusen vitfisks-block.... fast inte kap-kummel specifikt då.
Okänd21 februari 2009
I morgon blir det premiär för "Pangasius-Burgare"!
Kommer att lägga ut receptet om det blev lyckat.
Vad innehåller de då?
Pangasiusfilé som bräserats i vitt vin och lite fiskbuljong, finhackad persilja,dill,och gräslök, pressad lime, lite hackad kapris, salt eller annan inlagd gurka, kokt ris, och kanske lite hackad färsk chilipeppar. ett ägg åker också med tror jag, detta beror på konsistensen.
Tänker servera med tartarsås eller remuladsås, hamburgerbröd sallad, tomat och ev stora hemmagjorda pommes frites.
babbs22 februari 2009
Jag lagade stillahavsflundra igår. Den var mycket bra. Fast och fin i köttet och god fisksmak.
Eftersom jag älskar fisk så vill jag gärna ha den så naturlig som möjligt så jag steker den bara och serverar med kall sås eller hollandaise och sedan kokt potatis. Man ska inte förstöra fina råvaror med att konstra till dem.
Okänd22 februari 2009
Skrivet av babbs den 22 feb 2009
Jag lagade stillahavsflundra igår. Den var mycket bra. Fast och fin i köttet och god fisksmak.
Eftersom jag älskar fisk så vill jag gärna ha den så naturlig som möjligt så jag steker den bara och serverar med kall sås eller hollandaise och sedan kokt potatis. Man ska inte förstöra fina råvaror med att konstra till dem.
Kanon.
Enkla råvaror, inga märkvärdigheter, bra mat.
Man vet vad man äter!
Gnurf22 februari 2009
Stillahavsflundra, finner man den i våra vanligaste mataffärer!?? Tilapiafilé (Nilabborre TROR även den kallades) testade jag senast det blev fiskgratäng, den var fast i köttet och smakade bra. Pangasius har jag dåliga erfarenheter av...det var den där otrevliga dysmaken...:'( Noterbart är att många av dessa "exotiska" firrar ligger betydligt lägre i proteinhalt än våra mer traditionella vattendjur....:) Vet inte varför det är så....
zonale22 februari 2009
Jag har kollat runt lite på nätet och sett att stillahavsflundra ingår i ICA:s sortiment. Pangasius har jag provat och gillade tyvärr inte smaken.
Gnurf22 februari 2009
Tack hubert...Nr6...:)
Okänd26 februari 2009
Så har "Pangasiusburgarna" fått en plats i min kokbok.
Bilden är inte så bra men jag kommer att ersätta den nästa gång det beger sig.
Burgarna är desto bättre!
Jessika26 februari 2009
Pangasius är en av mina absolulta favoriter. Används bl a istället för torsk till "Torsk" och kaviargryta. Torsk och kaviargryta
Jag har även gjort "Sjötunga" Walewska på den med bra resultat.
Ett annat tips är att salta och peppar och rulla in 2 tigerräkor i en file som halverats på längden. Ställ rullarna tätt på högkant i en djup ugnsform och slå på fiskbuljong blandat med vitt vin (ca 3/4 buljong 1/4 vin). Sätt in i ugn ca 175 grader, ungefär 20-25 minuter. Servera med kokt potatis och en kall sås på creme fraich, dill, citron, salt och peppar.
Har i dag inhandlat "Tilapia". Billigt på Hem-Köp!
Får se om det går att hitta på något nytt med den, har en idé om att göra en skaldjursgratinerad tilapiafilé.
Tänker att steka fisken, kanske först panera den på något vis, göra en fond på räkskal och vitvin som får bli grunden till en gratängsås. Två sorters räkor, tiger och vanliga, smörstekta champinjoner och lite tomatconcassé får bli garnityret under såsen, på med riven ost, in i ugnen.
Kryddor?
Det får än så länge förbli min egen lilla hemlighet!
Blir det bra, ja då skall ni få receptet, annars får det va.
I affärernas frysdiskar har det tillkommit många för oss svenskar helt okända fisksorter. Eftersom fiske och fiskar debatteras livligt i media tänkte jag försöka med en ny tråd. Att det är ett kontroversiellt ämne som till stor del har blivit politiskt är jag fullt medveten om men det är inte den delen jag vill få en diskussion om. Utan som sagt de utländska fisksorter som vi i dag hittar i affärerna. Och framförallt vad man kan göra med dessa fiskar, och även skaldjur förståss. Lite av en brainstorming med recept på Pangasius, Tilapia, Tigerräkor, Stillahavsflundra, Nilabborre och andra utlänningar som finns i frysdiskarna. Vi har smakat det mesta i fiskväg och dessa ”nya” sorter stå ofta på vårt bord. Det har även blivit några helt nya rätter på dessa fiskar, vad sägs om ”Pangasius under lök och olivtäcke” eller ”grillad Tilapia med chilifrästa tigerräkor? Recepten kommer så småningom i kokboken!
Janne-G & Lillan
Pangasius eller "falsk sjötunga" tycker jag inte speciellt bra om, förmodligen beror detta mest på att vi här på väskusten är bortskämda med färska västerhavs-fiskar.
Tigerräkor har jag alltid i min frys och använder dem frekvent. Vitlöksgratinerade är de superba tycker jag. Som sagt närheten till havet gör att jag föredrar fångsterna därifrån
Vi bor också vid havet, fast på andra sidan så att säga.
Så vist är den pin-färska fisken bäst, därför äter vi hellre färsk fisk härifrån, Östersjön, eller den frysta utländska, än den som åkt båt på Västerhavet i några dygn och sedan lastbil över till ostkusten. Pangasius har absolut inget med sjötunga att göra, vare sig "falsk" eller äkta, det begreppet har skapats av mindre seriösa restaurangägare. Men det går att skapa förstklassiga maträtter även av denna haj-mal.
Nu finns det ett recept på haj-mal i min kokbok. Det har inte blivit godkänt ännu men det går att läsa i kokboken.
Just namnet haj-mal tror jag att många reagerar lite negativt på, det är kanske därför som fisken oftast saluförs under namnet pangasius.
I det här receptet handlar det om att pochera fisken i ugnen tillsammans med schalottenlök, soltorkade tomater, oliver och vitt vin. Den här tillagningsmetoden passar alldeles utmärkt till den här fisken eftersom fiskens naturligt vita färg framhävs ytterligare.
Skall även prova pangasius till fiskburgare tillsammans med räkor eller kräftstjärtar.
Jag tycker det är kul med utländska fiskar. När jag är på jokkmokks marknad så finns det en fiskbil som brukar ha en massa konstiga sorter. Det är jättekul att testa dem. För det mesta så är de goda också..(Y)
Jag kom hem med kapkummel igår från affären. :o
Någon som kan hjälpa mig med bra tips angående tillagning av denna fisk??
Här är ett recept som verkar gott...
http://www.fisk.se/recept/vitfisk/baconlindad-kapkummelfile-med-rodvinsmorsas
:'( Undrar vilken affär som har kapkummel?
Har inte sett denna fisksort någon gång.
Receptet i länken ser trevligt ut, kommer absolut att testa bara jag får tag på fisken!
jag har för mig att jag köpt kummelfilé som vanlig frusen vitfisks-block.... fast inte kap-kummel specifikt då.
I morgon blir det premiär för "Pangasius-Burgare"!
Kommer att lägga ut receptet om det blev lyckat.
Vad innehåller de då?
Pangasiusfilé som bräserats i vitt vin och lite fiskbuljong, finhackad persilja,dill,och gräslök, pressad lime, lite hackad kapris, salt eller annan inlagd gurka, kokt ris, och kanske lite hackad färsk chilipeppar. ett ägg åker också med tror jag, detta beror på konsistensen.
Tänker servera med tartarsås eller remuladsås, hamburgerbröd sallad, tomat och ev stora hemmagjorda pommes frites.
Jag lagade stillahavsflundra igår. Den var mycket bra. Fast och fin i köttet och god fisksmak.
Eftersom jag älskar fisk så vill jag gärna ha den så naturlig som möjligt så jag steker den bara och serverar med kall sås eller hollandaise och sedan kokt potatis. Man ska inte förstöra fina råvaror med att konstra till dem.
Jag lagade stillahavsflundra igår. Den var mycket bra. Fast och fin i köttet och god fisksmak.
Eftersom jag älskar fisk så vill jag gärna ha den så naturlig som möjligt så jag steker den bara och serverar med kall sås eller hollandaise och sedan kokt potatis. Man ska inte förstöra fina råvaror med att konstra till dem.
Kanon.
Enkla råvaror, inga märkvärdigheter, bra mat.
Man vet vad man äter!
Stillahavsflundra, finner man den i våra vanligaste mataffärer!?? Tilapiafilé (Nilabborre TROR även den kallades) testade jag senast det blev fiskgratäng, den var fast i köttet och smakade bra. Pangasius har jag dåliga erfarenheter av...det var den där otrevliga dysmaken...:'( Noterbart är att många av dessa "exotiska" firrar ligger betydligt lägre i proteinhalt än våra mer traditionella vattendjur....:) Vet inte varför det är så....
Jag har kollat runt lite på nätet och sett att stillahavsflundra ingår i ICA:s sortiment. Pangasius har jag provat och gillade tyvärr inte smaken.
Tack hubert...Nr6...:)
Så har "Pangasiusburgarna" fått en plats i min kokbok.
Bilden är inte så bra men jag kommer att ersätta den nästa gång det beger sig.
Burgarna är desto bättre!
Pangasius är en av mina absolulta favoriter. Används bl a istället för torsk till "Torsk" och kaviargryta.
Torsk och kaviargryta
Jag har även gjort "Sjötunga" Walewska på den med bra resultat.
Ett annat tips är att salta och peppar och rulla in 2 tigerräkor i en file som halverats på längden. Ställ rullarna tätt på högkant i en djup ugnsform och slå på fiskbuljong blandat med vitt vin (ca 3/4 buljong 1/4 vin). Sätt in i ugn ca 175 grader, ungefär 20-25 minuter. Servera med kokt potatis och en kall sås på creme fraich, dill, citron, salt och peppar.
Kapkummel och även vanlig kummel har jag gjort med saffranssås och det blev jättegott.
Kummel eller torsk i saffranssås
Här kommer ett gott recept på jätteräkor, vi fick det på en restaurang i Danmark förra sommaren..
Räkor- Camberi al vino Bianco
Har i dag inhandlat "Tilapia". Billigt på Hem-Köp!
Får se om det går att hitta på något nytt med den, har en idé om att göra en skaldjursgratinerad tilapiafilé.
Tänker att steka fisken, kanske först panera den på något vis, göra en fond på räkskal och vitvin som får bli grunden till en gratängsås. Två sorters räkor, tiger och vanliga, smörstekta champinjoner och lite tomatconcassé får bli garnityret under såsen, på med riven ost, in i ugnen.
Kryddor?
Det får än så länge förbli min egen lilla hemlighet!
Blir det bra, ja då skall ni få receptet, annars får det va.
Det där låter spännande JG....:)